Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Sloppy Joe’s, το μπαρ που ενέπνεε τον Χέμινγουέϊ

 

To 1999 ταξίδεψα με κρουαζιερόπλοιο στην Καραϊβική!

Όταν το Century κατέπλευσε στο Κη Γουέστ, το πρώτο πράγμα που ήθελα να δω ήταν το μπαρ Sloppy Joe’s, στη Florida. Ο λόγος; Mέσα σε αυτό το μπαρ, ο διάσημος συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε περίπου τα δύο τρίτα των δημοσιευμένων έργων του.

Μάλιστα ο Χέμινγουεϊ ήταν αυτός που πρότεινε στον πρώτο ιδιοκτήτη του μπαρ, τον Joe Russell, να του δώσει τη σημερινή του ονομασία "Sloppy" - που σημαίνει λασπωμένος, ακατάστατος, απρόσεκτος- καθώς τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Sloppy Joe’s είχε ένα δάπεδο μονίμως καλυμμένο με λιωμένο πάγο.

Ο διάσημος Αμερικανός λογοτέχνης, που σύχναζε στο Sloppy Joe's με την παρέα του ήταν τόσο φανατικός θαμώνας, που κάποτε χαριτολογώντας αποκάλεσε τον εαυτό του συνιδιοκτήτη ή μυστικό συνέταιρο της επιχείρησης.

Αξίζει να προσθέσω ότι από το 1980 στο Sloppy Joe's, πραγματοποιείται διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου σωσία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

«Αν θέλετε να γνωρίσετε μια κουλτούρα, μην ασχοληθείτε με τις εκκλησίες, τα κυβερνητικά κτίρια ή τις πλατείες των πόλεων, αλλά περάστε ένα βράδυ στα μπαρ της». Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ στήριζε με τις πράξεις του αυτό ρητό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: