Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Λακάνη - Lakani, βραβευμένο παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου

Λακάνη - Lakani, ένα παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου με κατσίκι, ρεβίθια, τραχανά, γιαούρτι - Μαγειρεύεται παραμονή Αγίων Αποστόλων στην Λίνδο αλλά και σε άλλα χωριά, όπως το Ασκλιπιό.

H ιδέα του πιάτου: Η Λακάνη ή Λεκάνη πήρε το όνομά της από το κεραμικό σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται το οποίο μοιάζει με λεκάνη ή τσανάκα, όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο.

Το πιάτο είναι χαρακτηριστικό Ροδίτικο, μιάς και αποτελεί συνήθη παρασκευή μαγειρέματος κρέατος, συνδεδεμένη με τα ήθη και τις συνήθειες του τόπου.

Η εξελιγμένη συνταγή συνταγή της Λακάνης: Κάνοντας μία σύβραση (όπως λέμε στη Ρόδο (με ντόπιο ελαιόλαδο) με φρεσκοτρυμμένη τομάτα (από ώριμες τομάτες Κρητηνίας), καλοθρεμένη άγρια κατσίκα Καλυθιών, αρωματισμένη με «μακρυά Μυρωδιά» (αλλιώς το κύμινο στη Ρόδο) μουλιασμένο με σούμα για την απομάκρυνση της μυρωδιάς, θρούμπι χεράτα μαζεμένο, σβησμένα με ημίγλυκο Μπωνιάτικο Κρασί. Ο ανθός αλατιού που χρησιμοποιείται προέρχεται από τις Λεκάνες του Νησιού (αλλιώς οι αλυκές που μοιάζουν σαν λεκάνες όπου λιμνάζει το θαλασσινό νερό για τη συγκομιδή του αλατιού), στρογγυλεύει την γλυκύτητα της τοματένιας σάλτσας και της οξύτητας που δίνει ο τραχανάς φτιαγμένος με μεράκι στη Καταβιά.

Λακάνη λοιπόν, είναι η γευστική λεκάνη με κατσίκι, τραχανά και ρεβίθια που για το δρόσισμα συνοδεύεται με γιαούρτι και λίγο δυόσμο.

Το πιάτο αυτό αποτελεί ιδανικό πρεσβευτή της μεσογειακής δίαιτας, της εποχικότητας των υλικών καθώς και της αρμονικής συνοχής τους, μια συνταγή που αναδεικνύει τον Ροδίτικο γαστρονομικό και παραγωγικό πλούτο.

Λεπτομέρεια: Η λακάνη του ροδίτη σεφ Ανδρέα Δερμάτη, βραβεύτηκε στην Πορτογαλία, στο European Young Chef Award 2021 της IGCAT.

Δεν υπάρχουν σχόλια: