Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λακάνη - Lakani, το βραβευμένο παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου

Λακάνη - Lakani, ένα παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου με κατσίκι, ρεβίθια, τραχανά, γιαούρτι - Μαγειρεύεται παραμονή Αγίων Αποστόλων στην Λίνδο αλλά και σε άλλα χωριά, όπως το Ασκλιπιό.

H ιδέα του πιάτου: Η Λακάνη ή Λεκάνη πήρε το όνομά της από το κεραμικό σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται το οποίο μοιάζει με λεκάνη ή τσανάκα, όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο.

Το πιάτο είναι χαρακτηριστικό Ροδίτικο, μιάς και αποτελεί συνήθη παρασκευή μαγειρέματος κρέατος, συνδεδεμένη με τα ήθη και τις συνήθειες του τόπου.

Η εξελιγμένη συνταγή συνταγή της Λακάνης: Κάνοντας μία σύβραση (όπως λέμε στη Ρόδο (με ντόπιο ελαιόλαδο) με φρεσκοτρυμμένη τομάτα (από ώριμες τομάτες Κρητηνίας), καλοθρεμένη άγρια κατσίκα Καλυθιών, αρωματισμένη με «μακρυά Μυρωδιά» (αλλιώς το κύμινο στη Ρόδο) μουλιασμένο με σούμα για την απομάκρυνση της μυρωδιάς, θρούμπι χεράτα μαζεμένο, σβησμένα με ημίγλυκο Μπωνιάτικο Κρασί. Ο ανθός αλατιού που χρησιμοποιείται προέρχεται από τις Λεκάνες του Νησιού (αλλιώς οι αλυκές που μοιάζουν σαν λεκάνες όπου λιμνάζει το θαλασσινό νερό για τη συγκομιδή του αλατιού), στρογγυλεύει την γλυκύτητα της τοματένιας σάλτσας και της οξύτητας που δίνει ο τραχανάς φτιαγμένος με μεράκι στη Καταβιά.

Λακάνη λοιπόν, είναι η γευστική λεκάνη με κατσίκι, τραχανά και ρεβίθια που για το δρόσισμα συνοδεύεται με γιαούρτι και λίγο δυόσμο.

Το πιάτο αυτό αποτελεί ιδανικό πρεσβευτή της μεσογειακής δίαιτας, της εποχικότητας των υλικών καθώς και της αρμονικής συνοχής τους, μια συνταγή που αναδεικνύει τον Ροδίτικο γαστρονομικό και παραγωγικό πλούτο.

Λεπτομέρεια: Η λακάνη του ροδίτη σεφ Ανδρέα Δερμάτη, βραβεύτηκε στην Πορτογαλία, στο European Young Chef Award 2021 της IGCAT.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Εκδήλωση στη Ρόδο για Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μουσική βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή. Τίτλος της εκδήλωσης " Ένας αιώνας μουσικού ουρανού με ήλιο και φεγγάρι". Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία AMABILE του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πιάνο: Δημήτρης Ιωσήφ.  Τσέλο: Αξάνα Γκλουσκόβα. Ακορντεόν: Κυριάκος Κωνσταντάκης.

Το Παλάτι της Ρόδου θα ανοίγει για δείπνα με κατσίκι και ρεβίθια

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, θα μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματίες της εστίασης για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, αφού γίνει μελέτη της πρότασής τους από το Δ.Σ του ΟΔΑΠ και εξασφαλιστούν η θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και η τελική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Ο συνδυασμός της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη γαστρονομική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας υπηρεσίας «The Eaternity Experience» του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ανοίγει 19 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιωματικής φιλοξενίας. Σύμφωνα  με το παραπάνω σκεπτικό θα μπορούν να σερβίρονται στο Παλάτι των Ιπποτών παραδοσιακά πιάτα της Ρόδου όπως η Λακάνη - Lakani με κ...