Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Stadtbibliothek, η βιβλιοθήκη στολίδι της Στουτγάρδης

Η Stadtbibliothek Stuttgart λειτουργεί από το 2011 ως τμήμα του πολιτιστικού γραφείου της πόλης, που περιλαμβάνει την κεντρική βιβλιοθήκη και άλλες 17 δημοτικές βιβλιοθήκες.

Η συγκεκριμένη έχει εμβαδόν 20,200 τ.μ. και αίθουσα εκδηλώσεων για 300 άτομα.

Το εξωτερικό της διαθέτει μια διπλή πρόσοψη από ανάγλυφα δομικά στοιχεία γυαλιού με ράγες που μπορούν να γλιστρήσουν για να αποφευχθεί η λάμψη και μια γυάλινη οροφή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Για τους επισκέπτες, η διπλή πρόσοψη σημαίνει ότι υπάρχει ένα περιστρεφόμενο μπαλκόνι με εκπληκτική θέα στην πόλη, ενώ υπάρχει και βεράντα στον τελευταίο όροφο.

 Μπαίνοντας σε αυτό το πολιτιστικό κέντρο της Στουτγάρδης νιώθεις να σε πλημμυρίζει το φως και από τις 4 πλευρές του.

Η διάσημη βιβλιοθήκη επιπλέον διαθέτει στούντιο ήχου, ένα μουσικό τμήμα με LPs, λογισμικό για σάρωση παρτιτούρας, μουσικά όργανα, τμήμα βιβλιοθήκης που είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο και βιβλιοθήκη δανεισμού τέχνης.

Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της ανήλθε σε σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάστηκε ύστερα από διαγωνισμό από τον νοτιοκορεάτη αρχιτέκτονα Eun Young Yi (Yi Architects).

Η Stadtbibliothek Stuttgart το 2013 έλαβε το εθνικό βραβείο ως Βιβλιοθήκη της Χρονιάς και σήμερα θεωρείται μία από τις 10 πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο. Η είσοδος στους επισκέπτες είναι χωρίς εισιτήριο.

Φωτογραφία: Christos Kataxenos 

Δεν υπάρχουν σχόλια: