Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

KAΛΑΒΡΥΤΑ, ΕΝΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο απόλυτος χειμερινός προορισμός, τα Καλάβρυτα, είναι έτοιμος να σας προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία.

Το χιονοδρομικό διαθέτει 12 πίστες, 7 αναβατήρες, πάρκο για snowboard, ειδική moguls πίστα, το μοναδικό πάρκο snow tubes, ενώ συνέχεια διοργανώνονται εκεί πάρτι και events.

190 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στη «σκιά» του όρους Χελμός, σε υψόμετρο 735 μέτρα, η ιστορική αυτή πόλη της Αχαΐας θα σας κάνει να ξεχαστείτε από κάθε τι αστικό και να απολαύσετε φύση και επαρχιώτικο άρωμα, σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του νομού. 

Εδώ θα συναντήσετε ένα ονειρικό σκηνικό με λιθόκτιστα σπίτια, μικρές πλατείες, χαριτωμένους πεζόδρομους, γραφικά καφέ και ταβέρνες δίπλα σε σκιερά πλατάνια. 

Σήμα κατατεθέν της πόλης ο οδοντωτός, που εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το Φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα.

Η όμορφη κωμόπολη είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας πόλης Κυναίθης (ή Κύναιθας) που βρισκόταν στο τμήμα της Αζανίας. Το όνομα Καλάβρυτα, που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει "καλές βρύσες", το απέκτησε την εποχή της Φραγκοκρατίας 13ος αι. μ.Χ., όταν αποτέλεσε έδρα μιας από τις 12 Βαρωνίες του πριγκηπάτου της Αχαϊας με πρώτο Βαρώνο τον Othon de Tournay. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή των Καλαβρύτων συμμετείχε τόσο στην επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά) όσο και του 1821, όπου η έκβαση της είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της σημερινής Ελλάδας. Εδώ ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος κήρυξε την τοπική εξέγερση, ενώ το 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε επίσης η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου. 

Τα Καλάβρυτα, ζωντανό «κεφάλαιο» της ελληνικής ιστορίας, είναι συνυφασμένα στην εθνική συνείδηση με κομβικές για την πατρίδα μας περιόδους, αφού επιπλέον είναι ο τόπος εκτέλεσης των Καλαβρυτινών Ηρώων από τους Γερμανούς, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 .

Το ταξίδι στα Καλάβρυτα μπορεί να συνδυαστεί με απόδραση στο Χελμό, στο Βουραϊκό, στο Σπήλαιο Λιμνών στο χωριό Καστριά, περίπου 17 χιλιόμετρα εκτός πόλης, γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και επισκέψεις σε παραδοσιακά καταστήματα με μοναδικής ποιότητας αγροκτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά και άλλα τοπικά προϊόντα. 

Πρόκειται, για μια περιοχή υψηλών δυνατοτήτων, που διεκδικεί και κατακτά καθημερινά ένα δυναμικό μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: