Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ένα τσάι που έχει αποχρώσεις από ρομαντισμό και μυστήριο

Διπλή η απόλαυση για την ιστορία και την προέλευσή αυτού του τσαγιού.  Το Earl Grey, είναι το πιο διαδεδομένο αρωματικό ρόφημα και η ιστορία του έχει αποχρώσεις από ίντριγκα, ρομαντισμό και μυστήριο.

Το Earl Grey δεν είναι απλά ένα μαύρο τσάι αλλά ακριβέστερα πρόκειται για μια μίξη μαύρου τσαγιού, του οποίου η κύρια γεύση οφείλεται στην προσθήκη ελαίου περγαμόντου. Χάρη στο περγαμόντο, το οποίο είναι βασικό συστατικό του, το τσάι αυτό απέκτησε το «αρωματικό» στοιχείο που το ξεχωρίζει και το χαρακτηρίζει. 

Σχετικά με το όνομα του τσαγιού, θα αναρωτιέστε λογικά, υπήρξε κάποιος Earl Grey; Η απάντηση είναι: Nαι! Ήταν ο δεύτερος Earl. O όρος «Earl» δεν είναι κάποιο όνομα, όπως ίσως νομίζετε, αλλά τίτλος ευγενείας που αποδίδεται ανάμεσα στους κύκλους της Μεγάλης Βρετανίας και αντιστοιχεί σε εκείνον του Κόμη. Το κανονικό όνομά του ήταν Charles Grey και ήταν ένας Άγγλος πρωθυπουργός που έμεινε στην ιστορία με αξιοσημείωτη δράση για την κατάργηση της δουλείας στη χώρα του.

Έκτοτε αυτό το τσάι απέκτησε έναν σοφιστικέ χαρακτήρα διότι συνδέθηκε η κατανάλωσή του με αριστοκρατικούς κύκλους της Βρετανικής κοινωνίας.

Πάντως, ανεξάρτητα από την προέλευση και την ιστορία του, το αρωματικό τσάι Earl Grey, αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια κοινότητα του τσαγιού με ιστορία πάνω από από 160 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: