Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Οινούσσες, 7 λόγοι για να πάτε

Δύσκολοι καιροί για διακοπές, όμως καλοκαίρι δίχως φυγή, χωρίς εικόνες γαλάζιας αρμύρας δεν γίνεται. Και πού να πας; Σήμερα αποφάσισα να σας ταξιδέψω σε ένα τόπο με ειδυλλιακό φυσικό πλούτο, παρθένους ψαρότοπους και μαγευτικούς βυθούς.

Πάμε, λοιπόν, Οινούσσες ένα σύμπλεγμα νησιών (Αγνούσσα, Πασάς, Βάτος, Γαϊδουρόνησο, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Άγιος Παντελεήμων, Πατερόνησο, Πρασονήσια) που δεν ξεπερνά τα 17,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτέλεσε από την αρχαιότητα σημαντικό ναυτικό πέρασμα.

Βρίσκονται ανατολικά της Χίου, μόλις 45 λεπτά από το λιμάνι της μαστίχας κι απέναντι από τη Λαγκάδα. Το μεγαλύτερο νησί είναι η Οινούσσα που στην αρχαιότητα ήταν φημισμένη για το καλό κρασί της.

Η  Οινούσσα, η Αιγνούσσα με έκταση 14 τετρ. χλμ., ερημώθηκε από τους Σηρακηνούς πειρατές και κατοικήθηκε εκ νέου το 1750 από κτηνοτρόφους της βόρειας Χίου. Εξελίχθηκε σε νησί των καραβοκύρηδων από το 1849 όταν οι κάτοικοι ναυπήγησαν τα πρώτα τους ιστιοφόρα, τις «μπορμπάδες» και το 1905 συνεταιρίστηκαν για να αγοράσουν το πρώτο τους βαπόρι.

λόγοι για να πάτε:

Για να περιπλανηθείτε άλλοτε σε αριστοκρατικά καπετανόσπιτα κι όμορφα πέτρινα διώροφα σπίτια κι άλλοτε σε χρυσαφένιες παραλίεςΣίγουρα θα θαυμάσετε τα αρχοντικά που έχουν οι εφοπλιστές, οι καπεταναίοι και οι μετανάστες, που έχουν τις ρίζες τους εδώ και το χειμώνα ζουν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.  

Για να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1991 (από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό) και φιλοξενεί περίτεχνα σχέδια των ιστιοφόρων και των ατμόπλοιων, που εκτόξευσαν στις αρχές του 20ου αιώνα τις Οινούσσες στο διεθνές ναυτιλιακό στερέωμαΕπίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, πολλοί και σημαντικοί πίνακες του λαϊκού θαλασσογράφου Αριστείδη Γλύκα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.

Για να κάνετε μπάνιο σε κρυστάλλινες παραλίες κατάλληλες για παιδιά, για θαλάσσια σπορ, υποβρύχιο ψάρεμα, για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι ακρογιαλιές: Ζέπαγος, Κάστρο, Φάρκερο, Μπιλάλη, Χατζαλής και Τζελέπη.

Για να φωτογραφηθείτε μπροστά στη χάλκινη γοργόναμε το στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό της χέρι

Για να γαληνέψει η ψυχή σας στο μοναστήριΕυαγγελισμός της Θεοτόκουπου δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε περιοχή του Αγίου Όρους. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας που συνθέτουν το διάκοσμο του Καθολικού.

Για να δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά, ντόπιο κρασί που παραμένει εξαίρετο ανά τους αιώνες, γευστικότατη οινουσσιακή χορτόπιτα - “μπουρελίκια” - και τοπικό τυρί μαστέλο.

Πως θα πάτε:

Με το καραβάκι που εκτελεί το δρομολόγιο καθημερινά, ενώ παράλληλα δέχεται κι αυτοκίνητα. Από το ψαροχώρι Λαγκάδα της Χίου, ακριβώς απέναντι από τις Οινούσσες, θαλάσσια ταξί εκτελούν τη γραμμή σε 20'.



Δεν υπάρχουν σχόλια: