Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ικαρία, μακροζωία σε χαλαρούς ρυθμούς

Περίεργο νησί αυτή η Ικαρία. Έχει μια απίστευτη θετική ενέργεια που αν την αφήσεις να σε συνεπάρει θα νιώσεις πολύ ιδιαίτερα. 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του (διασχίζεται από την οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος), με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει τα 1.041 μέτρα).  

Στενόμακρη με μήκος 40 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Δράκανο μέχρι το ακρωτήριο Πάπας και πλάτος που φτάνει τα εννέα χιλιόμετρα. 

Ο Ίκαρος έδωσε το όνομά του σε αυτό το πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, στα δυτικά της Σάμου και ανατολικά από τη Μύκονο. Σύμφωνα με το μύθο οι Δαίδαλος και Ίκαρος δραπέτευσαν από το βασίλειο του Μίνωα πετώντας. Γοητευμένος από την πτήση του ο Ίκαρος δεν κατάλαβε πως πλησίασε τον ήλιο και τα κέρινα φτερά του έλιωσαν, για να καταπέσει ευθύς αμέσως στο πέλαγος που πήρε το όνομά του.   

Η Ικαρία (ή Ικαριά), έχει πλούσια προϊστορία και ιστορία και οι αρχαίες ονομασίες της ήταν Μάκρη και Δολίχη για το μήκος της, αφού στην αρχαιοελληνική δολιχός σήμαινε μακρύς και Ιχθυόεσσα όπως την κατονομάζει ο Όμηρος για τα άφθονα ψάρια στα νερά που την περιβρέχουν.

Τα λιμάνια Άγιος Κήρυκος, πρωτεύουσα του νησιού και ο Εύδηλος, στο Βορρά θα καλύψουν κάθε σας ανάγκη για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση και θα αποτελέσουν ορμητήριο για εξορμήσεις στην ύπαιθρο. 

Το ωραιότερο και πιο άγριο κομμάτι του νησιού είναι αυτό που οδηγεί από τις Ράχες προς το Καρκινάγρι και τον Μαγγανίτη. Η Ικαρία ενδείκνυται για περιπάτους και πεζοπορίες. 

Στον ορεινό Χριστό Ραχών, τα μαγαζιά ανοίγουν αργά το βράδυ και κλείνουν νωρίς το πρωί, ενώ  η πιο διάσημη παραλία της Ικαρίας, είναι οι Σεϋχέλλες, στα νότια, που δημιουργήθηκε τεχνητά από άμμο που εξήχθηκε κατά τη διάνοιξη του τούνελ του Μαγκανίτη.

Άλλες παραλίες: Μεσσακτή, Αρμενιστής και Νας είναι οι πρώτες σε προτίμηση και η απομονωμένη του Μαγγανίτη, που θεωρείται και η ωραιότερη του νησιού. 

Η Ικαρία είναι γνωστή σαν «νησί του ραδίου» από τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται δυτικά του Αγ. Κηρύκου, μοναδικές σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποσότητα ραδιενέργειας και τη χημική τους σύνθεση. Οι θερμοπηγές της νήσου είναι συνολικά οκτώ και αναβλύζουν σε διάφορα παράκτια κυρίως σημεία της. 

Οικονομικά στο νησί είναι παντού. Η παράδοση επιβάλλει καφέ και γλυκό στις 2 τα ξημερώματα.

Τα πανηγύρια αξιολάτρευτα ( θα μάθετε τι πάει να πει "ικαριώτικος" ) και οι  άνθρωποι ωραίοι. Kαθόλου τυχαίο ότι είναι το νησί της… μακροζωίας.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, τονίζει πως η Ικαρία δικαίως έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τις «Μπλε Ζώνες», τις πέντε δηλαδή περιοχές στον κόσμο όπου οι κάτοικοί τους ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν τα 90 από ό,τι οι Αμερικανοί, ενώ ζουν, κατά μέσο όρο, 10 χρόνια περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ευρώπης. Η Ικαρία είναι ανάμεσα στις μόλις πέντε περιοχές του πλανήτη όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτόν του μέσου πληθυσμού. Η μακροβιότητά τους ωστόσο σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που διαχειρίζονται το στρες. Και πρωτεύοντα ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν τρεις παράγοντες: η διατροφή, η άσκηση και οι στενές κοινωνικές τους σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: