Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Κλικ στις Ιταλικές Άλπεις

Αιώνες τώρα περιηγητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες μένουν θαμπωμένοι μπροστά στις παραλλαγές των σχημάτων των θεόρατων, κάθετων βράχων. Η περιοχή έχει μεγάλα και διάσημα χιονοδρομικά κέντρα κι αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Οι χιονοδρομικές πίστες είναι πολύ καλά οργανωμένες, σε μεγάλα υψόμετρα και για όλα τα γούστα. Εδώ διεξάγεται και ο διάσημος αγώνας ορειβατικού σκι Trofeo Mezzallama (παγετώνας).  

Το ταξίδι στις ιταλικές Άλπεις προσφέρει ένα θέαμα σκέτη μαγεία. Εnrosadira το αποκαλούν οι ντόπιοι όταν αναφέρονται στη μοναδική σύνθεση του πετρώματος δολομίτη που δίνει αυτήν την ιδιαίτερη πορφυρή απόχρωση στο παιχνίδι με το φως. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2009, οι Δολομίτες είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές γειτονιές του πλανήτη.

Όλες τις εποχές του χρόνου, θα βρεις ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως ποδηλασία βουνού, πεζοπορία, αναρρίχηση, ακόμα και να παίξεις γκολφ.

Οι ντόπιοι μιλούν εκτός από Ιταλικά και Γερμανικά, κι ένα τοπικό ιδίωμα που ονομάζεται Ladin, μια αρχαϊκή μορφή της λατινικής γλώσσας- κατάλοιπο από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

Το πάντρεμα γερμανικών και ιταλικών επιρροών συνεχίζεται μέχρι και την τοπική κουζίνα. Τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, εγκαταστάθηκαν στα γραφικά χωριά της περιοχής, προσελκύοντας, εκτός από φυσιολάτρες, οικογένειες, και λάτρεις του après-ski lifestyle.

Δεν υπάρχουν σχόλια: