Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Lonely Planet: 10 κορυφαίες χώρες & 10 κορυφαίες πόλεις για το 2022

 

Το Lonely Planet ψηφίζει: Οι 10 κορυφαίες χώρες και οι 10 κορυφαίες πόλεις - Πως το γερμανικό Φράιμπουργκ ανέβηκε στο βάθρο της κατάταξης.

«Το 2022 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα όνειρα για ταξίδια θα μπορούσαν να γίνουν ξανά πραγματικότητα», όπως λέει ο Toni Hall,  του Lonely Planet. 

Ο έμπειρος ιδρυτής του κορυφαίου οίκου ταξιδιωτικών οδηγών τοποθετεί τα Νησιά Κουκ στην πρώτη θέση της κατάταξης των πιο ικανοποιητικών ταξιδιωτικών προορισμών για το ερχόμενο έτος.

Οι 10 κορυφαίες χώρες:

Νησιά Κουκ

Νορβηγία

Μαυρίκιος

Μπελίζ

Σλοβενία

Ανγκουίλα

Ομάν

Νεπάλ

Μαλάουι

Αίγυπτος

Οι 10 κορυφαίες πόλεις:

Ώκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Ταϊπέι, Ταϊβάν

Φράιμπουργκ, Γερμανία (Photos from St. Mattox- freeimages)

Ατλάντα, ΗΠΑ

Λάγος, Νιγηρία

Λευκωσία Κύπρος

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Merida, Μεξικό

Φλωρεντία, Ιταλία

Gyeongju, Νότια Κορέα

Οι 10 κορυφαίες περιοχές: 

Westfjords, Ισλανδία

Δυτική Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Xingshuabanna, Κίνα

Heritage Coast στο Κεντ, UK

Πουέρτο Ρίκο

Σικόκου, Ιαπωνία

Έρημος Ατακάμα, Χιλή

Scenic Rim, Αυστραλία

Νησί Βανκούβερ, Καναδάς

Βουργουνδία, Γαλλία

Τα νησιά Κουκ, έχουν αναπτύξει μια στρατηγική για την περίοδο μετά το τέλος του κορωνοϊού για να αντισταθμίσουν την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από τον τουρισμό. Το 2017 δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες περιοχές στον κόσμο με το θαλάσσιο πάρκο Marae Moana. 13 από τα νησιά ξεφορτώθηκαν τις γεννήτριες ντίζελ και η χώρα βασίζεται πλέον στη χρήση ηλιακής ενέργειας.

Η Νορβηγία στη δεύτερη θέση έπεισε για την κορυφαία ποιότητα ζωής που προσφέρει (πρώτη θέση στον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης από τον ΟΗΕ), την πράσινη τεχνολογία της και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά όπως το νέο Μουσείο Munch στο Όσλο. 

Ένα άλλο νησιωτικό έθνος ήρθε τρίτο: ο Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό. Η προστασία σπάνιων ειδών ζώων όπως το γεράκι του Μαυρίκιου και η γιγάντια χελώνα Aldabra ελτιμήθηκε ως επιτυχής.

Επίσης, μια γερμανική πόλη ανέβηκε στο βάθρο της κατάταξης της πόλης: το Φράιμπουργκ, το οποίο εκπληρώνει όλα τα κλισέ της γερμανικής ηρεμίας και πίσω από την ομορφιά της βρίσκεται μια από τις πιο νεανικές, χαλαρές και βιώσιμες πόλεις της χώρας.

Προκειται για μια φοιτητούπολη, με περίπου 230.000 κατοίκους, (τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη),  η οποία επαινείται ως ιδιαίτερα ηλιόλουστη και φιλική προς το περιβάλλον - με γραφική παλιά πόλη χωρίς αυτοκίνητα και πολλά καφέ. Βασικό αξιοθέατο στο Φράιμπουργκ είναι ο Καθεδρικός Ναός του 1200, ενώ κανείς επισκέπτης δεν κάνει το λάθος να μην δοκιμάσει το «Lange Rote», ένα ψητό λουκάνικο μήκους 30 εκατοστών σε ρολό.

«Το Φράιμπουργκ υπήρξε πρωτοπόρος του γερμανικού περιβαλλοντικού κινήματος από τότε που ντόπιοι ακτιβιστές απέτρεψαν την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Wyhl το 1975», γράφουν οι συγγραφείς του «Lonely Planet».

Δεν υπάρχουν σχόλια: