Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΦΡΈΣΚΕΣ ΡΕΒΙΘΙΕΣ: ΓΕΥΣΤΙΚΉ ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΣΑΛΆΤΑ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ!

Τα φρέσκα προϊόντα της Ρόδου είναι εύγευστα χάρη στον ήλιο που τα μεγάλωσε με τις ακτίνες του. Η αφθονία της φύσης έχει ευλογήσει το νησί του Ήλιου με τόσα θαυμάσια προϊόντα, από φρούτα και λαχανικά μέχρι βότανα και βολβούς - και όλα έχουν ιστορικές ρίζες που πάνε ακόμη πιο βαθιά στην ιστορία απ’ ότι οι ρίζες στο χώμα όπου καλλιεργούνται.


Στη φωτογραφία, φρέσκα ρεβίθια σε μεγάλα πράσινα μάτσα με περίεργα φύλλα. Οι μικροσκοπικοί καρποί τους τρώγονται ωμοί και η γεύση τους θυμίζει κάτι μεταξύ φρέσκου αρακά και φρέσκου κουκιού.

Θα εκπλαγείτε από τη γλύκα του σχεδόν άγνωστου στην λοιπή Ελλάδα φρέσκου καρπού, που όταν πια ξεραθεί, θα γίνει το γνωστό μας σκληρό και αγαπητό όσπριο Cicer arietinum.

Οι καρποί από τις φρέσκες ρεβιθιές είναι τέλειοι για μια απλή σαλάτα λαδολέμονο, πασπαλισμένη με ό, τι μυρωδικό σας βρίσκεται. Θα σας χρειαστούν κρεμμυδάκια, άνηθο, φρέσκια ρίγανη, δενδρολίβανο, γλιστρίδα ή ό, τι άλλο φρέσκο μυρωδικό θέλετε, χυμός από μισό λεμόνι, ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Βάζεις τα καθαρισμένα φρέσκα ρεβίθια σε βαθύ σκεύος με πηχτό λαδολέμονο. Αλατίζεις. Αφήνεις τα ρεβίθια μια ώρα στο λαδολέμονο, (και περισσότερο να μείνουν καλό κάνει), και λίγο πριν τα σερβίρεις, τα ανακατεύεις με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ευχάριστη γευστική έκπληξη με την στιβαρή και φρέσκια γεύση του ρεβιθιού.

Aξίζει να προστεθεί: Τα ρεβίθια είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: