Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πασχαλινά τραπεζώματα

Πάσχα το ελληνικό με τραπεζώματα, από τη Λιβαδιά ως την Κάρπαθο!


Η "απάντηση" των νησιωτών στο σουβλιστό αρνί της Στερεάς Ελλάδας έρχεται από τη Νάξο, με τα εκλεκτά κατσίκια και αρνιά της, όπου αντί για το σουβλιστό αρνί υπα΄ρχει το Πάτουδο.
Βάζουν στο φούρνο το κρέας μέχρι 6 κιλά, με τη συκωταριά του και το νοστιμεύουν με δυο φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο, γέμιση από τρυφερά χόρτα (κυρίως παπαρούνες και σεύκλο), ½ κιλό γραβιέρα Νάξου και ρύζι καρολίνα.
Η γέμιση απορροφά το ζωμό του κρέατος, καθώς σιγοψήνετε στους 160-180ºC για 3 ώρες περίπου και το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Νάξο δεν υπάρχει μαγειρίτσα, αλλά η σούπα από το κεφάλι του αρνιού, η οποία φτιάχνετε το βράδυ ώστε το στομάχι να έχει την ισορροπία που χρειάζεται για να υποδεχτεί το πρωί το Πάτουδο.
Τέλος, ένα ακόμη έθιμο από τα παλιά το οποίο έχει σχέση με το αυγό: Είναι το τελευταίο αρτύσιμο που έτρωγαν οι παλιοί Ναξιώτες το βράδυ της Κυριακής πριν την Καθαρή Δευτέρα και το πρώτο μετά την Ανάσταση.

Στην Όλυμπο της Κάρπαθου υπάρχει το Πασχαλινό γαστρονομικό έθιμο "βυζάντι", που έχει τις ρίζες του από το Βυζάντιο.
Η προετοιμασία του γίνεται το μεγάλο Σάββατο, που ετοιμάζουν αρνί ή κατσίκι, γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι ψημένο μέσα σε πήλινο σκεύος στον σφραγισμένο με λάσπη ξυλόφουρνο.
Το φαγητό σιγοψήνεται στο φούρνο όλη τη νύχτα και είναι έτοιμο το πρωί του Πάσχα.
Επίσης, ένα συνηθισμένο πασχαλινό γλυκό της Καρπάθου, είναι οι "τούρτες". Φτιάχνονται με ανεβατό ζυμάρι, με γέμιση γλυκιάς μυζήθρας και άνηθο.
Επιπλέον, στην Κάρπαθο ζυμώνουν λεπτά αλμυρά κουλούρια σε σχήμα οκτώ και στην μία άκρη τους τοποθετούν ένα κόκκινο αυγό.
 
Πάσχα στην Κάλυμνο με "Μουούρι"!
Είναι ένα γεμιστό αρνί ψημένο στο φούρνο που σφραγίζεται με λάσπη.
Έτσι το αρνί όταν ψηθεί βγαίνει ζουμερό, παρά το παρατεταμένο ψήσιμο.
Οι ρίζες του βρίσκονται στην εποχή των πειρατών, αλλά και της τουρκοκρατίας.
Το ψήσιμο γινόταν με αυτό τον τρόπο, για να μη φαίνονταν τα σημάδια του καπνού, ενώ η μυρωδιά του φαγητού δεν μαρτυρούσε ότι γιόρταζαν το Πάσχα.
Οι νεότεροι που δεν διαθέτουν τέτοια σκεύη τυλίγουν το σφαχτό σε τριπλές λαδόκολλες και το τοποθετούν σε τσίγκινη σκάφη.
Το πασχαλινό τραπέζι συμπληρώνεται με γλυκά τυροπιτάκια, τα οποία φτιάχνονται με τα θαυμάσια φρέσκια τυριά που υπάρχουν τέτοια εποχή στα περισσότερα μικρά νησιά της περιοχής. Κατασκευάζονται σε διάφορα σχήματα και παραλλαγές. Συνήθως τα αποκαλούν λαμπρόπιτες.
Εκτός από το βούτυρο η τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το αλεύρι, βάζουν ξύσμα λεμονιού, ασπράδι αυγών, φρέσκο ανθότυρο, μέλι θυμαρίσιο, μια πρέζα σαφράν και άχνη ζάχαρη.

Το ήξερες; Η μαγειρίτσα της Κέρκυρας, λέγεται τσιλίχουρδα. Είναι πηχτή και τρώγεται με πιρούνι!
Βασικό συστατικό της είναι η συκωταριά του αρνιού και μαγειρεύεται ( μέχρι να μελώσει το λάδι της) με διάφορα χόρτα.
Σε κάποιες περιοχές του νησιού φτιάχνεται αβγοκομμένη η με κόκκινη σάλτσα.
Παραδοσιακό Πασχαλινό φαγητό της Άνδρου είναι ο Λαμπριάτης!
Το ντόπιο κατσίκι ψήνεται με γέμιση που αποτελείται από ολόφρεσκο τοπικά τυριά (πετρωτή, μαλαχτό, βολάκι), αβγά, συκωτάκια, γλυκάδια και ρύζι, με αρωματικά, όπως ο δυόσμος, ο άνηθος και ο μαϊντανός.
Το φαγητό σκεπάζεται με φύλλα δεντρολίβανου και ψήνεται σε ξυλόφουρνο.
Υπάρχουν επίσης παραλλαγές όπου στη γέμιση χρησιμοποιείται μαρούλι.
Όταν ο Λαμπριάτης ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο, οι γυναίκες τον πηγαίνουν από το προηγούμενο βράδυ στο φούρνο που έχουν προθερμάνει και τον ψήνουν για όλο το βράδυ.

Η Πασχαλιάτικη κουζίνα της Σίφνου θέλει μαστέλο...
Το μαστέλο οφείλει το όνομά του στο σκεύος που χρησιμοποιείται και δεν είναι άλλο από μία παραδοσιακή γάστρα,που κρατά το φαγητό ζουμερό.
Το φαγητό ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα και σιγοψήνεται σε ξυλόφουρνο μέχρι τα ξημερώματα του Πάσχα. Στη βάση τους σκεύους, τοποθετούνται μερικά καθαρισμένα αμπελόκλαδα, φτιάχνοντας μία σχάρα, πάνω στην οποία θα τοποθετείται το κρέας.
Ανάμεσα σε κάθε στρώση, βάζουν ψιλοκομμένο άνηθς. Πριν σφραγιστεί το σκεύος είτε με αλουμινόχαρτο είτε με λαδόκολλα, θα προστεθεί ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Στη Σαντορίνη δεν καταλαβαίνεις Πάσχα χωρίς τα σγαρδούμια.
Τα εντεράκια είναι τυλιγμένα πάνω σε κλαδάκια δεντρολίβανου, μαζί με το κεφαλάκι και τα ποδαράκια του κατσικιού, μέσα σε ένα τσουκάλι.
Παλιότερα, πήγαιναν το φαγητό στο φούρνο του χωριού πριν την Ανάσταση και το έπαιρναν έτοιμο αμέσως μετά την εκκλησία.
Oι Πασχαλινές παραδόσεις στη Σαντορίνη ήταν στενά δεμένες, με μυρωδιές και γεύσεις. Οι νοικοκυρές από το πρωί ετοίμαζαν και οι φούρνοι δεν προλάβαιναν να φουρνίσουν τις φεσκουλιές, τις τυρόπιτες, τα τσουρέκια, τα μεθυστά κουλουράκια, τα μελιτίνια.
( Φεσκουλιές έλεγαν τις παχουλές ομορφοθυγατέρες. Κουτσούνες πάλι έλεγαν εκείνες τις άπραγες που καμάρωναν όλη μέρα χωρίς να έχουν όρεξη να κάνουν τίποτα).
Οι Πασχαλινές φεσκουλιές φτιάχνονταν με προζύμι σε σχήμα φρατζόλας και είχαν μέσα σέσκουλο, αυγά, άνηθο και πιπέρι, ενώ οι κουτσούνες φτιάχνονταν με το ζυμάρι του τσουρεκιού όπου πρόσθεταν και άλλο αλεύρι και έβαζαν στο κεφάλι ένα κόκκινο αυγό και γύρω γύρω μπιρμπίλα από την ίδια ζύμη.
Για να φτιάξουν τις τυρόπιτες κοπανούσαν αποβραδίς τη ζαφορά και την έριχναν σε βρασμένη κανέλα και την άλλη μέρα το πρωί τις ζύμωναν με αυγά, χλωρό τυρί τριμμένο και σιμιγδάλι ή αλεύρι.
Όσοι βρεθείτε τέτοιες μέρες στη Σαντορίνη προτείνω να κάνετε Ανάσταση στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πάνω στο βουνό στον Πύργο. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού και είναι το καλύτερο μέρος για να δείτε τα πυροτεχνήματα τα οποία μεσάνυχτα Μεγάλου Σαββάτου φωτίζουν ολόκληρη τη Σαντορίνη.

Το ήξερες;
Στη Λιβαδειά, η φωτιά για το σούβλισμα ανάβει το πρωί του Πάσχα με το Άγιο Φως της Ανάστασης, από το μεγαλύτερο μέλος κάθε οικογένειας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Ρήγας Φεραίος: "Αρκετό σπόρο έσπειρα..."

Σαν σήμερα το 1797 συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) . Με την ευκαιρία αυτής της επετείου ανασύρω από το προσωπικό μου αρχείο απομαγνητοφωνημένο κείμενο από την εκπομπή "ΕΝ ΛΕΥΚΩ" που προβλήθηκε 12 Μαρτίου 1999 από το Κανάλι "4" της Ρόδου. "Ένας μήνας πέρασε από την παράδοση του Οτσαλάν στους διώκτες του και το μυαλό δε λέει να ξεκολλήσει από τα γεγονότα. Οι ολέθριοι χειρισμοί και ο άθλιος ρόλος που διεδραμάτισαν κάποιοι, με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια του «σφαγέα της Κύπρου» ο ηγέτης του Κουρδικού λαού, φέρνουν στη μνήμη την περίπτωση του Εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή. Είναι εκπληκτικές οι ομοιότητες μέσα σε απόσταση 200 ετών. Ο Ρήγας Φερραίος άρχισε την πάλη του διαφωτισμού από τη Βιέννη και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Παρ ότι η Αυστρία είχε στενούς δεσμούς με την Τουρκία, υπήρχαν εκεί πολλές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εθνικοαπελευθερωτικής δράσης των Ρωμιών. Οι ελληνικές εμπορικές παροικίες έσφυζαν από οικονομική δραστηρ...

Μη φας, έχουμε γλαρόσουπα...

Μη φας και έχουμε γλαρόσουπα και μπούτι από ελικόπτερο... Τελικά, σήμερα, δεν είχε γλαρόσουπα αλλά μια υπέροχη γαριδόσουπα. Η συνέχεια ήταν πολύ μέτρια. Δεν με ενθουσίασε το μοσχαρίσιο σε φέτες νουά με τα ρεβίθια. Ευτυχώς κι η παγωμένη βαρελίσια... Και με την ευκαιρία, δυο λόγια για τη γλαρόσουπα: Κάθε φορά που ο καπετάνιος έδινε διαταγή στο μάγειρα να ταΐσει το πλήρωμα, αυτός σκότωνε έναν από το πλήρωμα και ταΐζε τους υπόλοιπους, λέγοντάς τους ότι αυτό που τους δίνει είναι γλαρόσουπα. Όταν ο καπετάνιος αναζητούσε τον "φαγωμένο", η δικαιολογία, ότι βγήκε έξω στη θαλασσοταραχή την ώρα που κοιμόταν ο καπετάνιος και "τον πήρε η θάλασσα", φαινόταν πολύ πειστική. Όταν ο καπετάνιος έφαγε τη γλαρόσουπα στη στεριά και κατάλαβε τι γινόταν, αυτοκτόνησε στην ιδέα ότι έτρωγε αυτούς που έπρεπε να προστατέψει, μιας και ο καπετάνιος αποτελεί τον ανώτατο άρχοντα στο πλοίο, αυτόν που έχει την ευθύνη για ότι συμβαίνει εκεί πάνω. ΓΛΑΡΟΣΟΥΠΑ α λα Ιωνάθαν Λίβινγκστον ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 1 Γλ...