Έφυγαν από τη ζωή μια μέρα σαν κι αυτή, 2 Ιουλίου...
1566: ο Γάλλος φαρμακοποιός και μελλοντολόγος Νοστράδαμος, κατά κόσμον Μισέλ ντε Νοτρ Νταμ. Είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Les Propheties (Οι Προφητείες), η πρώτη έκδοση του οποίου εμφανίστηκε το 1555 από τότε έχει δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό του, το οποίο του αποδίδει την πρόβλεψη πολλών μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Κάποιες πηγές για τη ζωή του Νοστράδαμου υποστηρίζουν ότι φοβόταν μήπως διωχθεί ως αιρετικός από την Ιερά Εξέταση. Κι όμως οι σχέσεις του με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως προφήτης και θεραπευτής ήταν άψογες: η σύντομή φυλάκισή του στα τέλη του 1561 οφειλόταν στην έκδοση ενός αλμανάκ χωρίς την πρότερη άδεια επισκόπου, όπως όφειλε σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.
Ο Νοστράδαμος δεν ήταν μόνο μάντης, αλλά και επαγγελματίας θεραπευτής. Είναι γνωστό πως έγραψε τουλάχιστον δύο βιβλία σχετικά με την ιατρική επιστήμη: το ένα ήταν μια φερόμενη "μετάφραση" του Γαληνού και το άλλο είχε τίτλο Traité des fardemens]] και περιείχε περιγραφές των μεθόδων που χρησιμοποιούσε για να καταπολεμήσει την πανώλη, καθώς και της προετοιμασίας καλλυντικών.
1778: σε κατάσταση τρέλας ο Ελβετός φιλόσοφος, διαφωτιστής και εγκυκλοπαιδιστής Ζαν Ζακ Ρουσό. [γεν. 28/6/1712]
1833: ο Αργεντινός ηγέτης, Γκερβάζιο Αντόνιο ντε Ποσάδας.
1843: Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν, γερμανός γιατρός, ιδρυτής της ομοιοπαθητικής ιατρικής. [γεν. 10/4/1755]
1932: ο βασιλιάς της Πορτογαλίας, Μανιουέλ Β'.
1961: αυτοκτονεί στο Κέτσαμ της Πολιτείας του Άινταχο, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, Έρνεστ Χέμινγουεϊ (φωτό). Από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Το στυλ του, η θεματολογία του αλλά και ο τρόπος ζωής του επηρέασε και επηρεάζει τους λογοτέχνες μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ηταν παθιασμένος ταξιδευτής, που γύρισε όλο τον κόσμο. Μετά τον τρίτο του γάμο, ο Χέμινγουεϊ εγκαταστάθηκε στην Κούβα. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄30 ο Χέμινγουεϊ πέρναγε τους χειμώνες στο Key West, ένα νησί της Καραϊβικής.
Πέρα από συγγραφέας ο Χέμινγουέϊ υπήρξε πυγμάχος στα νεανικά του χρόνια (στο Παρίσι έπαιρνε μαθήματα συγγραφής από τον ποιητή Εζρα Παουντ με αντάλλαγμα μαθήματα πυγμαχίας!), αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες, που επηρέασαν άμεσα το έργο του.
1973: η Μπέτι Γκρέιμπλ, η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1977: ο Ρωσοαμερικανός δημιουργός της "Λολίτας" Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ.
1978: Άρης Αλεξάνδρου, συγγραφέας και μεταφραστής. («Το κιβώτιο») [γεν. 1922]
1994: ο 27χρονος Κολομβιανός αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ δολοφονείται στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Αφορμή το αυτογκόλ, που πέτυχε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ - Κολομβία (2-1) στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ.
1997: στις ΗΠΑ, από ανακοπή ο ηθοποιός Τζέιμς Στιούαρτ, σε ηλικία 89 ετών.
1999: ο διάσημος συγγραφέας βιβλίων για τη μαφία, Μάριο Πούτζο.
2001: σε ηλικία 80 ετών, ο Τζοε Φάγκαν, ο προπονητής που οδήγησε την Λίβερπουλ στην κατάκτηση του "τρεμπλ" το 1983 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκό κύπελλο), κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη βρετανική ομάδα μέχρι τότε.
2004.: σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες σε ηλικία 80 ετών ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς θρύλους, ο Μάρλον Μπράντο. Υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ηθοποιούς, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε περισσότερες από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων το "Λεωφορείον ο Πόθος", "Το λιμάνι της Αγωνίας" και ο "Νονός". Μαχητικός και γεμάτος αντιφάσεις, ο Μπράντο αρνήθηκε να παίξει με τους όρους του Χόλιγουντ και πολλές φορές εξέφρασε την απέχθειά του για την κινηματογραφική βιομηχανία. Συχνά επωφελούταν της φήμης του για να μιλήσει για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ άλλες φορές έπαιζε σε ταινίες μόνο και μόνο για την υψηλή αμοιβή, που του προσφερόταν. Το καλοκαίρι του 1967 ήρθε ινκόγκνιτο στη Ρόδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου