Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αλάσκα, ευλογημένη γη

Σαν σήμερα, το 1867...
Οι ΗΠΑ αποκτούν επίσημα την κυριότητα της Αλάσκας, που αποδείχθηκε ευλογημένη γη, με απίστευτο φυσικό πλούτο: χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και αλιεία.

Ανήκε στη Ρωσία έως το 1867, χρονιά κατά την οποία πωλήθηκε στις ΗΠΑ, από τον τσάρο Αλέξανδρο Β' για το ποσό των 7.200.000 δολαρίων, και το 1959 ανακηρύχθηκε ομόσπονδη πολιτεία τους.

Η εξερεύνηση της άρχισε το 1741 από το Βίτους Μπέρινγκ, για λογαριασμό της Ρωσίας. Τη συνέχισε το 1778 ο Τζέιμς Κουκ και στις αρχές του 19ου αιώνα αποστολές εξερεύνησαν τις ακτές από τον Ειρηνικό ως τον Βόρειο Παγωμένο ωκεανό.

Η συστηματική εξερεύνηση της Αλάσκας και ο αποικισμός της που ακολούθησε οφείλονται κυρίως στους Σιβηριανούς και Αμερικάνους κυνηγούς, οι οποίοι από το 1784 ίδρυσαν εταιρίες για το κυνήγι ζώων και την πώληση γουναρικών.

Το 1964 συνέβη ο ισχυρός σεισμός γνωστός ως "σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής", με επίκεντρο ακατοίκητη περιοχή της Αλάσκα, ο οποίος κατατάσσεται ως ο τρίτος ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός παγκόσμια, με μέγεθος 9,2. Ο απολογισμός του ήταν 131 νεκροί και καταστροφή αρκετών χωριών και οικισμών.

Το 1968 ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου στον κόλπο Προύντο, ενώ το 1977 ολοκληρώθηκε ο αγωγός Τρανς-Αλάσκα ξεκινώντας μία νέα εποχή "πυρετού του πετρελαίου" στην πολιτεία.

Κρουαζιέρα στο τελευταίο σύνορο


Για τους ταξιδιώτες δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν την Αλάσκα - μοναδικός, πρωτόγονος τόπος με πανύψηλα βουνά, εντυπωσιακούς παγετώνες, σιωπηλά φιόρδ και εκπληκτική άγρια ζωή. Με εντυπωσιακά λιμάνια, πλούσια σε ιστορία και παλιές ντόπιες παραδόσεις, η Αλάσκα είναι πράγματι το τελευταίο σύνορο της γης.

Ταξιδεύοντας με κρουαζιέρα στην Αλάσκα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε καγιάκ για να ανακαλύψετε την εκθαμβωτική άγρια ζωή - τα πάντα από φαλακρούς αετούς μέχρι φώκιες. Πετάξτε με ελικόπτερο πάνω από αψεγάδιασους παγετώνες, πανύψηλες βουνοκορφές και γραφικές θαλάσσιες λίμνες ή ακολουθήστε το μονοπάτι των παλιών εξερευνητών στον εντυπωσιακό σιδηρόδρομο Ουάιτ Πας και Γιούκον - τον - "πιο θεαματικό σιδηρόδρομο του κόσμου".

Το Άισυ Στρέιτ Πόιντ βρίσκεται ογδόντα χιλιόμετρα δυτικά του Τζούνο και στο άνοιγμα του Γκλάσιερ Μπέη, όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε ένα πλοίο τη φορά, θα έχετε πρόσβαση σε υπέροχες περιηγήσεις στην άγρια φύση και την ευκαιρία να δείτε τον αυθεντικό πολιτισμό των ντόπιων Τλίνγκιτ. Κάντε μια περιήγηση στην περιοχή του Πόιντ Αντόλφους, μία από τις καλύτερες περιοχές παρακολούθησης της Αλάσκας για μεγαπτεροφάλαινες και φάλαινες-δολοφόνους.

Το Κέτσικαν (φωτο), είναι η γραφική παγκόσμια πρωτεύουσα του σολομού και αποτελεί το σημείο εκκίνησης των εκδρομών με υδροπλάνο με προορισμό το Εθνικό Μνημείο των ομιχλωδών Φιόρφ 2।2 εκατομμύρια εκτάρια άγριας σύσης. Φιλοξενεί επίσης τους Ινδιάνους Τλίνγκιτ της Αλάσκας και τη μεγαλύτερη συλλογή τοτέμ στον κόσμο. Οι παραδόσεις ζουν και βασιλεύουν, επιτρέποντάς σας να δείτε "σκαλιστές" ενώ εργάζονται και να βιώσετε την εμπειρία των πούσιων τελετουριών τους.

Μία από τις παλαιότερες και γραφικότερες κοινότητες της Αλάσκας, είναι γνωστό ως η "πύλη" για το Εθνικό Πάρκο των Κενάι Φιορδ. Επισκεφτείτε το Αλάσκα Ση Λάιφ Σέντερ και μελετήστε θαλάσσιους ελέφαντες, θαλάσσιες ενυδρίδες, φώκιες, ψάρια και άλλες μορφές της τοπικής θαλάσσιας ζωής στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η Σίτκα ήταν κάποτε το κέντρο της Ρώσικης Αυτοκρατορίας εμπορίου γούνας. Δείτε την κληρονομιά αυτή-ο καθεδρικός ναός του Σεν Μάικλ με τον τρούλο σε σχήμα κρεμμυδιού, το οχυρό και το ινδιάνικο φρούριο όπου οι Ινδιάνοι Τλίνγκιτ πολεμούσαν τους Ρώσους αποίκους. Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να εξερευνήσετε το Σίτκα Σάουντ, να επισκεφθείτε μια ερημική κατασκήνωση ψαρέματος και να πάτε ένα περίπατο στο τροπικό δάσος με ένα ντόπιο ξεναγό.

Κατά τη σπουδαία εποχή των χρυσοθηρών το 1898, το Σκάγκουεη αποτελούσε την πύλη στο Κλόνταϊκ και ήταν γνωστό ως "η πιο σκληρή πόλη του κόσμου" με τα 80 σαλούν της. Ακολουθήστε το παλιό μονοπάτι των εξερευνητών, από το ιστορικό Μπροντγουαίη μέχρι την κορυφή Ουάιτ Πας των 1.000 μέτρων, ολοκληρώνοντας το ταξίδι σας με λαχταριστό ψητό σολωμό στο Λιάρσβιλ, μια πιστά αναδημιουργημένη κατασκήνωση για ανεύρεση χρυσού.

Περιπέτειες αναμένουν τους πάντες στο γραφικό Τζούνο, το σημείο της πρώτης ανεύρεσης χρυσού της Αλάσκας. Αν αναζητάτε άγρια φύση, πηγαίνετε μια κρουαζιέρα για να παρατηρήσετε τις φάλαινες και τη φύση. Για να ζήσετε την πιο συναρπαστική πτήση της ζωής σας, τίποτα δεν είνα καλύτερο από μια περιήγηση με ελικόπτερο ή να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην ανεύρεση χρυσού.

Η κρουαζιέρα στην Αλάσκα κλείνει με επίσκεψη στο Τρέισυ Αρμ Φιόρδ(Παγετώνας Σώγερ), Βρίσκεται νότια από το Τζουνό. Θα δείτε πολλούς καταρράκτες και θα έχετε άπλετο χρόνο για να θαυμάσετε το τοπίο και τα ζώα που κατοικούν εκεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι στην Αλάσκα μπορείτε να πάρετε από το Navigator Travel, Ακαδημίας 31 στην Αθήνα, τηλέφ. 210 3609801-3, E-mail: info@navigator.gr

EΔΩ, βίντεο για την Αλάσκα από το Lonely Planet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: