Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Σπουδαία γεγονότα σαν σήμερα

Σαν σήμερα γεννήθηκαν...

1792: ο Άγγλος πεζογράφος και ποιητής Πέρσι Σέλλεϊ, που θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του ρομαντισμού.

1859: ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Κνουτ Χάμσουν. Ο Χάμσουν, το πραγματικό του όνομα του οποίου ήταν Κνουτ Πέτερσεν, κέρδισε το 1920 το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1900: ο κορυφαίος τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ Λούις Άρμστρονγκ.Υπήρξε μία χαρισματική προσωπικότητα και καινοτόμος ερμηνευτής, με πλούσια μουσικά προσόντα και σημαντική συνεισφορά στο είδος. Αποτελεί σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους τζαζ μουσικούς του 20ού αιώνα.

1910: ο Αμερικανός συνθέτης Γουίλιαμ Σούμαν.

1929: Γιάσερ Αραφάτ (Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ραχμάν αρ Ραούφ αλ Κούντβα αλ Χουσαϊνί, το πραγματικό του όνομα), ηγετική μορφ του παλαιστινιακού αγώνα και πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου.

1932: στο Μπουένος Άιρες ο Γκιγέρμο Μορντίγιο, κομίστας και γελοιογράφος που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο χάρη στα χαρακτηριστικότατα χιουμοριστικά σκίτσα του, με τα ανθρωπάκια και τα ζώα με τις μεγάλες μύτες, όπου τα πάντα τείνουν να είναι στρογγυλά.

1936: ο τραγουδιστής του "Νέου Κύματος" και ηθοποιός Γιώργος Ζωγράφος. Ξεκίνησε πρώτα ως ηθοποιός (απόφοιτος της Σχολής Καρόλου Κουν) πρωτοτραγούδησε στην μπουάτ «Θαλάμη» της Μυκόνου και ύστερα για δύο δεκαετίες είχε κάνει σπίτι του τις πλακιώτικες μπουάτ: «Συμπόσιο», «Εσπερίδες», «Απανεμιά», «Τετράδιο», «Δώμα», «Χρυσό κλειδί». Στο «Συμπόσιο» είχε εμφανισθεί το 1962-63 με τον Δήμο Μούτση, την Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον Διονύση Σαββόπουλο.Στη δισκογραφία του «Nέου Kύματος» ο Γιώργος Ζωγράφος υπήρξε πρωτοπόρος με μεγάλες επιτυχίες. Τραγούδησε: «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» του Νότη Μαυρουδή, «Πέρα από τη θάλασσα» του Μαρκόπουλου, «Ο Ιρλανδός κι ο Ιουδαίος» του Χατζιδάκι, «Μαουτχάουζεν» του Θεοδωράκη, «Συλλογή ποιητών» του Μαμαγκάκη.

1955.: στις ΗΠΑ ο ηθοποιός Μπίλι Μπομπ Θόρτον.

Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή...

1875: ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Γεννήθηκε στην κωμόπολη Όντεσε του δανικού νησιού Φίεν. Ήταν γιος ενός φτωχού τσαγκάρη. Σε πολύ μικρή ηλικία ορφάνεψε από πατέρα και η μητέρα του, που ήταν και μοναδικός προστάτης του, στην αρχή το έριξε στο πιοτό και ύστερα ξαναπαντρεύτηκε. Ήταν 14 χρονών, όταν αηδιασμένος από τη ζωή αυτή, εγκατέλειψε το σπίτι και την ιδιαίτερη πατρίδα του και πήγε στην Κοπεγχάγη (1819) για να αναζητήσει την τύχη του. Μόνα του εφόδια ήταν 33 φράγκα και η δυνατή θέληση για δράση. Η πρώτη απογοήτευση ήρθε με την απόρριψη στις εξετάσεις της όπερας, όπου ήθελε να σπουδάσει τραγουδιστής. Το κοντό του ανάστημα, το ασήμαντο παρουσιαστικό του και η ακαλλιέργητη φωνή του όχι μόνο δεν τον βοήθησαν, αλλά έγιναν αιτία να τον κοροϊδέψουν και να γελάσουν μαζί του. Πικράθηκε, αλλά δεν εγκατέλειψε τον αγώνα. Στράφηκε στη σπουδή της μουσικής. Αλλά νέα ατυχία τον περίμενε. Αρρώστησε και έχασε τη φωνή του. Τότε ζήτησε στήριγμα στην ποίηση. Το λυρικό του ποίημα "Το παιδί που πεθαίνει" είχε ιδιαίτερη επιτυχία και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και των ειδικών. Το ποίημα εκδίδεται τρεις φορές και ξαναδίνει στο Χανς την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση. Κατόπι στέλνει στο διευθυντή του θεάτρου Κόλεϊ μερικά δράματά του, στα οποία το έμπειρο μάτι του ειδικού διέκρινε το ταλέντο του και τον βοήθησε να συμπληρώσει τις σχολικές του γνώσεις. Ο Χανς ήταν 19 χρονών, όταν ξανακάθησε στα μαθητικά θρανία. Στα 23 χρόνια του κερδίζει μια κυβερνητική υποτροφία και γράφεται στο πανεπιστήμιο. Την πρώτη ποιητική του συλλογή τη δημοσίευσε το 1829. Ακολούθησαν η φιλολογική σάτιρα "Πεζοπορία στο Αμάκ" και οι "Φαντασιογραφίες και Σκιαγραφίες". Ο Άντερσεν αναγνωρίζεται με τα έργα του αυτά και προκαλεί την προσοχή και του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Στ΄. Ο τελευταίος αυτός του παραχωρεί τα οικονομικά μέσα για να περιηγηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και να μελετήσει τη φιλολογία τους. Στην Ιταλία έγραψε το καλύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο "Ο αυτοσχεδιαστής". Μετά περιηγήθηκε την Ελλάδα και την Τουρκία. Τις εντυπώσεις από τα ταξίδια του αυτά τις έγραψε στο έργο του "Αγορά ποιητή". Το έργο όμως που τον έκανε διάσημο ήταν το "Βιβλίο εικόνων χωρίς εικόνες", μία σειρά δηλ. φανταστικές συνεντεύξεις με γλαφυρές διηγήσεις και χαριτωμένες περιγραφές τοπίων. Στη διεθνή λογοτεχνία όμως ο Άντερσεν είναι κυρίως ο μεγάλος "παραμυθάς". Το 1842 δημοσίευσε σε τρεις τόμους τα "Παραμύθια" του και η εντύπωση που προκάλεσε ήταν καταπληκτική. Είναι σ αυτά ο ώριμος συγγραφέας με τη ζεστασιά της ανήσυχης παιδικής ψυχής και την αγνότητα του παιδικού πνεύματος.

1975: σε ηλικία 74 ετών ο ποιητής Αντρέας Εμπειρίκος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες.

1979: σε ηλικία 72 ετών, από πνευμονικό οίδημα, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης.

1990: σε ηλικία 96 ετών ο Ettore Maserati, ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων που μαζί με τους αδερφούς του ίδρυσαν την εταιρεία αυτοκινήτων που έφερε το όνομά τους.

1991: ο ρεμπέτης Γιώργος Μουφλουζέλης.

1991: σε ηλικία 80 ετών, από ανακοπή καρδιάς, ο ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος.

1997... στη Γαλλία, σε ηλικία 122 ετών η Ζαν Καλμάν, η γηραιότερη, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, γυναίκα στον κόσμο.

Τα πιο σπουδαία γεγονότα:

1693... ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιγιέ της Καμπανίας.

1735... το σώμα των ενόρκων αμερικανικού δικαστηρίου απαλλάσσει τον εκδότη της εφημερίδας New York Weekly Journal, Τζον Πίτερ Ζένγκερ από την κατηγορία του ανατρεπτικού λιβελογραφήματος. Πρόκειται για την πρώτη νίκη της ελευθερίας του Τύπου στις ΗΠΑ.

1789... καταργείται στη Γαλλία το φεουδαρχικό σύστημα.

1809... ο πρίγκιπας Μέτερνιχ, ο άνθρωπος που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, γίνεται υπουργός Εξωτερικών της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

1865... ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Διονυσίου Σολωμού καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

1873... το 7ο τάγμα του αμερικανικού ιππικού, που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη του σιδηροδρόμου στη περιοχή της Μοντάνα, αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις των Ινδιάνων Σιου, κοντά τον ποταμό Τανγκ. Ο απολογισμός είναι ένας νεκρός από κάθε πλευρά.

1900... πολλοί Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας σκέπτονται να μεταναστεύσουν, εξαιτίας των πιέσεων των Βουλγάρων.

1902... παραδίδεται στο κοινό του Λονδίνου το τούνελ του Γκρίνουιτς, που διασχίζει υπογείως τον Τάμεση.

1909... με την αποχώρηση των βρετανικών, γαλλικών και ιταλικών στρατευμάτων από την Κρήτη επιδεινώνεται η διένεξη γύρω από το νησί, που διεκδικούν η Ελλάδα και η Τουρκία.

1912... οι ΗΠΑ αποβιβάζουν στη Νικαράγουα 100 πεζοναύτες, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Αδόλφου Ντιάζ, που δηλώνει αδυναμία να προστατεύσει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρίας σιδηροδρόμων και ατμοπλοϊκών γραμμών έναντι των επιθέσεων των επαναστατικών δυνάμεων του στρατηγού Μένα.

1914... η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο. Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.

1919... ρουμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Βουδαπέστη συντρίβοντας τη μόλις 133 ημερών ουγγρική δημοκρατία του Κουν.

1920... πολιτευόμενοι, δημοσιογράφοι και απότακτοι συλλαμβάνονται μετά την απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι δύο επίδοξοι δολοφόνοι αρνούνται να ανακαλύψουν συνενόχους.

1921... ο Λένιν απευθύνει έκκληση για παγκόσμια βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστεί ο λιμός, που πλήττει τη Ρωσία.

1930... στην Οδησσό, σοβιετικά στρατεύματα σκοτώνουν 200 απεργούς διαδηλωτές.

1932... η πόλη του Βερολίνου αντιμετωπίζει σοβαρή αναταραχή, με συγκρούσεις μεταξύ κομμουνιστών και Ναζί.

1934... η ΕΣΣΔ συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Βουλγαρία.

1936... ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα.

1936: Ο Τζέσε Όουενς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Βερολίνου, αφού σπάει 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ.

1939... ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσάμπερλεν απειλεί με ναυτική δράση στην Άπω Ανατολή.

1941... οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν επίσημα την υποχρέωση να προμηθεύσουν όπλα στους Σοβιετικούς.

1944... η Γκεστάπο εντοπίζει στο Άμστερνταμ, όπου κρύβονταν τα τελευταία δυο χρόνια, την Άννα Φρανκ, την οικογένειά της και τέσσερις ακόμα Εβραίους. Το ημερολόγιό της, που θα βρεθεί μετά τον πόλεμο, θα δημοσιευτεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ενώ θα ακολουθήσουν θεατρικό έργο και κινηματογραφική ταινία.

1945... ο Αμερικανός γκόλφερ Byron Nelson σημειώνει την ενδέκατη συνεχόμενη νίκη του σε διοργάνωση γκολφ όταν κερδίζει το Canadian Open. Μέσα στην ίδια χρονιά θα κερδίσει ακόμα επτά διοργανώσεις και θα φτάσει σε ένα ρεκόρ 18 πρωτιών στο US Tour.

1949... συγχωνεύεται το ΒΑΑ (Basketball Association of America) και το NBL (National Basketball League) δημιουργώντας το σημερινό ΝΒΑ (National Basketball Association).

1950... η ΕΣΣΔ προτείνει στον ΟΗΕ να ζητήσει από την Κορέα την κατάπαυση των εχθροπραξιών.

1952... αποφασίζεται ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης και άλλα 46 στελέχη του ΚΚΕ θα δικάζονταν ερήμην.

1956... ο Wilhelm Herz ξεπερνάει για πρώτη φορά τα 200 μίλια την ώρα με μοτοσυκλέτα με 210 μίλια (338 χιλιόμετρα).

1958... το αμερικανικό περιοδικό Billboard εγκαινιάζει τη λίστα επιτυχιών "Hot 100".

1961... το βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει την αίτηση της κυβέρνησης για ένταξη στην ΕΟΚ.

1964... ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναφέρει ότι δέχθηκε επίθεση από Νοτιοβετναμέζους, ενόσω βρισκόταν στον κόλπο του Τονκίν. Η ανεπιβεβαίωτη αυτή πληροφορία σε συνδυασμό με προηγούμενη μάχη, οδηγεί το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

1969... στη Βόννη, ο Πρόεδρος Χάινεμαν παρέτεινε από 20 σε 30 χρόνια το νόμο παραγραφής των εγκλημάτων πολέμου.

1972... ο ''φτερωτός γιατρός'' και νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σημειώνει κατά τη διάρκεια των 31ων Βαλκανικών Αγώνων της Σμύρνης πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ με 10.22, ρεκόρ που θα καταρρίψει ο Αλέξανδρος Τερζιάν μετά από 21 χρόνια.

1972... στην Κίνα, βρέθηκε τάφος της Δυναστείας των Χαν.

1983... ο Μπετίνο Κράξι ορκίζεται πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός στην Ιταλία.

1983... ο πίτσερ των New York Yankees Dave Winfield κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης του αγώνα Yankees- Blue Jays (3-1) πετάει την μπάλα τόσο ψηλά που σκοτώνει έναν γλάρο. Μετά το τέλος του αγώνα θα συλληφθεί από την αστυνομία του Οντάριο επειδή χωρίς αιτία προκάλεσε βλάβη σε ζώο.

1984... η Αφρικανική Δημοκρατία του Upper Volta αλλάζει το όνομα της σε Μπουρκίνα Φάσο.

1984... ο παλαιστής Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 82 κιλών στην ελληνορωμαϊκή πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες χάνοντας στον τελικό από τον Ρουμάνο Ion Draica. Ο Μπάμπης Χολίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών νικώντας τον Ρουμάνο Nicolae Zamfir στον μικρό τελικό.

1984... ο πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες είναι ο Carl Lewis που κάνει 9.99 στα 100μ επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο του Jesse Owens στο Βερολίνο αφού θα κερδίσει 4 χρυσά μετάλλια (100μ, 200μ, μήκος και 4x100μ).

1985... ο Βρετανός Steve Cram κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 2000 μέτρα, το τρίτο του σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα μέσα σε 20 μέρες συνεχίζοντας την παράδοση των Άγγλων που έχουν βγάλει μεγάλους πρωταθλητές στην ημιαντοχή, όπως ο Steve Ovett και ο Sebastian Coe.

1991... το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο "Ωκεανός" βυθίζεται ανοιχτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής.

1992... έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο αριθμός των φορέων του AIDS θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς στη δεκαετία του '90 και αναμένεται να φθάσει τα 45 εκατομμύρια το 2000.

1992... η Μόρφω Δροσίδου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο Tae Kwon Do στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.

1992... ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι συμπληρώθηκαν 500 πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη πόλη του Σαράγεβο.

1993... μισό αιώνα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία παραδέχεται επισήμως ότι η στρατιωτική κυβέρνηση του Τόκιο ευθύνεται για τον εξαναγκασμό γυναικών από την Κορέα κι άλλες χώρες να καλύπτουν τις σεξουαλικές ανάγκες των Ιαπώνων στρατιωτών.

1993... στην Τουρκία, Κούρδοι αντάρτες πραγματοποιούν επίθεση κατά δύο λεωφορείων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 από τους επιβαίνοντες.

1994... έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον πληθυσμό, προβλέπει το διπλασιασμό των κατοίκων της Γης έως το 2020.

1994... καταργείται ο μεταξικός νόμος περί Τύπου με νόμο, που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Τύπου.

1995... διευρύνονται οι διεθνείς κινητοποιήσεις για τη σωτηρία του μαύρου δημοσιογράφου Μουμία Αμπού Τζαμάλ, πρώην μέλος των "Μαύρων Πανθήρων" και δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1982 για τη δολοφονία ενός αστυνομικού.

1995... επίθεση σε όλα τα μέτωπα πραγματοποιούν οι κροατικές δυνάμεις κατά των σέρβων αυτονομιστών της Κράινας.

1996... στην Ιταλία, δικαστής ανακοινώνει ότι η Μαφία σχεδίαζε να ανατινάξει τον Πύργο της Πίζας το 1993.

1996... στην τελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, ο Josia Thugwane γίνεται ο πρώτος Nοτιοαφρικανός που κερδίζει χρυσό μετάλλιο όταν κατακτά την πρώτη θέση στον μαραθώνιο.

2001... αρχίζει στο Edmonton του Καναδά το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου με τη συμμετοχή 1.700 αθλητών από 200 χώρες. Κορυφαίες στιγμές για τα ελληνικά χρώματα το χρυσό μετάλλιο του Κώστα Κεντέρη στα 200μ., το αργυρό της Μιρέλλας Μανιάνι στον ακοντισμό και τα χάλκινα μετάλλια της Κατερίνας Θάνου στα 100μ. (σε μια κούρσα όπου η Marion Jones ηττήθηκε για πρώτη φορά μετά από 58 αγώνες από την Zhanna Pintusevich) και του Κώστα Γκατσιούδη στον ακοντισμό.

2002... η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατακτούν την πρώτη θέση στα σκάφη 470 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: