Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Σαν σήμερα το 1974 έγινε η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που άλλαξε για πάντα την ιστορία κια την ζωή των Κυπρίων. Χιλιάδες τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, τεράστιες οι καταστροφές. 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν με την βία των όπλων από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες, ενώ από τότε μεγάλο μέρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα.
Το νησί της Αφροδίτης, του ήλιου και της ομορφιάς, αν και κατακτημένο από διάφορους λαούς για περισσότερο από δύο χιλιετίες, ποτέ του δε μοιράστηκε, ούτε διχοτομήθηκε, ούτε καταστράφηκε πολιτισμικά σε τόσο μεγάλο βαθμό, παρά μέσα στη χρονική διάρκεια των 27 τελευταίων χρόνων (1974-2001). Ο Τούρκος κατακτητής, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν 2000 χρόνια συνεχούς κατοχής, επιδρομών και κατακτήσεων: ο Βορράς έχει γίνει πλέον μια terra aliena, τα πάντα έχουν αλλοιωθεί, τα πάντα έχουν μετονομαστεί, τα πάντα έχουν ξανακτιστεί:
Η Λευκωσία έγινε Lefkoşa, η Αμμόχωστος Gazimağuza, η Κερύνεια Girne, όλα τα γηγενή ελληνικά και λατινικά τοπωνύμια άλλαξαν και έγιναν τουρκικά. Πηγαίνοντας στα κατεχόμενα, όσοι πηγαίνουν σήμερα βρίσκουν ελάχιστα απομεινάρια απ’ ό,τι θυμούνταν πριν το 1974. Όλα, σχεδόν, τα σπίτια έχουν είτε κατεδαφιστεί και ξανακτιστεί, είτε τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι αυλές των σπιτιών δεν είναι πια πράσινες, τα περβόλια είναι ξερά, οι εκκλησιές βουβές, τα μοναστήρια σιγανά…
Η πιο κτυπητή, όμως, αλλαγή είναι αυτή στον κόσμο: εκτός από τους λιγοστούς εγκλωβισμένους και τους εναπομείναντες Τουρκοκύπριους, η μεγάλη πλειοψηφία συνίσταται από Τούρκους Έποικους από τα βάθη της Ανατολίας στην Τουρκία, ενώ η συνεχής παρουσία Τούρκων στρατιωτών στους δρόμους των χωριών και των πόλεων «χαλάει» την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και καταπίεσης.
Από το 1974 μέχρι σήμερα καταστρέφονται συστηματικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία στις τουρκοκατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ενώ διεξάγονται παράνομες ανασκαφές. Aρχαία αντικείμενα από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιδιωτικές συλλογές έχουν κλαπεί από λαθρέμπορους και έχουν πουληθεί στο εξωτερικό. Tουλάχιστον 55 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη. Άλλες περίπου 50 εκκλησίες και μοναστήρια κατεδαφίστηκαν ή μετατράπηκαν σε αποθήκες, σταύλους, ξενώνες, μουσεία, κινηματογράφους, δημόσια αποχωρητήρια...
Όσο κι αν φαίνεται ανέφικτο, είναι αδιανόητο να μην μπορεί ο κάτοικος αυτού του νησιού να πάει στον τόπο που γεννήθηκε, στο σπίτι που μεγάλωσε, να δει, τουλάχιστον, τους τόπους των προγόνων του ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου