Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010
Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες
Σαν σήμερα, το 1929, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού, σχηματίζοντας το γράμμα V της λέξης Victory.
Ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, 30 Νοεμβρίου 1874 – 24 Ιανουαρίου 1965) ήταν Βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Υπήρξε στρατιωτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της ιστορίας.
Στις 10 Μαΐου 1940 ανέλαβε μετά την παραίτηση του Τσάμπερλαιν την πρωθυπουργία και ταυτόχρονα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ως πρωθυπουργός ο Τσώρτσιλ σύνδεσε το όνομά του με την ιστορία της Μ. Βρετανίας. Μέσα σε όλη αυτή την περίοδο έδειξε την αποφασιστικότητά του και την ικανότητά του να συντονίζει αποτελεσματικά τις βρετανικές προσπάθειες για την επίτευξη της νίκης. Τον Αύγουστο του 1941 υπέγραψε με τον Ρούσβελτ τον Καταστατικό χάρτη του Ατλαντικού.
Ο Τσόρτσιλ στη διάρκεια του πολέμου πήρε μέρος σ' όλες τις διεθνείς διασκέψεις με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.Το 1943 έδωσε τις γενικές κατευθύνσεις για την μεταπολεμική ανασυγκρότηση και τον επόμενο χρόνο ανέπτυξε πρόγραμμα για την επέκταση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης δωρεάν κλπ. Παρόλα αυτά όμως έχασε τις εκλογές του 1945. Μετά τις εκλογές του 1951 ανέλαβε ξανά την πρωθυπουργία και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα διεθνή προβλήματα. Το 1955 παραιτήθηκε.
Το 1964 ολοκλήρωσε τη δημοσίευση των "Πολεμικών Απομνημονευμάτων" του (6 τόμοι 1948-1954). Το 1953 είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ υπήρξε πραγματικά ένας μεγάλος ηγέτης και μια χαρισματική προσωπικότητα και η πολιτική του στάθηκε πολιτική διαφύλαξης και εδραίωσης της Μ. Βρετανίας.Ο Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ διακρίθηκε, επίσης, ως ζωγράφος και συγγραφέας.
Το 1953 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ήταν Λόρδος του Ναυαρχείου και ήταν αρχηγός του Βασιλικού Στόλου. Μετά όμως από την αποτυχία στην απόβαση της Καλλίπολης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο παραιτήθηκε.
Έχει γράψει πολλά βιβλία για τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς το "Βίο και την Πολιτεία" του.
Τα συμπεράσματά του από την ιστορία τα διατύπωσε στην περίφημη «Ομιλία του προς τους φοιτητές» στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το 1946: «Υπάρχει ένα φάρμακο που ... θα μπορούσε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει όλη την Ευρώπη ... ελεύθερη και ... ευτυχισμένη. Το φάρμακο αυτό είναι να δημιουργήσουμε ξανά την ευρωπαϊκή οικογένεια, στον βαθμό που μπορούμε, και να της δώσουμε μια δομή που μπορεί να της εξασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.» Έτσι, αυτός που υπήρξε η κινητήρια δύναμη της αντιχιτλερικής συμμαχίας έγινε ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας.
Κάποτε είπε μια φράση σχετικά με το θάρρος και την ανδρεία των Ελλήνων: "Οι Έλληνες δεν πολεμάνε σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".
Ετικέτες
ενλευκώ μυστιλιάδης,
Ουίνστον Τσόρτσιλ,
πολιτικοί,
time out
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου