Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Ολλανδία, ταξίδι σαν σε παραμύθι

Χώρα μικρή και πυκνοκατοικημένη, πατρίδα των μεγάλων εξερευνητών και  θαλασσοπόρων, αλλά και του Van Gogh, του Ρέμπραντ και του Mondrian, η Ολλανδία με το ¼ του εδάφους της να βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τη στάθμη της θάλασσας δικαίως ανήκει στις αποκαλούμενες "Κάτω χώρες" της Ευρώπης.  "Κάτω χώρα" αλλά με υψηλό επίπεδο προτίμησης από πλήθος επισκεπτών.  Μη σας ξεγελούν τα λουλούδια και τα παραμυθόσπιτα των καναλιών. Στην Ολλανδία ανθίζει και η καινοτομία.

Είναι ένας προορισμός που θα γοητεύσει τον καθένα ειδικά αν αγαπάτε τις ποδηλατάδες, αν σας αρέσουν οι βόλτες στα κανάλια και οι φωτογραφίες με φόντο τα διάσημα boat houses. Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη φιλελεύθερη, πυκνοκατοικημένη, χτισμένη πάνω στο δέλτα τριών ποταμών που εκβάλλουν στη Βόρεια Θάλασσα. 

Αξίζει να δείτε:

Το Βασιλικό Ανάκτορο που είναι ένα από τα τέσσερα παλάτια της χώρας και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Νταμ και αρχικά λειτούργησε σαν Δημαρχείο. 

Την βασιλική κατοικία για τον Ναπολέοντα που κατοικήθηκε αργότερα από την Ολλανδική Βασιλική Οικογένεια. 

Την κεντρική πλατεία Νταμ που χτίστηκε το 1400, και αποτελεί κομβικό  σημείο της πόλης.

Το φημισμένο Ράικσμουζέουμ (Εθνική Πινακοθήκη της Ολλανδίας) με πάνω από ένα εκατομμύριο εκθέματα εκ των οποίον εκτίθενται μόνο τα οχτώ χιλιάδες από αυτά.

Την Οικία - Μουσείο του διάσημου ζωγράφου και χαράκτη Ρέμπραντ. 

Το Νομισματοκοπείο και το μέγαρο των Σιδηροδρόμων, που η πρόσοψή του μοιάζει με παλάτι. 

Την περιοχή με τα κόκκινα φανάρια -γνωστή και ως De Wallen- μια συνοικία γύρω από το κανάλι Damrak με αρκετά μπαρ και club με παραστάσεις. 

Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το Heineken Experience για να  γνωρίσετε την ιστορία της μπίρας Amstel και της Heineken.

Και μη φύγετε χωρίς να πραγματοποιήσετε μια εκδρομούλα στην Ολλανδική επαρχία για να επισκεφθείτε διάσπαρτα ψαροχώρια, να θαυμάστε το εκθαμβωτικό χρώμα στα εντυπωσιακά λιβάδια με τις τουλίπες, να κάνετε ρομαντικές περιπλανήσεις, να φωτογραφηθείτε σε μοναχικούς ανεμόμυλους και να δοκιμάσετε αχνιστή ψαρόσουπα  σε παραδοσιακές ταβέρνες. 

Σε μικρή απόσταση από τη πρωτεύουσα βρίσκονται κορυφαίες μητροπόλεις της Ολλανδίας που αξίζει να επισκεφθείτε: Χάαρλεμ, Γκρόνινγκεν, Ουτρέχτη, Ντεν Χααγκ, Ντελφτ, Μάαστριχτ είναι μόνο μερικοί από τους σταθμούς σε ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσετε εύκολα.

Το ξέρατε ότι στο Ρότερνταμ μπορείτε να δοκιμάσετε zip-line; Λειτουργεί κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο, στον πύργο Euromast και εκτός των συγκεκριμένων ημερών προσφέρει θέα σε όλη την πόλη από το ψηλότερο κτίριό της. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα του Ρότερνταμ είναι το εκκεντρικό σύμπλεγμα των κίτρινων Κυβικών Σπιτιών, καθώς και η Γέφυρα του Eράσμου που είναι ένα ακόμα διαχρονικό σύμβολο της φανταστικής πόλης του Ρότερνταμ.

Αυτό το ταξίδι θα σας στοιχίσει  575€ (με τιμές Απριλίου 2022) και περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής, τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις με πρωϊνό, ξεναγήσεις- περιηγήσεις.

Σύρος, το εντυπωσιακό Δημαρχείο

Σύρος, η γόησσα των Κυκλάδων. Ένα μποέμ νησί με γεύση λουκουμιού και χαλβαδόπιτας, που αποδεικνύει ότι η ιστορία μπορεί να συνδυάσει αρμονικά ένα αριστούργημα του Ελ Γκρέκο με ένα ρεμπέτικο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ το Δημαρχείο (φωτογραφία), άρχισε να κτίζεται το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1886. Μοναδικό στο είδος του, λόγω μεγέθους και αρχιτεκτονικής παρουσίας, συνδυάζει τρεις διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς με στοιχεία αρχαίου κλασικισμού και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας.

Το μεσαίο του τμήμα δείχνει εντυπωσιακό, καθώς στεφανώνεται με αέτωμα, ενώ η διαφορά ύψους από το έδαφος γεφυρώνεται με τη διάπλατη μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στην κεντρική είσοδο.

Το ίδιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εσωτερικό του, που φιλοξενεί εκτός από της δημοτικές υπηρεσίες και το αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Παρίσι: Και ποιος δεν ονειρεύεται ένα ταξίδι εκεί;

Με ασύγκριτη πολιτιστική κληρονομιά, χτισμένη γύρω από τον ποταμό Σηκουάνα και φωτισμένη από τον εντυπωσιακό Πύργο του Άϊφελ, η πόλη του φωτός σας καλεί να την ερωτευτείτε. 

Η ρομαντική πόλη με τις αμέτρητες ομορφιές, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική  και τα καταπράσινα πάρκα, έχει τον τρόπο να μαγεύει όλους τους επισκέπτες της. 

Τι θα δείτε: Θα ξεκινήσουμε την πανοραμική  προαιρετική ξενάγηση, βλέποντας το Τροκαντερό, τον Πύργο του Άιφελ, την μεγαλύτερη αψίδα του κόσμου, την Αψίδα του Θριάμβου, την διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, το μικρό και το μεγάλο παλάτι, την πλατεία Ομονοίας (το σημείο που διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της Γαλλικής επανάστασης), την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, τα πολυσύχναστα Μπουλεβάρτα, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, τις φημισμένες πυραμίδες του Λούβρου, την Γαλλική Ακαδημία, την πλατεία του Σατλέ, το Δικαστικό Μέγαρο, την νέα γέφυρα Ποντ Νεφ, το Δημαρχείο της πόλεως, την Παναγία των Παρισίων, το περίφημο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Πάνθεον, τους πανέμορφους και φινετσάτους κήπους του Λουξεμβούργου, τις καλλιτεχνικές γειτονιές γύρω από το Σαν Ζερμαίν ντε Πρε με τα διάσημα καφέ, τη Σχολή Καλών Τεχνών, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό που σήμερα έχει μετατραπεί στο μουσείο Ορσέ και τέλος το περίφημο πολεμικό μουσείο, όπου είναι θαμμένος ο Ναπολέων, γνωστό ως το μέγαρο των Απομάχων.

Ούτε συζήτηση για μια επίσκεψη στο μουσείο του Λούβρου, όπου θα δείτε την Τζοκόντα, την Αφροδίτη της Μήλου, την Νίκη της Σαμοθράκης, όπως επίσης την ελληνική, την ρωμαϊκή, και ένα μέρος της αιγυπτιακής πτέρυγας. Επίσης θα θαυμάσετε τους μοναδικούς πίνακες του "David" και του "De la Croix".

Η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς,  Sacre-Coeur (Σακρέ Κερ) είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του Παρισιού και το ιδανικό σημείο για να τραβήξετε καταπληκτικές φωτογραφίες με την πανοραμική θέα της πόλης.

Και να μη σας το πω, είναι περίπου απίθανο κάποιο βράδυ να μη διασκεδάσετε στα περίφημα καμπαρέ. Το Μουλέν Ρουζ αποτελεί κλασσική αξία του νυχτερινού Παρισιού.

Αν υπάρχει χρόνος να πάτε στο Μουσείο Αρωμάτων Fragonard, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε την ιστορία των αρωμάτων και να δοκιμάσετε τα πιο αντιπροσωπευτικά από κάθε κατηγορία.

Δεν γίνεται ταξίδι στο Παρίσι χωρίς μια επίσκεψη στο υπέροχο Βασίλειο του DISNEY, ένα τεράστιο θεματικό πάρκο με ποικίλλων μορφών δραστηριότητες.  Ανήκει στην εταιρεία Walt Disney και λειτούργησε για πρώτη φορά στις 17 Ιουλίου του 1955. Επισκεφθείτε τον Πύργο της Ωραίας Κοιμωμένης, ταξιδέψτε στην χώρα του Πήτερ Παν και του Πινόκιο, ζήστε την περιπέτεια στην Άγρια Δύση, στο Βουνό των Κεραυνών και περπατήστε στα βήματα του Ιντιάνα Τζόουν.

Σας προτείνω μια κοντινή εκδρομή στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, για θα δείτε τα βασιλικά δωμάτια καθώς και το δωμάτιο των κατόπτρων, όπου έχουν υπογραφεί πολλές συνθήκες και για να κάνετε βόλτα στους καταπληκτικούς κήπους του Λουδοβίκου, οι οποίοι αποτέλεσαν το πρότυπο των περισσοτέρων Βασιλικών Οίκων της Ευρώπης.

Όσες φορές και να ταξιδέψει κανείς στο Παρίσι, πάντοτε θα έχει την αίσθηση ότι δεν τα είδε όλα. Κι αυτό γιατί η “Πόλη του Φωτός” είναι απλώς ανεξάντλητη.