Oι ανασκαφικές έρευνες της ΚΑ' Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Αντίπαρο, τα τελευταία δύο χρόνια, αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία για την ανθρώπινη παρουσία στο νησί ανά τους αιώνες. Οι έρευνες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η Αντίπαρος «αποτελεί ένα από τα λιγότερο ερευνημένα αρχαιολογικά νησιά των Κυκλάδων».
Στη φωτό δεξιά: Δίχρωμη μαστοπρόχους, από το Αγριόκαστρο Αντιπάρου.
Η μόνη αρχαιολογική ανασκαφή που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί οφειλόταν στον Χρ. Τσούντα, ο οποίος, στα τέλη του 19ου αι. π.Χ., ανέσκαψε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο στη θέση Κρασάδες, στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου.
Οι σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι σε ακρωτήρι στα βόρεια του Σιφνέικου Γιαλού, στο ΒΔ άκρο του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Κάτω Φυρό, εκτείνονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Αγριόκαστρου, που, όπως δείχνει η κεραμική, άκμασε στο τέλος του πρώτου μισού της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.
Το Αγριόκαστρο ήταν εξέχουσα προϊστορική πόλη των Κυκλάδων, αντίστοιχη με το Ακρωτήρι της Θήρας, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Αγία Ειρήνη της Κέας.
Στα ανασκαφικά ευρήματα, που συντηρήθηκαν πρόσφατα, περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά αγγεία κυκλαδικής παράδοσης και εγχώρια αγγεία που μιμούνται μινωικούς τύπους. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται χάλκινο εγχειρίδιο και μαρμάρινο τμήμα ξίφους.
Μια δεύτερη, ολοκληρωμένη, ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγ. Κυριακής στην ανατολική πλευρά της Αντιπάρου, αποκάλυψε κτιριακά κατάλοιπα (πιθανόν κεραμικά εργαστήρια των ελληνιστικών χρόνων), αμφορείς κρασιού, υφαντικά βάρη και πυραμιδοειδή αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στους κεραμικούς κλιβάνους για τη στήριξη των αμφορέων.
Τέλος, οι σφραγίδες με το εθνικό «ΠΑΡΙΩΝ» αποδεικνύουν την οικονομική - πιθανότατα και πολιτική - εξάρτηση της Αντιπάρου από την Πάρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου