Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιζήτητος ουζομεζές η αχινοσαλάτα

ΔΙΑΒΑΖΩ: Συνελήφθησαν 4 αλλοδαπoί ψαράδες από το Λιμενικό στην Κάρυστο, οι οποίοι ψάρευαν παράνομα αχινούς.

Δεν το ήξερα, αλλά με αφορμή αυτή την είδηση έψαξα και έμαθα πως:
Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών απαγορεύεται από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και για τους παραβάτες προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, ύψους από 400 έως 3.000 ευρώ.

Ο αχινός σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση και οι αρμόδιες αρχές έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα στους λουόμενους που περνούν την ώρα τους ψαρεύοντας

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές.

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αλιείας, είτε από άλλες περιοχές της χώρας.

Επιπλέον οι εργάτες που ασχολούνται με το καθάρισμα των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια μας χρειάζεται να είναι υγιείς, καθώς οι διάφοροι ιοί μεταφέρονται εύκολα μέσω των συγκεκριμένων οργανισμών.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρομιά της θάλασσας, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.
Ανήκουν στην ίδια συνομοταξία με τους αστερίες. Τρέφονται κυρίως με φύκια αλλά και με μύδια. Ο αχινός ζει σε όλα τα θαλάσσια βάθη από τις ακτές μέχρι τους ωκεανούς. Σκεπάζεται με ασβεστολιθικό όστρακο, περίπου σφαιρικό, που η διάμετρός του είναι 8 - 10 εκ. Εξωτερικά έχει μεγάλα και δυνατά αγκάθια, χρώματος μαύρου. Το χρώμα του είναι μαύρο ή καστανό. Έχει μασητική συσκευή, που προεξέχει ελαφρά από το στόμα, με κινητά δόντια, που στηρίζονται σε πολύπλοκο σύστημα οστών και μυών και ονομάζεται "λύχνος του Αριστοτέλη".

Χωρίζεται σε φύλα, αρσενικό και θηλυκό. Πολλαπλασιάζεται με αβγά, που είναι πολύ μικρά και γονιμοποιούνται μέσα στο θαλασσινό νερό σε προνύμφες. Ο κοινός αχινός της Μεσογείου, "παρακεντρωτός ο ωχρός", ζει μέσα σε ρωγμές του πυθμένα, καμουφλαρισμένος κάτω από τις πέτρες, για να αποφεύγει τους εχθρούς του και να παραμονεύει τη λεία του. Το εσωτερικό του σώματός του αποτελείται από μια μεγάλη κοιλότητα, γεμάτη υγρό, με τα διάφορα όργανά του. Έχει "βαδιστικούς ποδίσκους" που διογκώνονται από ένα αιματώδες υγρό, για να τον βοηθούν να μετακινείται.

Συζητώντας με ψαράδες έμαθα για θηλυκούς και αρσενικούς αχινούς και ότι οι θηλυκοί, με τα πυκνά και κοντά αγκάθια, που δεν είναι εντελώς μαύρα, αλλά ελαφροκοκκινίζουν ή φέρνουν προς το μπλε, έχουν το φαΐ. Τους ανοίγουμε, οριζοντίως, κόβοντας, με το μαχαίρι ή κι ένα ψαλίδι περιμετρικά, το ασβεστολιθικό καύκαλό τους, κοιτάζοντας τη μεριά του στόματος, εκεί όπου έχει ο αχινός τα πέντε του δόντια, ικανά να τρυπήσουν ακόμα και το βράχο.

Περιζήτητος ουζομεζές θεωρείται η αχινοσαλάτα, με σκέτο ελαιόλαδο. Η πληρότητα μες στην απλότητα! Στην Ελλάδα θεωρείται περίπου αδιανόητο να φας αχινό κονσέρβας. Σε άλλες χώρες όμως είναι μια εύκολη και προσιτή οικονομικά λύση, που με τη σωστή μαγειρική επεξεργασία αποδίδει γευστικά, σε μακαρονάδες, με σκορδάκι, ριζότο και θαλασσινές ομελέτες. Οι Ισπανοί, που τις παράγουν, σ' αυτά είναι «μανούλες»!

Στο Παρίσι, στο εστιατόριο «Le caviar dans les oursines», που, φυσικά, σερβίρει διάφορα θεσπέσια πιάτα με αυγά και αχινό, όπως τα «αφράτα χτυπητά» αυγά, μια ομελέτα, ένα μελάτο βραστό αυγό και μαζί, στο κέλυφός του, μια μικρή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, αλλά και μια βασιλική τσιπούρα με σάλτσα αχινού.

Σε ορισμένες χώρες από τα αβγά τους παράγεται αβγοτάραχο. Τα όστρακα μεγάλων αχινών χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διακοσμητικών σφαιρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Ρήγας Φεραίος: "Αρκετό σπόρο έσπειρα..."

Σαν σήμερα το 1797 συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) . Με την ευκαιρία αυτής της επετείου ανασύρω από το προσωπικό μου αρχείο απομαγνητοφωνημένο κείμενο από την εκπομπή "ΕΝ ΛΕΥΚΩ" που προβλήθηκε 12 Μαρτίου 1999 από το Κανάλι "4" της Ρόδου. "Ένας μήνας πέρασε από την παράδοση του Οτσαλάν στους διώκτες του και το μυαλό δε λέει να ξεκολλήσει από τα γεγονότα. Οι ολέθριοι χειρισμοί και ο άθλιος ρόλος που διεδραμάτισαν κάποιοι, με αποτέλεσμα να πέσει στα χέρια του «σφαγέα της Κύπρου» ο ηγέτης του Κουρδικού λαού, φέρνουν στη μνήμη την περίπτωση του Εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή. Είναι εκπληκτικές οι ομοιότητες μέσα σε απόσταση 200 ετών. Ο Ρήγας Φερραίος άρχισε την πάλη του διαφωτισμού από τη Βιέννη και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Παρ ότι η Αυστρία είχε στενούς δεσμούς με την Τουρκία, υπήρχαν εκεί πολλές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εθνικοαπελευθερωτικής δράσης των Ρωμιών. Οι ελληνικές εμπορικές παροικίες έσφυζαν από οικονομική δραστηρ...

Μη φας, έχουμε γλαρόσουπα...

Μη φας και έχουμε γλαρόσουπα και μπούτι από ελικόπτερο... Τελικά, σήμερα, δεν είχε γλαρόσουπα αλλά μια υπέροχη γαριδόσουπα. Η συνέχεια ήταν πολύ μέτρια. Δεν με ενθουσίασε το μοσχαρίσιο σε φέτες νουά με τα ρεβίθια. Ευτυχώς κι η παγωμένη βαρελίσια... Και με την ευκαιρία, δυο λόγια για τη γλαρόσουπα: Κάθε φορά που ο καπετάνιος έδινε διαταγή στο μάγειρα να ταΐσει το πλήρωμα, αυτός σκότωνε έναν από το πλήρωμα και ταΐζε τους υπόλοιπους, λέγοντάς τους ότι αυτό που τους δίνει είναι γλαρόσουπα. Όταν ο καπετάνιος αναζητούσε τον "φαγωμένο", η δικαιολογία, ότι βγήκε έξω στη θαλασσοταραχή την ώρα που κοιμόταν ο καπετάνιος και "τον πήρε η θάλασσα", φαινόταν πολύ πειστική. Όταν ο καπετάνιος έφαγε τη γλαρόσουπα στη στεριά και κατάλαβε τι γινόταν, αυτοκτόνησε στην ιδέα ότι έτρωγε αυτούς που έπρεπε να προστατέψει, μιας και ο καπετάνιος αποτελεί τον ανώτατο άρχοντα στο πλοίο, αυτόν που έχει την ευθύνη για ότι συμβαίνει εκεί πάνω. ΓΛΑΡΟΣΟΥΠΑ α λα Ιωνάθαν Λίβινγκστον ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 1 Γλ...