«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί μόνο με την αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά θα χρειασθεί και ένα σχέδιο εκβιομηχάνισής της, όπως το σχέδιο Μάρσαλ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Γερμανίας, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Υπενθυμίζεται πως:
Το Σχέδιο Μάρσαλ (που πήρε το όνομά του από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 1947. Ο Μάρσαλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν κάθε τι δυνατό για να βοηθήσουν την αποκατάσταση της ευρωπϊκής οικονομίας: "Η πολιτικής μας δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός κράτους ή ιδεολογίας, αλλά εναντίον της πείνας, της απόγνωσης και του χάους".
Δισεκατομμύρια δολλαρίων θα δίνονταν σε χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που ήταν διατεθειμένες να συνεργαστούν μεταξύ τους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως αντάλλαγμα οι χώρες θα αυτές θα αγόραζαν αμερικανικά προϊόντα και θα προωθούσαν τις αμερικανικές επενδύσεις.
Η Σοβιετική ΄Ενωση δεν δέχτηκε να ενταχθεί στο Σχέδιο Μάρσαλ θεωρώντας απαράδεκτους τους όρους που έθετε. Οι Σοβιετικοί θεωρούσαν ότι με το σχέδιο Μάρσαλ οι ευρωπαϊκές χώρες θα έμπαιναν κάτω από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο των ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη θα χωριζόταν σε δύο στρατόπεδα. Η Σοβιετική Ένωση δεν επέτρεψε επίσης και στις υπόλοιπες ανατολικές χώρες της Ευρώπης να ενταχθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου