Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αγαπάτε τη φύση, δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Γιορτάζεται στις 24 Μαΐου, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία.

«Μελετάτε τη Φύση, αγαπάτε τη Φύση, μείνετε κοντά στη Φύση. Δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.» ΦΡΑΝΚ ΛΟΙΝΤ ΡΑΪΤ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

«Στην άγρια Φύση αισθάνομαι το θαύμα της ζωής• και μπροστά της τα επιστημονικά μας επιτεύγματα φαντάζουν ασήμαντα.» ΤΣΑΡΛΣ ΛΙΝΤΜΠΕΡΓΚ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ

«Ψάξτε βαθιά μέσα στη Φύ
ση και θα τα καταλάβετε όλα καλύτερα.» ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΑΪΝΣΤΑΪΝ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ

«Εχω κάνει μιαν αλλόκοτη ανακάλυψη. Κάθε φορά που μιλάω με έναν σοφό αισθάνομαι μάλλον βέβαιος ότι η ευτυχία έχει πάψει να είναι πιθανή. Οταν, όμως, μιλάω με τον κηπουρό μου, είμαι πεπεισμένος για το αντίθετο.»
ΜΠΕΡΤΡΑΝΤ ΡΑΣΕΛ, ΑΓΓΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοιχτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος περιγράφει ως «ανεκτή» την αναλογία 10 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όμως η Αθήνα προσφέρει μόλις 2,5 τ.μ. σε κάθε έναν από τους κατοίκους της.

Οι ανοιχτοί και δενδροφυτεμένοι χώροι μέσα στην πόλη μειώνονται συνεχώς, ενώ ο πολεοδομικός ιστός απλώνεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Λόφοι που έμειναν αδόμητοι λόγω κλίσης του εδάφους, πάρκα που γλίτωσαν την οικοπεδοποίηση, αρχαιολογικοί χώροι και ρέματα, προσφέρουν σήμερα «ανάσες ζωής» μέσα στο αφιλόξενο τσιμεντένιο περιβάλλον.

Εθνικός Κήπος, Αττικό Άλσος, Πεδίον του Άρεως, Άλσος Νέας Σμύρνης, Άλσος Συγγρού, Πάρκο «Α. Τρίτσης», αλλά και άλλοι διάσπαρτοι χώροι πρασίνου φιλοξενούν πλήθος πουλιών και άλλων ζώων, συνιστώντας «αστικούς» βιότοπους με τεράστια κοινωνική αξία.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ-ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Οι Εθνικοί Δρυμοί περιλαμβάνουν δασικές περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άποψη διατήρησης της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας, των γεωμορφολογικών σχηματισμών, του υπεδάφους, της ατμόσφαιρας, των νερών και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτελούνται συνήθως από μία περιοχή απόλυτης προστασίας, τον πυρήνα, και από μία προστατευτική περιφερειακή ζώνη. Ορισμένες από τις δραστηριότητες που απαγορεύονται στους πυρήνες Εθνικών Δρυμών είναι η βιομηχανία, η εγκατάσταση οικισμών, οικιών, αγροικιών και παραπηγμάτων, η βόσκηση, η υλοτομία, η θήρα, η κοπή, το ξερίζωμα, η συλλογή φυτών κλπ.

Ο όρος «Εθνικός Δρυμός» αρχικά επικράτησε στη χώρα μας αντί του «Εθνικού Πάρκου», που ισχύει διεθνώς. Δρυμός σημαίνει «δάσος δρυών», καθώς και «δασωμένη περιοχή, που καλύπτεται από άγρια βλάστηση».

Ο πρώτος Εθνικός Δρυμός που ιδρύθηκε στη χώρα μας είναι αυτός του Ολύμπου (13), το 1938. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός και ο Παρνασσός (8). Ακολούθησαν η Πάρνηθα (6) το 1961, το φαράγγι της Σαμαριάς (3) και ο Αίνος (1) το 1962, η Πίνδος (Βάλια-Κάλντα) (10) και η Οίτη (9) το 1966, ο Βίκος-Αώος (11) το 1973 και τέλος, οι Πρέσπες (12) και το Σούνιο (4) το 1974. Η συνολική τους έκταση είναι 68.732 εκτάρια, από τα οποία 34.378 εκτάρια είναι οι πυρήνες τους.

Πρόσφατα δημιουργήθηκαν και δώδεκα Εθνικά Πάρκα. Το πρώτο ήταν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων (7) το 1992, που περιλαμβάνει τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές του συγκεκριμένου αρχιπελάγους, διότι αποτελούν καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus). Στη συνέχεια ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου (2), το 1999, για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Αργότερα ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά (5), το 2003, για την προστασία του υγροβιότοπου του Σχοινιά και του δάσους κουκουναριάς.

Από το Μάρτιο του 2004 ανακηρύχτηκαν Εθνικά Πάρκα η περιοχή Δάσος Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου (21), για την προστασία των αρπακτικών που ζουν εκεί, η Βόρεια Πίνδος (14), η Λίμνη Κάρλα (15), η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου (16), ο Υγρότοπος Αξιού-Αλιάκμονα-Γαλλικού-Λουδία-Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου (17), η Λίμνη Καστοριάς (18) και το Ψαλίδι της Κω (19). Τον Οκτώβριο του 2005 οριοθετήθηκε και θεσμοθετήθηκε το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης (20) και τον Ιανουάριο του 2006 το Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου (22).

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Welcome, Bienvenue, Willkommen! EUROPARC

Πάρκα στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: