Το ασουρέ στην Βόρεια Ελλάδα λέγεται Βαρβάρα, (παρασκευάζεται την ημέρα ή την παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, 4 Δεκεμβρίου) και στα νησιά λέγεται χυλός. Θεωρείται το παλαιότερο γλυκό στην ιστορία της ανθρωπότητας, σύμβολο της αλληλεγγύης, της αγάπης, του πλούτου και πάνω από όλα της κοινής ζωής.
Το γλυκό, όπως και τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, προσφέρθηκαν ως δώρο στο θεό για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Από την άλλη πλευρά, στη μουσουλμανική παράδοση, η δέκατη ημέρα του πρώτου μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου, του Μουχαρέμ, ονομάζεται «Ημέρα του Ασουρέ».
Οι μουσουλμάνοι, ανακαλώντας προ-ισλαμικές δοξασίες, μαγειρεύουν το γλυκό σε μεγάλα καζάνια χρησιμοποιώντας συμβολικά εφτά ή δέκα υλικά και το μοιράζουν σε γείτονες και διαβάτες, ακόμη και αλλόθρησκους, ως ένδειξη αλληλεγγύης και ειρηνικής συμβίωσης.
Η γεύση του είναι ακαταμάχητη και η ιστορία του ξεκινάει από την ημέρα που το πλοίο του Προφήτη Νώε και οι πιστοί του, σώζονται από την πλημμύρα. Μόλις το πλοίο προσεγγίζει την ακτή, όσα τρόφιμα απέμειναν συλλέγονται στο πλοίο για το γεύμα. Αυτό το γεύμα ονομάζεται Ασουρέ.
Η λέξη Ασουρέ προέρχεται από την αραβική λέξη “Ασάρα”, που σημαίνει δέκα, δέκατη. Στην περσική γλώσσα η λέξη “Ashur” σημαίνει ανάμειξη.
Το Ασουρέ είναι γεμάτο βιταμίνες γιατί φτιάχνεται με σιτάρι, ρεβίθια, φασόλια, αποξηραμένα βερίκοκα, πορτοκάλι, μήλα, σταφίδες, ζάχαρη, ρύζι, γάλα, ξύσμα λεμονιού, ρόδι, καρύδι, φουντούκι, φραγκοστάφυλλα, κανέλα, σύκο, φιστίκια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ υγιεινό, πηγή ενέργειας και βοηθάει το ανοσοποιητικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου