Οψιδιανός, κατακόμβες, χριστιανικά μνημεία, πολλαπλές στοές, αρχαία μνημεία, εξωτερικά σπήλαια, υπέροχα γαλανά νερά, καταπράσινη φύση, γραφικά κτίσματα μάς περιμένουν και φυσικά οι μνήμες αιώνων. Με τη λαμπερή ομορφιά της Αφροδίτης που για αιώνες έκρυβε στη γη της, τη μυστηριώδη γοητεία που αποπνέουν οι φυσικές καλλονές του τόπου και τα σημαντικά μνημεία που υπάρχουν σε όλο τη νησί, έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε μορφή τουρισμού.
Στην Πλάκα μπορείς να δεις το ενετικό κάστρο του 13ου αι. και την εκκλησία της Παναγίας της Σχοινιώτισσας η Μέσα Παναγιά που βρίσκεται μέσα στα τείχη. Η μητρόπολη του 19ου αι. είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Κορφιάτισσα, όπου κυριαρχούν οι φορητές εικόνες κρητοβυζαντινής τέχνης. Αξίζει να παρατηρήσεις το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και τον επιχρυσωμένο επιτάφιο του ναού που κατασκευάστηκε στη Σμύρνη περίπου το 1600.
Χωρίς αμφιβολία η Μήλος φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της, που είναι περισσότερες από 75. Έχει ακτογραμμή 125 τετρ. χλμ. με πολυσχιδή διαμελισμό. Για να ευχαριστηθείς μπάνιο πρέπει να επιλέξεις παραλία με βάση τη κατεύθυνση του αέρα. Έτσι λοιπόν την περίοδο του Αυγούστου με τους δυνατούς βοριάδες ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στις νότιες παραλίες του νησιού, ενώ αντίθετα σε περίοδο νοτίων ανέμων οι δυτικές και βορινές παραλίες αποτελούν ιδανική λύση. Oι πιο γνωστές παραλίες στο νότο είναι ο Προβατάς με ρηχά τυρκουάζ νερά, οι δύο παραλίες του Παλαιοχωρίου, το Tσιγκράδο και η Φυρίπλακα. Mέσα στον Kόλπο είναι η παραλία της Aλυκής, όπου σε κάποια σημεία βγαίνουν καυτά θειούχα νερά, η Xιβαδόλιμνη που ο βυθός της στολίζεται από αχιβάδες και το Pιβάρι.
Στα βόρεια βρίσκονται η Φυλακωπή και οι τρεις θαλάσσιες σπηλιές του Παπάφραγκα, όπου το θαλασσινό νερό σε κάποια σημεία είναι πόσιμο! Η αρχαία πόλη Φυλακωπή θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων, μολονότι δεν υπάρχουν εντυπωσιακά εκθέματα.
Συνεχίζοντας συναντάς τον Άγιο Kωνσταντίνο, το Σαρακήνικο και το Φιροπόταμο. Στα ανατολικά, ο Aη Γιάννης, οι Tριάδες, το Aμμουδαράκι και οι Kαλόγριες. Tέλος, δυτικά τα Bουδιά, η Aγία Bαρβάρα και τα Θειωρυχεία. Οι βορινές παραλίες συνδέονται με ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, οι Νότιες σε μεγάλο βαθμό με άσφαλτο (έως Χιβαδολίμνη και Προβατά), ενώ στη συνέχεια ο δρόμος είναι χωμάτινος. Οι παραλίες οι οποίες στερούνται ασφαλτόστρωσης, από την Αχιβαδολίμνη και μετά, είναι οι δυτικές παραλίες Αγ. Ιωάννης και Τριάδες. Τέλος στο νησί υπάρχουν επιπλέον 15 παραλίες οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με θαλάσσιο μέσο.
Η περιοχή της Αχιβαδολίμνης βρίσκεται σε έναν πανέμορφο κόλπο, στη δυτική πλευρά της Μήλου και διαθέτει παραλία με γκρι-μπλε άμμο και καταγάλανα νερά, ιδανικά για windsurfing. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τη λίμνη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βυθό της οποίας ζουν αχιβάδες.
Για τους φανατικούς φυσιολάτρες υπάρχουν το κάμπινγκ και τα μπανγκαλόου Milos Achivadolimni, 6 χλμ από το λιμάνι και 2 από το αεροδρόμιο. Το κάμπινγκ απλώνεται πάνω στην παραλία της Αχιβαδολίμνης και προσφέρει ξεκούραστες διακοπές μέσα σ' ένα περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Παρέχει οργανωμένες εγκαταστάσεις για άνετη και ξεκούραστη διαμονή. Το κάμπινγκ Milos Achivadolimni λειτουργεί από 15 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου.
Από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία στο νησί είναι οι τεράστιοι ογκόλιθοι στο Κλέφτικο που λέγονται και «Θαλασσινά Μετέωρα» και η Συκιά γνωστή και ως «Σμαραγδένια Σπηλιά». Θα πάτε με καϊκι που ξεκινά από τον Αδάμαντα.
Και αν προλάβεις και δεις όλα τα παραπάνω να ξέρεις ότι ουσιαστικά δεν θα έχεις χορτάσει το νησί ακόμα. Θα θες να το ξαναεπισκεφτείς και θα το σκέφτεσαι συνέχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου