Η Σκύρος, έχει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να περάσει καλά: ήσυχες διακοπές, πλούσια παράδοση και ανέγγιχτα τοπία. Ήθη, έθιμα και παραδόσεις παντρεύονται με τη γραφικότητα του νησιού και μαζί με τις όμορφες καθαρές παραλίες συνθέτουν το τέλειο παζλ.
To βόρειο τμήμα του νησιού, δασώδες, πευκόφυτο και εύφορο, λέγεται «Μερόη», «ήμερο» δηλαδή. Το νότιο, ορεινό, πετρώδες και δροσερό από τις πηγές Νύφι, Μάμας, Δχούνια.
Στεφανωμένη απ’ το μεσαιωνικό κάστρο, η Χώρα της Σκύρου αγναντεύει αμφιθεατρικά το Αιγαίο στα ανατολικά του νησιού. Λίγο πιο κάτω, σκαρφαλωμένο στον βράχο, στέκει και το βυζαντινό μοναστήρι του Άη Γιώργη. Από το 960 μ.Χ., που το ίδρυσε ο Νικηφόρος Φωκάς, υπήρξε τόπος προσκυνήματος σ’ ένα νησί που για αιώνες έστεκε έρμαιο στις διαθέσεις πειρατών.
Λόγοι για να πας στη Σκύρο:
- Για να κάνεις βόλτα στα αβανταδόρικα σοκάκια της Χώρας και να χαζέψεις μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και σουβενίρ του νησιού.
- Για επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα. Υπάρχει και το μουσείο Μάνου Φαλτάιτς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ενημερωμένα λαογραφικά μουσεία όπου εκτίθενται πολλά παλιά έγγραφα, ντοκουμέντα της επανάστασης, λάβαρα, καθώς και εργαλεία οικιακής και καθημερινής χρήσης στην αγροτική αλλά και παραδοσιακή ζωή της Σκύρου.
- Για να βγεις φωτογραφία στο ορειχάλκινο άγαλμα του Ρούμπερτ Μπρουκ, ενός Άγγλου ρομαντικού ποιητή που πέθανε εν πλω στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τάφηκε στη Σκύρο.
- Για να θαυμάσεις ντόπιους τεχνίτες και νοικοκυρές που δημιουργούν ακόμα έργα λαϊκής τέχνης, αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής και κεντήματα.
- Για να προσευχηθείς στο εκκλησάκι της Θεοτόκου που λέγεται ότι ενέπνευσε τον Γιώργο Σεφέρη, να γράψει το ποίημα «Αρνηση» («Στο περιγιάλι το κρυφό»). Βρίσκεται στον κολπίσκο Μαρκέσι ή Λιμανάκι.
- Για να δοκιμάσεις σκυριανή φέτα καθώς και κεφαλοτύρι. Αξίζει να προστεθεί πως η Σκύρος θεωρείται πως είναι το νησί που ...εφηύρε την αστακομακαρονάδα, λόγω της αφθονίας των αστακών στις θάλασσές της.
- Για να κάνεις μια κρουαζιέρα στο ακατοίκητο νησάκι Σαρακήνικο και να δεις θαλασσινές σπηλιές με σμαραγδένια νερά και σταλακτίτες.
- Για να πας στην περιοχή του Μώλου, στα Πουριά. Εδώ λειτουργούσε κάποτε το παραθαλάσσιο Αρχαίο Λατομείο, ενώ την παράσταση κλέβει το γιγάντιο βραχώδες “μανιτάρι” που σμίλεψε η φύση.
Τα τυρκουάζ νερά στις παραλίες της συναντούν τα πεύκα που φτάνουν στη θάλασσα, και τα τοπία της δημιουργούν το τέλειο σκηνικό για αξέχαστες διακοπές.
Γυρίσματα, οικισμός κοντά στην θάλασσα με μια μεγάλη αμμώδη παραλία.
Καρεφλού, μια παραλία για όσους αγαπούν την πέτρα, την άμμο και το άγριο φυσικό περιβάλλον.
Αχερούνες, η πρώτη παραλία που συναντάμε με το που φτάνουμε στο λιμάνι της Σκύρου, την Λιναριά.
Ο Πεύκος, με τη μεγάλη αμμώδη παραλία του, είναι περικυκλωμένος από πευκόφυτες πλαγιές.
Ασπούς, οικισμός ο οποίος έχει αμμώδη παραλία.
Άγιος Φωκάς, μια απάνεμη και αρκετά μακρινή παραλία με άμμο και βότσαλο.
Ατσίτσα, ένα γραφικό χωριουδάκι, που έχει πολλούς μικρούς κόλπους και παραλίες με βότσαλο.
Κυρά Παναγιά, παραλία με βότσαλο που έχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία.
Καλογριά, μια αμμώδης παραλία λίγο πριν την Κυρά Πανάγια.
Πετρίτσα, σχετικά ερημική παραλία με βότσαλα και πολύ όμορφο τοπίο.
Κολυμπάδα, παραλία με βότσαλα και αρκετά δύσκολη πρόσβαση.
Άγιος Πέτρος, αμμουδερή παραλία, αρκετά μακριά από το χωριό, με σμαραγδένια νερά.
Ρένες, παραλία με δύσκολη πρόσβαση που έχει βότσαλα.
Θεοτόκος, μια πανέμορφη μικρή παραλία με άμμο.
Η Καλαμίτσα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς στο νησί και αγαπημένος προορισμός των wind-surfers, αφού την πιάνει γερά ο βοριάς.
Λινώ, παραλία με βότσαλα.
Παπά το χούμα, αμμώδη παραλία.
Παλαμάρι, παραλία με άμμο και βότσαλο κοντά σε αρχαιολογικό χώρο.
Αγαλίπα, αμμώδης παραλία, προσιτή κυρίως με σκάφος.
Αξίζει να επισκεφτείς μια φάρμα ώστε να γνωρίσεις από κοντά το σπάνιο και μοναδικό στον κόσμο αλογάκι της Σκύρου. Είναι πλέον προστατευόμενο είδος και ζουν σε κάποιες φάρμες που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.
Πέντε ώρες μακριά από την πρωτεύουσα βρίσκεται η Σκύρος, ένα νησί με πολλές μοναδικότητες. Θα εκπλαγείτε γιατί, παρότι βρίσκεστε στις Βόρειες Σποράδες, τα πάντα θυμίζουν χωριό των Κυκλάδων με την εξής διαφορά: Χωρίς πολυπληθή χωριά και φασαριόζικα στέκια, όπως έχουν εξελιχθεί κάποια νησιά, η Σκύρος έχει διατηρήσει τη γραφικότητα της, χωρίς όμως να στερείται τίποτα σε ανέσεις και παροχές.