Τέλος του καλοκαιριού, αρχή του φθινοπώρου...
Σήμερα Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία. Στα Αγγλικά, η λέξη είναι equinox και προέρχεται από μία λατινική λέξη που σημαίνει η "ίση νύχτα".
Ισημερία είναι το ημερονύκτιο κατά το οποίο έχουν ίση διάρκεια η μέρα και η νύχτα. Είναι φαινόμενο στον ισημερινό της Γης και συμβαίνει δύο φορές το χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές.
Την πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου, οπότε έχουμε την εαρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στο εαρινό ισημερινό σημείο.
Τη δεύτερη φορά, στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο.
Μακριά στο νότο, πέρα από τον ισημερινό, η άνοιξη έχει φθάσει. Ο κόσμος εκεί γεμίζει με νέα ζωή και νέες ελπίδες, και είναι καιρός να αρχίσουν τα σχέδια θερινών ταξιδιών τους!
Ο λόγος για αυτές τις αλλαγές έχει να κάνει με το ετήσιο ταξίδι της Γης γύρω από τον ήλιο. Όταν ο βόρειος πόλος δείχνει προς τον ήλιο, οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν το βόρειο μισό του κόσμου αμεσότερα και είναι καλοκαίρι. Αλλά όταν ο βόρειος πόλος δείχνει μακριά από τον ήλιο το φως του ήλιου χτυπά τη γη σε μια λιγότερο άμεση γωνία, διαδίδοντας τη ζεστασιά του σε μία μεγαλύτερη περιοχή, οπότε και έχουμε χειμώνα.
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται εσφαλμένα ότι οι εποχές προκαλούνται από το πόσο μακριά η γη είναι από τον ήλιο. Εντούτοις, η γήινη τροχιά γύρω από τον ήλιο είναι σχεδόν κυκλική και η απόσταση της γης από τον ήλιο διαφέρει μόνο κατά περίπου 3% κατά τη διάρκεια του έτους. Όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε πραγματικά πιό κοντά στον ήλιο περίπου την 2α Ιανουαρίου, και πιο μακριά την 4η Ιουλίου, το αντίθετο του καυτού και κρύου καιρού στο βόρειο ημισφαίριο. Η γωνία στην οποία το φως του ήλιου χτυπά τη γη είναι ένας πολύ μεγαλύτερος παράγοντας.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, εν τούτοις, είναι ότι το καλοκαίρι είναι ακόμα θερμότερο και ο χειμώνας είναι πιό κρύος λόγω της διάρκειας των ημερών και των νυχτών μας. Το καλοκαίρι, το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο και η νύχτα είναι πιό σύντομη. Το χειμώνα, οι ημέρες είναι πιό σύντομες και οι νύχτες μακρύτερες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για τον ήλιο να μας ζεστάνει κατά τη διάρκεια των μακριών θερινών ημερών και ότι οι σύντομες χειμερινές ημέρες έχουν πιό κρύες νύχτες.
Η μακρύτερη ημέρα είναι στο μέσο του καλοκαιριού, 21η ή 22α Ιουνίου βόρεια του ισημερινού. Αυτό αποκαλείται θερινό ηλιοστάσιο. Η πιό σύντομη ημέρα είναι στο μέσο του χειμώνα, 21η ή 22α Δεκεμβρίου, βόρεια του ισημερινού. Αυτό αποκαλείται χειμερινό ηλιοστάσιο.
Αλλά ακριβώς μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα, αυτού του έτους στις 22 Σεπτεμβρίου, της ημέρας και της νύχτας η διάρκεια είναι ακριβώς 12 ώρες! Αυτό καλείται φθινοπωρινή ισημερία. Είναι η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου βόρεια του ισημερινού, και η πρώτη ημέρα της άνοιξης στο νότιο μισό του κόσμου.
Μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού υπάρχει μία άλλη ισημερία, γνωστή ως εαρινή. Ακριβώς όπως η φθινοπωρινή ισημερία, η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. Μόνο αυτή η αλλαγή είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης βόρεια του ισημερινού, και η έναρξη του φθινοπώρου στο νότο.
Η ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας είναι εθνική γιορτή για τους Ιάπωνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου