Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011
"Τούρκεψε" κι ο Ηρακλής!
Μετά από διαμάχη πέντε ετών, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, συμφώνησε να επιστρέψει στους γείτονές μας το πάνω μέρος ενός αγάλματος του Ηρακλή, το οποίο είχε βρεθεί το 1980 στην Πέργη και το είχε αποκτήσει το 1981, μέσω ενός Γερμανού εμπόρου αρχαιοτήτων.
Το άγαλμα, βάρους 200 κιλών, έφερε πίσω ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, επιστρέφοντας από την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Την ίδια μέρα, με το ίδιο αεροπλάνο, το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Antalya και παραδόθηκε στην εκεί Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το κάτω μισό του αγάλματος που εκτίθονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Antalya θα ενωθεί με το πάνω μέρος του αγάλματος από τους ειδικούς και μετά από πολλά χρόνια θα εκτίθεται ολοκληρωμένο στα εδάφη της γενέτειρας του.
Το άγαλμα είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του μεγάλου γλύπτη της αρχαιότητας Λύσιππου (4ος π. Χ. αιώνας), ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει δύο γλυπτά με θέμα τον ήρωα. Και τα δύο όμως είναι γνωστά σήμερα μόνο χάρη στα ρωμαϊκά αντίγραφα. Ο γλύπτης σε αυτά έχει «συλλάβει» τον ήρωα μετά από την επιτέλεση των δώδεκα άθλων να ακουμπά πάνω στο ρόπαλό του κουρασμένος από την προσπάθεια. Αποτελεί δηλαδή, μία ιδιαίτερη περίπτωση απεικόνισης ήρωα, που υποφέρει όπως ένας κοινός θνητός.
Να σημειωθεί πως σε καμία από τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αγάλματος δεν αναφέρεται η ελληνική ιστορία του, ούτε καν η σημασία της τοποθεσίας όπου βρέθηκε.
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
Στα νησιά καταστρέφουν τα καίκια τους
Τρία στα τέσσερα είδη ψαριών υπεραλιεύονται και μάλιστα το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Μεσόγειο Θάλασσα (όπου η υπεραλίευση αφορά το 82% των ειδών) απ' ό,τι στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το κοκκινόψαρο, ο ξιφίας, ο καρχαρίας και η γλώσσα είναι κάποια από αυτά.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Πως όμως από αυτό το σημείο φτάσαμε οι φτωχοί ψαράδες των νησιών μας να είναι χωρίς δουλειά, να βρεθούν στο ύστατο σημείο απόγνωσης και να αυτοκαταστρέφουν τα καίκια τους, δηλαδή το βιός και τη ζωή τους; Οι ψαράδες των νησιών μας υποστηρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει τελικά σημαίνει "ρίχνουμε τους μικρούς και ενισχύουμε τους μεγάλους".
Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μείωση της ελληνικής παραγωγής, ελλείψεις στην αγορά και αυτόματη αύξηση των τιμών για τα αλιεύματα. Για την Ελλάδα με συνολικό μήκος ακτών 15.000 χλμ. η αλιεία θα έπρεπε να παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία της χώρας και στη διατροφή του πληθυσμού.
Ενα επάγγελμα χάθηκε. Τι κάνουν οι Ελληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές;
Οι φωτογραφίες που μας έστειλαν από τη Λέρο ειναι πολύ χαρακτηριστικές.
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) το 1979 στην ισπανική πόλη της Torremolino.
Σκοπός, η προώθηση του τουρισμού και η γνωστοποίηση της συμβολής του στην οικονομία της παγκόσμιας κοινότητας και ανάπτυξης των δεσμών μεταξύ των λαών διαφορετικών χωρών, επίσης η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.
Με ρεκόρ αφίξεων κλείνει η σεζόν φέτος.
Από πλευράς ουσίας, όμως, νομίζω, πως πρέπει να εξεταστούν και άλλα στοιχεία για να καταλήξουμε αν πράγματι ο τουρισμός είναι τόσο προσοδοφόρος.
Αυξάνουν οι τζίροι των τουριστικών μονάδων;
Γιατί αν πρόκειται να ρίχνουν κάθε χρόνο τις τιμές οι ξενοδόχοι για να προσελκύσουν πελατεία, στο τέλος θα έχουν τουρίστες, αλλά δεν θα έχουν έσοδα.
Επίσης, αν έρχονται περισσότεροι τουρίστες, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στις πωλήσεις, η αγορά μας θα είναι προβληματική.
Ακόμα και το τί καταναλώνουν οι τουρίστες - εντός ή εκτός των ξενοδοχείων έχει σημασία.
Αν πρόκειται να φέρνουμε στην Ελλάδα κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη για να πουλάμε τα προϊόντα άλλων χωρών, τότε ο τουρισμός θα καταλήξει μηχανισμός εξυπηρέτησης τρίτων. Όταν οι πατάτες έρχονται από την Αίγυπτο, τα γαλακτοκομικά από τη Βόρεια Ευρώπη, τα λαχανικά από τα Βαλκάνια, τα φρούτα από τη Λατινική Αμερική και τα όσπρια από την Κίνα και πάει λέγοντας, τότε ο παραγωγός που ωφελείται βρίσκεται έξω από την Ελλάδα.
Υπάρχει συνεπώς ενδεχόμενο η αύξηση τουριστών στην Ελλάδα κατά 12% να είναι απλώς μια καλή στατιστική και τίποτα άλλο.
Η δολοφονία του Καποδίστρια
Στο Ναύπλιο δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ πλησιάζει στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα για την Κυριακάτικη λειτουργία. (Στη φωτό: Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, έργο του Διονυσίου Τσόκου, 1850).
Δράστες είναι ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, αδελφός και γιος του Πετρόμπεη.
Ο τελευταίος έχει φυλακιστεί, κατηγορούμενος για στασιαστική δράση. Ο μονόχειρας σωματοφύλακας του κυβερνήτη πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα τον Κωνσταντίνο. Ο άλλος βρίσκει καταφύγιο στη γαλλική πρεσβεία και τελικά θα παραδοθεί. Θα δικαστεί σε θάνατο και θα εκτελεστεί.
Με την δολοφονία του Καποδίστρια κόπηκε βίαια η προσπάθεια ανάκαμψης και εκσυγχρονισμού του μόλις ελεύθερου νέου Ελληνικού κράτους. Ο θάνατος του Κυβερνήτη έγινε λαϊκός θρήνος, μέσα από τα δημοτικά τραγούδια. Ο χώρος της δολοφονίας του I. Καποδίστρια στο Ναύπλιο είναι ένας από τους τραγικότερους και ιερότερους χώρους της πατρίδας μας.
Μπροστά από την εκκλησία, λίγο πριν την είσοδο, υπάρχει ακόμα το καντήλι, στον τόπο μαρτυρίου του Κυβερνήτη. Ο άδικος και τραγικός θάνατος του I. Καποδίστρια παραμένει ζωντανός στη μνήμη των Ελλήνων που επισκέπτονται καθημερινά τον μαρτυρικό τόπο του θανάτου του. Τη θλιβερή είδηση της δολοφονίας του Κυβερνήτη με χαρακτηριστικά μοτίβα της δημοτικής ποίησης την περιγράφει, μεταξύ των άλλων, και το ακόλουθο πελοποννησιακό τραγούδι, που αποτελείται από 14 δεκαπεντασύλλαβους στίχους:
Ένα πουλάκι ξέβγαινε ‘πό μέσ’ από τ’ Ανάπλι,
στηγ Κόρθο κάνει κολατσιό και στη Βστίτσα γιόμα,
στημ Πάτρα μπαρκαρίζεται, στο Μεσολόγγι πάει,
πάει χαμπέρια των Κλεφτών και των καπεταναίων.
-Πες μας, πες μας, πουλάκι μου, κανα-καλό χαμπέρι.
-Τι να σας πω, μωρέ παιδιά, τι να σας μολογήσω,
εψές, προψές που πέρναγ’ από μέσ’ από τ’ Ανάπλι,
άκουσα το μουσαφερέ και τηγ κρυφή κουβέντα,
τόγ Κυβερνήτη σκότωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι.
Τρεις ντουφεκιές του ρίξανε με τρι’ ασημένια βόλια.
Το ‘να τόμ πήρε στηγ καρδιά και τ’ άλλο στο πλεμόνι,
το τρίτο το φαρμακερό τόμ πήρε στο κεφάλι.
Το στόμα τ’ αίμα γέμισε, τ’ αχείλι του φαρμάκι
κ’ η γλώσσα τ’ αηδονολαλεί σαν το χελιδονάκι.
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Γνωρίστε τη Βραζιλία με την TAM Airlines
Μια απέραντη χώρα με καταπληκτικές ομορφιές και τις γνωστές πόλεις θρύλους, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Ελ Σαλβαντόρ, το Σάο Πάολο και την πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψετε στη Βραζιλία είναι οι Βραζιλιάνικες Αερογραμμές, TAM Airlines. Λειτουργούν από το 1976 με δέσμευση για υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση και ανταγωνιστικές τιμές. Είναι, ήδη, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Βραζιλίας και συνέχεια επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. H TAM Airlines συνεργάζεται με την Aegean Airlines αλλά και την Olympic Air δίνοντας τη δυνατότητα στον Έλληνα ταξιδιώτη να χρησιμοποιήσει το δίκτυο της και να πετάξει με βολικές πτήσεις προς τις βασικές πόλεις τ ης Βραζιλίας.
Η TAM Airlines είναι μέλος της γνωστής αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance στην οποία ανήκουν 27 μεγάλες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου μαζί με την Lufthansa. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αεροπορικές εταιρίες μέλη της Star Alliance κάθε μέρα κάνουν πάνω από 21.200 πτήσεις!
Μαζί με τα μέλη της Star Alliance, η TAM Airlines έχει σύνδεση με 1.185 προορισμούς σε 185 χώρες προσφέροντας στον ταξιδιώτη καταπληκτικές ανέσεις σε περισσότερα από 990 VIP lounges. Φυσικά, υπάρχει και το πρόγραμμα Frequent Flyer, TAM Fidelidade, όπου οι πιστοί ταξιδιώτες ανταμείβονται με μίλια. Οι Έλληνες επιβάτες μπορούν να διαλέξουν την πόλη της μετεπιβίβασης τους μεταξύ της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, του Μιλάνου, της Μαδρίτης, ή του Παρισιού φθάνοντας έτσι γρήγορα στη Βραζιλία.
Η TAM Airlines συνδέει 92 διαφορετικούς προορισμούς μέσα στη Βραζιλία δίνοντας τη δυνατότητα για οποιοδήποτε συνδυασμό ταξιδιού επιθυμεί ο επιβάτης. Το ταξίδι γίνεται απολαυστικό και μοναδικό με την TAM Airlines.
Στην Ελλάδα, η TAM Airlines συνεργάζεται με την εταιρία Travel Media Applications με στόχο να ενημερωθεί η ελληνική τουριστική αγορά και οι ταξιδιώτες για τις τουριστικές δυνατότητες της πανέμορφης αυτής χώρας και της Νοτίου Αμερικής όπως επίσης, και για ταξίδια με ασφάλεια, άνεση, και ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει η TAM Airlines.
Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης
Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του Aids και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.
Οι μέθοδοι αντισύλληψης διακρίνονται στις εξής μεγάλες κατηγορίες:
1. Τις μεθόδους φραγμού
2. Τα αντισυλληπτικά χάπια
3. Τα ενδομήτρια σπειράματα.
Για το προφυλακτικό η διεθνής βιβλιογραφία εκτιμά ότι προστατεύει κατά 95%. Πρακτικά, μπορεί να σκιστεί κατά τη χρήση, να τρυπηθεί από τα νύχια σας την ώρα που το φοράτε στο σύντροφό σας ή να διαβρωθεί από λιπαντικά. Τι να κάνετε:
- Χρησιμοποιείτε το από την αρχή της ερωτικής πράξης.
- Αγοράστε το από σημεία μη εκτεθειμένα στον ήλιο.
- Προτιμάτε τα προφυλακτικά, «κλασικού» σχήματος.
Τα στατιστικά ωστόσο δείχνουν ότι ευθύνονται για το 15 % των ανεπιθύμητων κυήσεων και έχουν 5 βασικά μειονεκτήματα.
1. Δεν αρέσουν στους άντρες γιατί μειώνουν την απόλαυση
2. Οι γυναίκες έρχονται σε δύσκολη θέση όταν οι άντρες αρνούνται την χρήση τους
3. Είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμότητα κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση
4. Πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κάθε επαφή και οι φτωχές οικονομίες αδυνατούν να εξασφαλίσουν την ευρεία παροχή τους.
Το ουσιαστικότερο μειονέκτημα στη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού (είτε πρόκειται για το συνδυασμένο, είτε για εκείνο που περιέχει μόνο προγεσταγόνα) είναι αυτή καθαυτή η χρήση ενός φαρμάκου με σκοπό την αντισύλληψη. Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και τα αντισυλληπτικά αποτελούν ξένες ουσίες για το σώμα και, πέραν της κύριας δράσης τους, εμφανίζουν και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Από τις πιο σοβαρές παρενέργειες θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη ναυτία και την τάση στους μαστούς για τους πρώτους τρεις μήνες της χρήσης τους, καθώς και την αύξηση των αιμορραγιών που είναι δυνατό να εμφανιστούν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί μείωση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αναφερθεί αύξηση της όρεξης που, σε συνδυασμό με την κατακράτηση υγρών, οδηγεί σε αύξηση του βάρους.
Η λήψη οιστρογόνων προκάλεσε σε ορισμένες γυναίκες επιδείνωση των ημικρανιών, τις οποίες, όμως, ανέφεραν και πριν από την έναρξη της αγωγής. Η ακμή, επίσης, αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες λαμβάνουν αντισυλληπτικά πρώτης ή δεύτερης γενιάς, παρενέργεια όμως που δεν εμφανίζεται με τη χρήση της τρίτης γενιάς αντισυλληπτικών. Στα μειονεκτήματα των αντισυλληπτικών χαπιών θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και το γεγονός ότι η χρήση τους δεν προσφέρει καμία προστασία απέναντι στη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.
Όσο προσεκτικός κι αν είναι ο σύντροφός σας, η μέθοδος του "τραβήγματος" δεν μπορεί να σας προστατεύσει. Καταρχήν, δεν είναι σίγουρο ότι καταφέρνει να ελέγξει πάντα την εκσπερμάτισή του. Εξάλλου, και το προσπερματικό υγρό μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη.
Κάθε ζευγάρι θα πρέπει να απευθύνεται σε έναν ειδικό (συνήθως γυναικολόγο), ο οποίος θα το κατευθύνει προς την ιδανικότερη μέθοδο.
Στη χώρα μας, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.
Οι μέθοδοι στείρωσης που αφορούν είτε στον άνδρα είτε στη γυναίκα είναι σχετικά απλές στην εφαρμογή τους και εμφανίζουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για χειρουργικές επεμβάσεις, κατά τις οποίες αποφράσσονται οι δίοδοι μέσω των οποίων διέρχονται τα σπερματοζωάρια (σπερματικοί πόροι) στους άνδρες ή τα ωάρια (σάλπιγγες) στις γυναίκες. Η αντισύλληψη είναι πλέον μόνιμη, εφ΄ όρου ζωής, και η στείρωση μη αντιστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις.
Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.
Τις τελευταίες δεκαετίες οι δημογραφικές έρευνες δείχνουν μια στροφή στην αντίληψη και την στάση των αντρών. Το 13 έως 80 % των αντρών, αναλόγως της χώρας και της έρευνας, εκφράζουν ενδιαφέρον για τη χρήση αντισύλληψης. Μια πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 9000 ανδρών σε εννιά χώρες (Ισπανία, Βραζιλία, Μεξικό και Γερμανία) έδειξε ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από 60 %. Στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες η ερώτηση αφορούσε το αν θα χρησιμοποιούσαν ορμονικά χάπια ή ενέσεις στην περίπτωση που αυτά ήταν διαθέσιμα. Ετσι πιθανολογείται ότι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος θα προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στις χώρες με αποτελεσματική ιατρική κάλυψη, τα ζευγάρια αποθαρρύνονται λιγότερο από το κόστος της μόνιμης στειροποίησης και η ανδρική στειροποίηση είναι η προτιμώμενη μέθοδος. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, το 50 % των ζευγαριών που είναι πάνω από 35 ετών, επιλέγει τη στειροποίηση και πάνω από το 70% πρόκειται για ανδρική στειροποίηση.
75 εκατομμύρια κυήσεις σ' όλο τον κόσμο είναι ανεπιθύμητες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Από αυτές, 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.
Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου του 2001, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι.
Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).
Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).
Πείτε σ' αγαπώ ..σε όλες τις γλώσσες:
Αλβανία - Te dua f
Bουλγαρία - Obicham te
Καταλονία - T'estimo
Κορσική - Ti tengu caru
Κροατία - Volim te
Tσεχία - Miluji te
Δανία - Jeg Elsker Dig
Αγγλία - I love you
Εσθονία - Ma armastan sind
Φινλανδία - Mina rakastan sinua
Γαλλία - Je t'aime, Je t'adore
Γεωργία - Mikvarhar
Γερμανία - Ich liebe dich
Ουγγαρία - Szeretlek
Ιρλανδία - Taim i' ngra leat
Ιταλία - Ti amo
Λιθουανία - Tave myliu
Νορβηγία - Jeg Elsker Deg
Πορτογαλία - Eu te amo
Πολωνία - Kocham Ciebie
Ρουμανία - Te ubesk
Ρωσικά - Ya tebya liubliu
Σερβία - Volim te
Σλοβακία - Lu`bim ta
Σλοβενία - Ljubim te
Ισπανία - Te quiero / Te amo
Σουηδία - Jag alskar dig
Τουρκία - Seni Seviyorum
Ουκρανία - Ya tebe kahayu
Λετονία - Es tevi miilu
Στα Σουηδό-Γερμανικά λένε- Ich lieb Di
Στην Ουαλία λένε- 'Rwy'n dy garu
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011
Ποιοί γιορτάζουν 25 Σεπτεμβρίου;
Η Ευφροσύνη, η Φροσύνη, η Φρόσω και η Φροσούλα.
Δίδυμα γενέθλια σήμερα για δυο πολύ μεγάλα ονόματα του Χόλλυγουντ:
τον Μάϊκλ Ντάγκλας που κλείνει τα 68 και την Ουαλή σύζυγό του Κάθριν- Ζέτα Τζόουνς (φωτό), η ενσάρκωση της ιδανικής γυναίκα που σβήνει 42 κεράκια. Είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει ύψος 1.73. Σύμφωνα με φήμες, τους πρώτους εννιά μήνες της σχέσης της με τον Μάικλ Ντάγκλας, δεν τον άφηνε να τη φιλήσει. Έχει παραδεχτεί ότι δεν ξέρει να μαγειρεύει. Το 2002, κέρδισε Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «Chicago». Έχει δηλώσει ότι για να πετύχει ένας γάμος πρέπει ο κάθε ένας να έχει το δικό του… μπάνιο. Κατοικεί μαζί με την οικογένειά της στις Βερμούδες.
Μαζί τους έχουν γενέθλια τα facebookόπουλα:
Alexia Stamatiadi, Christina Natsika, Katerina Grigora, Lamprini Agorou, Rena Renaki, Seva Papathanasaki και ο πολιτευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης.
Και μη ξεχνάτε:
Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή:
Το 1849.... Ταπεινωμένος από το μοναρχικό καθεστώς του Οθωνα πεθαίνει στον Πειραιά ο Νικηταράς, από τους πολέμαρχους της Επανάστασης του ‘21. Η κυβέρνηση, φοβούμενη ότι επεδίωκε να εγκαταστήσει στον θρόνο κάποιον Ρώσο πρίγκιπα, τον είχε συλλάβει το 1839 και τον καταδίκασε, αν και παντελώς αθώο, σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση. Κλείστηκε στις φυλακές της Αίγινας. Οταν αποφυλακίστηκε ήταν σχεδόν τυφλός.
Την ίδια χρονιά πέθανε ο γνωστός συνθέτης, Γιόχαν Στράους, πατηρ.
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011
Ποιοί γεννήθηκαν 24 Σεπτεμβρίου;
1905: ο Χάουαρντ Χιουζ ο γνωστός για τις εκκεντρικότητες του πολυεκατομμυριούχος ο οποίος υπήρξε αεροπόρος, επιχειρηματίας, κινηματογραφικός παραγωγός και εφευρέτης.
1936: ο μαριονετίστας Τζιμ Χένσον, ο δημιουργός του "Muppet Show".
1941: η Λίντα Ιστμαν Μακάρτνεϊ, τραγουδίστρια και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων, σύζυγος του θρυλικού "σκαθαριού" Πολ Μακάρτνεϊ.
1951: σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, το "τρομερό παιδί" του ισπανικού σινεμά, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.
1962: η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Νία Βαρντάλος, δημιουργός της ταινίας "Γάμος αλά Ελληνικά".
Η μεγάλη κυρία του θέατρου και του κινηματογράφου Βούλα Ζουμπουλάκη, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (φωτό). Είναι ο δραστήριος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας που πρόσφατα διαγράφτηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ γιατί διαφώνησε με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Tο 1961 έχασε το φως του από έκρηξη εγκαταλελειμμένης χειροβομβίδας.
Από τα αγαπημένα μου facebookόπουλα θα σβήσουν σήμερα κεράκια:
η γλυκειά και αεικίνητη νοσηλεύτρια Dimitra Chalkidou, η Maria Valsamidou, η Panagiota Kougiou, η Yolanda Koutsoukou το κορίτσι που μοιράζει κέρδη στο Καζίνο και η δραστήρια Σοφία Θεολογίτου.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999.
Ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων, μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα.
Γρήγορα, ο εορτασμός ξεπέρασε τα στενά όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, από τον Καναδά έως την Αυστραλία και από την Ευρώπη έως τη Νότια Αφρική.
ΕΔΩ, η επίσημη ιστοσελίδα για τη ζωή ανάμεσα στα δυο φύλα:
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011
Φθινοπωρινή ισημερία
Σήμερα Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία. Στα Αγγλικά, η λέξη είναι equinox και προέρχεται από μία λατινική λέξη που σημαίνει η "ίση νύχτα".
Ισημερία είναι το ημερονύκτιο κατά το οποίο έχουν ίση διάρκεια η μέρα και η νύχτα. Είναι φαινόμενο στον ισημερινό της Γης και συμβαίνει δύο φορές το χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές.
Την πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου, οπότε έχουμε την εαρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στο εαρινό ισημερινό σημείο.
Τη δεύτερη φορά, στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο.
Μακριά στο νότο, πέρα από τον ισημερινό, η άνοιξη έχει φθάσει. Ο κόσμος εκεί γεμίζει με νέα ζωή και νέες ελπίδες, και είναι καιρός να αρχίσουν τα σχέδια θερινών ταξιδιών τους!
Ο λόγος για αυτές τις αλλαγές έχει να κάνει με το ετήσιο ταξίδι της Γης γύρω από τον ήλιο. Όταν ο βόρειος πόλος δείχνει προς τον ήλιο, οι ακτίνες του ήλιου χτυπούν το βόρειο μισό του κόσμου αμεσότερα και είναι καλοκαίρι. Αλλά όταν ο βόρειος πόλος δείχνει μακριά από τον ήλιο το φως του ήλιου χτυπά τη γη σε μια λιγότερο άμεση γωνία, διαδίδοντας τη ζεστασιά του σε μία μεγαλύτερη περιοχή, οπότε και έχουμε χειμώνα.
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται εσφαλμένα ότι οι εποχές προκαλούνται από το πόσο μακριά η γη είναι από τον ήλιο. Εντούτοις, η γήινη τροχιά γύρω από τον ήλιο είναι σχεδόν κυκλική και η απόσταση της γης από τον ήλιο διαφέρει μόνο κατά περίπου 3% κατά τη διάρκεια του έτους. Όχι μόνο αυτό, αλλά είμαστε πραγματικά πιό κοντά στον ήλιο περίπου την 2α Ιανουαρίου, και πιο μακριά την 4η Ιουλίου, το αντίθετο του καυτού και κρύου καιρού στο βόρειο ημισφαίριο. Η γωνία στην οποία το φως του ήλιου χτυπά τη γη είναι ένας πολύ μεγαλύτερος παράγοντας.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, εν τούτοις, είναι ότι το καλοκαίρι είναι ακόμα θερμότερο και ο χειμώνας είναι πιό κρύος λόγω της διάρκειας των ημερών και των νυχτών μας. Το καλοκαίρι, το φως της ημέρας διαρκεί περισσότερο και η νύχτα είναι πιό σύντομη. Το χειμώνα, οι ημέρες είναι πιό σύντομες και οι νύχτες μακρύτερες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για τον ήλιο να μας ζεστάνει κατά τη διάρκεια των μακριών θερινών ημερών και ότι οι σύντομες χειμερινές ημέρες έχουν πιό κρύες νύχτες.
Η μακρύτερη ημέρα είναι στο μέσο του καλοκαιριού, 21η ή 22α Ιουνίου βόρεια του ισημερινού. Αυτό αποκαλείται θερινό ηλιοστάσιο. Η πιό σύντομη ημέρα είναι στο μέσο του χειμώνα, 21η ή 22α Δεκεμβρίου, βόρεια του ισημερινού. Αυτό αποκαλείται χειμερινό ηλιοστάσιο.
Αλλά ακριβώς μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα, αυτού του έτους στις 22 Σεπτεμβρίου, της ημέρας και της νύχτας η διάρκεια είναι ακριβώς 12 ώρες! Αυτό καλείται φθινοπωρινή ισημερία. Είναι η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου βόρεια του ισημερινού, και η πρώτη ημέρα της άνοιξης στο νότιο μισό του κόσμου.
Μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού υπάρχει μία άλλη ισημερία, γνωστή ως εαρινή. Ακριβώς όπως η φθινοπωρινή ισημερία, η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. Μόνο αυτή η αλλαγή είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης βόρεια του ισημερινού, και η έναρξη του φθινοπώρου στο νότο.
Η ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας είναι εθνική γιορτή για τους Ιάπωνες.
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Ερημιά πολλή που να χωρά ο Θεός
Σεξ για να φαίνεστε νεώτεροι
Μελέτη που έγινε στη Σκωτία αποκάλυψε ότι το συχνό σεξ μπορεί να σας κάνει να δείχνετε μέχρι και επτά χρόνια (!) νεότεροι.
Εξ άλλου, όπως αναφέρει ο David Weeks (κλινικός νευροψυχολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου) στο βιβλίο του ‘’Τα Μυστικά της Αιώνιας Νεότητας’’ η ενεργή σεξουαλική ζωή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για να δείχνετε πιο νέοι.
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011
Τι έγινε 20 Σεπτεμβρίου;
490 π.Χ: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.
1519... ξεκινούν από την Ισπανία πέντε πλοία, με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, προκειμένου να κάνουν τον περίπλου της Γης. Τελικά, ο Μαγγελάνος δεν καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης, καθώς σκοτώνεται στις Φιλιππίνες το 1521, αλλά ένα από τα πλοία καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι το 1522.
1912: Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει τέσσερα νέα αντιτορπιλικά: «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ».
1946... ξεκινά το πρώτο φεστιβάλ των Κανών, το οποίο αρχικά ήταν να ξεκινήσει το 1939, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1960... εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
Κοίτα σύμπτωση...
Σαν σήμερα γεννήθηκαν:
356 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, Μακεδόνας στρατηλάτης.
1934: η Ιταλίδα ηθοποιός Σοφία Λόρεν.
Ιδια μέρα το 1971: Σε ηλικία 71 ετών πεθαίνει στην Αθήνα ο τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ ποιητής Γιώργος Σεφέρης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφεριάδη.
Στη Ρόδο σκάει ο τζίτζικας
Στο Μεσολόγγι βρέχει και ξύπνησαν πίνοντας τσάϊ η ένα ζεστό γάλα.
Στη Ρόδο σκάει ο τζίτζικας κι ο κόσμος κάνει ένα διάλειμμα πίνοντας μοχίτο.
Δυόσμος, ρούμι, ζάχαρη, λάιμ και σόδα.
Έτσι το έμαθε ο Χέμινγουεϊ στο "El Floridita" και το "Bodeguita del Medio" της Κούβας την περίοδο του μεσοπόλεμου. Έτσι το προτιμάει ο Σόνι Κρόκετ από τους σκληρούς τους Μαϊάμι στην ταινία του 2006.
Κάπως έτσι με μικρές παραλλαγές το πίνουν για να δροσιστούν οι ροδίτες.
2 μεζούρες λευκό ρούμι
1 λάιμ κομμένο σε έξι κομμάτια
1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
Φυλλαράκια μέντας (8-12)
Θρυμματισμένος πάγος.
Ανακατεύουμε τη μέντα με το σιρόπι ζάχαρης και 4 από έξι κομμάτια λάιμ σε ψηλό ποτήρι. Γεμίζουμε το ποτήρι με τον πάγο, προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με σόδα και διακοσμούμε με τα υπόλοιπα κομμάτια λάιμ.
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
Μάνος Λοίζος, ρομαντικός κι επαναστάτης
17 Σεπτεμβρίου 1982: σε ηλικία 45 ετών, έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα.
Είχε κυπριακή καταγωγή και η μητέρα του, Δέσποινα Μανάκη, καταγόταν από τη Ρόδο. 1960-1961: Παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει την Ανωτάτη Εμπορική. Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές, από γκαρσόνι σε ταβέρνα της Κω μέχρι γραφίστας σε διαφημιστικό γραφείο της πλατείας Κάνιγγος ή διακοσμητής.
Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Φώντα Λάδη και τον Γιάννη Νεγρεπόντη στους στίχους και με τους ερμηνευτές Χάρις Αλεξίου (ήταν κουμπάρος της και λένε ο άνθρωπος που την ανακάλυψε), Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλαντζή, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα "Γράμματα στην Αγαπημένη" σε στίχους του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.
Φέτος τον Ιούνιο η κόρη του Μυρσίνη Λοΐζου, με ανοιχτή επιστολή της στο Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να μην ξαναχρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ το τραγούδι Καλημέρα Ήλιε ή κάποιο άλλο έργο στις εκδηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει φυσιογνωμία τόσο πολύ ώστε να μην εκφράζει πλέον τα ιδανικά του πατέρα της.
Έχει γράψει πολλά όμορφα τραγούδια, πιο να πρωτοθυμηθώ; Πιο αγαπημένα μου: Το "Σ' Ακολουθώ" ερμηνευμένο από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το "Όλα Σε Θυμίζουν" με τη Χαρούλα Αλεξίου.
Αντνάν Μεντερές, ο υποκινητής του διωγμού των Ελλήνων
Σαν σήμερα το 1961...
Στο νησί Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, απαγχονίζεται ο Αντνάν Μεντερές, 13ος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1899 στις Τράλλεις. Το επίθετό του προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαίανδρος και τo έλαβε από τον ποταμό Μαίανδρο, όπου η οικογένειά του διατηρούσε πολλά κτήματα.
Το 1960 συνελήφθη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και οδηγήθηκε σε πολύμηνη δίκη κατηγορούμενος για πλείστα αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, υπήρξε ο υποκινητής και ενορχηστρωτής του πογκρόμ, γεγονότα που έμειναν γνωστά ως «Σεπτεμβριανά».
Τελικά καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο δι' απαγχονισμού, καταδίκη η οποία εκτελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στη νήσο Βέσβικο στη θάλασσα του Μαρμαρά. Σήμερα είναι γνωστό ως φυλακή ύψιστης ασφαλείας με μοναδικό κρατούμενο τον αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Απέχει 32 ναυτικά μίλια ή εξήντα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.
Μια μέρα πριν από την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει με την χρήση βαρβιτουρικών.Ο Αντνάν Μεντερές μιλούσε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Προς τιμήν του ονομάζεται σήμερα το αεροδρόμιο της Σμύρνης.
Ποιοί έχουν γενέθλια 17 Σεπτεμβρίου;
Σαν σήμερα γεννήθηκαν...
1971: το διάσημο μοντέλο Αντριάνα Σκλεναρίκοβα (φωτό), σύζυγος του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ.
1973: η τραγουδίστρια της ποπ, Αναστάζια. Eίναι μια από τις πιο δυνατές και ιδιαίτερες φωνές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Όταν η διεθνής επιτυχημένη τραγουδίστρια Anastasia ενδιαφέρθηκε να υποβληθεί σε μείωση στήθους, για να μειώσει τον πόνο της πλάτης της το 2003, ανακάλυψε ότι στην ηλικία των 29 είχε καρκίνο του μαστού. Μετά από την εγχείρηση και τις ακτινοβολίες, η τραγουδίστρια επέστρεψε στο στούντιο και ηχογράφησε το άλμπουμ με τίτλο "Anastasia", που έφτασε στα τοπ της Ευρώπης. Επίσης δημιούργησε το «Ίδρυμα Anastasia» ώστε να προωθήσει την συνειδητοποίηση του καρκίνου του μαστού στις νεότερες γυναίκες. Aναστάζια, φωνή μαύρης τραγουδίστριας εγκλωβισμένη σε κορμί λευκής!
Ο πρωην διεθνής ποδοσφαιριστής και πρωην πρόεδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης κλείνει τα 38. Γεννήθηκε στο Γκίσεν της Γερμανίας, αλλά τα πρώτα του βήματα το χώρο του ποδοσφαίρου στην Αλεξανδρούπολη, στην ομάδα του Εθνικού. Είναι παντρεμένος με τη γνωστή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή και έχουν δύο παιδιά. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν το 2004, όταν κατέκτησε με την Εθνική Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία.
Η Ελεονώρα Μελέτη, σήμερα κλείνει τα 33.
Γενέθλια έχουν και η καλή συνάδελφος Λία Νικητάκη, η Χρύσα Καραβόλια, ο Νίκος Αττιτής και η Υπαπαντή Κουλιά.
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών
Στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών συμμετέχουν εκατοντάδες οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες από 80 χώρες του κόσμου.
Οι κυριότεροι λόγοι της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού είναι :
* να φέρει κοντά πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη με μια απλή ενέργεια καθαρισμού που επιδρά θετικά στο τοπικό περιβάλλον
8 να δώσει την ευκαιρία της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών σε περιβαλλοντικά θέματα
* να στρέψει τη διεθνή προσοχή στα προβλήματα των απορριμμάτων και της ρύπανσης, ευαισθητοποιώντας έτσι κυβερνήσεις, βιομηχανίες και κοινωνίες σε περιβαλλοντικά θέματα.
Αν ψαρεύουμε, προτιμάμε τα μεγάλα ψάρια ή χταπόδια. Τα μικρά δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και, επομένως, δεν έχουν αναπαραχθεί.
Ξέρετε πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποσύνθεση των σκουπιδιών που αφήνουμε στις ακτές;
Γυάλινο μπουκάλι: 1.000.000 χρόνια
Πετονιά: 600 χρόνια
Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια
Κουτί αλουμινίου: 80-200 χρόνια
Λαστιχένια σόλα: 50-80 χρόνια
Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια
Κουτί κονσέρβας: 50 χρόνια
Πλαστική σακούλα: 10-20 χρόνια
Φίλτρο τσιγάρου: 1-5 χρόνια
Εφημερίδες: 6 εβδομάδες.
Αν στ’ αλήθεια θέλουμε το απέραντo γαλάζιο μας να συνεχίσει να είναι ζωντανό, οφείλουμε να το φροντίσουμε. Και μια καλή αρχή είναι να σταματήσουμε να το μολύνουμε απερίσκεπτα.
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
Μαρία Κάλλας, η θρυλική φωνή
Επιπλέον: Μια μέρα σαν κι αυτή το 1977, έφυγε από τη ζωή η μεγάλη Ελληνίδα σοπράνο, Μαρία Κάλλας (Μαρία Καλογεροπούλου, είναι το πραγματικό της όνομα).
Η φωνή της ταυτίζεται με κορυφαίες ερμηνείες της όπερας, ως «Μήδεια», «Νόρμα» και «Τόσκα».
Αυτή που θα επισφραγίσει ωστόσο τη φήμη της μεγάλης ντίβας θα είναι η θυελλώδης σχέση της με τον έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση.
Στις 8 Δεκεμβρίου του 1973 θα δώσει το «κύκνειο άσμα» της στην όπερα του Παρισιού όπου αποθεώνεται από το κοινό.
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα αφήσει και την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 από καρδιακή προσβολή και σε ηλικία μόλις 53 ετών.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Αυξημένες χρεώσεις στους golfers
Πάντως, η AEGEAN (τα τελευταία 6 χρόνια στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη του αθλήματος γκολφ στη χώρα μας) μεταφέρει χωρίς καμία χρέωση για τον επιβάτη γκόλφερ, τον σάκο φύλαξης των 14 golf clubs – ακόμα και αν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο βάρος των αποσκευών –σε όλα τα δρομολόγια του δικτύου της, σε όλους τους προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού που πετάει!
EΔΩ, το σχετικό link με τις χρεώσεις.
Τι έγινε 15 Σεπτεμβρίου;
1921... πραγματοποιείται στο προάστιο του Λονδίνου Χαϊγκέιτ ο γάμος του Ελευθέριου Βενιζέλου με την πλούσια ομογενή Έλενα Σκυλίτση.
1928... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ (φωτό) ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
1999... ο Ρώσος διαιτητής Σεργκέι Κουσαϊνόφ και οι τρεις βοηθοί του, που είχαν ορισθεί να διευθύνουν τον αγώνα Χάποελ Χάιφα - Μπριζ για το Κύπελλο UEFA βρίσκονται μεθυσμένοι και αντικαθίστανται.
Χρόνους μας ταξιδεύει, δε βουλιάξαμε...
Αγκάθα Κρίστι, η «βασίλισσα του εγκλήματος»
Για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος, οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές. Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό που σε υπνωτίζει. Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα. Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις, πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα.
Έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, καθώς και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και ανέβηκαν στις σκηνές όλου του κόσμου. Ανάμεσα στα έργα, που συνέγραψε ήταν το "Φόνος στο Όριεν Εξπρές", "Θάνατος στο Νείλο" κ.α.
Η «Ποντικοπαγίδα» της θα μεταφερθεί στο θέατρο Σεν Μάρτιν του Ουέστ Εντ το 1974. Θα γίνει η μακροβιότερη παράσταση του κόσμου. Προσφάτως η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αποκάλυψε την ταυτότητα του δολοφόνου, μυστικό που κρατούσαν οι θεατρόφιλοι του Λονδίνου, προκειμένου να διατηρείται το ενδιαφέρον του κοινού.
Πέθανε στα 85 της στις 12 Ιανουαρίου του 1976. Εγραψε το πρώτο της βιβλίο μετά από στοίχημα που έχασε με την αδελφή της Ματζ.
Το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες φιλοξενεί τη συγγραφέα στις σελίδες του αφού μαζί με τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ (μόνο η Βίβλος καταφέρνει να σπάσει αυτό το ρεκόρ), έχουν πουλήσει τα περισσότερα βιβλία μέχρι και τις μέρες μας, ενώ τα βιβλία της έχουν ικανοποιήσει το αίσθημα αναγνωστών-ντέντεκτιβ σε 103 γλώσσες σε όλον τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρίστι έγραψε 2 νουβέλες: το «Κουρτίνα» (Πουαρό) και το «Φόνος εν υπνώσει» (Μαρπλ). Τα κλείδωσε σφραγισμένα σε μια τραπεζική χρηματοθυρίδα και τα άφησε εκεί για πάνω από 30 χρόνια. Λίγο πριν το τέλος της ζωής της, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να γράψει άλλο, άνοιξε τη θυρίδα και εξέδωσε τα δύο βιβλία το 1974.
Πολλά από τα βιβλία της ανέβηκαν και στο θεατρικό σανίδι. Η «Ποντικοπαγίδα», είναι επισήμως το θεατρικό έργο με τη μεγαλύτερη διαχρονικότητα καθώς παίζεται για πάνω από 58 χρόνια συνεχώς με 24.000 παραστάσεις (το 2010 η Wikipedia δημοσίευσε το δολοφόνο της «Ποντικοπαγίδας» κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις).
Ο κινηματογράφος δεν έμεινε ασυγκίνητος από τις δολοπλοκίες της… Πάνω από 30 ταινίες γυρίστηκαν και για τη σκοτεινή αίθουσα προσελκύοντας μεγάλο μέρος του κινηματογραφόφιλου κοινού.
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
300 εκατ. Κινέζοι τουρίστες σε ένα τριήμερο
Οι ταξιδιώτες υπολογίζεται πως ξόδεψαν 22,7 δισ. δολάρια, περισσότερα κατά 25% απ' ό,τι στις περυσινές διακοπές.
Το Πεκίνο, η Σανγκάη και το μεγάλο τουριστικό κέντρο Χσιαν συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών.
Άλλα 2.2 εκατομμύρια ταξίδεψαν αεροπρικώς στο εξωτερικό το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου και υπολογίζεται ξόδεψαν 2,1 δισεκ. δολάρια. Οι Μαλδίβες, η νήσος Πουκέτ της Ταϊλάνδης, το Μπαλί, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα είναι οι περιοχές που προτίμησαν οι περισσότεροι κινέζοι τουρίστες.
Η Ολυμπιονίκης Milosovici κάνει γυμναστική τόπλες
Το γεγονός αυτό παρολίγο να κοστίσει στη Lavinia Milosovici τα μετάλλιά της που κέρδισε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα και της Βαρκελώνης.
Αρκέστηκαν όμως μόνο στο να αφαιρέσουν από τη γυμνή αθλήτρια την προπονητική ιδιότητα της ομάδας της Ρουμανίας με την οποία και αγωνιζόταν.
Περισσότερα σ' ΑΥΤΟ το σύνδεσμο:
Το video απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών!
Μεθοδεύουν έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν
Η απειλή των Βρυξελών αποτελεί μέσον άσκησης πίεσης στην Ελλάδα ώστε να απομακρύνει τους παράνομους μετανάστες από την "επικράτεια" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαπίστωσαν πως από τους 104.000 μετανάστες που εισήλθαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διάρκεια του 2010, οι 88.000 έφθασαν μέσω της Ελλάδος. Επιπλέον αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2011, 26.000 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατά την περιγραφή προτάσεών της για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν την ζώνη ελεύθερης διέλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει αυτό που οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ονομάζουν «η ρήτρα της Ελλάδας, έναν όρο που επιτρέπει σε μία χώρα να αποκλειστεί προσωρινά από τη συνθήκη Σένγκεν. Οι συνοριακοί έλεγχοι θα επιβληθούν εκ νέου μεταξύ της χώρας και της υπόλοιπης Ε.Ε., προσθέτει.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία Σένγκεν του 1995 επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών στο μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε.
Από την ελληνική πλευρά η απάντηση που δόθηκε είναι πως «αντίθετα με ό,τι μνημονεύει το δημοσίευμα δεν έχει εκφρασθεί κανένα παράπονο από τους αξιωματικούς της δύναμης Frontex για προβληματική συνεργασία με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Το αντίθετο μάλιστα», τονίζουν.
ΕΔΩ η Συνθήκη Σένγκεν.
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
Μια μέρα σαν κι αυτή, 13 Σεπτεμβρίου
1913 Στα Χανιά σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση από την τριανδρία Βενιζέλου, Κουντουριώτη, Δαγκλή, που έχει τεθεί επικεφαλής του «Κινήματος Εθνικής Αμύνης». Αποκόπτονται οι δεσμοί με τη βασιλική και γερμανόφιλη κυβέρνηση της Αθήνας. Σύντομα θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάιο ο Κωνσταντίνος θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ελληνικό έδαφος.
1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Η αρχή του Εθνικού Διχασμού.
1922... σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια.
1922... Αρχίζει η σφαγή του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης, επτά μέρες μετά την αποχώρηση του ελληνικού στρατού και την είσοδο των ατάκτων του Κεμάλ. Η φωτιά θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και θα κατακάψει όλη την πόλη εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία.
1939: Ο Ιγκόρ Σικόρσκι κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.
1940... οι γερμανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.
1942... αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τη γερμανική Βέρμαχτ. Η αποτυχία των γερμανικών δυνάμεων να καταλάβουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, που διήρκεσαν οι μάχες, ανέκοψε την πορεία τους προς τη Μόσχα.
1965... ο μυθικός τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ, Λούις Αρμστρονγκ, κερδίζει το βραβείο Γκράμι.
1965... οι Μπιτλς κερδίζουν το πρώτο τους βραβείο Γκράμι, ως το καλύτερο συγκρότημα της χρονιάς.
1986: Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.
1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.
Ποιοί γιορτάζουν 13 Σεπτεμβρίου;
Σαν σήμερα γεννήθηκαν...
Το 1873 ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως.
Το 1908 ο Κάρολος Κουν, κορυφαίος σκηνοθέτης του θεάτρου.
Το 1924 ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ζαρ. Ο βραβευμένος με Γκράμι και Όσκαρ συνθέτης έγραψε μουσική για ταινίες όπως "Ο Λόρενς της Αραβίας", "Δόκτωρ Ζιβάγκο" και "Πέραμα στην Ινδία".
Τέλος, σαν σήμερα το 1982, έφυγε από τη ζωή σε αυτοκινητικό δυστύχημα η ηθοποιός Γκρέις Κέλι (φωτό), η οποία εγκατέλειψε τα κινηματογραφικά στούντιο για το πριγκιπάτο του Μονακό, όταν το 1956 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ. Θεωρείται σύμβολο της γυναικείας κομψότητας και μια τσάντα του οίκου Hermes πήρε το όνομά της.Χαρακτηριστικό της στιλ: Οι υπέρκομψες τουαλέτες (Givenchy, Edith Head, Branell), τα πολύτιμα κοσμήματα και η περιβόητη ορθογώνια τσάντα Hermes από δέρμα κροκοδείλου - γνωστή από τότε ως Kelly Bag.
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Καλοκαίρι και -6 βαθμοί στη Λίνδο της Ρόδου!!!
Θα συμβεί σ’ ένα μπαρ που δε μοιάζει με κανένα άλλο. Ένα αξιοθέατο που φαντάζει τόσο ταιριαστό στη Ρόδο, όσο το χιονοδρομικό κέντρο στο Ντουμπάι. Βρίσκεται στη Λίνδο και καθώς φτάνω μια «παγωμένη» βιτρίνα στο υπογάλαζο χρώμα της Αρκτικής με προϊδεάζει για το τι κρύβεται στο εσωτερικό της. Ένας σούπερ κεφάτος μπάρμαν μας υποδέχεται… στην κατάψυξη.
Ο χώρος σε μεταφέρει στην εποχή των παγετώνων. Βλέπεις αρχαία γλυπτά, κειμήλια της ελληνικής παράδοσης αλλά και αξιοθέατα. Είναι εξολοκλήρου φτιαγμένο από 100.000 κιλά πάγου: οι τοίχοι, η μπάρα, τα ποτήρια, οι πολυθρόνες και ο καναπές όπου κάθονται οι γενναίοι πελάτες, ή οι καταλλήλως ενδεδυμένοι, είναι όλα κομμάτια συμπαγούς, ειδικά επεξεργασμένου στο χέρι, πάγου.
Οι φαντασμαγορικοί φωτισμοί εναλλάσσονται διαρκώς, μεταβάλλοντας την όψη του χώρου από παγωμένο μπλε σε φλούο πράσινο και «ζεστό», funky φούξια. Η συνολική επιφάνεια του Ice Bar είναι 90 τετραγωνικά μέτρα και μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα 60 άτομα.
Το Ice bar λειτουργεί καθημερινά. Η είσοδος κοστίζει 12 ευρώ και η τιμή περιλαμβάνει το ποτό, με τα ισοθερμικά μπουφάν και μάλλινα γάντια που θα σας κρατήσουν ζεστούς ενώ απολαμβάνετε το ποτό σας σε ποτήρι από πάγο.
Πληροφ. Τηλέφ. 22440 31491
Κλικ στην Αιθιοπία
Καλή σχολική χρονιά!
Και (με την ευκαιρία) καλή Χρονιά και στους Αιθίοπες που από χθες γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά τους και μπήκαν στο έτος 2004.
Η Αιθιοπία είναι μια χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής κι έχει μια από τις εκτενέστερες ιστορίες ως ανεξάρτητο κράτος. Δεν αποτέλεσε ποτέ αποικία κανενός κράτους, εκτός από την πενταετία 1936-1941, οπότε και ήταν υπό ιταλική κατοχή ορισμένες μεγάλες πόλεις. Η Αιθιοπία στο παρελθόν ονομαζόταν Αβησσυνία, ενώ η τωρινή ονομασία της ίσως προέρχεται από τις ρίζες (αιθ-) και (ὄψ) ("καμένη όψη").
Είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της μαύρης ηπείρου, με περισσότερους από 75 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι, επίσης, μία από τις παλαιότερες χώρες του κόσμου, με την έννοια ότι ενώ τα περισσότερα αφρικανικά κράτη, στη σύγχρονη μορφή τους, μετρούν λιγότερο από έναν αιώνα, η δυναστεία της Αιθιοπίας χρονολογείται από τον 10ο αιώνα προ Χριστού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Αιθιοπία έχουν βρεθεί κάποια από τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη. Λένε, μάλιστα, πως μπορεί να είναι το μέρος όπου πρωτοεμφανίστηκε ο Homo Sapiens της Μέσης Ανατολής.
Το Αιθιοπικό ημερολόγιο, γνωστό ως Ge'ez, βασίζεται στο παλαιότερο Αλεξανδρινό ή Κοπτικό ημερολόγιο, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ακόμα παλαιότερο αιγυπτιακό ημερολόγιο, αλλά όπως και το Ιουλιανό ημερολόγιο, προσθέτει μια ημέρα κάθε τέσσερα έτη χωρίς εξαίρεση, και κάθε έτος αρχίζει στις 29 ή 30 Αυγούστου του Ιουλιανού ημερολογίου. Το χάσμα επτά με οκτώ ετών μεταξύ του αιθιοπικού και Γρηγοριανού ημερολογίου προέρχεται από εναλλακτικούς υπολογισμούς στη προσπάθεια του καθορισμού της ημερομηνίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όπως το κοπτικό ημερολόγιο, το αιθιοπικό έχει δώδεκα μήνες, 30 ημερών ο καθένας, συν πέντε ή έξι επαγόμενες ημέρες.
Το Enkutatash είναι η λέξη για το αιθιοπικό νέο έτος στην επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας.
Αν υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος για τον οποίο είναι γνωστή η Αιθιοπία στον υπόλοιπο κόσμο αυτός δεν είναι άλλος από τις λαξευτές εκκλησίες της Λαλιμπέλα. Το σύμπλεγμα των εκκλησιών δίνει την αίσθηση ενός υπόγειου οικισμού, με διαδρόμους και τούνελ. Κάθε εκκλησία είναι μοναδική ως προς το σχέδιο, το μέγεθος και το διάκοσμο, και δικαίως θεωρούνται ένα από τα θαύματα του κόσμου. Η πρόσβαση στη Λαλιμπέλα είναι σχεδόν αδύνατη την εποχή των βροχών, αφού μαζί με το δρόμο κλείνουν και ο διάδρομος προσγείωσης. Αν δεν ταξιδεύετε οργανωμένα ή με αυτοκίνητο και οδηγό, ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε εδώ είναι το αεροπλάνο από την Αντις Αμπέμπα ή το Gonder.
Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται το Bahir Dar για να δουν τους καταρράκτες του Μπλε Νείλου. Στην περιοχή γύρω από την πόλη υπάρχουν επίσης αρκετά μοναστήρια. Οι καταρράκτες απέχουν περίπου μια ώρα με το λεωφορείο από το χωριό Tis Abay (σημαίνει καπνός του Νείλου).
Στα βουνά της περιοχής Kaffa φυτρώνει αιώνες τώρα ο λεγόμενος αραβικός καφές (coffea arabica), αλλά η περιοχή που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για να θαυμάσει τις φυτείες και τον τρόπο που «ψήνεται» ο, πιθανότατα, καλύτερος καφές στον κόσμο, είναι η Harar.
EΔΩ, οι επίσημες ιστοσελίδες του τουριστικού οργανισμού Αιθιοπίας κι ΕΔΩ κατατοπιστικό βίντεο για την Αιθιοπία.
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011
Η Γκουέρνικα και οι πολέμιοι
Είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο. Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,49x7,77μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για μια έκθεση στο Παρίσι το 1937. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.
Ο Πικάσο απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι δύο κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο, τα οποία με διαμελισμένα κορμιά και γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα.
Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο πίνακας, οι αντιδράσεις ήταν μάλλον αρνητικές. Ο βάσκος τοιχογράφος Χοσέ Μαρία Ουτσενάι δήλωσε: «Για έργο τέχνης είναι ένα από τα φτωχότερα της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για πορνογραφία 7x3».
Γερμανικό έντυπο έγραψε ότι πρόκειται για «σύμφυρμα από ανθρώπινα μέλη που θα μπορούσε να είχε ζωγραφήσει τετράχρονος».
Παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών
Οι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν την ημέρα αυτή, προκειμένου να τονίσουν τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί όπου η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση κάποιου που γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει κάποια ζωή.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας.
Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα δυσάρεστο γεγονός: Την απώλεια 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Στις αναπτυγμένες χώρες η συχνότητα αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερη. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενώ στις τελευταίες έρχονται οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και οι Ισλαμικές. Πάνω από 30.000 οι αυτόχειρες Ιάπωνες το 2010.
Οι αριθμοί σοκάρουν:
Κάθε 40 δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος πεθαίνει αυτοκτονώντας.
Κάθε 3 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αποπειράται να αυτοκτονήσει.
Τα τελευταία 40 χρόνια τα ποσοστά των αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί κατά 60%.
Στα τελευταία τρία χρόνια (2004-2007) οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 15%.
Δραματική αύξηση, η οποία αγγίζει το 40%, σημειώνουν οι αυτοκτονίες στη χώρα μας, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Στις γυναίκες υπάρχουν πολύ περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας.
Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν κατά 500 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν. Και κάτι τελευταίο: Την αποτροπή 67 αυτοκτονιών από άτομα που είχαν αναγγείλει την πρόθεσή τους στο Ίντερνετ πέτυχε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από γκιλοτίνα
Τελευταίος, που εκτελέστηκε ήταν ο Τυνήσιος Αμίντα Νταντούμπι, ο οποίος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για φόνο. Η γκιλοτίνα (guillotine), λαιμητόμος ή καρμανιόλα είναι μηχανικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές χώρες για τον αποκεφαλισμό των καταδικασμένων σε θάνατο.
Κατασκευάστηκε από το δρα Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, (Guillotin 1738-1814) ο οποίος στη Συνέλευση των Τάξεων 1789 πρότεινε πρώτος τη χρήση της ως "ανώδυνο θάνατο". Αργότερα η Νομοθετική επιτροπή ανέθεσε στο γιατρό Λουί να το μελετήσει και να κατασκευάσει το μηχάνημα το οποίο αρχικά ονομάστηκε λουϊζόν ή λουϊζέτ (Louison, Louisette). Τελικά η χρήση του υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου 1792 διατηρώντας όμως το όνομα του πρώτου εισηγητή. Ο αποκεφαλισμός γινόταν με το πέσιμο βαρειάς λοξής λεπίδας που γλιστρούσε απότομα ανάμεσα σε δύο ορθοστάτες και ο θάνατος ήταν ακαριαίος.
Το μηχάνημα αυτό ήταν ήδη γνωστό και σε χρήση στη Νότια Γαλλία καθώς και στην Ιταλία από τον 16ο αι. που έφερε το όνομα μαναία (mannaia).
Η γαλλική γκιλοτίνα είχε δυο κάθετες δοκούς, ύψους περίπου 4,5 μέτρων και σε απόσταση 37 εκατοστών τη μία από την άλλη, με μεταλλικούς οδηγούς μέσα στους οποίους κινούταν απρόσκοπτα η βαριά, τριγωνική λεπίδα.
Στις δεξιές γωνίες των κάθετων δοκών, υπάρχει μια κατασκευή σε σχήμα πάγκου, η οποία απέχει περίπου 80 εκατοστά από το έδαφος και στο τέλος της οποίας βρίσκεται το κηλώνειο. Το κηλώνειο είναι μια αρθρωτή σανίδα, η οποία στέκεται ορθή για να υποδεχθεί τον μελλοθάνατο και η οποία στη συνέχεια κατεβαίνει και «φυλακίζει» το κεφάλι του κρατώντας το σταθερό.
Η λεπίδα είναι από υψηλής ποιότητος ατσάλι, πάχους περίπου 3 εκατοστών και, μαζί με το ξύλινο πλαίσιο το πάνω μέρος της, φθάνει σε βάρος τα 40 κιλά. Πέφτει από ύψος μόνο 2,25 μέτρων σε χρόνο 0,75 του δευτερολέπτου και σταματά από ένα έλασμα που βρίσκεται στο κηλώνειο. Ανεβαίνει ξανά τραβώντας ένα σχοινί ή έναν μοχλό που βρίσκεται σε μια από τις κάθετες δοκούς.
Υπάρχει ένας μεταλλικός κουβάς για να δεχτεί το κεφάλι και ένα μεταλλικό δοχείο για το αίμα. Αρχικά χρησιμοποιούσαν ένα καλάθι ντυμένο με λιόπανο για την υποδοχή του κεφαλιού. Στη συνέχεια το αποκεφαλισμένο σώμα πέφτει μόνο του ή σπρώχνεται από το κηλώνειο και τοποθετείται σε φέρετρο.
Η πρώτη εκτέλεση με λαιμητόμο έγινε στις 25 Απριλίου 1792 στη Γαλλία. Και ενώ αρχικά σχεδιάστηκε για την εκτέλεση κοινών εγκληματιών μετά 4 μήνες από της πρώτης χρήσης επακολούθησε μέσον θανάτωσης πολιτικών καταδίκων και αντιπάλων. Στην περίοδο της Τρομοκρατίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση (1793-94) εκτελέστηκαν στη λαιμητόμο περισσότερα από 4.000 άτομα. Ως ποινή, η Γαλλική Δημοκρατία την κατάργησε μόλις στις 9 Οκτωβρίου 1981.
Στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε επίσης, ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Ήταν στημένη στις φυλακές του Παλαμηδιού, στο Ναύπλιο. Με γκιλοτίνα εκτελέστηκε ο δολοφόνος του Πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη, Κώστας Γερακάρης, το 1906.
Ποιοί έφυγαν από τη ζωή 10 Σεπτεμβρίου;
1834. Στην Κωνσταντινούπολη πεθαίνει ο καθαιρεμένος από την Πύλη Πατριάρχης Χρύσανθος. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, καταγόταν από το Κάτω Γραμματικό Πέλλας και ήταν σλαβόφωνος Έλληνας.
1898... Στη Γενεύη ο αναρχικός Λουίτζι Λουκέρνι δολοφονεί την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, γνωστή με το υποκοριστικό Σίσσυ. Η αποκληθείσα Θλιμμένη Πριγκίπισσα είχε χάσει την πρωτότοκη κόρη της Σοφία σε μικρή ηλικία. Αναζητώντας διέξοδο στα ταξίδια, βρήκε γαλήνη στην Κέρκυρα. Φιλοξενήθηκε στο Μον Ρεπό το 1861. Αργότερα αγόρασε αγρόκτημα στο Γαστούρι και έχτισε το Αχίλλειο.
1959: στο Παρίσι η Έλενα Βενιζέλου. Έξυπνη, μορφωμένη, πολύγλωσση, απελευθερωμένη, με πάθος για τα ταξίδια και το διάβασμα. Ένας διαλυμένος αρραβώνας στα είκοσι χρόνια της την προσγειώνει και την κάνει αδιάφορη, σχεδόν, με την προοπτική του γάμου.
Ο θαυμασμός της για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1910 όταν διαβάζει έναν λόγο του περί εσωτερικής πολιτικής, ενώ δύο χρόνια αργότερα τον γνωρίζει και προσωπικά. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1921 στο Highgate του Λονδίνου παντρεύονται σε πολύ στενό φιλικό κύκλο, καθώς η Αστυνομία, φοβούμενη για τη ζωή του Βενιζέλου, απαγόρευσε την τέλεση του γάμου στην εκκλησία. Ένα μήνα μετά το ζευγάρι ταξιδεύει στην Αμερική, όπου δέχεται μοναδικές εκδηλώσεις αγάπης από τον αμερικανικό λαό και τους Έλληνες της χώρας. Το 1924 σε ένα ταξίδι της στην Ελβετία επισκέφτηκε ένα πρότυπο μαιευτήριο, το οποίο διηύθυνε ο φίλος της καθηγητής Rossier. Γοητευμένη από τη μοντέρνα εγκατάσταση αποφάσισε να προσφέρει στην Ελλάδα ένα υποδειγματικό μαιευτήριο και να του δώσει το όνομα της στενής φίλης της Μαρίκας Ηλιάδη, την οποία μόλις είχε χάσει.
1971: ο Νικίτα Χρουστσόφ (φωτό), ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης μετά το θάνατο του Στάλιν. Λάβρος, πληθωρικός, έξυπνος, ευγενής, αλλά ανυποχώρητος. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά του Χρουστσόφ, του σοβιετικού ηγέτη που άλλαξε την πορεία της χώρας του αποκηρύσσοντας τον σταλινισμό και εισάγοντας πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις με το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης.
Ποιοί γεννήθηκαν 10 Σεπτεμβρίου;
920: ο Λουδοβίκος Δ' της Γαλλίας, που πέθανε ανήμερα των 34ων γενεθλίων του, το 954.
1907: η Αμερικανοκαναδέζα ηθοποιός Φέι Ράι, γνωστή ως η κοπέλα του Κινγκ Κονγκ.
1920: ο Φάμπιο Ταγκλιόνι, σχεδιαστής των μηχανών Ducati.
1927: η μεγάλη Περουβιανή τραγουδίστρια Ίμα Σουμάκ.
1932: ο Αμερικανός σεναριογράφος της ταινίας "Άρωμα Γυναίκας" Μπο Γκούντμαν.
1933: ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιενγκενί Κρουνόφ.
1946.: ο Αμερικανός σπρίντερ Τζιμ Χινς, ο οποίος από το 1968 μέχρι το 1983 κατείχε το ρεκόρ στα 100 μέτρα, με 10,3''.
1950: ο Αμερικανός κιθαρίστας Τζο Πέρι, μέλος του ροκ συγκροτήματος Aerosmith.
1957: η Βρετανίδα τραγουδίστρια Σιβόν Φάι, η οποία δημιούργησε τις Bananarama.
1958: ο Αμερικανός σκηνοθέτης των δύο πρώτων "Χάρι Πότερ" και του "Μόνος στο σπίτι" Κρις Κολόμπους.
1972: Γκάντα Σούα, αθλήτρια του επτάθλου από την Συρία, η οποία το 1996 στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα της.
Σήμερα έχουν γενέθλια ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος και η Κιμ Κίλιαν συζυγος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που κλείνει τα 29. Ο Μάκης είναι μόλις 57 ετών!
Μαζί τους εχει γενέθλια ο Γερμανός μετρ Καρλ Λάνγκερφελντ (φωτό), που κλείνει τα 73 και ο αργεντίνος ποδοσφαιριστής Φερνάντο Μπελούτσι που κλείνει τα 28.
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011
Η Σμύρνη παρανάλωμα του πυρός
«Εν τω προαστίω του Βαϊρακλή δεκάδες παρθένων ερρίφθησαν ομού εις την θάλασσαν και επνίγησαν... Αλλ΄ η θεία Πρόνοια μας επεφύλασσε τραγικώτερα. Στις 31 Αυγούστου πυρκαγιά εξερράγη. Αι ελληνικαί συνοικίαι της Σμύρνης εγένοντο παρανάλωμα πυρός και τα γυναικόπαιδα έτρεχον προς την προκυμαία να διασωθώσιν. Περί την 11ην νυκτερινήν η φωτιά προσήγγισεν το κρησφύγετόν μου... Προσκρούοντες επί πτωμάτων, ηναγκασμένοι να πατώμεν επ΄ αυτών, εφτάσαμεν εις την προκυμαίαν...».
Η διαχρονική λάμψη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Η ημερομηνία γέννησης του αμφισβητείται. Πιο πιθανη θεωρείται η 29η Σεπτεμβρίου του 1547. Ο τόπος γέννησης του αμφισβητήθηκε επίσης. Πολλές πόλεις και χωριά της Ισπανίας διεκδικούσαν την «πατρότητά» του, αν και πλέον θεωρείται δεδομένο ότι γεννήθηκε στην Αλκαλά ντε Ενάρες. Το μόνο που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, είναι η σπουδαιότητα του έργου του Θερβάντες.
Τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα του χρονολογούνται το 1568, ενώ το πρώτο μυθιστόρημα του, Γαλάτεια, εκδόθηκε το 1585. Από το 1570, και για αρκετά χρόνια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας στρατιώτης, λαμβάνοντας μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα (Marquesa), στην πολιορκία της Κέρκυρας (1571), καθώς και στην εκστρατεία της Τύνιδας.
Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία, εργάστηκε στην Αυλή του Φιλίππου Β' ως φοροεισπράκτορας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκδόθηκε ο πρώτος τόμος του Δον Κιχώτη (1605), έργο που τον καθιέρωσε στο λογοτεχνικό κόσμο. Το 1607 εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη, όπου ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λογοτεχνικού έργου του και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
To 1569, ο Θερβάντες εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, για λόγους που μέχρι σήμερα παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με ένα διαδεδομένο ισχυρισμό, η φυγή του συνδεόταν με ένα επισήμως καταγεγραμμένο περιστατικό, κατά το οποίο τραυματίστηκε ένας πολίτης ονόματι Αντόνιο ντι Σιγκούρα. Όπως βεβαιώνεται από επίσημο έγγραφο της 15ης Σεπτεμβρίου του 1569, για την πράξη αυτή καταδικάστηκε ένας Ισπανός με το όνομα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ωστόσο δε θεωρείται βέβαιο πως επρόκειτο πράγματι για το γιο του Ροδρίγκο ντε Θερβάντες από το Αλκαλά ντε Εναρές. Η μετάβαση του στην Ιταλία ερμηνεύεται από ορισμένους βιογράφους του ως προσπάθεια φυγής του καταζητούμενου Θερβάντες, ωστόσο πιθανώς αποτέλεσε απλώς κοινή πρακτική με αυτή που ακολουθούσαν αρκετοί συμπατριώτες του, προκειμένου να προωθήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Το Σεπτέμβριο του 1571 υπηρέτησε ως υπαξιωματικός με το πολεμικό πλοίο Μαρκέσα που αποτελούσε τμήμα του μεγάλου στόλου υπό τις διαταγές του Δον Χουάν της Αυστρίας και πολέμησε νικηφόρα στη ναυμαχία της Ναυπάκτου (ή Λεπάντο) στις 7 Οκτωβρίου, εναντίον του οθωμανικού στόλου, αμφισβητώντας για πρώτη φορά την κυριαρχία του στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με ανεξάρτητες μαρτυρίες που διασώζονται, η στάση του Θερβάντες υπήρξε γενναία, αρνούμενος να περιοριστεί στα «μετόπισθεν» παρά το γεγονός πως ήταν προσβεβλημένος από πυρετό. Κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε δύο φορές στο στέρνο, ενώ ένας τρίτος τραυματισμός προκάλεσε μόνιμη βλάβη, αχρηστεύοντας το αριστερό του χέρι. Ο ίδιος περιέγραφε με υπερηφάνεια τη συμμετοχή του στη μάχη, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον μεγαλοπρεπή των τελευταίων αιώνων και όσων θα ζούσαν οι επόμενες γενιές. H σοβαρότητα των τραυμάτων του αντανακλάται στο γεγονός πως μετά το τέλος της μάχης παρέμεινε στο νοσοκομείο για περίπου έξι μήνες, μέχρι να επουλωθούν οι πληγές του.
Επιστρέφοντας στην Ισπανία, ο Θερβάντες έζησε μία ζωή αρκετά διαφορετική από αυτή της προηγούμενης δεκαετίας, αντιμετωπίζοντας συχνά οικονομικά προβλήματα, πριν καθιερωθεί στο χώρο της λογοτεχνίας. Στα τέλη του 1584 παντρεύτηκε την, κατά είκοσι περίπου χρόνια νεότερή του, Καταλίνα ντε Σαλαθάρ ι Παλάθιος, ενώ νωρίτερα είχε ήδη αποκτήσει μία κόρη, την Ισαμπέλ ντε Σααβέδρα, καρπό της σχέσης του με την Άνα ντε Βιγιαφράνκα (ή Άνα Φράνκα ντε Ρόχας).
Ο Θερβάντες πέθανε στις 22 ή 23 Απριλίου του 1616.
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011
Η Τσαμπίκα των άτεκνων γυναικών
Πιο πολύ, όμως, είναι τα θαύματα με τις άτεκνες γυναίκες που παρακαλούν την Θεοτόκο να τους χαρίσει παιδί και τάζουν είτε να βαφτίσουν το παιδί του εκεί, είτε να του δώσουν το όνομα Τσαμπίκος ή Τσαμπίκα. Εκτός από Ροδίτες υπάρχουν και περιπτώσεις αλλοδαπών που έχουν δώσει αυτό το όνομα στα παιδιά τους.
Ένα από τα παλιότερα θαύματα της Παναγίας Τσαμπίκας είναι και αυτό που συνδέεται με τα μεγάλα κτήματα γύρω από το Μοναστήρι. Αυτά τα κτήματα ανήκαν σ έναν Τούρκο Πασά, του οποίου η γυναίκα δεν τεκνοποιούσε. Εκείνη μαθαίνοντας για την Παναγία, προσευχήθηκε κι έφαγε το φυτιλάκι που έκαιγε στο καντήλι της εικόνας της. Έγινε το θαύμα κι έμεινε έγκυος. Ο Τούρκος δεν μπορούσε να πιστέψει πως το παιδί ήταν δικό του. Ούτε πίστευε πως επρόκειτο για θαύμα. Όταν όμως γεννήθηκε το μωρό, κρατούσε στη μικρή χούφτα του το φυτιλάκι του καντηλιού. Τότε ο Τούρκος Πασάς δώρισε στην εκκλησία όλα αυτά τα κτήματα που βρίσκονται γύρω απ το ναό.
Η ονομασία Τσαμπίκα, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλεται στη λέξη της τοπικής διαλέκτου «τσάμπα» που σημαίνει σπίθα και συνδέεται με τον τρόπο εύρεσης της εικόνας. Ένας βοσκός καθόταν στη βρύση του Αιμαχιού (ιστορικός τόπος Αρχαγγέλου που βρίσκεται χαμηλά απέναντι από το βουνό), όταν είδε ψηλά στην κορυφή, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο μικρός ναός της Παναγίας Τσαμπίκας της κυράς, κάτι σαν σπίθες (τσάμπες). Όλη η νύχτα πέρασε κοιτάζοντας ο βοσκός να δει αν κινηθεί το φως. Ίσως κάποιος να το κρατούσε. Το φως παρέμενε στην ίδια θέση. Ήρθε και δεύτερη νύχτα και τρίτη νύχτα. Πάλι, στον ίδιο τόπο, το ίδιο φως. Τότε ο βοσκός, περίεργος αλλά και φοβισμένος μήπως υπήρχαν στο βουνό κακοποιοί, κάλεσε συγχωριανούς του οπλισμένους, ν ανέβουν να δουν τι συμβαίνει. Σαν έφτασαν στην κορυφή, παραδόξως, αντικρίζουν μία ασημένια εικόνα της Παναγίας επάνω στο κυπαρίσσι και μπροστά της καντήλι αναμμένο.
Το γεγονός αυτό διαδόθηκε παντού, καθώς και στην Κύπρο, όπου ακούστηκε με πολλή κατάπληξη. Γιατί πράγματι, είχε χαθεί από κάποιο Μοναστήρι μια εικόνα τη Παναγίας με το καντήλι. Επίτροποι από την Κύπρο, ήρθαν στον Αρχάγγελο και αναγνώρισαν την εικόνα. Παίρνοντάς την, επέστρεψαν στην πατρίδα. Η εικόνα, όμως πάλι έφυγε απ το θρόνο της κι ερχόταν στην κορυφή του βουνού. Λυπημένοι οι Κύπριοι ήρθαν πάλι και πήραν την εικόνα. Για να βεβαιωθούν και οι δύο πλευρές πως πρόκειται για την ίδια εικόνα, έκαψαν λίγο το ξύλο της από πίσω για να τη σημαδέψουν (το σημάδι αυτό σώζεται ως σήμερα). Και τρίτη φορά η εικόνα επέστρεψε φέγγοντας στην κορυφή του βουνού.
Τότε, χτίστηκε ναϊδριο και οντάδες σ' εκείνο το σημείο αφιερωμένο στην Παναγία Τσαμπίκα την Κυρά.
Σήμερα, για λόγους ασφαλείας, η θαυματουργή εικόνα βρίσκεται στην Παναγία Τσαμπίκα Κάτω. Το ένα μοναστήρι είναι ψηλά, στον ιερό λόφο (με ύψος 326 μέτρων) όπου κάποτε λατρευόταν η θεά Αρτέμιδα και λέγεται Παναγιά η Τσαμπίκα, η Ψηλή ή, η Κυρά. Το άλλο μοναστήρι, είναι κοντά στο δημόσιο δρόμο και λέγεται Παναγιά η Τσαμπίκα η Κάτω.
Πάνω στο λόφο στη Γ’ Κυριακή των νηστειών, της σταυροπροσκυνήσεως, γίνεται μεγάλο πανηγύρι και θρησκευτικό προσκύνημα, ίσως γιατί η άνοδος εκεί ψηλά θυμίζει τον Γολγοθά του Κυρίου.
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011
Ανοίγει τις πύλες της η 80η Διεθνής Έκθεση Σμύρνης
Η έκθεση πρόκειται να φιλοξενήσει 250 ξένες εταιρίες από 60 χώρες του κόσμου.
Φέτος θέμα της έκθεσης είναι το «Περιβάλλον και οι Τεχνολογίες του Περιβάλλοντος» και τιμώμενη χώρα η Αυστρία.
Την έκθεση πλαισιώνουν κι άλλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, φεστιβάλ κινηματογράφου, διεθνείς ημέρες τέχνης και φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων.
Η Διεθνής Έκθεσης της Σμύρνης θα υποδέχεται τους επισκέπτες της μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.
Ποιοί γιορτάζουν 7 Σεπτεμβρίου;
Σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου γιορτάζουν η Κασσιανή, η Κάσσυ, ο Κασσιανός, ο Κάσσης, ο Σώζος, η Σώζα, η Σώζη.
Επίσης έχουν γενέθλια ο πρώην υπουργός της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που κλείνει τα 75, ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος που σβήνει σήμερα 69 κεράκια, ο τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος (φωτό), ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας και ο δημοσιοσχετίστας Χάρης Ντάβλας.
Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκε το...
1909: ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ηλίας Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), δημιουργός μεταξύ άλλων και της ταινίας "Λεωφορείον ο Πόθος".
Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011
Άμστερνταμ, η πρωτεύουσα της απελευθέρωσης
Στο Άμστερνταμ είδε τους κατοίκους της πόλης να μετακινούνται με ποδήλατα κατά εκατοντάδες για να πάνε στις καθημερινές τους ασχολίες, ακόμη και μητέρες με τα μωρά τους σε ειδικό κάθισμα. Η αλήθεια είναι πως ως πεζός τουρίστας η κυκλοφορία της φάνηκε λίγο χαοτική και πρόσεχε όπως διέσχιζε τους δρόμους – από παντού της έρχονταν τραμ, λεωφορεία, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά δεν είδε ατυχήματα. Και χόρτασε βόλτες με το ποδήλατο, σε ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας παρακαλώ. Στο Άμστερνταμ πας παντού με τραμ, ενώ τα τρένα λειτουργούν με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.
Έβρεχε βέβαια αρκετά, αλλά έτσι κι αλλιώς το υγρό στοιχείο είναι παρών παντού σε αυτή την γεμάτη κανάλια πόλη. Οι Ολλανδοί είναι μάστορες στο να κτίζουν σε αντίξοες συνθήκες, πάνω στο νερό, σε έναν τόπο που εν μέρει βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Οι αποστάσεις είναι μικρές και χωρίς υπερβολή μπορεί να περπατήσεις ολόκληρη την πόλη από το Νταμ ως την πλατεία με τα μουσεία μέσα σε μισή ημέρα. Πήγε σε μουσεία, χόρτασε τέχνη. Ανέβηκε σε ποταμόπλοιο και χαλάρωσε, άφησε τις σκέψεις της να παρασυρθούν. Ειδικά πλοιάρια προσφέρονται για «βαρκάδα» (μετά μουσικής, φαγητού και ποτού) στον ποταμό Μας.
Πήγε στις υπαίθριες αγορές με τα φρούτα και αγόρασε βολβούς να βάλει στο μπαλκόνι της για να θυμάται το ταξίδι.
Αγόρασε βρωμερά τυριά με υπέροχη γεύση γιαμ, γιαμ. Δοκίμασε τις αντοχές της στα καυτά πιάτα της Ινδονησιακής κουζίνας (η μεγαλύτερη παροικία εκτός της Ινδονησίας βρίσκεται εδώ).
Αγόρασε σε χαμηλές τιμές μεταχειρισμένα βιβλία στα μικρά βιβλιοπωλεία που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη.
Η Ολλανδία της φάνηκε "ελεύθερη" πόλη και οι Ολλανδοί χαλαρός λαός - κάτι σαν Μεξικάνοι του βορρά. Στα όμορφα καφέ της πόλης το σέρβις ήταν εντυπωσιακά αργό.
Είναι οικολόγοι (τα ¾ του πληθυσμού υποστηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF).
Αναπαλαιώνουν παλιά κτίρια, ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους, ξαναχρησιμοποιούν υλικά.
Και τα ήθη χαλαρά. Το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο είναι νόμιμο εδώ. Για πολλούς θεωρείται ως η «πρωτεύουσα της απελευθέρωσης, των ναρκωτικών και του σεξ».
Πιο έξω, στα περίχωρα της πόλης πρόσεξε πόσο επίπεδη είναι η χώρα. Οι ανεμόμυλοι την έκαναν να σκεφτεί την Ελλάδα. Πόσο θα μπορούσε να ωφεληθεί πατρίδα μας από την οικολογική συνείδηση των πολιτών της Ολλανδίας...
EΔΩ, το επίσημο τουριστικό της site πόλης.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός στον Αμαζόνιο
Κόβουν δέντρα και αναπτύσσουν καλλιέργειες για να δουλέψουν σε αυτές οι ακτήμονες, ανοίγουν λιβάδια για να βόσκουν τα ζώα από τα οποία φτιάχνονται τα χάμπουργκερ, πριονίζουν ξυλεία από αιωνόβια δέντρα, τρυπάνε το έδαφος αναζητώντας πετρέλαιο.
Κατά μήκος των ποταμών, κάποιοι άλλοι σκαλίζουν τις όχθες και ψάχνουν για χρυσάφι, μολύνοντας το νερό με υδράργυρο.
Ο λόγος για το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου. Καταστρέφεται από υλοτόμους, χρυσοθήρες, τσιφλικάδες. Τα νέα στοιχεία που έδωσε στο φως η Βραζιλία είναι απογοητευτικά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταστράφηκαν το περασμένο δωδεκάμηνο.
Όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται από τον υπερπληθυσμό: Από 92 εκατομμύρια το 1970, ο πληθυσμός της Βραζιλίας έχει φτάσει σήμερα τα 175 εκατομμύρια. Στην ίδια αυτή περίοδο καταστράφηκε τελείως το ένα έκτο του τροπικού δάσους της Αμαζονίας- έκταση περίπου όσο η Γαλλία και η Πορτογαλία μαζί.
ΕΔΩ, σχετικό βίντεο.
Οι Κύπριοι ζητούν παραίτηση του Χριστόφια
Το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσε άσπρα μπαλόνια, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διακηρύξει τον ακομμάτιστο χαρακτήρα της συγκέντρωσης.
«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Δεν ήξερε, δεν ρώταγε», γράφει ότι ουδένα έπεισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πολυαναμενόμενη κατάθεσή του.
«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Φταίνε μόνο…οι άλλοι» και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη, και επικαλέστηκε άγνοια 19 φορές ενώπιον της Επιτροπής.