Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Θρησκευτικός τουρισμός στην Κύπρο
Ο Πάπας και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί χθες το μεσημέρι από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και Μέλη της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας.
Κατά την προσφώνηση του προς τον Ποντίφικα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού καλωσόρισε πρώτα τον Πάπα και τη συνοδεία του στην Κύπρο «με σεβασμό και αγάπη», όπως είπε, προέβη στη συνέχεια σε μια εκτενή αναφορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου από το 45 μ.Χ οπότε ιδρύθηκε από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και την κατοχύρωση του Αυτοκέφαλου της κατά την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 μ.Χ μέχρι και την πρόσφατη αναδιάρθρωση της κυπριακής Εκκλησίας «με την επανασύσταση πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων και Επισκοπών», κατά τα λόγια του Αρχιεπισκόπου.
Στην αντιφώνηση του, ο Πάπας Βενέδικτος XVI είπε μεταξύ των άλλων πως η Κύπρος «θεωρείται, παραδοσιακά, κομμάτι των Αγίων Τόπων, σημειώνοντας πως η συνεχιζόμενη διαμάχη στη Μέση Ανατολή πρέπει να ανησυχεί όλους τους Χριστιανούς.
«Κανένας δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος στην ανάγκη για στήριξη, με κάθε δυνατό τρόπο, των Χριστιανών αυτής της ταραγμένης περιοχής, με στόχο οι παλαιές Εκκλησίες της περιοχής να ευημερούν εν ειρήνη», σημείωσε.
Ανέφερε τέλος ότι οι χριστιανικές κοινότητες της Κύπρου μπορούν να συνεργαστούν παραγωγικά και να προσευχηθούν για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη σταθερότητα στους
Τόπους οι οποίοι ευλογήθηκαν με την επίγεια παρουσία του Πρίγκιπα της Ειρήνης – Ιησού Χριστού.
Ακολούθησε ξενάγηση του Πάπα και της συνοδείας του στο Βυζαντινό Μουσείο, στο ξωκλήσι της Αρχιεπισκοπής και στο διαμέρισμα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.
Κατά την επίσκεψη του Πάπα στο Βυζαντινό Μουσείο και την εκεί ξενάγηση του από τον Διευθυντή του Μουσείου Γιώργο Ηλιάδη, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα ψηφιδωτά της
κατεχόμενης εκκλησίας της Παναγιάς της Κανακαριάς με τον Διευθυντή του Μουσείου να αναφέρει στον Πάπα ότι πρόκειται για μοναδικά ψηφιδωτά τα οποία είναι της ίδιας εποχής με τα ψηφιδωτά της Ραβέννας και της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και πως είναι διαμελισμένα και καταστρεμμένα.
Στα αξιοσημείωτα της ξενάγησης του Πάπα στο Βυζαντινό Μουσείο είναι και η περιήγηση του μπροστά από τις τοιχογραφίες της κατεχόμενης Μονής του Αντιφωνητή, με τον κ. Ηλιάδη να εξιστορεί ότι οι τοιχογραφίες αυτές αγοράστηκαν από την Εκκλησία της Κύπρου με στόχο να εντοπιστούν τα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν έτσι ώστε να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός και άλλων κλοπιμαίων θησαυρών.
Ο Διευθυντής του Μουσείου μετέφερε στον Ποντίφικα πως δυστυχώς μετά από 13 χρόνια αυτά τα αντικείμενα, 300 στον αριθμό, τα οποία κατασχέθηκαν από τη γερμανική αστυνομία, βρίσκονται ακόμα στο Μόναχο χωρίς να έχουν επιστραφεί στην Κύπρο, ζητώντας από τον Πάπα Βενέδικτο, δεδομένου του ότι υπήρξε προηγουμένως και Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, τη βοήθεια του έτσι ώστε να επιστραφούν οι θησαυροί στην Κύπρο, οι οποίοι, όπως του μετέφερε, αφορούν όχι μόνο ορθόδοξα εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια αλλά και εικόνες της μαρωνίτικης Εκκλησίας.
Ο Πάπας Βενέδικτος εξέφρασε έκπληξη για τα όσα άκουσε από τον κ. Ηλιάδη, αναφέροντας στον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ το όλο θέμα.
Ζήτησε δε από τον κ. Ηλιάδη να του στείλει ένα σχετικό σημείωμα, διαβεβαιώνοντας τον ότι θα κάμει ότι μπορεί για την επιστροφή των θησαυρών στην Κύπρο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου