Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Ηµέρα του Ανέµου, 365 µέρες το χρόνο
Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου σήμερα. Είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τις ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον από τη χρήση της Αιολικής ενέργειας.
H χώρα μας, πλούσια σε ανέμους, βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω στη χρήση της αιολικής ενέργειας, καθώς η παραγόμενη ενέργεια μόλις που φθάνει τα 1000 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Φρίξος και η Έλλη (φωτογραφία), παιδιά του Αθάμαντα, βασιλιά της Κορώνης της Βοιωτίας και της Ωκεανίδας Νεφέλης, καθώς πετούσαν επάνω από την θάλασσα, η Έλλη δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην ράχη του Κριού κι έπεσε στο πέλαγος, που από τότε ονομάσθηκε Ελλήσποντος. Ο Φρίξος συνέχισε την πορεία του και ο Κριός τον έφερε στην Κολχίδα, όπου ο βασιλιάς Αιήτης τον δέχθηκε πρόθυμα και του έδωσε ως σύζυγο τη θυγατέρα του, Χαλκιόπη. Είναι μια ιστορία που έχει άμεση σχέση με τους ανέμους στην Ελλάδα.
Μια άλλη που μου έρχεται στο νου (πάλι από την ελληνική μυθολογία), είναι η περίπτωση του Ίκαρου (ήταν γιος του Δαιδάλου και της Ναυκράτης, η οποία, κατά μια παράδοση, ήταν δούλη του Μίνωος). Ο Δαίδαλος με τον Ίκαρο δραπέτευσαν από τον Λαβύρινθο με τη βοήθεια των φτερών που είχε κατασκευάσει και για τους δύο ο Δαίδαλος, χρησιμοποιώντας πούπουλα και κερί. Τα φτερά αυτά τα προσάρτησαν στους ώμους τους και πέταξαν στον ουρανό. Ο Ίκαρος όμως, γοητευμένος από την πτήση, παράκουσε την εντολή του πατέρα του να μην πετάει πολύ ψηλά για να μη λιώσει από τη ζέστη του ήλιου το κερί των φτερών, ούτε και πολύ χαμηλά για να μην λυθούν τα φτερά από την υγρασία της θάλασσας: πέταξε ψηλά με αποτέλεσμα να λιώσει το κερί και να αποκολληθούν τα φτερά, να πέσει στη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του.
Η θαλάσσια περιοχή όπου ο Ίκαρος βρήκε τον θάνατο ονομάστηκε έκτοτε Ικάριο Πέλαγος ή Ικάριος Πόντος. Η περιοχή αυτή βρίσκεται νότια του νησιού που ονομάστηκε Ικαρία. Έτσι διηγείται την ιστορία του Ικάρου ο Απολλόδωρος.
Η Ηµέρα του Ανέµου, που γιορτάζεται στις 15 Ιουνίου, θα πρέπει να γιορτάζεται όχι µόνο µία µέρα, αλλά 365 µέρες το χρόνο. Η ενέργεια του ανέμου είναι ανεξάντλητη και πλούσια η ωφελιµότητα της αιολικής ενέργειας. Απλό παράδειγμα για τη συμμετοχή μας στην πράσινη κοσμογονία αποτελούν οι ανεµογεννήτριες για οικιακή χρήση. Αρκεί βέβαια η Πολιτεία να άρει τα διοικητικά εµπόδια, να µην αντιµετωπίζει το µικρο-παραγωγό σαν βιοµηχανία και να δώσει τα αναγκαία οικονοµικά κίνητρα στους πολίτες.
Όσο περισσότερο εξοικειωθούµε όλοι µε την αντίληψη ότι οι συµβατικές µορφές ενέργειας, τα ορυκτά καύσιµα δηλαδή που καταναλώνουµε, είναι αυτά που ευθύνονται για την επιβάρυνση στο περιβάλλον, τόσο πιο γρήγορα θα αντιληφθούµε την ωφελιµότητα των Ανεξάντλητων Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας.
Έχουµε το χρέος όλοι, Πολιτεία, και επιστήμονες, να προωθήσουµε µε τον καλύτερο τρόπο τις Ανεξάντλητες Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό θα γίνει, όταν ενηµερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη τα οποία έχουν και οι ίδιες, αλλά και το σύνολο µιας χώρας, αλλά κυρίως οι επόµενες γενιές, στις οποίες οφείλουµε να παραδώσουµε ένα περιβάλλον µε λιγότερες επιβαρύνσεις, για να µπορέσει να συνεχιστεί η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη Γη και να µη βρισκόµαστε µπροστά σε φαινόµενα, όπως αυτά της κλιµατικής αλλαγής, που ήδη επηρεάζουν τις κοινωνίες, επηρεάζουν τις οικονοµίες, επηρεάζουν το µέλλον της ανθρωπότητας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου