Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Κένυα, σαφάρι και παραγκουπόλεις

Τεράστια εθνικά πάρκα όπου συνυπάρχουν ελέφαντες και αντιλόπες, καταπράσινοι λόφοι που θυμίζουν τοπία της Κεντρικής Ευρώπης, απέραντες παραλίες στον Ινδικό Ωκεανό με κοκκοφοίνικες και κοραλλιογενείς υφάλους.
Φτάνοντας στο Ναϊρόμπι θα βρεθείτε σε μια σύγχρονη πόλη, δυο εκατομμυρίων κατοίκων, με γυάλινους ουρανοξύστες, φαρδιές λεωφόρους και πλήθη κόσμου στους δρόμους.
Στο εθνικό πάρκο που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη θα βρείτε συγκεντρωμένα πολλά από τα ζώα που ζουν ελεύθερα στις αφρικανικές εκτάσεις και θα πάρετε μια πρώτη γεύση από... σαφάρι.
Δέκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται και το σπίτι της Κάρεν Μπλίξεν, ένα μουσείο αφιερωμένο στη συγγραφέα του «Πέρα από την Αφρική». 


H Kένυα έχει έκταση 580.367 km² και πληθυσμό 39.002.772 κατοίκους. Ανεξαρτητοποιήθηκε από την Βρετανία το 1963. Επίσημες γλώσσες της Κένυας, είναι η Αγγλική και η Σουαχίλι μία Μπαντού γλώσσα με μερικές λέξεις αραβικής προέλευσης. Μιλιέται αρκετά και η Μπαντού γλώσσα Κικουγιού και άλλες γλώσσες του κλάδου στα κεντρικά της χώρας. Επίσης στα δυτικά μιλιούνται οι νειλοτικές, στα βόρεια και νότια οι νειλο-χαμητικές και στα βορειοανατολικά οι σομαλικές διάλεκτοι.
ΕΔΩ, βίντεο για την μαγική χώρα κι
ΕΔΩ, το επίσημο τουριστικό site.

Η σαβάνα κατοικείται από πολλά είδη άγριων ζώων (ζέμπρες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις), αλλά και από ανθρώπινες φυλές που βιώνουν επί χιλιάδες χρόνια τη σκληρή ζωή. 

Η Κένυα λοιπόν δεν είναι μόνο κοκκοφοίνικες, εξωτικές παραλίες και σαφάρι.
Στη χώρα των Μασάϊ κυριαρχούν και οι αχανείς παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι.
Η Κένυα είναι μια ακόμη χώρα με τεράστιες ανισότητες σε βασικούς τομείς διαβίωσης.
Από τα περίπου 4.000.000 κατοίκων της κενυατικής πρωτεύουσας, περίπου 2.650.000 ζουν σε τενεκεδουπόλεις που έχουν στηθεί σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Ναϊρόμπι όπως η παραγκούπολη Κιμπέρα (που θα πει δάσος στη γλώσσα των Νούβιων) και απέχει μόλις 5 χλμ. ΝΔ του κέντρου της πρωτεύουσας.
Σε όλη την Κένυα, υπολογίζεται ότι το 67% του πληθυσμού ζει στο λιγότερο από το 2% της γης! Ειδικά, όμως, για το Ναϊρόμπι τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού κάθε χρόνο ο πληθυσμός της πόλης αυξάνεται κατά τουλάχιστον 7%.
Ο οικισμός της αχανούς παραγκούπολης Κιμπέρα είναι ο μεγαλύτερος της Κένυας και της Υποσαχάρειας Αφρικής και ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο.
Σε αυτήν την πρόχειρα στημένη πόλη, μία μεσαία παράγκα, φτιαγμένη από λάσπη, τσιμέντο και ξύλα, δεν είναι μεγαλύτερη από 3Χ3,5 μέτρα και «φιλοξενεί» κατά μέσο όρο τουλάχιστον οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν για στρώμα μια στάλα χώμα ή λίγα εκατοστά τσιμέντο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ενοίκων της Κιμπέρα πληρώνει ενοίκιο ίσο με 7,5 ευρώ το μήνα και ζει σε άθλιες συνθήκες μέσα στη βρωμιά και στη δυσωδία των ανοικτών βόθρων, καθώς δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυο με καθαρό τρεχούμενο νερό, σε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε καν σε αποχέτευση.
Για πολλούς από τους κατοίκους της Κιμπέρα, η τουαλέτα δεν είναι παρά μία τρύπα βαθιά ανοιγμένη στο χώμα, γεγονός που εξηγεί τα συχνά κρούσματα τυφοειδούς πυρετού, χολέρας, διάρροιας...
Λιγότερο από το 20% των κατοίκων της παραγκούπολης έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι υπόλοιποι φωτίζουν τις παράγκες με λάμπες λαδιού ή πετρελαίου.
Ο ένας στους δύο κατοίκους της Κιμπέρα είναι άνεργος ή υποαπασχολείται με δουλειές του ποδαριού για την εξασφάλιση μόλις ενός πιάτου φαγητού τη μέρα.
Οι γυναίκες ηλικίας από 16 έως 25 ετών έχουν μείνει τουλάχιστον μία φορά έγκυες, ενώ πολλές απ' αυτές είναι μητέρες οροθετικές στον ιό ΗΙV που προκαλεί το AIDS και το μοναδικό στήριγμα μιας πολυμελούς οικογένειας.
Το δίδυμο της ανεργίας και του αλκοολισμού μαστίζει έναν στους τρεις ενήλικες άνδρες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μετά βίας τελειώνει το δημοτικό και αφού το τελειώσει μένει άπραγο ή «στρατολογείται» από σπείρες και ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Κόστα Μπράβα, ταξίδι στον "Μπλε Παράδεισο"

Η Κόστα Μπράβα (Costa Brava) εκτείνεται στις ακτές της Καταλονίας, στη Μεσόγειο Θάλασσα και ανήκει στην επαρχία της Girona.
Το όνομά της μεταφράζεται σε «τραχιά ακτή» και πρόκειται ουσιαστικά για την ακτογραμμή που εκτείνεται από το Blanes, 60 χλμ. βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, μέχρι τα σύνορα με τη Γαλλία.
Για τη διαμονή σας, η Costa Brava διαθέτει, χωρίς υπερβολή, ό,τι ποθεί η ψυχή σας: από μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με πισίνες, spa, γυμναστήρια, γήπεδα τένις, γκολφ κ.λπ., έως και μικρότερα ξενοδοχεία, στούντιο, παραθεριστικές κατοικίες και γραφικούς ξενώνες.
Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα της Μεσογείου. Τα απότομα βράχια και οι άγριοι γκρεμοί κρύβουν μικρές παραλίες με άμμο και βότσαλα που προσεγγίζονται μόνο με τα πόδια, ενώ στο εσωτερικό τα ορεινά τοπία και οι πευκόφυτες εκτάσεις εναλλάσσονται με πεδιάδες, λόφους και χωράφια με ηλιοτρόπια.
Έγινε πασίγνωστη, όταν, επί κυριαρχίας Φράνκο, είχε επιλεγεί ως θέρετρο για το στρατό του.
Η περιοχή έχει ρεκόρ σε μπλε σημαίες για τις παρθένες και γαλήνιες παραλίες, που τοποθετούνται κυρίως ανάμεσα στα χωριά Calella, Llafranc και Tamariu, με το τελευταίο να είναι μια πραγματικά ανεξερεύνητη πλευρά της Costa Brava.

Τις ομορφιές της Κόστα Μπράβα είχαν ανακαλύψει οι Έλληνες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ το 630, που ίδρυσαν εδώ το Εμπόριον, το σημερινό Emporda. Τα εκτεταμένα ερείπια της ελληνορωμαϊκής πόλης Εμπούριες βρίσκονται σε μια επιβλητική τοποθεσία, δίπλα στη θάλασσα.
Μεταξύ 7ου και 3ου αιώνα π.Χ. χτίστηκαν τρεις διαφορετικοί οικισμοί:
Η παλιά πόλη (γνωστή στους αρχαιολόγους ως Παλαιόπολις), η νέα πόλη (Νεάπολις) και η ρωμαϊκή πόλη που ίδρυσε ο Ιούλιος Καίσαρας το 49 π.Χ.
Η παλιά πόλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες το 600 π.Χ. ως εμπορικό λιμάνι. Χτίστηκε σε ένα νησάκι κοντά στην ακτή, που σήμερα είναι το μικρό περιτειχισμένο χωριό Σαν Μαρτί ντε Εμπούριες.
Το 550 π.Χ. αντικαταστάθηκε από τη μεγαλύτερη νέα πόλη στην παραλία, την οποία οι Έλληνες ονόμασαν Εμπόριον, δηλαδή εμπορικό κέντρο. Το 218 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέλαβαν το Εμπούριες και έχτισαν δίπλα τη νέα πόλη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πόλη Rossas, από την οποία πήρε το όνομά του ο ομώνυμος κόλπος. Αυτή την πόλη την ίδρυσαν ναυτικοί που έφτασαν από τη Ρόδο. Σήμερα η Rossas θεωρείται η ''Μέκκα'' γι αυτούς που κάνουν θαλάσσια σπορ.
Μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Καταλονίας είναι η Girona, χτισμένη σε μια καταπράσινη κοιλάδα, με ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο
Το κυριότερο αξιοθέατο στην παλιά πόλη, με τα στενά ανηφορικά δρομάκια, είναι η εκκλησία Eglesia de Santa Maria με την μπαρόκ, επίχρυση Αγία Τράπεζα. Στο τοπικό μουσείο φιλοξενούνται αρκετά έργα του Νταλί και άλλων ντόπιων καλλιτεχνών.
Από την Girona μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια ενδιαφέρουσα εκδρομή στη λίμνη Banyoles, που απλώνεται σ' ένα καταπράσινο περιβάλλον και έχει ένα παράξενο σχήμα που θυμίζει οχτάρι.
Στο νοτιότερο άκρο της Κόστα Μπράβα συναντάμε την πόλη Blanes, μεγάλο παραθεριστικό κέντρο με εξαιρετικές παραλίες.
Στη μεγαλύτερη από αυτές, τη Lloret de Mar, συνωστίζονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες.
Στις κοντινές εκδρομές από την Girona προτείνω γραφικές κωμοπόλεις, όπως το Cadaques στους πρόποδες των Πυρηναίων και κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, από την οποία είχαν περάσει, μεταξύ άλλων, οι διάσημοι ζωγράφοι Πάμπλο Πικάσο και Σαλβαντόρ Νταλί.
Το Καντακές έχει καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και είναι το ανατολικότερο σημείο στην ιβηρική χερσόνησο.
Στη δεκαετία του 1960 ονομάστηκε ''Σεν Τροπέ της Ισπανίας'', κυρίως λόγω του πλήθους των νέων που κυνηγούσαν τον Σαλβαντόρ Νταλί στο γειτονικό Πορτ Λιγκάτ. Το σπίτι όπου έμενε από το 1930 έως το θάνατό του, το 1989, είναι ανοικτό για το κοινό ως Οικία-Μουσείο Σαλβαντόρ Νταλί.
Προχωρώντας προς τα βόρεια θα φτάσετε στην Tossa de Mar, ένα λευκό χωριό με στενά δρομάκια, μεσαιωνικά τείχη και πύργους. Η Tossa ήταν ένα από τα πρώτα μέρη στην Κόστα Μπράβα που προσέλκυσε ξένους επισκέπτες, ενώ μια μικρή αποικία από καλλιτέχνες και συγγραφείς σχηματίστηκε εδώ τη δεκαετία του 1930. Ο Γάλλος ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ ήταν από τους φανατικούς θαυμαστές της και την αποκαλούσε «Μπλε Παράδεισο».
Στην Κόστα Μπράβα, αξίζει να δείτε:
* Τα φυσικά πάρκα Cap de Creus και Aiguamolls de l'Emporda
* Το Sant Pere de Rodes.
* Τον αρχαιολογικό χώρο Empuries
* Τα μεσαιωνικά χωριά Pals και Peratallada
*Τα κεραμικά του Bisbal
* Τις μικρές παραλίες Begur και Palafrugell και τον φάρο Sant Sebastia
Τι θα φάτε:
Στην Costa Brava τα θαλασσινά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ακολουθούν ωστόσο τα κρεατικά ως εξαιρετικοί δευτεραγωνιστές. Προτείνω το mar y muntanya (κρέας με θαλασσινά).
Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το Arros a la cassola, μια καταλανική εκδοχή της παέγιας που ψήνεται σε μια θράκα στο χώμα και την καταλανική τορτίγια (Truita de botifara) που γίνεται με αβγά και λουκάνικα.
Φυσικά, απαραίτητο συνοδευτικό στα πιάτα σας θα είναι η σαγκρία.

Εδώ, η επίσημη ιστοσελίδα της περιοχής κι
Εδώ, προτάσεις για την διαμονή σας.

Εικόνες από την Ρόδο του Μεσοπολέμου

Video- ντοκουμέντο, με σπάνιες εικόνες από την Ρόδο του Μεσοπολέμου!
Όμορφες μέρες, που περνούσαν ειρηνικά με αλληλοσεβασμό ανάμεσα στους ντόπιους και τους ξένους.
Αποκαλυπτικό:
Από το 1950 ταλαιπωρεί η γύμνια της πλατείας του Δημαρχείου της Ρόδου, που ...ακόμα περιμένει τον αναμορφωτή της.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αυστραλία βράβευσε μαθητές από την Κρήτη

Η Μάχη της Κρήτης μπορεί να έλαβε χώρα πριν από 71 χρόνια,
αλλά το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης παραμένει ζωντανό.
Η Πρέσβης της Αυστραλίας κ. Τζένη Πολυξένη Μπλούμφιλντ παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβευτική Κατοικία, κατά την οποία απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών και Αποστράτων της Αυστραλίας σε αριστούχους μαθητές της Κρήτης.
Συγχαίροντας τους φετινούς βραβευθέντες μαθητές, η Πρέσβης της Αυστραλίας κ. Μπλούμφιλντ ανέφερε ότι τα βραβεία αυτά τιμούν τους διαχρονικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και εκφράζουν την απέραντη ευγνωμοσύνη των Αυστραλών προς τους Κρητικούς, συμπληρώνοντας ότι:
"Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Αυστραλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα με το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης που ένωσε τους δύο λαούς μας το 1941.
Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις προκλήσεις της και θα βγει από την κρίση ακόμη πιο δυνατή."

Η άλλη εκδοχή της «Μόνα Λίζα», στη Γενεύη

Η κληρονομιά του μεγάλου Λεονάρτνο ντα Βίντσι συγκλονίζει πάντα τους φίλους της τέχνης.
Χθες, 27 Σεπτεμβρίου, στη Γενεύη ειδικοί παρουσίασαν το προσχέδιο μιας άλλης εκδοχής του περίφημου αριστουργήματος του καλλιτέχν

η, της «Μόνα Λίζα», της λεγόμενης Isleworth Mona Lisa.
Κατά την εξήγηση των εμπειρογνωμόνων του «Ιδρύματος Μόνα Λίζα», η Isleworth Mona Lisa είναι η πρώτη εκδοχή του πορτρέτου, που ζωγράφισε ο Λεονάρντο το 1503.
Η νεώτερη «Μόνα Λίζα», δείχνει να χαμογελά πιο πρόσχαρα, σε σχέση με το αριστούργημα που εκτίθεται στο Λούβρο.
Επιπλέον, το μοντέλο στην Μόνα Λίζα του Isleworth (δεξιά φωτό) είναι σε πολύ πιο νεαρή ηλικία από την «κανονική» Μόνα Λίζα.
Ακόμα, είναι φανερό ότι το ειδυλλιακό τοπίο που διακρίνεται στο φόντο είναι ημιτελές στην Μόνα Λίζα του Isleworth.
Τέλος υπάρχει κι ένα θέμα με τον λαιμό της Μόνα Λίζα του Isleworth, για τον οποίο έχουν αποφανθεί δεκάδες κριτικοί τέχνης ότι είναι χαμηλότερης «ποιότητας» από ότι αντίστοιχοι λαιμοί σε άλλες δημιουργίες του Ντα Βίντσι.
Οι ειδικοί έχουν κάνει πολλές συζητήσεις στο θέμα του λαιμού και έχουν καταλήξει στην διατύπωση μιας δημοφιλούς θεωρίας που θέλει το πρόσωπο και τα χέρια της «νέας» Μόνα Λίζα να έχουν όντως ζωγραφιστεί από τον Λεονάρντο, αλλά το υπόλοιπο πορτραίτο να έχει δοθεί για ολοκλήρωση σε κάποιον από τους μαθητές του.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κόπρος, ένα παρεξηγημένο όνομα...

Σήμερα (μαζί με την Περσεφόνη και τη Θέκλα) γιορτάζει και ο Κόπρος!
Ορισμένες λεπτομέρειες γι αυτό το όνομα, είναι απαραίτητες:
Επονομάσθηκε έτσι, διότι ή μητέρα του σε καιρό διωγμού και επιδρομής βαρβάρων, ενώ έτρεχε και αυτή να φύγει, την έπιασαν οι πόνοι του τοκετού στο δρόμο και γέννησε τον όσιο πάνω σε κοπριά!
Ο όσιος Κόπρις ήταν σύγχρονος του αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου επί βασιλέως Λέοντος του μεγάλου.

Λέγεται πως ήταν άνθρωπος μεγάλης προθυμίας και ταπεινοφροσύνης.
Κι όταν κανείς του έλεγε ότι ταπεινοφρονεί, αυτός απαντούσε: ''Πράγματι, πώς να μη ταπεινοφρονώ; Ο τόπος πού γεννήθηκα (δηλαδή κοπριά) δείχνει την αξία μου''.
Ο Κόπρις, βασανίστηκε και τέλος αποκεφαλίστηκε με διαταγή του Ιουλιανού του παραβάτη (361-363), όταν αυτός εκστράτευε κατά των Περσών.
Για την πίστη του, τη διακονία του και την ταπεινοφροσύνη του η Εκκλησία τον κατέταξε στο χορό των Αγίων της.

Βόλτα με το monorail, στο Σύδνεϋ

Το υπέργειο τρένο του Σύδνεϋ (δεν έρχεται πουθενά σε επαφή με την επίγεια κυκλοφορία της πόλης), λειτουργεί από το 1988 και διεκδικεί άξια τον τίτλο του μαζικού μεταφορέα του 21ου αιώνα.
Tο ηλεκτροκίνητο σύστημα monorail, είναι φιλικό στο περιβάλλον, αθόρυβο και ταχύ, μπορεί 

να μεταφέρει 5.000 επιβάτες την ώρα και αποτελείται από ένα δακτύλιο 3,6 χλμ. που συνδέει το κέντρο της πόλης με την αναβαθμισμένη περιοχή του λιμανιού Nτάρλινκ Xάρμπορ.
Oι έξι συρμοί που χρησιμοποιεί γλιστρούν αθόρυβα στην ανυψωμένη ράγα (ελάχιστο ύψος από το έδαφος 5,5 μέτρα) και είναι ελεγχόμενοι πλήρως από μικροεπεξεργαστές.
Το Ντάρλινγκ Χάρμορ, από το οποίο πήραμε το monorail, είναι κάτι σαν λιμάνι για πλοία, μαρίνα για γιωτ, εμπορικό κέντρο, ενυδρείο, σύμπλεγμα εστιατορίων και χώρος αναψυχής, όλα αυτά σε ένα. Και να φανταστείτε ότι πριν είκοσι χρόνια ήταν ένα υποβαθμισμένο λιμάνι. Το 1988 έγινε η πρώτη του αναμόρφωση και με την ευκαιρία των ολυμπιακών αγώνων η δεύτερη.

Spa αλατιού στο Πακιστάν με ελληνική μέθοδο

Ένα Κέντρο spa που άνοιξε πρόσφατα στο Πακιστάν, διαφημίζει τις καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού.
Σχεδόν τα πάντα σε ένα χώρο που μοιάζει με σπηλιά είναι φτιαγμένα από τους ροζ κρυστάλλους με πλάκες αλατιού.
Ακόμη και τα ροζ βότσαλα του δαπέδου είναι όλα από ορυκτό αλάτι.


Αξίζει να σημειωθεί πως το Πακιστάν είναι ο υπ ‘ αριθμόν ένα παραγωγός του ροζ ορυκτού αλατιού στον κόσμο.
Η ιδέα για το Κέντρο spa στο Ισλαμαμπάντ προήλθε από τους Έλληνες, αφού τα λουτρά με αλάτι ήταν παλιά ελληνική μέθοδος θεραπείας.
Ο Μέγας Αλέξανδρος πήρε φορτία αλατιού πίσω στην πατρίδα του όταν κατέκτησε τα μέρη όπου σήμερα βρίσκεται το Πακιστάν. Το αλάτι έγινε γνωστό ως λευκός χρυσός, και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως νόμισμα: Οι Έλληνες πλήρωναν τους στρατιώτες με ορυκτό αλάτι. Ήταν βασικό τμήμα του συστήματος ανταλλαγής.

Τα αλατοσπήλαια είναι ευρέως διαδεδομένα σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Πολωνία, Τσεχία, Ρωσία, Ρουμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία) για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Το ροζ ορυκτό αλάτι περιέχει 84 μέταλλα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν στις:
* Δερματικές παθήσεις (Ακμή, Δερματίτιδες, Ψωρίαση), τις άνω και κάτω αναπνευστικές λειτουργίες (Άσμα – Βρογχίτιδα, Ιγμορίτιδα, Πνευμονοκονίαση, Λοιμώξεις του ανώτερου Αναπνευστικού συστήματος),
* Καρδιαγγειακά Νοσήματα (Κυκλοφοριακή ανεπάρκεια, Υπέρταση, μετά- εμφραγματική περίοδος)
* Νοσήματα Γαστρεντερικού Συστήματος (Γαστρίτιδα, Έλκος στομάχου, Νόσος Chron)
* Διαταραχές Μεταβολισμού (Παχυσαρκία)
* Αντιγήρανση (Απομάκρυνση των ρυτίδων, Επιβράδυνση δερματικής γήρανσης)
* Διαταραχές Νευρικού Συστήματος (Στρες , Κρίσεις πανικού, Κατάθλιψη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης)
* Διαταραχές Σκελετικού Συστήματος (Πρόληψη οστεοπόρωσης, Δισκοπάθεια – πόνοι μέσης, καταπολέμηση πόνων από ρευματοπάθειες και χρόνιες οστεοαρθρίτιδας) και, όταν συνδυάζεται με τη θερμότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση του πόνου.
Στο Χόλιγουντ, τα λουτρά αλατιού χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη απώλεια βάρους και επιπλέον θεωρούνται ευεργετικά για την υψηλή πίεση του αίματος.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η καλύτερη δίαιτα

Κάνετε δίαιτα...
Αυτή, ίσως δεν τη διαβάσατε πουθενά:
Αποφεύγετε να τρώτε χαλασμένα όνειρα και άσχημες αναμνήσεις.
Είναι πλούσια σε λύπη.

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακαλύφθηκε ο Βρικόλακας της Βουλγαρίας

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας θα παρουσιάσει το απόγευμα της Κυριακής το κανάλι National Geographic.
Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο εύρημα, τον σκελετό ενός βρικόλακα που παλουκώθηκε με σιδερένια ράβδο στο στήθος του πριν 700 χρόνια, για να μην αναστηθεί από τους νεκρούς.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βουλγαρίας, Bozhidar Dimitrov, ο βρικόλακας ονομαζόταν «Krivich».
Όσο ζούσε είχε αποκτήσει τη φήμη του θρυλικού πειρατή και διηύθυνε το φρούριο της Σωζόπολης.
Βυζαντινά κείμενα περιγράφουν πώς κατάφερε να λεηλατήσει ένα βενετσιάνικο πλοίο, ενώ λέγεται ότι σε κάποια φάση της ζωής του ανακηρύχθηκε άρχοντας της μαγείας, κάτι που εξηγεί και γιατί παλουκώθηκε με σιδερένια ράβδο.

Αξίζει να σημειωθεί για την Σωζόπολη ότι οι πρώτοι άποικοι της προέρχονται από την αρχαία ελληνική πόλη Μίλητος στα τέλη του 7ου αιώνα προ Χριστού. Η σημερινή πόλη είναι η αρχαία Απολλωνία, που κατοικείτο στην πλειονότητα από Έλληνες και ήταν το κυριότερο αλιευτικό λιμάνι της περιοχής. Υπάγονταν εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη της Σωζοαγαθούπολης και Βασιλικού.

Ένα τμήμα του τείχους της πόλης του 5ου αι. π.Χ. ανασκάφηκε κατά μήκος της υψηλής, απότομης παραθαλάσσιας ακτής στην οδό Viatarna Melnica. Ο οχυρωματικός περίβολος της Κλασικής περιόδου φαίνεται ότι ήταν αρκετά επιβλητικός σε ύψος και όγκο, τόσο ώστε να εντυπωσιάσει έναν ειδικό στη στρατιωτική τακτική, όπως ο Αινείας ο Τακτικός τον 4ο αιώνα.

Η έρευνα του χώρου αυτού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Στην ίδια περιοχή οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 30 ελληνικά χάλκινα νομίσματα με απεικονίσεις του θεού Απόλλωνα, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ.

Τα χάλκινα νομίσματα φέρουν την κεφαλή του Απόλλωνα από την μια πλευρά και από την άλλη, απεικονίζουν τον θεό να κάθεται πάνω στον ομφαλό της γης, ένας θρησκευτικής σημασίας βράχος για τους αρχαίους Έλληνες που θεωρούταν τον κέντρο του σύμπαντος.

Τα νομίσματα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα των ελληνιστικών χρόνων και ανακαλύφθηκαν στα ερείπια μιας έπαυλης του 4ου-3ου αιώνα π.Χ. έξω από την αρχαία ελληνική πόλη της Απολλωνίας, στην σημερινή Σωζόπολη της Βουλγαρίας. Η έπαυλη αποτελεί το πρώτο αρχαιολογικό εύρημα έξω από τα όρια της πόλης.

Οι ανασκαφές στη Σωζόπολη διενεργούνται από τον γάλλο αρχαιολόγο Alexander Bearlice του πανεπιστημίου Aix-Marseilles, την Kristina Panayotova του Εθνικού Βουλγαρικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Dimitar Nedev από το αρχαιολογικό μουσείο της Σωζόπολης.

Σημειωτέον ότι άλλες ελληνικές αποικίες στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπως η Οδησσός, η Μεσημβρία, η Διονυσούπολη, η Βιζώνη ιδρύθηκαν αργότερα και βρίσκονται κάτω από τις σύγχρονες πόλεις Βάρνα, Νεσέμπαρ, Μπαλτσίκ, Καβάρνα.

ο Γάλλος περιηγητής Lechevalier τονίζει στο έργο του «Voyage de la Propontide et du Pont Euxin»(Paris 1800) ότι η Σωζόπολη κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες. Κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1828-1829) ζούσαν 3000 Έλληνες και μερικοί Βούλγαροι. Στα μέσα του 19ου αιώνα είχε 350 σπίτια, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα η Σωζόπολη μαζί με τα περίχωρα (Άγιος Νικόλαος , Ζουναρίτα) συγκέντρωνε 750 ελληνικές οικογένειες.

Οι Σωζοπολίτες ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία, μεγάλο μέρος της οποίας εξάγονταν στην Βάρνα, στο Μπαλτζίκ και στην Καβάρνα. Επίσης με την η αλιεία, αλλά και την παραγωγή ξυλάνθρακα. Είχε εμπορικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη και την Ρουμανία.

Ο Βατοπεδίτης μοναχός Θεόφιλος είχε ιδρύσει στην Σωζόπολη το 1817 το πρώτο ελληνικό σχολείο. Στην συντήρηση της Ελληνικής σχολής της Σωζοπόλεως συνέβαλαν καθοριστικά ο ηγούμενος της μονής Ρακιτόσσης της Βλαχίας Θεόφιλος, καθώς και ο μοναχός Πορφύριος, ο οποίος κατέθεσε στην Τράπεζα της Μόσχας (1850) κεφάλαιο, για να διατίθενται οι τόκοι του για το ελληνικό σχολείο, με την εποπτεία του εκάστοτε Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Το 1859 ιδρύεται νέο μεγαλύτερο σχολείο που εμπλουτίστηκε με βιβλία από δωρεές του Γεωργίου Πετρινού. Εκεί αργότερα στεγάστηκε το αρχαιολογικό Μουσείο της Σωζοπόλεως. Το αλληλοδιδακτικό σχολείο της πόλης μετατράπηκε γρήγορα σε πεντατάξια Αστική Σχολή, που στα τέλη του 19ου αιώνα είχε 195 μαθητές και 3 δασκάλους. Ακόμη λειτουργούσαν 2 Παρθεναγωγεία με 223 μαθήτριες και 1 Νηπιαγωγείο. Το 1882 στη Σωζόπολη ιδρύθηκε η Πετρίνειος Βιβλιοθήκη, από τον πλούσιο Σωζοπολίτη, έμπορο στο Βουκουρέστι, Γεώργιο Πετρινό.

Στην πόλη υπήρχαν 4 εκκλησίες: του Αγ. Γεωργίου, που ήταν η Μητρόπολη, της Παναγίας της Επισκέψεως, του Αγ. Ιωάννου του Χρυσόστομου, του Αγ. Ζωσίμου και είχε γύρω στα 25 παρεκκλήσια. Το 1906 λόγω των πιέσων των Βουλγάρων για τη δημιουργία βουλγαρικής κοινότητας πολλοί κάτοικοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Ευξεινούπολη, κοντά στον Αλμυρό Βόλου.

Οι άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν εκεί ανάγκασαν πολλούς κατοίκους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και άλλους τους έφεραν στην Αγχίαλο της Μακεδονίας.

Το 1924 οι περισσότεροι Έλληνες της πόλης έφυγαν για να εγκατασταθούν κυρίως στο χωριό Τόψιν (Γέφυρα) της Θεσσαλονίκης και στην Σωζόπολη Μουδανιών. Υπήρξαν όμως και λιγοστοί Έλληνες που παρέμειναν εκεί.

Πόλη του φωτός το Brisbane

Χιλιάδες φώτα και lasers έκαναν τη νύχτα μέρα στο Brisbane Festival, που γίνεται στην όμορφη πόλη της ανατολικής Αυστραλίας κάθε Σεπτέμβριο (8-29 του μηνός).
Και τι δεν μπορείς να απολαύσεις εκεί...
Οι εκδηλώσεις αγκαλιάζουν τον χορό, το  θέατρο, την όπερα, την κλασσική μουσική, τις εικαστικές τέχνες, το τσίρκο, το sideshow και τη σύγχρονη μουσική.

Γκρέτα Γκάρμπο! Το ασχημόπαπο που έγινε ... κύκνος

Σαν σήμερα το 1905 γεννήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας η Γκρέτα Γκάρμπο.
Το πραγματικό της όνομα Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον (Greta Lovisa Gustafsson).

Υπήρξε διάσημη ηθοποιός του κινηματογράφου κατά τη διάρκεια της εποχής του βωβού κινηματογράφου και μέρους της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.
Ηταν κόρη μιας αγρότισσας από τη Λαπωνία και ενός Σουηδού χασάπη, άνεργου τον περισσότερο καιρό που πέθανε νωρίς από ασιατική γρίππη. Η Γκάρμπο πέρασε παιδικά χρόνια  πολύ δύσκολα. Για να επιβιώσει αναγκάστηκε να πλένει πιάτα, σκάλες και τουαλέτες,  από  τα παιδικά χρόνια μάλιστα είχε τόσο μεγάλες μεταπτώσεις που ένας σύγχρονος γιατρός θα συμπέραινε ότι πάσχει από διπολική διαταραχή και θα την έβαζε σε φαρμακευτική αγωγή. Αυταρχική και αγέρωχη, όπως μαρτυρούν παλιοί της γείτονες στην Στοκχόλμη, μετά από ένα ξυλοδαρμό διέκοψε το σχολείο και κλείστηκε ακόμη περισσότερο στον εαυτό της. Πριν καταλήξει για σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Στοκχόλμης, η Γκρέτα Γκάρμπο ήταν βοηθός σε ένα κουρείο όπου ετοίμαζε τον αφρό ξυρίσματος, έφτιαχνε καπέλα σε ένα πολυκατάστημα και δούλευε ως κομπάρσα σε σουηδικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου.
Όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπρετ στη βιογραφία για τη Γκάρμπο στις αρχές «η στάση της ήταν αδέξια, η προφορά της λαρυγγώδης και ακατέργαστη, σπάνια βούρτσιζε τα μαλλιά της και ντυνόταν ατημέλητα». Παρ’ όλα αυτά ο σκηνοθέτης Μάουριτς Στίλερ δεν δυσκολεύτηκε να ανιχνεύσει την ομορφιά της και να τη μεταμορφώσει σε συγκλονιστική καλλονή.

Η Γκάρμπο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro
-Goldwyn-Mayer, αλλά και του Χόλιγουντ γενικότερα. Συνολικά πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες, με πρώτη ομιλούσα την Άννα Κρίστι (1930).
Προτάθηκε 4 φορές για το βραβείο Όσκαρ ερμηνείας Α' γυναικείου ρόλου, αλλά ποτέ δεν το κατέκτησε. Αντίθετα της απονεμήθηκε το 1955 τιμητικό Όσκαρ για τις αξέχαστες ερμηνείες της, η ίδια όμως δεν παρευρέθηκε αυτοπροσώπως για να το παραλάβει.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει πέμπτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Το 1950 ανακηρύχθηκε η ομορφότερη γυναίκα που έζησε ποτέ από το Βιβλίο Γκίνες.
Πιθανολογείται πως η Γκάρμπο ήταν αμφιφυλόφιλη, έχοντας απολαύσει σχέσεις με άντρες αλλά και γυναίκες. Αποκαλύφθηκε επίσης και η κατασκοπική της δράση κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ηταν η πιο αινιγματική σταρ του Χόλιγουντ η οποία μάλιστα εγκατέλειψε τη λαμπρή καριέρα της το 1941 για να κλειστεί έκτοτε στο διαμέρισμα της στο Μανχάταν, αποφεύγοντας κάθε δημόσια εμφάνιση. Παρ’ολα αυτά κάποιοι τύχαινε να τη συναντούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Κυκλοφορούσε με μαύρη περούκα και μεγάλα μαύρα γυαλιά, ανασηκωμένο γιακά και καπέλο με κατεβασμένο το μπορ και συστηνόταν ως Αλις Σμιθ, Μέρι Τζόουνς, Χάριετ Μπράουν, Τζόνας Εμερσεν, Φρόιλαϊν Γκούσι Μπέργκερ, Μαντεμουαζέλ Χάνσον ή μις Σόρενσον, αλλά ποτέ ως Γκρέτα Γκάρμπο.
Πέθανε στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στις 15 Απριλίου 1990, σε ηλικία 84 ετών, από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια. Προηγουμένως είχε υποβληθεί σε επιτυχή θεραπεία για καρκίνο του μαστού.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αλήθειες γύρω από τη μετανάστευση στην Αυστραλία

Η εφημερίδα «Νέος Κόσμος»,  δημοσίευσε την πληροφορία ότι δεκάδες παράνομοι Έλληνες μετανάστες έχουν συλληφθεί από τις αρχές της Αυστραλίας και έχουν οδηγηθεί σε προσωρινά κέντρα κράτησης, πριν υποχρεωθούν να επιστρέψουν με την πρώτη διαθέσιμη πτήση πίσω στην Ελλάδα.
Τέτοιες περιπτώσεις πληθαίνουν και μάλιστα τις πιο πολλές φορές τους μετανάστες καταδίδουν οι ίδιοι οι εργοδότες τους, αν δεν τους χρειάζονται ή τους γίνονται απαιτητικοί.
Τους υπόλοιπους που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις της βίζας, με το που φθάνουν στην Αυστραλία, τους κρατούν στο αεροδρόμιο και με την πρώτη διαθέσιμη πτήση επιστρέφονται στην Ελλάδα.

Συνεπώς, είναι κατάλληλη η στιγμή να σας δώσουμε στοιχεία και να γράψουμε αλήθειες γύρω από τη  μετανάστευση στην Αυστραλία.
Στον τομέα της εξεύρεσης «εξειδικευμένης εργασίας και επιχειρηματικής υποστήριξης» δίνονται άδειες παραμονής στην Αυστραλία για απασχόληση σε δυναμικούς κλάδους, όπου το κεφάλαιο σημειώνει ορμητική ανάπτυξη και απαιτεί άμεσα εργατική επιστημονική ειδίκευση σε τομείς όπως κατασκευές, υγεία, εξόρυξη κ.λπ.

Το κόστος της κάθε μιας από αυτές τις βίζες για εφέτος είναι 7.310 δολάρια, ποσό το οποίο χρεώνεται ο μετανάστης.
Οι υπόλοιπες (42.250 βίζες) θα δοθούν απευθείας με «επιχειρηματική υποστήριξη». Το κόστος γι αυτές είναι 10.855, ενώ για τον συνοδό του κάθε αιτούντα είναι 4.110, δηλ. συνολικά 14.965 δολάρια.
Επίσης, θα πρέπει να υπογράψεις και τη δήλωση «καλής συμπεριφοράς», που ορίζει να σέβεσαι τους νόμους, τη δικαιοσύνη, την πολυπολιτισμικότητα της χώρας, την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Επιπλέον, απαιτούν να πληρώσεις ο ίδιος τις ιατρικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και για ηπατίτιδα, καρδιά, διαβήτη, αρθριτικά, μέχρι για aids.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Μετανάστευσης θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 δισ. από τις αιτήσεις των νεοφερμένων στην κατηγορία αυτή.

Βεβαίως, κάθε χρόνο δίνονται και χιλιάδες άδειες προσωρινής παραμονής στην Αυστραλία.
Για την περίοδο Ιουλίου 2011 - Ιουνίου 2012 φοιτητικές βίζες από διάφορες χώρες πήραν 307.050 άτομα, ανεβάζοντας το ταμείο του υπουργείου κατά ακόμα 160 εκ. δολάρια. Εκτός από τα δίδακτρα θα πρέπει να είσαι σε θέση να καλύψεις τα έξοδα παραμονής, που είναι 18.600 το χρόνο και αν υπάρχει γυναίκα 6.500 ακόμα, ενώ αν υπάρχει και παιδί, άλλες 11.700 δολάρια.

Όλοι οι φοιτητές έχουν δικαίωμα εργασίας 20 ώρες την εβδομάδα και οι πιο πολλοί εξαναγκάζονται να κάνουν «μαύρη εργασία».
Τα αυστραλιανά πανεπιστήμια χρεώνουν από 25-40 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και απαιτούν προκαταβολή έξι μηνών (σε τράπεζα).

Στη δεύτερη μεγάλη κατηγορία προσωρινής παραμονής στην Αυστραλία συγκαταλέγεται η περίπτωση «εργασία και τουρισμός» με περίπου 220.000 άτομα.
Πρέπει να είσαι κάτω από 31 χρόνων όταν υποβάλλεις αίτηση και έχεις δικαίωμα να εργαστείς στη χώρα. Η διάρκεια της βίζας είναι ένας χρόνος και θα πρέπει να έχεις μαζί σου 5 χιλιάδες δολάρια.

Η διάρκεια της λεγόμενης «βίζας 457» είναι από μία ημέρα έως τέσσερα χρόνια. Για να αλλάξεις εργοδότη, θα πρέπει τόσο ο ίδιος να συμφωνήσεις, όσο και το υπουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση έχεις 28 ημέρες να επιστρέψεις στη χώρα σου. Η «βίζα 457» εκδίδεται από εφέτος μέσα σε λίγες μέρες και ο μισθός που διαφημίζεται κυμαίνεται στα 51.400 δολάρια ετησίως. Ο φόρος για το παραπάνω ποσό φτάνει έως τα 16.705 δολάρια και είναι σε ισχύ μόνον όταν ο μισθός σε κάποιον κλάδο εργασίας είναι μεγαλύτερος του προβλεπόμενου.

Γεγονός είναι πάντως πως τα δουλεμπορικά γραφεία και οι ειδικοί δικηγόροι στα θέματα μετανάστευσης έχουν στήσει μεγάλο πάρτυ με τον ερχομό των νεοφερμένων μεταναστών. Σε αυτό το φαγοπότι συμμετέχουν ελληνικά πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ  κ.λ.π.), κάποιοι βουλευτές της Αυστραλίας ακόμα και η Αρχιεπισκοπή.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Shisha, η «κοκαΐνη των φτωχών»

Η shisha, είναι το νέο παραισθησιογόνο ναρκωτικό που έχει κατακλύσει τις πιάτσες του θανάτου.
Η τιμή της δόσης είναι μόνο τρία ευρώ, γι αυτό αποκαλείται η «κοκαΐνη των φτωχών».
Το ναρκωτικό που θερίζει δημιουργείται σε αυτοσχέδια εργαστήρια, ενώ βασικά συστατικά για την παρασκευή του συγκεκριμένου ναρκωτικού είναι τα υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου, η χλωρίνη και ένας τύπος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ οι χρήστες του shisha γερνούν σε διάστημα έξι μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό η ηρωίνη σε 20 χρόνια, το shisha τις προκαλείσε ελάχιστο διάστημα.
Αρχικά το πρόσωπο και το σώμα του χρήστη γεμίζουν πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ καίγεται το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι, ετοιμοθάνατοι, κάτι σαν ζωντανοί νεκροί.

Νέο είδος πιθήκου ανακαλύφθηκε στην Αφρική

Ένα, νέο είδος πιθήκου ανακαλύφθηκε στην στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Αφρική)...
Ο «Λέσουλα», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει γυμνό πρόσωπο, μακριά ξανθιά χαίτη και οι επιστήμονες που τον αναγνώρισαν τον χαρακτηρίζουν ντροπαλό και ήσυχο.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Cercopithecus lomamiensis.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Oktoberfest Μονάχου, το πανηγύρι της μπύρας

To Oktoberfest, (στην τοπική διάλεκτο Wiesn), είναι ένας σημαντικότατος οικονομικός παράγοντας της πόλης του Μονάχου, αλλά και της Γερμανικής οικονομίας παράλληλα, αφού αποφέρει πολλά εκατομμύρια στην οικονομία της χώρας.

Η διοργάνωση του Oktoberfest συγκεντρώνει πάνω από 6,5 εκατομμύρια κόσμο και φέρνει στην πόλη του Μονάχου και στην περιοχή γενικότερα περίπου το ποσό των 955 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν είναι απλώς το Φεστιβάλ Μπίρας του Μονάχου, αλλά το μεγαλύτερο δημόσιο φεστιβάλ του κόσμου, αγαπημένο του Μίκαελ Σουμάχερ, της Κλόντια Σίφερ και της Νταϊάν Κρούγκερ. 

Πατρίδα της ξακουστής στα πέρατα της Γης βαυαρικής μπίρας, το Μόναχο ζει από τις 22 Σεπτεμβρίου στον πυρετό του Oktoberfest, με αποτέλεσμα το φινάλε της 7ης Οκτωβρίου.

Όλα αυτά μέσα σ’ ένα υπαίθριο πανηγύρι με καρουσέλ, roller coasters, χάπενινγκ και πολύ φοκλόρ από τους οικοδεσπότες, που τριγυρνούν ντυμένοι με αυθεντικές βαυαρικές στολές στο Theresienwiese, τεράστιο ανοιχτό χώρο στο κέντρο του Μονάχου. Στις ημέρες που διαρκεί, οι επισκέπτες καταναλώνουν: πάνω από 6 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, 23.600 λίτρα κρασιού, 453.000 μπουκάλια νερό, 352.000 κοτόπουλα, 300.000 χοιρινά λουκάνικα wurst και 16.700 κιλά ψάρια.

Η παράδοση του Oktoberfest έχει τις ρίζες της στα 1810 και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου, χρονολογία κατά την οποία τελέστηκε ο γάμος του διαδόχου του στέμματος της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α', με την πριγκίπισσα της Σαξονίας, Theresa. Ο περίφημος γάμος πραγματοποιήθηκε σε ένα λιβάδι που βρισκόταν προ των πυλών της πόλης και το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Theresienwiese προς τιμήν της πριγκίπισσας. Την τελετή ακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες ήταν καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι του Μονάχου. Το γλέντι διήρκεσε 16 ημέρες, ενώ τη λήξη του σηματοδότησαν οι ιπποδρομίες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της βασιλικής οικογένειας. Η απόφαση να επαναληφθούν οι ιππικοί αγώνες και τον επόμενο χρόνο ήταν το έναυσμα για την καθιέρωση αυτού που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι.

 Κάθε τέντα του φεστιβάλ έχει κι ένα ξεχωριστό πάρτι. Από τα πιο κεφάτα, εκείνο της τέντας Löwenbräu, με σήμα το λιοντάρι που βρυχάται και η τέντα Braeurosl, για ανεβασμένες καταστάσεις, με τοπική μουσική αλλά και διεθνείς dj.

'Ενα είναι βέβαιο: Θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας στην «Αθήνα του ποταμού Ισάρ», όπως αποκαλούν αυτάρεσκα οι ίδιοι οι κάτοικοι του Μονάχου την πόλη τους, θέλοντας να υπογραμμίσουν το αρχαιοπρεπές της κάλλος.

Απαραιτήτως, κάντε μια σύντομη βόλτα στο τετράγωνο που πλαισιώνεται από το Εθνικό Βαυαρικό Μουσείο, τα Προπύλαια και τη Γλυπτοθήκη με τα αριστουργηματικά γλυπτά από το αέτωμα του ναού της Αφαίας Αθηνάς. Μετά την πνευματική τροφή, εφορμήστε στη Viktualienmarkt, την υπαίθρια αγορά τροφίμων του Μονάχου, πολύχρωμο και μυρωδάτο κολάζ από φρούτα, λαχανικά και ψωμιά. Αν δεν βρέχει, στρωθείτε στα τραπεζάκια-βαρέλια για πικνίκ με πικάντικα λουκάνικα βοδινού weisswurst, με χοιρινό schweinshaxe. Δεν μπορείτε να τα προφέρετε, αλλά να τα δοκιμάσετε θα μπορέσετε ευχαρίστως!


 

Σε Αυστραλία & Καναδά οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής

Αξιολογώντας 140 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, από την τοποθεσία και τις συνθήκες διαβίωσης μέχρι τα επίπεδα ανάπτυξης και την κουλτούρα του λαού, το Economist Intelligence Unit δημοσίευσε τη λίστα με τις Top 10 πόλεις που προσφέρουν αυτή τη
στιγμή την καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους.
Πιο συγκεκριμένα, η κατάταξη έγινε με βάση τα ακόλουθα κριτήρια και αφορά στο έτος 2012:
Σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, υποδομές, πολιτισμός και περιβάλλον, ενώ τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν και μεγάλες αλλαγές στις πόλεις αυτές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Με άριστα το 100 για την «ιδανική πόλη» και βαθμό «1″ για την πλέον… «αφόρητη», η λίστα περιλαμβάνει πόλεις που καταφέρνουν να βελτιώνονται διαρκώς σε όλους τους τομείς, προσφέροντας στον κόσμο υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν τις περισσότερες «συμμετοχές» στη λίστα, με τη Μελβούρνη (φωτό), να κερδίζει στα σημεία!
Η λίστα έχει ως εξής:
1. Μελβούρνη, Αυστραλία (97,5)
2. Βιέννη, Αυστρία (97,4)
3. Βανκούβερ, Καναδάς (97,3)
4. Τορόντο, Καναδάς (97,2)
5. Κάλγκαρι, Καναδάς (96,6)
6. Αδελαΐδα, Αυστραλία (95,9)
7. Σύδνεϋ,, Αυστραλία (96,1)
8. Ελσίνκι, Φινλανδία (96)
9. Περθ, Αυστραλία (95,9)
10. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία (95,7).

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Γέμισε τσούχτρες η Δυτική Αυστραλία

Εκατοντάδες μέδουσες εμφανίσθηκαν χθες στην παραλία Cable στο Broome, που βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία.
Πρόκειται για τις τσούχτες, που το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό.
Είπαμε, οι παραλίες της Αυστραλίας δεν μοιάζουν καθόλους με τις δικές μας θάλασσες.
Εκεί κάνεις μπάνιο και κινδυνεύεις από καρχαρίες, στην καλύτερη περίπτωση από μέδουσες.
Θυμίζω:
Οι μέδουσες δεν έχουν εγκέφαλο κι όμως αντιλαμβάνονται ερεθίσματα, όπως το φως και η οσμή και αντιδρούν γρήγορα σε αυτά.
Οι περισσότερες ζουν δυόμισι μήνες. Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος που μπορεί να ζήσει μέχρι 30 χρόνια και ένα άλλο είδος είναι αθάνατο, τοTurritopsis nutricula.
Οι μέδουσες συνήθως αναπαράγονται σεξουαλικά γεννώντας πολύποδες από τους οποίους οι μέδουσες φέρονται να γεννιούνται μη σεξουαλικά.
Επιπλέον να συμπληρώσω πως θεωρούνται εξαιρετικός μεζές για τους Κινέζους, αλλά και σε άλλες ασιατικές χώρες.
Στην Κίνα, οι επεξεργασμένες μέδουσες αφαλατώνονται και τρώγονται μαγειρεμένες ή ωμές.
Συχνά σερβίρονται ως σαλάτα, μαζί με λαχανικά.
Στην Ιαπωνία τις πλένουν, τις κόβουν σε λωρίδες και τις σερβίρουν ως ορεκτικό με ξίδι.

Ελληνικά κρασιά καλλιεργούνται στην Αυστραλία & στην Κίνα

Η Αυστραλή δημοσιογράφος Τζέιν Φάουλκνερ (Jane Faulkner), υμνεί το ελληνικό κρασί.
Η συντάκτρια σημειώνει σε εκτενές άρθρό της στην εφημερίδα «The Age», ότι παρόλο που η ελληνική παράδοση στην παρασκευή οίνου προσμετρά 6.000 χρόνια ιστορίας με 300 εγχώριες ποικιλίες (αν κι όχι όλες υψηλής ποιότητας), είναι μόλις τα τελευταία 15 χρόνια που ο υπόλοιπος κόσμος έρχεται σε επαφή με το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο, το Ασύρτικο.


Η Faulkner αναφέρεται και στη ρετσίνα, που ευθύνεται για το κακό όνομα των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, «εξαιτίας του γεγονότος ότι συχνά παρασκευάζεται λανθασμένα», σύμφωνα με τον οινοποιό κ. Παρασκευόπουλο.

Η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για την καλλιέργεια των ελληνικών ποικιλιών Ασύρτικο και Ξινόμαυρο εκτός Ελλάδος:
Το μεν πρώτο καλλιεργείται στην Αυστραλία από το κτήμα Τζιμ Μπάρι (Jim Barry) στην περιοχή Clare Valley έπειτα από πρόσφατη αγορά κλημάτων από τη Σαντορίνη, ενώ το δεύτερο καλλιεργείται στην Κίνα, με τη συνεργασία του κτήματος Κυρ-Γιάννης με την κινέζικης κρατικής ιδιοκτησίας εταιρία Mogao (πιλοτικό πρόγραμμα).

Αν και η Αυστραλία δεν είναι βασικός προορισμός των ελληνικών κρασιών – κύριοι προορισμοί είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ – το ενδιαφέρον αυξάνεται τόσο για εισαγωγές κρασιών όσο και για καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών.
Ήδη, το ασσύρτικο έχει αρχίσει να καλλιεργείται στην περιοχή Κλερ Βάλεϊ (Clare Valley) της Νότιας Αυστραλίας.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

AMITA MOTIOΝ, ποιές είναι οι παρενέργειες;

Τι θα γίνει με τα προϊόντα που βρίσκονται προς πώληση στη Ρόδο;
Όλοι διαβάσαμε για την ανάκληση από την αγορά του φυσικού χυμού AMITA MOTIOΝ!
Κανείς όμως δεν μας είπε ποιες είναι οι τυχόν παρενέργειες του μη παθογόνου μικροοργανισμού Alicyclobacillus spp.
Γιατί δεν γνωστοποιούνται στους καταναλωτές;


Κι άλλη απορία: 
Επειδή ο συγκεκριμένος χυμός είναι παραγωγής της «COCA-COLA» ρωτάμε: 
Τι έγινε με τα προβληματικά προϊόντα της «COCA-COLA» πριν πέντε (5) μήνες; Αποσύρθηκαν από την αγορά; Επιβληθήκαν οι νόμιμες κυρώσεις; 
Δυστυχώς όσο ασήμαντες και να φαίνονται αυτές οι διατροφικές λεπτομέρειες, κινδυνεύει η υγεία μας...

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Έλενα Βενιζέλου, η γνωριμία της με τον Ελευθέριο

Σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου1959, έφυγε από τη ζωή, στο Παρίσι, η Έλενα Βενιζέλου.
Έξυπνη, μορφωμένη, πολύγλωσση, απελευθερωμένη, με πάθος για τα ταξίδια και το διάβασμα.
Ένας διαλυμένος αρραβώνας στα είκοσι χρόνια της την προσγειώνει και την κάνει αδιάφορη, σχεδόν, με την προοπτική του γάμου.


Ο θαυμασμός της για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1910 όταν διαβάζει έναν λόγο του περί εσωτερικής πολιτικής, ενώ δύο χρόνια αργότερα τον γνωρίζει και προσωπικά. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1921 στο Highgate του Λονδίνου παντρεύονται (φωτό) σε πολύ στενό φιλικό κύκλο, καθώς η Αστυνομία, φοβούμενη για τη ζωή του Βενιζέλου, απαγόρευσε την τέλεση του γάμου στην εκκλησία.

Ένα μήνα μετά το ζευγάρι ταξιδεύει στην Αμερική, όπου δέχεται μοναδικές εκδηλώσεις αγάπης από τον αμερικανικό λαό και τους Έλληνες της χώρας.

Το 1924 σε ένα ταξίδι της στην Ελβετία επισκέφτηκε ένα πρότυπο μαιευτήριο, το οποίο διηύθυνε ο φίλος της καθηγητής Rossier. Γοητευμένη από τη μοντέρνα εγκατάσταση αποφάσισε να προσφέρει στην Ελλάδα ένα υποδειγματικό μαιευτήριο και να του δώσει το όνομα της στενής φίλης της Μαρίκας Ηλιάδη, την οποία μόλις είχε χάσει.

Το εξωπραγματικό ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης

Ξενοδοχείο χωρίς προηγούμενο.
Περισσότερο μοιάζει με μικρό πλανήτη, το Marina Bay Sands Hotel στη Σιγκαπούρη:
Τρεις πύργοι 55 ορόφων ο καθένας, με 26.000 δωμάτια και σουίτες.
Οι τρεις ουρανοξύστες συνδέονται με μια ενιαία στέγη σε σχήμα βάρκας, μήκους 340 μ.
Η στέγη του ονομάζεται Sky Park, έχει συγκλονιστική θέα σε όλο το λιμάνι της Σιγκαπούρης, κήπους, εστιατόρια και μια πισίνα υπερχείλισης με όριο το…κενό, μήκους 150 μέτρων, σε ύψος 198 μέτρων!
Το ξενοδοχείο διαθέτει: 

Εκθεσιακό - Συνεδριακό κέντρο 120,000 m2, εμπορικό κέντρο The Shoppes, 74,000 m2, επτά επώνυμα gourmet εστιατόρια, μουσείο τέχνης και επιστήμης σε σχήμα λωτού, δύο θέατρα, παγοδρόμιο, δύο πλωτά κρυστάλλινα «κιόσκια» και ένα αίθριο καζίνο με 500 τραπέζια και 1.600 slot machines.
Η είσοδος στο καζίνο του Marina Bay Sands Hotel, κοστίζει 62 ευρώ για μια μέρα.
Με το που άνοιξε το επισκέπτονταν γύρω στα 25.000 άτομα την ημέρα. Τώρα υπολογίζεται ότι το καζίνο το επισκέπτονται 70.000 άτομα την ημέρα.
ΕΔΩ, ταξιδιωτικό άρθρο του enlefkotv για την Σιγκαπούρη.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ναύπακτος, το λιμάνι του Δον Κιχώτη

Γήϊνη και μυστηριακή, σε καλεί να βουτήξεις στα λαμπερά χρώματά της και σε παρακινεί, αφού την ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή, να εξερευνήσεις τα βουνά της.

Η Ναύπακτος, πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, το όνομά της το οφείλει στο ότι εδώ εντοπίσθηκε ο πρώτος ναυτικός οικισμός, όπου κατασκευάσθηκαν πλοία, αρχικά από τους Λοκρούς και αργότερα από τους Δωριείς, προκειμένου να περάσουν στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Από τη λέξη ναύς (πλοίο) και το πήγνυμι (κατασκευάζω) προήλθε το τοπωνύμιο Ναύπακτος.

Το ταξίδι της Ναυπάκτου στην Ιστορία ξεκινά, επίσημα, το 1104 π.Χ., όταν οι Δωριείς καταφθάνουν στη Ναύπακτο και κατασκευάζουν πλοία για να περάσουν απέναντι, στην Πελοπόννησο.

Χάρη στη γεωγραφική της θέση, καθώς ήλεγχε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των δυνατών κάθε εποχής. Για τον λόγο αυτό, το 454 π.Χ., οι Αθηναίοι, με αρχηγό τον ναύαρχο Τολμίδη, καταλαμβάνουν τη Ναύπακτο και εγκαθιστούν στην πόλη τους συμμάχους τους Μεσσήνιους.

Οι Μεσσήνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ναύπακτο μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός ποταμούς.
Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν τη διαχείριση της Ναυπάκτου κατά την μακραίωνη ιστορία της, όπως οι Αθηναίοι, οι Αχαιοί, οι Θηβαίοι, οι Μακεδόνες, ενώ, λόγω της σπουδαίας στρατηγικής της θέσης, αποτέλεσε, για κάποια περίοδο, την πρώτη πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, τόπο συγκέντρωσης των αντιπροσώπων των πόλεων που αποτελούσαν την Συμπολιτεία.

Χτυπήθηκε πολλές φορές από εισβολείς, κατακτητές, πειρατές, ακόμη κι από στοιχεία της φύσης, όπως λοιμούς και σεισμούς. Σημαντικό σημείο στην πορεία της ιστορίας της είναι το έτος 217 π.Χ., όταν, στα Κοίλα της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε συνέδριο ειρήνης και κάλεσμα ενότητας, και ακούστηκε ο λόγος του Αγέλαου, που προειδοποιούσε για τη θύελλα που ερχόταν από τη Δύση. Η Ναύπακτος, τελικά, τέθηκε υπό την κατοχή των Ρωμαίων. Στους μεταχριστιανικούς αιώνες, πολλοί βάρβαροι, όπως Ούννοι, Σλάβοι, Βούλγαροι, Σαρακηνοί, λεηλατούν την περιοχή της Ναυπάκτου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην αφάνεια και τον οικονομικό μαρασμό. Το 1210, η πόλη προσαρτάται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, οπότε και αρχίζει η ανάπτυξή της.

Το 1407, η Ναύπακτος κυριεύεται από τους Ενετούς και παραμένει στην κατοχή τους για 92 χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα, στην πόλη κατασκευάζονται νέα κτίρια, εμπορικοί σταθμοί, αποθήκες, ενώ το κάστρο συντηρείται, ενισχύεται, και αποκτά την σημερινή του μορφή. Είναι το μοναδικό κάστρο στην Ευρώπη με πέντε αμυντικά διαζώματα, πέντε αμυντικές ζώνες, δηλαδή.

Το 1499, η πόλη περιέρχεται στα χέρια των Οθωμανών. Ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ Β΄, θέλοντας να εξασφαλίσει την είσοδο του Κορινθιακού από ενδεχόμενη δυτική επίθεση, έχτισε τα δύο κάστρα του Ρίου και του Αντιρρίου, τα «Μικρά Δαρδανέλλια».

Σταθμός στην ιστορία της Ναυπάκτου είναι το έτος 1571. Στην θαλάσσια περιοχή, που τότε ήταν γνωστή ως «Κόλπος της Ναυπάκτου», διεξάγεται μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας, η «Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

Η γρήγορη κατάκτηση των ελεύθερων περιοχών της Μεσογείου από τους Οθωμανούς άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στους Χριστιανούς ηγεμόνες. Μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο που παρουσιαζόταν για τη Δύση, τα ναυτικά κράτη της Βενετίας, της Ισπανίας, του Βατικανού, της Μάλτας ένωσαν τους στόλους τους και με τις ευλογίες του Πάπα Πίου του Ε΄, ετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν τον Οθωμανικό στόλο. Οι δύο στόλοι συναντήθηκαν, στις 7 Οκτωβρίου 1571, στον Κόλπο της Ναυπάκτου.

Οι δυνάμεις του Χριστιανικού στόλου κέρδισαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες κατά των Οθωμανών. Το 1699 πραγματοποιήθηκε ανακατάληψη της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς και η πόλη αρχίζει να παρακμάζει.
Η Ναύπακτος ελευθερώνεται το 1829 από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, τον αδελφό του Κυβερνήτη Ιωάννη.

Γαλήνια πόλη

Η Ναύπακτος, όμως, πέρα από τη ανέγγιχτη ιστορία της, είναι μια πόλη -πολιτισμός.

Είναι μια γαλήνια πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Το όμορφο βενετσιάνικο κάστρο της και το παλιό κυκλικό λιμάνι, με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του, θα γοητέψει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Κάνοντας έναν περίπατο και περνώντας από το Ασκληπιείο, το Ρολόι, τον Πύργο του Μπότσαρη, την Οικεία Τζαβέλλα, έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύψεις τα χνάρια των Βυζαντινών, των Ενετών, των Οθωμανών και όλων των λαών που πέρασαν από τη Ναύπακτο.

Το καλοδιατηρημένο κάστρο, με τις αλλεπάλληλες σειρές τειχών στην κορυφή του λόφου, είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και πραγματικό στολίδι για την πόλη.

Τα τελευταία χρόνια η πόλη εκσυγχρονίζεται με πολλά καινούργια μαγαζιά στην παραλία, διατηρώντας όμως το παραδοσιακό ύφος της. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι η κίνηση αυξάνεται σημαντικα. Θα βρείτε ταβέρνες με μαγειρευτά, εστιατόρια, ουζερί με θαλασσινά και καφετέριες.

Στον "Ευ-οίνο", εκτός από τις γεύσεις, εντυπωσιάζουν και τα ονόματα: Μπαρούτι, μολότοφ, αντάρα, απαγωγή... Δοκιμάστε κατσάδα (κοτόπουλο με μπέϊκον, γιαούρτι και μαϊντανό. Στο "Bocca di Rossa", δίπλα στο κύμα, γευθείτε φρέσκα ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σολομό και ριζότο. Οι εραστές της γλυκιάς αμαρτίας θα βρείτε στο "Sweet & Salty" αφράτες κρέμες.

Όπου κι αν καθίσετε κάτω από τα πλατάνια που φθάνουν μέχρι το κύμα,θα έχετε μπροστά σας φόντο τη θάλασσα κι απέναντι την Πάτρα, το Αίγιο και το Παναχαϊκό όρος.

Υπέροχες παραλίες είναι της Χιλιαδούς, 11 χλμ. από την πόλη, το Μοναστηράκι, παραλιακό χωριό 12 χλμ. ανατολικά, ο Πλατανίτης, αλλά και της Ψανής δυτικά, του Γρίμποβου ανατολικά, του Σκαλώματος, του Μαραθιά, της Στεργούλας.

Η Ναύπακτος προσφέρεται και για χειμερινές διακοπές. Μία εκδρομή στον ποταμό Εύηνο, και στα γύρω χωριά, θα σας εκπλήξουν από τη φυσική ομορφιά τους και θα σας ενθουσιάσουν με τις δυνατότητες που έχετε για δραστηριότητες στη φύση.Το Χάνι του Μπανιά είναι ο αγαπημένος τόπος όσων λατρεύουν το ράφτιγκ και το καγιάκ.

Αν όμως θέλετε να ζήσετε μοναδική ατμόσφαιρα προτιμήστε το Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι επιτάφιοι συναντιώνται στο λιμάνι, ενώ ταυτόχρονα σβήνουν τα φώτα της πόλης, ανάβουν μεγάλες φωτιές στις ντάπιες και γίνεται εντυπωσιακή καύση πυροτεχνημάτων, ενώ τα μεγάφωνα μεταδίδουν εκκλησιαστική μουσική.

Φεύγοντας από τη Ναύπακτο ένα είναι βέβαιο. Το μοναδικό σε ομορφιά λιμανάκι της δεν το ξεχνάς ποτέ. Οσο για τους Ρουμελιώτες που ζουν στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα; Τον τόπο τους δεν τον αλλάζουν με τίποτα, γι αυτό δεν κάνουν μεταδημότευση και επιπλέον δίνουν τα πάντα για να στηριχθεί και να μη σβήσει η γενέτειρα. Και με την πρώτη ευκαιρία πάνε στο πατρικό τους και μεταλαμβάνουν το νερό, τον αέρα και την «άγια» γη τους.

Πως θα πάτε:

Ακολουθώντας της εθνική Αθηνών - Πατρών, περνάτε τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου και νάτη μετά την έξοδο προς τα δεξιά. Εναλλακτική λύση το παραδοσιακό ΚΤΕΛ στη Κηφισού (τηλ. 210 5129293, που έχει καθημερινά δρομολόγια.  Από Θεσσαλονίκη, μέσω Λαμίας, Μπράλου, Αμφισσας, σε 5½ ώρες (468 χλμ.).

Με αφετηρία τη Ναύπακτο, η διαδρομή μέχρι την Άνω Χώρα- έδρα του Δήμου Αποδοτίας- είναι 52 χλμ. Από τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου ακολουθείτε τον δρόμο μέσα από τα χωριά Καστράκι - Φιλοθέη ή Γρηγορίτικα- Φιλοθέη. Δεν θα αργήσετε να φτάσετε στη δεύτερη γέφυρα του Μόρνου.

Ορεινή Ναυπακτία

Το περίφημο Χάνι της Ρέρεσης αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην Ορεινή Ναυπακτία.

Αν θέλεις να βαδίζεις ανάμεσα σε έλατα και καστανιές, εκεί που οι ήχοι του δάσους παραδίδουν μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης, έχω να προτείνω ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ορεινή Ελλάδα: την Άνω και Κάτω Χώρα Ναυπακτίας.

Η περιοχή δεν αποκαλείται τυχαία ελληνική Ελβετία.

Αξίζει να πας:

* Για να πιείς παραδοσιακό καφέ σε μπρίκι με μπόλικες φουσκάλες.

* Για να ευχαριστηθείς φαγητό: Φέτα τυλιχτή με λιαστή ντομάτα, κόκορα με χοντρό μακαρόνι, γίδα με φασολάκια και φοβερές χορτόπιτες.

* Για να δοκιμάσεις σπιτικό γλυκό κουταλιού κάστανο και καρύδι.

* Για να προσκυνήσεις στο Μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας και στη Παναγία την Αμπελακιώτισσα.

* Για να παραυρεθείς στη Γιορτή κάστανου και τσίπουρου, που γίνεται στην Άνω Χώρα κάθε Οκτώβριο.

Η Ρωσία 97η στον κόσμο στην υγεία

Έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στη Ρωσία, παρόλο που καταλαμβάνει την 5η θέση στον κόσμο σε αριθμό γιατρών. 
.

Κι αυτό γιατί ο μέσος μισθός ενός γιατρού στις μεγάλες πόλεις δεν ξεπερνά τα 1.000 δολάρια, ενώ στις μικρές πόλεις, κάτω των 50 χιλιάδων κατοίκων, τα 350 δολάρια.


Στην κατάταξη του Bloomberg η Ρωσία καταλαμβάνει μόνο την 97η θέση (μεταξύ των 145 χώρων με πληθυσμό πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους), σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.
(Μήπως, η Ελλάδα του Μνημονίου έχει ρωσικά πρότυπα);

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ρέθυμνο, το κρητικό μεγαλείο

Ένας προορισμός ιδανικός για σύντομες οικογενειακές διακοπές.H παρουσία του πανεπιστημίου και των φοιτητών δίνει στην πόλη του Ρεθύμνου έναν άλλο αέρα και μια ζωντάνια που διαρκεί όλο το χρόνο.
 
Το Ρέθυμνο με τον Ψηλορείτη και την καταγάλανη θάλασσα, με ίχνη 4.500 χρόνων πολιτισμού, με πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, με μαγικά βενετσιάνικα μνημεία, με την πιο καλοδιατηρημένη Αναγεννησιακή πόλη στην Ελλάδα, με ατελείωτες παραλίες, σπήλαια, φαράγγια, μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, σας περιμένει.

Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία Ρίθυμνα ή Ρήθυμνα ή Ριθυμνία. Μαρτυρίες για την ύπαρξη της πόλης υπάρχουν από τον 5ο-4ο αι. π.Χ. και είναι κυρίως τα αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έφεραν στη μια όψη την κεφαλή του Απόλλωνα ή της Αθηνάς, και στην άλλη τρίαινα ή δύο δελφίνια ή αίγα.
Από την κοπή των νομισμάτων αυτών φαίνεται ότι η πόλη ήταν ανεπτυγμένη με αξιόλογο εμπόριο. Ίσως να είχε αναπτύξει σχέσεις με τους Πτολεμαίους, οι οποίοι την είχαν μετονομάσει σε Αρσινόη. Είναι περιορισμένες οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας για τη βυζαντινή περίοδο.
Αξιόλογες μαρτυρίες δεν υπάρχουν μέχρι το 1204, οπότε οι Ενετοί αγόρασαν από τους Φράγκους κατακτητές του Βυζαντίου ολόκληρη την Κρήτη έναντι 10.000 αργυρών μάρκων. Τότε αρχίζει η περίοδος της Ενετοκρατίας, η οποία φτάνει μέχρι το 1669. Οι Ενετοί αρχικά εξεδίωξαν τους Γενουάτες του Ενρίκο Πεσκατόρε και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Δεν έδωσαν εντούτοις ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξή του. Τους ενδιέφεραν περισσότερο οι κτήσεις τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα Επτάνησα.


Το 1538 ο Χαϊρεντίν (Khair ad Din) Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης) ναύαρχος του Οθωμανικού στόλου και κουρσάρος των ακτών της Αλγερίας (Μπαρμπαριάς), επιτέθηκε στο νησί.
Οι Ενετοί αποφάσισαν να κατασκευάσουν ορισμένα οχυρωματικά έργα. Περιέβαλαν την πόλη με τείχος μήκους 1400 μ. (σήμερα ολοσχερώς κατεστραμμένο), αφήνοντας όμως την από θαλάσσης πλευρά εκτεθειμένη. Ήταν εύκολο έτσι για τον πειρατή Ολουτζ Αλή να την κατακτήσει, το 1562. Οι Ενετοί, διαπιστώνοντας το σφάλμα τους, αφού τον εξεδίωξαν, κατασκεύσαν το περίφημο κάστρο της Φορτέτζας, σωζόμενο σήμερα. Η Φορτέτζα αποτελεί το έμβλημα του Ρεθύμνου.


Ο 16ος αιώνας βρίσκει την πόλη σε μεγάλη πνευματική άνθηση. Πολλοί Ρεθυμνιώτες καλλιτέχνες και λόγιοι εργάζονται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Βενετία. Σημαντικές προσωπικότητες είναι ο Μάρκος Μουσούρος (1470–1517), ο Εμμανουήλ Τζάνες Μπουνιαλής και ο αδελφός του Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής, δημιουργός του έπους "Κρητικός Πόλεμος", ο Νικόλαος Βλαστός, ο Ζαχαρίας Καλλέργης (συνέταξε και τύπωσε ο ίδιος "Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν"), ο ζωγράφος Εμμανουήλ Λαμβάρδος, ο Γεώργιος Χορτάτσης (Ερωφίλη, Γύπαρις, Πανώρια) κ. ά.
Η περίοδος αυτή της ακμής διακόπηκε απότομα, όταν το 1669 η Κρήτη κατακτήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι οδήγησαν την πόλη σε μαρασμό. Οι κάτοικοί της σταδιακά άρχισαν να την εγκαταλείπουν, αλλά δεν έλειψαν και οι μικροεξεγέρσεις. Με την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη ξεσηκώθηκε.
Χωρίς δυσκολία οι Τούρκοι κατέπνιξαν την επανάσταση στο νησί, καθώς οι Κρητικοί πολεμούσαν μόνοι κι αβοήθητοι. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο του σπηλαίου του Μελιδονιού, στο οποίο είχαν καταφύγει περίπου 370 άτομα (άνδρες και γυναικόπαιδα) που δεν ήθελαν να παραδοθούν: Οι Τούρκοι πέταξαν αναμμένα υλικά στην είσοδο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο από ασφυξία οι έγκλειστοι σ' αυτό (2 - 3 Οκτωβρίου 1823).
Το 1866 ξέσπασε νέα επανάσταση. Αυτή τη φορά οι Κρήτες πολέμησαν σε μεγάλο βαθμό αβοήθητοι και η επανάσταση κατεστάλη. Το πιο χαρακτηριστικό γεγονός αυτής της επανάστασης είναι το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου (8 Νοεμβρίου 1866), ενός μοναστηριού 22 χλμ. ανατολικά του Ρεθύμνου.


Με την ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης (1897) η πόλη άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται. Κατασκευάστηκαν έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες, διδακτήρια). Η ανάπτυξη συνεχίστηκε, όχι όμως με εντατικούς ρυθμούς, για να διακοπεί με τη Μάχη της Κρήτης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία η πόλη υπέστη αρκετές καταστροφές. Διασώθηκε, ωστόσο, σημαντικό μέρος της (ενετικής) παλιάς πόλης, η οποία είναι μέχρι σήμερα μια από τις καλύτερα διασωζόμενες ενετικές πόλεις στην Ελλάδα.


ΕΔΩ, όλα τα αξιοθέατα του Ρεθύμνου- μουσεία, ακτές, φαράγγια, αρχαιολογικοί χώροι κ.λ.π.
Η Mονή Aρκαδίου, 23 χιλιόμετρα νότια του Pεθύμνου, στην κοινότητα Aμνάτου, είναι το σύμβολο των Kρητών για την ελευθερία, ύστερα από το Oλοκαύτωμα του 1866. Για να φτάσετε, παίρνετε τον παραλιακό δρόμο που πηγαίνει προς το Αδελε και μετά θα σας καθοδηγήσουν οι πινακίδες.
Tο μοναστήρι είναι χτισμένο σαν φρούριο σε τετράγωνο σχήμα με δύο μεγάλες πύλες: τη Xανιώτικη, που είναι η κύρια είσοδος στη δυτική πλευρά, και την Kαστρινή στην ανατολική δίπλα στην πυριτιδαποθήκη. Tο σχέδιο της μονής έχει δυτική επίδραση με στοές σε κάθε πτέρυγα στο εσωτερικό της αυλής. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό της Mονής που χτίστηκε το 1857 και είναι αφιερωμένο στη Mεταμόρφωση του Σωτήρος και στους Αγίους Kωνσταντίνο και Eλένη.

Το Σπήλαιο του Mελιδονίου βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Mελιδόνι, 30 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά του Pεθύμνου σε 230 υψόμετρο. Eίναι ένα από τα πιο γνωστά κρητικά σπήλαια με μεγάλο σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Oι αίθουσές του είναι πανύψηλες, με γιγάντιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που μοιάζουν με κολόνες. H έρευνα έδειξε πως το σπήλαιο λειτούργησε αρχικά ως εποχική κατοικία και αργότερα ως λατρευτικός χώρος μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Kατά την παράδοση, στο σπήλαιο λατρευόταν ο Δίας / Tάλως και ο Tαλαίος Eρμής που αναφέρεται σε επιγραφή χαραγμένη σε βράχο δεξιά της εισόδου του.

Στις πηγές της Αργυρούπολης θα δροσιστείτε με το κελάρυσμα των κρυστάλλινων νερών που κατεβαίνουν από το βουνό.
Μια βόλτα μέχρι τα ιστορικά Ανώγεια που φωλιάζουν πάνω στον Ψηλορείτη θα σας φέρουν κοντά σε μία από τις πιο περήφανες «ράτσες» της Κρήτης. Φαγητό (φοβερά κρεατικά) οπωσδήποτε στην ταβέρνα «Αετός».
Δέκα χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο σας περιμένει το πανέμορφο βενετσιάνικο χωριό Μαρουλάς, που προσφέρει θαυμάσια θέα σε ολόκληρο το Ρέθυμνο.

Παραλίες:
Απέραντη η κεντρική παραλία της πόλης, προσελκύει πλήθος λουόμενων που δεν θέλουν να μετακινηθούν πολύ από τα ξενοδοχεία τους. Η μεγάλη αμμουδερή παραλία συνεχίζεται για πολλά χιλιόμετρα κάτω από την παλαιά εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου, διασχίζοντας τα προάστια της πόλης. Σε όλο της σχεδόν το μήκος είναι οργανωμένη. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, με κατεύθυνση προς τα Χανιά, η παραλία της Επισκοπής προσελκύει και τον εγχώριο τουρισμό. Η μεγάλη αμμουδιά φιλοξενεί καντίνες, ταβέρνες και beach bars. Μικρές παραλίες, κολπίσκους με βράχια και απόμερες αμμουδιές υπάρχουν σε όλο το μήκος των εθνικών οδών που οδηγούν προς τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Που να φάτε:
* Aυλή (Ρέθυμνο): Μέσα στην Παλιά Πόλη θα δοκιμάσετε εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα σε έναν πολύ όμορφο χώρο και με πολλές οινικές επιλογές.
* Χόβολη (Λούτρα): Για παραδοσιακή κρητική κουζίνα και ψητά σε ξυλόφουρνο.
* Μαρούβας (Bάμος): Πολλά και νόστιμα κρητικά παραδοσιακά πιάτα. Mεγάλη και εκτεταμένη κάβα με κρασιά απ' όλη την Eλλάδα.
* Aγάπη (Πετρές): Πάνω στη θάλασσα, γραφικότατο με καλή κρητική κουζίνα και φρεσκότατο ψάρι.
* Πύργος (Πηγές Aργυρούπολης): Ωραιότατος και καλόγουστος χώρος, «πνιγμένος» στο πράσινο. Eκτός από ψητά της σούβλας και της ώρας, θα βρείτε κι αρκετά πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας.
* Ηλιομανώλης (Κάνεβος): Εξαιρετική κρητική κουζίνα σε φιλικότατες τομές από την κ. Μαρία Ηλιάκη. Το μέρος είναι ο τελευταίος οικισμός πριν μπείτε στο φαράγγι του Κοτσιφού για Σελλιά ή Πλακιά.

Πως θα πάτε:
Αεροπορικώς με την Olympic Air (T/801 801 0101) και την Aegean (Τηλ.: 801 112 0000). Ακτοπλοϊκώς με την ΑΝΕΚ (Τ/210-41.97.470 www.anek.gr) και την Blue Star Ferries (Τ/210-89.19.800, www.bluestarferries.com)). Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ώρες.

Ορειβασία και πεζοπορία στο Κρητικό τοπίο

Η Κρήτη δεν είναι μόνο θέρετρα και μπαρ ή ένας ηλιόλουστος τόπος με όμορφες παραλίες. Πάνω απ' όλα είναι ένα νησί γεμάτο βουνά που έχουν επηρεάσει τόσο την ιστορία της όσο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.
Στα δυτικά υψώνονται τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2453 μ.). Η Ίδη ή Ψηλορείτης έχει ψηλότερη κορυφή τον Τίμιο Σταυρό (2456 μ.).
Μη ξεχνάτε πως η Κρήτη είναι η αγαπημένη των ορειβατών και βήμα - βήμα μέσα από δάση , φαράγγια και ακρογιαλιές μπορείτε να ανακαλύψετε το πραγματικό πρόσωπο της Μεγαλονήσου.


Αν λοιπόν θέλετε να μυηθείτε στην άγρια ομορφιά και αρμονία των αντιθέσεων και να έρθετε αντιμέτωποι με την άγνωστη και εξωτική κρητική φύση βαδίστε στο Ε4 το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών. Αυτό ξεκινάει από τα Πυρηναία, περνάει από τις Άλπεις, διασχίζει την πρώην Γιουγκοσλαβία, φθάνει στη Φλώρινα, κατηφορίζει στο Γύθειο και καταλήγει νότια μέχρι το Καστέλι Κισσάμου. Στην Κρήτη το Ε4 οδηγεί σε συγκλονιστικά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μοναστήρια, αποξηραμένες ρεματιές, παραθαλάσσιες σπηλιές, έρημες ακρογιαλιές και είναι ένας μοναδικός τρόπος να ανιχνεύσεις την ιστορία και τον πολιτισμό της.


Εκτός από τα ορεινά μονοπάτια, υπάρχουν πολλά κοντά στις νότιες ακτές, όπως και πάρα πολλά φαράγγια. Ορισμένα απ' αυτά είναι διάσημα, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς ή του Ρούβα, ενώ δεν απουσιάζουν και φαράγγια που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες όπως το φαράγγι του Χα που μέχρι σήμερα το έχουν διασχίσει μονάχα 4 άτομα. Φυσικά υπάρχουν φαράγγια αληθινά δύσκολα, που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες, γνώσεις κι εξοπλισμό.
Για τις πεζοπορικές διαδρομές της Κρήτης δείτε ΕΔΩ!

Κι ΕΔΩ, δείτε σχετικό βίντεο από το enlefkotv.

Ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο πέος στον κόσμο

Όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να οπλοφορούν στο αεροπλάνο. 
 
Το ίδιο και ο Jonah Falcon, όμως οι αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο με το που τον αντίκρισαν τον θεώρησαν ύποπτο για οπλοφορία….καθώς κάτι «προεξείχε» στο παντελόνι του.


Προς έκπληξή τους ο 41χρονος δεν κουβαλούσε ούτε κάποιο όπλο, ούτε καμία βόμβα και διαπίστωσαν πως το «θέμα» ήταν καθαρά…ανατομικό!
Ο Jonah Falcon από τη Νέα Υόρκη είναι ο άνθρωπος με το μεγαλύτερο πέος στον κόσμο…με μήκος 22,86 εκατοστά!

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Βόλτα στη Via Contotti (Ρώμη)

Το πιο σικ μέρος για να κάνετε τα ψώνια σας στη Ρώμη.
Είναι γνωστό πως αυτός ο δρόμος δεν προσφέρει ευκαιρίες, τουλάχιστον όμως θα σας κάνει να νιώσετε βαθύπλουτος.

Ξενάγηση στο Βατικανό

Για να είναι ολοκληρωμένη η τουριστική σας περιήγηση στη Ρώμη, πρέπει να πάτε στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Έγινε "κράτος εν κράτει" με τη Συνθήκη του Λατερανού που υπέγραψε ο Μουσολίνι το 1929, με πάπα τον Πίο ΙΑ΄. Παρακάτω video - ξενάγηση, από την εκπομπή enlefko:

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στους δρόμους 40.000 εκπαιδευτικοί στην Αυστραλία

Στους δρόμους 40.000 εκπαιδευτικοί στην Αυστραλία...
Όχι γιατί αμοίβονται με λίγα, αφού ο μέσος μισθός είναι τριπλάσιος από αυτόν που παίρνουν οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα.
Διαμαρτύρονται όμως εντόνως διότι η Κυβέρνηση της Βικτόριας δεν τίμησε την προεκλογική της υπόσχεση να αυξήσει τις αποδοχές τους κατά 30%.

Η κυβέρνηση Μπέιλιου έχει προτείνει στους εκπαιδευτικούς αύξηση 2,5%, έναντι του 30% που ζητούν αυτοί και ειδικό μπόνους σε καθηγητές και δασκάλους βάσει της επίδοσής τους.
Η συσπείρωση των εκπαιδευτικών είναι εντυπωσιακή, καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των απεργιακών κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κλάδου που, εκτός των δασκάλων και καθηγητών, στην απεργία έλαβε μέρος και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.
Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στο χώρο του Rod Laver Arena, φορώντας κόκκινα μπλουζάκια τα οποία έφεραν το μήνυμα «Τίμησε τις υποσχέσεις σου Μπέιλιου».
Η φωτό πάρθηκε στο κατάμεστο Rod Laver Arena, όπου συγκεντρώθηκαν οι δάσκαλοι για ν' αποφασίσουν για την περαιτέρω δράση τους.

Ο William Levy, πιο σέξι άνδρας του 2012

Ωραίος και χορευταράς...
Τώρα, ανακηρύχθηκε και ο πιο σέξι άνδρας του 2012!
Ο 32χρονος ηθοποιός William Levy - που γνωρίσαμε από το «Μαρία, Άγγελέ Μου» του Star- πήρε τον τίτλο από την ισπανική έκδοση του περιοδικού «People», αφήνοντας πίσω του ηθοποιούς και τραγουδιστές όπως οι David Zepeda, Ricky Martin και Pitbull.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Η Sophie Turner, κορμάρα και μυαλό

Η Sophie Turner αποφάσισε να αναστατώσει το ίντερνετ με την κορμάρα της.
Έτσι άρχισε να παίρνει αθώες, αλλά ταυτόχρονα σέξι πόζες στο κινητό της και στη συνέχεια τις ανέβασε στο twitter για να τρελάνει τους άντρες.
Η Σόφι έχει γεννηθεί στη Μελβούρνη πριν 27 χρόνια και ξεκίνησε το μόντελινγκ στα 14, αφού την «τσίμπησε» ένας κυνηγός κεφαλών σε μια παραλία της Αδελαΐδας.
Η πρώτη της απόπειρα να ξεσηκώσει τα πλήθη ήταν ένας διαγωνισμός μαγιό, τον οποίο και κέρδισε.
Η Μις Παραλία 1997 δεν είναι μόνο κορμάρα, έχει και μυαλό, μιας και το 2008 πήρε πτυχίο Νομικής από το Flinders University της Νότιας Αυστραλίας.

Βαρκάδα στο λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη, της Κεφαλλονιάς

Εξαιρετικό γεωλογικό φαινόμενο το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη, που βρίσκεται στο νησί της Κεφαλλονιάς, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάμης, μόλις 2 χιλ. και 10 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.

Το σπήλαιο διαθέτει δύο εισόδους.

Η μία αποτελεί τη φυσική είσοδο του σπηλαίου, η οποία είναι κατακόρυφη με διαστάσεις 40 x 50 μ., και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής, επιτρέποντας στο φως να εισέρχεται και να δημιουργεί όμορφους χρωματισμούς στα νερά.
Η δεύτερη είναι μία τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύ υπόγειο διάδρομο που καθιστά δυνατή την επίσκεψη στο σπήλαιο.

Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και συγκεκριμένα στα 20 μ., βρίσκεται η λίμνη, τα νερά της οποίας κυμαίνονται από 10 μ. έως 30 μ. βάθος. Το στολίδι του σπηλαίου αποτελούν οι σταλακτίτες που σχηματίζονται με ιδιαίτερο τρόπο στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Η μεγάλη αξία του έγκειται στον τρόπο δημιουργίας του, μια διαδικασία που ονομάζεται καρστικοποίηση. Σύμφωνα με αυτή, το νερό εισέρχεται στα ασβεστωλιθικά πετρώματα με φυσική απόρροια τη διάβρωση τους.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες όλο το καρστικό δίκτυο του νησιού επικοινωνεί με το σπήλαιο. Στην περιοχή Καταβόθρες, λίγο έξω από το Αργοστόλι, το νερό εισχωρεί στο έδαφος και με την «ένωσή» του με το νερό της βροχής καταλήγει υφάλμυρο, μέσω μιας υπόγειας διαδρομής στον Καραβόμυλο - κοντά στη περιοχή του σπηλαίου.
Εικάζεται πως το όνομα του σπηλαίου προέρχεται είτε από τη Νύμφη Μελισσάνη, η οποία σύμφωνα με τη μυθολογία αυτοκτόνησε σε αυτό, διότι ο θεός Παν δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της, είτε από τη βοσκοπούλα Μελισσάνη που σκόνταψε και έπεσε στη λίμνη, στη προσπάθεια της να βρει ένα πρόβατό της.

Στις 12 το μεσημέρι, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στην επιφάνεια του νερού, σχηματίζεται ένα μαγευτικό και ανεπανάληπτο θέαμα που κανείς δε πρέπει να χάσει.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη διαδρομή στο σπήλαιο κάνοντας βαρκάδα για να θαυμάσει το απαράμιλλο φυσικό γλυπτό που δημιουργούν οι αμέτρητοι σταλακτίτες και το κρυστάλλινο γαλαζοπράσινο χρώμα των νερών.
Εκεί θ' ακούσετε επιτόπου τις αναλυτικές περιγραφές των βαρκάρηδων, που αφορούν τις ονομασίες των σταλακτιτών που έχουν δώσει οι ντόπιοι.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Noelia Rios: Είμαι παρθένα - το πιστεύεις;

Noelia Rios! Το σέξι μοντέλο από την Αργεντινή που ξετρελαίνει τους άντρες.
Μπορεί να έχεις ακούσει το όνομά της, μπορεί και όχι. Ένα είναι σίγουρο:
Όταν δεις φωτογραφίες της θα σου μείνει αξέχαστη.
Και όπως φαίνεται, η 21 ετών Noelia,  ξέρει καλά το μάθημα, αφού παρά τις προκλητικές φωτογραφήσεις που έχει κάνει, ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να είναι παρθένα.
Το πιστεύεις;

Ξενητεύεται κι ο Βασίλης Καλλίδης

Ξενητεύονται και οι σεφ!
Πρώτα η Μαρία Λόη, μετά η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τώρα και ο Βασίλης Καλλίδης, ο μάγειρας της Ελένης Μενεγάκη.
Δέχτηκε πρόταση για εκπομπή μαγερικής στην Αμερική.
Θα παρουσιάζει το «The Cooking Odyssey», δείχνοντας μέρη και συνταγές από την Ελλάδα

Βαρύμαγκας σουβλατζής ο Αθανάσιος Διάκος

Σχεδόν 200 χρόνια από τον μαρτυρικό του θάνατο...
Ως βαρύμαγκα σουβλατζή που βρίζει και δέρνει την έγκυο γυναίκα του, ώσπου τελικά την σκοτώνει επειδή τον απάτησε με Κούρδο λαθρομετανάστη, παρουσιάζει  σε παράσταση, τον ήρωα της Επανάστασης του 1821, Αθανάσιο Διάκο μία σκηνοθέτιδα του Εθνικού Θεάτρου!
Σημαντική λεπτομέρεια:
Η σκηνοθέτις επιχορηγήθηκε με 41.000 ευρώ κι όπως είναι φυσικό ο ήρωας της επανάστασης Αθανάσιος Διάκος, έχει προκαλέσει, άθελά του μια άλλου τύπου «επανάσταση».
Ε, ρε ξύλο που μας χρειάζεται...

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ο Καρλ Ορφ

O Καρλ Ορφ (1895-1982), συνθέτης των Carmina Burana, υπό τους ήχους των οποίων οι λαοθάλασσες αποθέωναν τον Αντρέα Παπανδρέου, υπήρξε μεγάλος συνθέτης, αλλά αμφιλεγόμενη (επιεικώς) προσωπικότητα στη μεταπολεμική Γερμανία.
Τι είχε συμβεί;
Ο Χίτλερ, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του Ορφ για τους θρύλους και τις παραδόσεις του Μεσαίωνα, τον προέτρεψε να συλλέξει μεσαιωνικά τραγούδια και λαϊκούς σκοπούς. Ενα αμάλγαμα από αυτό το υλικό υπήρξε η βάση για τα Carmina Burana, τα οποία παρουσιάστηκαν σε επίσημη πρώτη στη Φρανκφούρτη, το 1937, και ακούγονταν έκτοτε σε κάθε ναζιστική συγκέντρωση.
Διέπραξε και άλλα ο κατά γενικήν εκτίμηση κορυφαίος συνθέτης. Ο καλλιτεχνικός κόσμος του καταμαρτυρούσε την άρνησή του να παρέμβει στον φίλο του Αδόλφο για να σώσει τον πολύ πιο παλιό φίλο του, Κουρτ Χούμπερ, στέλεχος της αντιναζιστικής οργάνωσης «Το Λευκό Ρόδο». Μετά την εκτέλεση του Χούμπερ, αλλά και την πτώση του ναζισμού, ο Ορφ θυμήθηκε να γράψει επιστολή στον Χούμπερ (!) εκλιπαρώντας για τη συγγνώμη του…
Όλες οι συγκρίσεις και όλα τα συμπεράσματα δικά σας.

Παράδεισος μαύρου χρήματος» η Ελλάδα

Είμαστε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ...
«Παράδεισο μαύρου χρήματος» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΜΚΟ GFI (Global Financial Integrity) Ρ. Μπέικερ, σε συνέντευξή του στο Spiegel.
O Mπέικερ υποστήριξε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μόνο

μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δις. δολάρια (207 δις ευρώ) παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή!
«Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που ερεύνησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση».

Το ...ατύχημα της Abbey Clancy

Η Abbey Clancy, σύζυγος του ποδοσφαιριστή Peter Crouch και γνωστό (και μη εξαιρετέο) μοντέλο από την Βρετανία, κατάφερε να στρέψει πάνω της όλα τα φλας, αλλά και τα βλέμματα.
Ο λόγος;
Το καυτό ολόσωμο κορμάκι που φορούσε, ορθάνοιχτο στην πλάτη και στα πλάγια, που είχε ως αποτέλεσμα ν΄αποκαλυφθούν τα… «προσόντα» της 26χρονης.

Σταθερη αξία η Sharon Stone

Τι κι αν έχει φθάσει αισίως τα 54;
Η Sharon Stone παραμένει σταθερή αξία στο χρηματιστήριο της αμερικανικής κι όχι μόνο showbiz, με τους... θαυμαστές της να ανυπομονούν για μια αποκαλυπτική της εμφάνιση.
Στη φωτό: Η διάσημη ηθοποιός περπατά στους δρόμους του Παρισιού με προορισμό τα κεντρικά γραφεία του οίκου Μόδας «Christian Dior».

Η Ashley Greene στο DT Magazine της Ισπανίας

Η Ashley Greene είναι σέξι όλες τις εποχές!
Τουλάχιστον έτσι πιστεύει το περιοδικό Esquire, που τη φωτογραφίζει για το φθινοπωρινό τεύχος του DT Magazine, της Ισπανίας, προς μεγάλη μας χαρά.
Θυμίζω:
Η 25χρονη ηθοποιός είναι ένας σέξι «βρικόλακας», που την γνωρίσαμε από την τεράστια εισπρακτική επιτυχία «Twilight».

Η Laetitia Casta, με αέρα παριζιάνικης κομψότητας στη Βενετία

Η Γαλλίδα καλλονή Laetitia Casta, που φέτος εκτελεί χρέη κριτή, έφερε αέρα παριζιάνικης κομψότητας στο φεστιβάλ Βενετίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 34χρονη ηθοποιός φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού «Harper’s Bazzar».
Είναι ηλίου φαεινότερον πως με την ομορφιά της συγκλονίζει όσα χρόνια κι αν περάσουν.