Νοτιοανατολικά της Μόσχας, στην όχθη του ποταμού Μόσχοβα, στην συμβολή με τον ποταμό Κολόμενκα, βρίσκεται η πόλη Κολόμνα.
Aπέχει 114 χιλιόμετρα με το τρένο από τη Μόσχα κι έχει πληθυσμό 161.881 κατοίκους.
Η πρώτη αναφορά για την Κολόμνα υπάρχει στα 1177. Ιδρυτής της πόλης θεωρείται ο πρίγκιπας Γκλεμπ της πόλης Ριαζάν. Λένε πως η Κολόμνα είναι η μικρή αδερφή της Μόσχας, παρότι είναι γηραιότερη από την ρωσική πρωτεύουσα.
Στις αρχές του 14ου αιώνα η πόλη είχε καταλειφθεί από τον πρίγκιπα Δανιήλ Μοσκόβσκι. Ιδιαιτέρα σημαντικός είναι ο ρόλος της Κολόμνα στην απόκρουση εισβολών των τάταρο-μογγολικών ορδών κατά την μακροχρόνια μάχη με την Χρυσή Ορδή. Στους 14-15ους αιώνες η πόλη αποτελούσε κέντρο συγκέντρωσης των ρωσικών στρατευμάτων.
Ο πρίγκιπας της Μόσχας Ντμίτρι, ο οποίος αργότερα ονομάστηκε Ντονσκόι, πραγματοποιούσε εδώ το 1380 την αναθεώρηση των διμοιριών, που αναχωρούσαν για το πεδίο Κουλικόβο στην μάχη με τις ορδές του Μαμάι-χαν. Ύστερα από ένα μήνα ο Ντμίτρι Ντονσκόι νίκησε τα στρατεύματα της Χρυσής Ορδής, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αριθμό των ρωσικών διμοιριών.
Η Κολόμνα για πολύ καιρό ήταν το κέντρο της πνευματικής ζωής του πριγκιπάτου της Μόσχας. Στην επικράτεια του Κρεμλίνου της Κολόμνας βρισκόταν το θερινό παλάτι του πρίγκιπα. Ο Ντμίτρι Ντονσκόι ερχόταν συχνά εδώ για να συμβουλευτεί τον επίσκοπο. Σε μία από τις εκκλησίες της Κολόμνας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της πόλης Σούζνταλ Ευδοκία.
Πραγματικό στολίδι της πόλης παραμένει το Κρεμλίνο της Κολόμνας. Την σημερινή του μορφή το Κρεμλίνο απόκτησε στις αρχές του 16ου αιώνα, κατά την διάρκεια της βασιλείας του Βασίλειου του 3ου.
Το κρεμλίνο της Κολόμνας ήταν δεύτερο σε μέγεθος μετά του Κρεμλίνου της Μόσχας και μέσα του δεν είχε πατήσει πόδι εχθρού. Το μήκος των τειχών αποτελούσε δύο χιλιόμετρα και ο αριθμός των πύργων έφτανε τους 17, σήμερα όμως έχουν μείνει μόνο 7. Χαρακτηριστική καλλιτεχνική εμφάνιση έχει ο γωνιακός στρογγυλός πύργος με την ονομασία ο πύργος της Μαρίνκας.
Αυτή η ονομασία σχετίζεται με τον μύθο πως το 1614 είχε φυλακιστεί στον πύργο η Μαρίνα Μνίσεκ σύζυγος του Λζεντμίτρι (Ψεύτο-Ντμίτρι), ο οποίος ήταν ο δήθεν εκ θαύματος επιζώντας γιος του Ιβάν του Τρομερού. Σύμφωνα με την μία εκδοχή πέθανε εδώ από τον «πόθο για την ελευθερία» και με μια άλλη – «μετατράπηκε σε καρακάξα η οποία πέταξε από το παράθυρο-πολεμίστρα».
Σήμερα η πόλη αποτελεί μεγάλο εκκλησιαστικό κέντρο, στο οποίο υπάρχουν τέσσερα ενεργά μοναστήρια: δύο γυναικεία και δύο ανδρικά. Το παλαιότερο – το Μπογκογιάβλενσκι Σταρο-Γκολούτβιν μοναστήρι ανδρών ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα με διάταγμα του Ντμίτρι Ντονσκόι. Ιδρυτής του θεωρείται ο Σέργιος του Ραντονέζ.
Τον τελευταίο καιρό η τουριστική κίνηση σε αυτήν την όμορφη πόλη έχει αυξηθεί σημαντικά. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά από μέλι και την πασίγνωστη παστίλλα της Κολόμνας, ένα μοναδικό προϊόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου