Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τα φιλιά καταπολεμάνε τα μικρόβια

Το ξέρατε ότι τα φιλιά καταπολεμάνε τα μικρόβια;
Για να σας το πω με αριθμούς:
Ένα φιλί είναι: 9 mg νερού, 700 mg αλμπουμίνης, 1,7 mg λίπους, 0,4 mg αλάτων και 100 mg οργανικών ουσιών που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Είναι, λοιπόν, ένας στυγνός «μεταφορέας» μικροβίων; Χωρίς αμφιβολία.

Και, όπως ισχυρίζεται με χιούμορ ένας αμερικανός γιατρός, ένα αληθινό φιλί προκαλεί τόση θερμότητα που καταστρέφει αμέσως όλα τα μικρόβια.

Το φιλί ως ρομαντική έκφραση θεωρείται ότι ξεκίνησε στην Ινδία, όπου το μεγαλύτερο ινδικό έπος που γράφτηκε στα σανσκριτικά περίπου το 1.000 π.Χ. το Μαχαμπχαράτα, περιελάμβανε τις πρώτες περιγραφές ενός ρομαντικού φιλιού στην ιστορία.

"Ακούμπησε το στόμα της στο στόμα μου και έκανε έναν ήχο που μου προκάλεσε ευχαρίστηση", αναφέρει το ποίημα.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι την εποχή εκείνη, το ρομαντικό φιλί ήταν άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και ότι στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Φιληθείτε, λοιπόν, γιατί χανόμαστε…

Βιρμανία, η χώρα της μαριονέτας

Η Βιρμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 676.578 km² και πληθυσμό 53.999.804.
Στη χώρα έχει εγκαθιδρυθεί στρατιωτική δικτατορία από το 1989 και ο δικτάτορας άλλαξε το όνομα σε Μιανμάρ από Βιρμανία.
Το νόμισμα της χώρας ονομάζεται Κυάτ.
Ιδιαίτερα αγαπητές είναι οι θεατρικές μουσικές και χορευτικές παραστάσεις και το παραδοσιακό θέατρο με μαριονέτες, η καταγωγή των οποίων ανάγεται στο αυλικό δράμα, που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αυτοκρατορική περίοδο, πριν την αγγλική αποικιοκρατία.

Οι ροζ ελέφαντες


Στη Βιρμανία εκτός από τους γνωστούς γκρι ελέφαντες, υπάρχουν και οι ροζ, που επισήμως ονομάζονται λευκοί.
Στη φωτό απολαμβάνουν το μπανάκι τους, γιατί ακολουθεί παρέλαση.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αφγανισταν: Τις βιάζουν και μετά τις βάζουν φυλακή

Η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία επικρίνει τις ενέργειες των αρχών του Αφγανιστάν, οι οποίες φυλακίζουν τις γυναίκες που φεύγουν από το σπίτι προσπαθώντας να αποφύγουν την βία.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχεδόν όλες οι ανήλικες κοπέλες και το ήμισυ των ενήλικων γυναικών που έχουν φυλακιστεί, βρέθηκαν στην φυλακή κατηγορούμενοι για τα λεγόμενα «ηθικά εγκλήματα», κυρίως λόγο της φυγής τους από τον σύζυγο, ο οποίος έκανε κατάχρηση εφαρμογής της δύναμης. Επίσης στην φυλακή πάνε και οι ανύπαντρες γυναίκες, οι οποίες έχουν καταδικαστεί για σεξ εκτός γάμου, ακόμη και στις περιπτώσεις βιασμών.

Στέκια για καλό φαγητό στη Μελβούρνη


Στη Μελβούρνη, των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν γραφικά σοκάκια με ζωντανή ατμόσφαιρα και πολλές επιλογές για καλό φαγητό.

Ποντίκια μεγέθους γάτας στα Florida Keys

Ποντίκια μεγέθους γάτας έχουν εισβάλλει στα Florida Keys της Αμερικής.
Πρόκειται για ένα αφρικανικό είδος αρουραίου, που μπορεί να ζυγίζει μέχρι 4kg και εμφανίστηκε στην περιοχή για πρώτη φορά μεταξύ 1999 και 2001.
Οι κάτοικοι στα Florida Keys φοβούνται ότι οι υπερμεγέθεις αρουραίοι θα καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους.

Τα μυστικά των ελληνικών πιάτων στην Αυστραλία

Η Maria Benardis αποτελεί την καλύτερη πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στην Αυστραλία.

Το 2007 ίδρυσε το «Greekalicious», το οποίο μέσα από μαθήματα μαγειρικής και ταξίδια στην Ελλάδα διδάσκει τα μυστικά των ελληνικών πιάτων.

Η Ελληνίδα που έχει ρίζες από τα Ψαρά κέρδισε το βραβείο «Best Mediterranean Cuisine Book in Australia» στο διαγωνισμό «2009 Gourmand World Cook Book» για το πρώτο της βιβλίο «My Greek Family Table».

Κάθε βδομάδα κάνει μια εκπομπή στο ελληνικό ραδιόφωνο «SBS» στα αγγλικά μεταδίδοντας γνώσεις μαγειρικής.

Στα μελλοντικά της σχέδια είναι να ανοίξει μια σχολή μαγειρικής που θα συνδυάζει και ταξίδια στην Ελλάδα.

Ταξίδι στα ρομαντικά Βαυαρέζικα κάστρα

Στα νότια της Γερμανίας, η δημοκρατία της Βαυαρίας προβάλλει με την πρωτεύουσά της, το Μόναχο, με παραμυθένια, φυσική ομορφιά.

Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η αγνή φύση, ο καθαρός αέρας, ο πολιτιστικός πλούτος και ο παροιμιώδης, άνετος βαυαρικός τρόπος ζωής.

Είτε με γιορτές με τοπικές ενδυμασίες, είτε με φεστιβάλ όπερας – οι μεσαιωνικές κωμοπόλεις και κάστρα, τα μεγαλοπρεπή ανάκτορα και οι μπαρόκ εκκλησίες, σχηματίζουν εξίσου αποτελεσματικά με τις βαυαρικές μητροπόλεις ένα ιδανικό φόντο. Η παράδοση και η σύγχρονη έκφραση σε απόλυτη αρμονία.

Η ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου αρχίζει από τη γοητευτική Μαρίενπλατς, στην Παλιά πόλη με το παλιό και νέο Δημαρχείο, τη Βαυαρική Όπερα, την αυστηρή μητρόπολη Φράουεν, την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και τα άλλα αξιοθέατα.

Αν θέλετε να γνωρίσετε τα Βαυαρέζικα Κάστρα, το Τυρόλο & τις λίμνες Σαλτσκαμεργκούτ προτεινόμενη διαδρομή:
Μόναχο - Σάλτσμπουρκ -´Ιννσμπρουκ - Κιτσμπύχελ - Μπαντ Ισλ - St. Wolfgang - Κιεμζέε - Μπέρχτεσγκαντεν - Ροζενχάιμ - Κάστρα Βαυαρίας.

Ο Μαξιμιλιανός ο Α’ και ο Λουδοβίκος ο Α΄ ονειρεύτηκαν να κάνουν το Μόναχο την πόλη των τεχνών.
Εκεί θα συναντήσετε την Παλαιά Πινακοθήκη, τη Γλυπτοθήκη, το Μέγαρο Ντυρκχαϊμ, το Δικαστικό Μέγαρο και τον παλαιό Βοτανικό κήπο.
Ακόμα μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού Ίζαρ, στις μεγάλες λεωφόρους και να θαυμάσετε την πόλη που είναι γεμάτη με ιστορικά μνημεία καθώς και με αρκετά θέατρα.

Στο Μόναχο υπάρχουν πολυκαταστήματα, μπουτίκ και σουβενίρ. Στην παλαιά πόλη θα βρείτε όλα τα μαγαζιά με επώνυμες μάρκες. Στο Σβάμπινγκ, υπάρχουν ακριβές μπουτίκ και πολλά παλαιοπωλεία. Είναι αδύνατο να φύγει κανείς χωρίς να αγοράσει ένα ποτήρι μπύρας. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε ξυλόγλυπτα, κεραμικά, αντικείμενα από φυσητό γυαλί, καθώς και βαυαρέζικες ενδυμασίες.
Τέλος δοκιμάστε τη Γερμανική κουζίνα η οποία μπορεί να μη χαρακτηρίζετε από φαντασία αλλά είναι νόστιμη και χορταστική.

Προτείνονται κοντινές εξορμήσεις με τρένο στο γειτονικό Τυρόλο, στο Σάλτσμπουρκ και στο Ίνσμπρουκ ή στις αυτοκρατορικές Βαυαρέζικες πόλεις Νυρεμβέργη και Ρέγκενσμπουρκ.

Κολόμνα, η μικρή αδελφή της Μόσχας

Νοτιοανατολικά της Μόσχας, στην όχθη του ποταμού Μόσχοβα, στην συμβολή με τον ποταμό Κολόμενκα, βρίσκεται η πόλη Κολόμνα.

Aπέχει 114 χιλιόμετρα με το τρένο από τη Μόσχα κι έχει πληθυσμό 161.881 κατοίκους.
Η πρώτη αναφορά για την Κολόμνα υπάρχει στα 1177. Ιδρυτής της πόλης θεωρείται ο πρίγκιπας Γκλεμπ της πόλης Ριαζάν. Λένε πως η Κολόμνα είναι η μικρή αδερφή της Μόσχας, παρότι είναι γηραιότερη από την ρωσική πρωτεύουσα.

Στις αρχές του 14ου αιώνα η πόλη είχε καταλειφθεί από τον πρίγκιπα Δανιήλ Μοσκόβσκι. Ιδιαιτέρα σημαντικός είναι ο ρόλος της Κολόμνα στην απόκρουση εισβολών των τάταρο-μογγολικών ορδών κατά την μακροχρόνια μάχη με την Χρυσή Ορδή. Στους 14-15ους αιώνες η πόλη αποτελούσε κέντρο συγκέντρωσης των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο πρίγκιπας της Μόσχας Ντμίτρι, ο οποίος αργότερα ονομάστηκε Ντονσκόι, πραγματοποιούσε εδώ το 1380 την αναθεώρηση των διμοιριών, που αναχωρούσαν για το πεδίο Κουλικόβο στην μάχη με τις ορδές του Μαμάι-χαν. Ύστερα από ένα μήνα ο Ντμίτρι Ντονσκόι νίκησε τα στρατεύματα της Χρυσής Ορδής, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ τον αριθμό των ρωσικών διμοιριών.

Η Κολόμνα για πολύ καιρό ήταν το κέντρο της πνευματικής ζωής του πριγκιπάτου της Μόσχας. Στην επικράτεια του Κρεμλίνου της Κολόμνας βρισκόταν το θερινό παλάτι του πρίγκιπα. Ο Ντμίτρι Ντονσκόι ερχόταν συχνά εδώ για να συμβουλευτεί τον επίσκοπο. Σε μία από τις εκκλησίες της Κολόμνας παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της πόλης Σούζνταλ Ευδοκία.

Πραγματικό στολίδι της πόλης παραμένει το Κρεμλίνο της Κολόμνας. Την σημερινή του μορφή το Κρεμλίνο απόκτησε στις αρχές του 16ου αιώνα, κατά την διάρκεια της βασιλείας του Βασίλειου του 3ου.

Το κρεμλίνο της Κολόμνας ήταν δεύτερο σε μέγεθος μετά του Κρεμλίνου της Μόσχας και μέσα του δεν είχε πατήσει πόδι εχθρού. Το μήκος των τειχών αποτελούσε δύο χιλιόμετρα και ο αριθμός των πύργων έφτανε τους 17, σήμερα όμως έχουν μείνει μόνο 7. Χαρακτηριστική καλλιτεχνική εμφάνιση έχει ο γωνιακός στρογγυλός πύργος με την ονομασία ο πύργος της Μαρίνκας.

Αυτή η ονομασία σχετίζεται με τον μύθο πως το 1614 είχε φυλακιστεί στον πύργο η Μαρίνα Μνίσεκ σύζυγος του Λζεντμίτρι (Ψεύτο-Ντμίτρι), ο οποίος ήταν ο δήθεν εκ θαύματος επιζώντας γιος του Ιβάν του Τρομερού. Σύμφωνα με την μία εκδοχή πέθανε εδώ από τον «πόθο για την ελευθερία» και με μια άλλη – «μετατράπηκε σε καρακάξα η οποία πέταξε από το παράθυρο-πολεμίστρα».

Σήμερα η πόλη αποτελεί μεγάλο εκκλησιαστικό κέντρο, στο οποίο υπάρχουν τέσσερα ενεργά μοναστήρια: δύο γυναικεία και δύο ανδρικά. Το παλαιότερο – το Μπογκογιάβλενσκι Σταρο-Γκολούτβιν μοναστήρι ανδρών ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα με διάταγμα του Ντμίτρι Ντονσκόι. Ιδρυτής του θεωρείται ο Σέργιος του Ραντονέζ.
Τον τελευταίο καιρό η τουριστική κίνηση σε αυτήν την όμορφη πόλη έχει αυξηθεί σημαντικά. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα τοπικά κρασιά από μέλι και την πασίγνωστη παστίλλα της Κολόμνας, ένα μοναδικό προϊόν.

Λιχουδιαστά whoopies

Η Lucy Stuart, μόλις άνοιξε το Grey Lynn στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας και μας δείχνει με ικανοποίηση μια "σύνθεση" από whoopies.
Πρόκειται για λιχουδιαστά κεϊκομπισκότα, που η όψη τους θυμίζει κοκ ή σάντουιτς. Στο στόμα το νιώθεις αφράτο και μαλακό!

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

H Lozanova κολλάζει όλο το Αγγλικό celebrity

Πρώην Ρlaymate η Nikoleta Lozanova, εστεμμένη το 2006 στη χώρα της με τον ομώνυμο τίτλο, έγινε γνωστή με το ερωτικό της σκάνδαλο με τον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Dimitar Berbatov.
Η Βουλγάρα καλλονή πέρασε και από άλλα κρεβάτια γνωστών αθλητών, σύμφωνα με τη σχετική ειδησεογραφία.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός μας δείχνει το δρόμο

Η αυτοκινητοβιομηχανία Holden απειλούσε να μεταφέρει τη λειτουργία της σε άλλη χώρα, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής στην Αυστραλία.
Πριν τρεις μέρες η Holden ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία της για άλλη μια δεκαετία, αφού εξασφάλισε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας επιδότηση 200 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Θυμίζω:
Στην Αυστραλία λειτουργούν τρεις κατασκευάστριες εταιρίες οχημάτων.
Στην αμερικανική Ford προσφέρθηκε επιδότηση 103 εκατ. για να μην κλείσει το εργοστάσιό της μέχρι το 2016.
Στη φωτό, περιχαρής η Αυστραλή πρωθυπουργός Julia Gillard στο εργοστάσιο της Holden, τη μέρα που ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τη λειτουργία του μέχρι το 2022.

Κολοκοτρώνης: Μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απηύθυνε στην Πνύκα, τον πιο κάτω λόγο προς τους νέους του Α΄ Γυμνασίου της Αθήνας:

Παιδιά μου!
Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και δια τους παλαιούς Έλληνας, οποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, οποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, δια ταύτα σας λέγουν καθ' ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας. Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.

Εις τον τόπον, τον οποίον κατοικούμε, εκατοικούσαν οι παλαιοί Έλληνες, από τους οποίους και ημείς καταγόμεθα και ελάβαμε το όνομα τούτο. Αυτοί διέφεραν από ημάς εις την θρησκείαν, διότι επροσκυνούσαν τες πέτρες και τα ξύλα. Αφού ύστερα ήλθε στον κόσμο ο Χριστός, οι λαοί όλοι επίστευσαν εις το Ευαγγέλιό του, και έπαυσαν να λατρεύουν τα είδωλα. Δεν επήρε μαζί του ούτε σοφούς ούτε προκομμένους, αλλ' απλούς ανθρώπους, χωρικούς καί ψαράδες, και με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος έμαθαν όλες τες γλώσσες του κόσμου, οι οποίοι, μολονότι όπου και αν έβρισκαν εναντιότητες και οι βασιλείς και οι τύραννοι τους κατέτρεχαν, δεν ημπόρεσε κανένας να τους κάμη τίποτα. Αυτοί εστερέωσαν την πίστιν.

Οι παλαιοί Έλληνες, οι πρόγονοί μας, έπεσαν εις την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους, και έτσι έλαβαν καιρό πρώτα οι Ρωμαίοι, έπειτα άλλοι βάρβαροι καί τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν ό,τι ημπορούσαν, δια να αλλάξη ο λαός την πίστιν του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ' εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν. Τον ένα έκοπταν, ο άλλος το σταυρό του έκαμε. Σαν είδε τούτο ο σουλτάνος, διόρισε ένα βιτσερέ [αντιβασιλέα], έναν πατριάρχη, καί του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέρνοντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ήμερα χειρότερα· διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού ανελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καί τοιουτοτρόπως κάθε ήμερα ο λαός ελίγνευε καί επτώχαινε.

Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από το λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινε και επροόδευσεν η Εταιρεία.

Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα. Άλλά δεν εβάσταξε!.

Ήλθαν μερικοί και ηθέλησαν να γένουν μπαρμπέρηδες εις του κασίδη το κεφάλι. Μας πονούσε το μπαρμπέρισμά τους. Μα τι να κάμομε; Είχαμε και αυτουνών την ανάγκη. Από τότε ήρχισεν η διχόνοια και εχάθη η πρώτη προθυμία και ομόνοια. Και όταν έλεγες τον Κώστα να δώσει χρήματα διά τας ανάγκας του έθνους ή να υπάγει εις τον πόλεμο, τούτος επρόβαλλε τον Γιάννη. Και μ' αυτόν τον τρόπο κανείς δεν ήθελε ούτε να συνδράμει ούτε να πολεμήσει. Και τούτο εγίνετο, επειδή δεν είχαμε ένα αρχηγό και μίαν κεφαλή. Άλλά ένας έμπαινε πρόεδρος έξι μήνες, εσηκώνετο ο άλλος και τον έριχνε και εκάθετο αυτός άλλους τόσους, και έτσι ο ένας ήθελε τούτο και ο άλλος το άλλο. Ισως όλοι ηθέλαμε το καλό, πλην καθένας κατά την γνώμη του. Όταν προστάζουνε πολλοί, ποτέ το σπίτι δεν χτίζεται ούτε τελειώνει. Ο ένας λέγει ότι η πόρτα πρέπει να βλέπει εις το ανατολικό μέρος, ο άλλος εις το αντικρινό και ο άλλος εις τον Βορέα, σαν να ήτον το σπίτι εις τον αραμπά και να γυρίζει, καθώς λέγει ο καθένας. Με τούτο τον τρόπο δεν κτίζεται ποτέ το σπίτι, αλλά πρέπει να είναι ένας αρχιτέκτων, οπού να προστάζει πως θα γενεί. Παρομοίως και ημείς εχρειαζόμεθα έναν αρχηγό και έναν αρχιτέκτονα, όστις να προστάζει και οι άλλοι να υπακούουν και να ακολουθούν. Αλλ' επειδή είμεθα εις τέτοια κατάσταση, εξ αιτίας της διχόνοιας, μας έπεσε η Τουρκιά επάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε, και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα.

Εις αυτή την κατάσταση έρχεται ο βασιλεύς, τα πράγματα ησυχάζουν και το εμπόριο και ή γεωργία και οι τέχνες αρχίζουν να προοδεύουν και μάλιστα ή παιδεία. Αυτή η μάθησις θα μας αυξήσει και θα μας ευτυχήσει. Αλλά διά να αυξήσομεν, χρειάζεται και η στερέωσις της πολιτείας μας, η όποία γίνεται με την καλλιέργεια και με την υποστήριξη του Θρόνου. Ο βασιλεύς μας είναι νέος και συμμορφώνεται με τον τόπο μας, δεν είναι προσωρινός, αλλ' η βασιλεία του είναι διαδοχική και θα περάσει εις τα παιδιά των παιδιών του, και με αυτόν κι εσείς και τα παιδιά σας θα ζήσετε. Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος. Όλα τα έθνη του κόσμου έχουν και φυλάττουν μια Θρησκεία. Και αυτοί, οι Εβραίοι, οι όποίοι κατατρέχοντο και μισούντο και από όλα τα έθνη, μένουν σταθεροί εις την πίστη τους.

Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία.

Τελειώνω το λόγο μου.

Ζήτω ο Βασιλεύς μας Όθων! Ζήτω οι σοφοί διδάσκαλοι! Ζήτω η Ελληνική Νεολαία!
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΑΙΩΝ (13 Νοεμβρίου 1838)

Στο Περθ της Αυστραλίας ο Robert De Niro

Στο Περθ της Αυστραλίας βρίσκεται ο Robert De Niro...
Ο διάσημος ηθοποιός που έχει τιμηθεί με δυο Όσκαρ, ήρθε στην Αυστραλία για τα εγκαίνια του νέου εστιατορίου Burswood Entertainment Complex.
Ο De Niro είναι συνιδιοκτήτης της αλυσίδας αυτών των εστιατορίων που λειτουργούν σε πολλές χώρες.

Άνεργος έχτισε το σπίτι του με χαρτονομίσματα

Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Frank Buckley έχτισε το σπίτι του από χαρτονομίσματα.
Χρειάθηκε ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρτονομίσματα αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ζει με το επίδομα ανεργίας.

Όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι και τα διαχωριστικά τριών δωματίων στο διαμέρισμά του είναι κατασκευασμένα από συμπιεσμένη χαρτομάζα από χαρτονομίσματα. Τα τραπεζογραμμάτια είχαν αποσυρθεί από την τράπεζα λόγω φθοράς και παραχωρήθηκαν στον Μπάκλεϊ εντελώς δωρεάν.
ΕΔΩ, δηλώσεις από τον Frank Buckley.

Έρχονται εκλογές, ανθίζουν τα ρουσφέτια

Νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής κατατίθενται στη Βουλή, προσφάτως.

Χωρίς διάλογο και χωρίς επεξεργασία, όλα στο πόδι, με άλλοθι το Μνημόνιο και τις επερχόμενες εκλογές.
Ευκαιρία για να γίνονται ρουσφέτια στους "ημέτερους" - όπως συμβαίνει εδώ χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σε άρον – άρον απόσυρση του νομοσχεδίου για την λειτουργία «του Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ» το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συγχωνεύσεις αγροτικών φορέων προχώρησε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, μετά απόφαση των βουλευτών της ΝΔ να το καταψηφίσουν.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου συμπαρασύρει και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας η οποία αφορά θέματα λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. Για πρωτοφανή κατάσταση και απαράδεκτα πράγματα έκαναν λόγο το ΚΚΕ.

Επιπλέον: Μετωπική σύγκρουση είχαν ΠαΣοΚ και ΝΔ με αφορμή καταγγελίες της Συγγρού για "ρουσφετολογικές προσλήψεις στα ΕΛΤΑ" με απόφαση που συνυπογράφει και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

60 πιανίστες στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στη Ρόδο

Ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου της Ρόδου θα διεξαχθεί από 17 έως 23 Απριλίου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Οι διαγωνιζόμενοι θα διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα που συνολικά ξεπερνούν τις 10.000€, καθώς και ατομικές συναυλίες στη Ρόδο, την Αθήνα και το Παρίσι.

Έπειτα από συντονισμένη προβολή του διαγωνισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πρόκειται να συμμετέχουν περισσότεροι από 60 πιανίστες ηλικίας 17 έως 32 ετών από 30 χώρες.

H Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Απριλίου στις 21.00, όπου θα δοθούν τα χρηματικά έπαθλα και τα μετάλλια. Θα ακολουθήσει συναυλία από τους τρεις φιναλίστ.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου αποτελεί ένα θεσμό που ξεκίνησε το 2004 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, τον μήνα Απρίλιο στη Ρόδο με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ρόδιο πιανίστα Σέργιο Αϊβάζη. Διοργανώνεται από την Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Arte Con Anima και το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής UNESCO και του Δήμου Ροδίων.

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου αποτελούν καταξιωμένοι πιανίστες και μουσικοί παιδαγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν τιμήσει μέχρι σήμερα με την παρουσία τους τον θεσμό αυτό είναι οι: Ντόρα Μπακοπούλου, France Clidat, Cyprien Katsaris, David Lively, Vladimir Viardo, Marian Rybicki.

Μιχάλης Πλατύρραχος, πρεσβευτής της Κρητικής Μουσικής

Όποιος ακούσει την γλαφυρότητα της αφήγησής του, δεν πιστεύει ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκτός Ελλάδος και τα ελληνικά είναι η δεύτερή του γλώσσα...
Ο λόγος για τον Μιχάλη Πλατύρραχο, που έχει ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, σκορπώντας με τα συγκροτήματά του τον πολιτιστικό μας πλούτο, σε ξένους και Έλληνες.

Το πιο συγκινητικό του ταξίδι ωστόσο, το πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2001, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο χωριό του πατέρα του, στις Κουρούτες Αμαρίου, όπου εμφανίστηκε στο Πανηγύρι του Αγίου Τίτου, διασκεδάζοντας τους χωριανούς και λοιπούς συγγενείς, ανθρώπους που είχε αποχωριστεί ο πατέρας του πριν από 30 χρόνια.
Κάθε Δευτέρα βράδυ επιμελείται στο ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ του Σύδνεϋ, την ραδιοφωνική εκπομπή «Όσια και Ιερά της Κρήτης».

Πωλείται η βίλα όπου πέρασε μήνα του μέλιτος ο Κέννεντι

Η βίλα, στην οποία ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέννεντι και η σύζυγός του Ζακλίν πέρασαν το μήνα του μέλιτος το 1953, πωλείται προς 95 εκατ. δολλάρια, γράφει η εφημερίδα Daily Mail.
Χτισμένο το 1925 το σπίτι βρίσκεται στην περίφημη συνοικία του Μπέβερλι Χιλς στο Λος Άντζελες.
Περισσότερα ΕΔΩ!

Οι Τούρκοι επιστρέφουν στους Ελληνοκύπριους το Βαρώσι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλλιέτ οι Τούρκοι επιστρέφουν στους Ελληνοκύπριους το Βαρώσι.
Το σχετικό άρθρο με τίτλο "Το Βαρώσι, η πόλη φάντασμα ανοίγει", αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο, όσοι Ε/κ είχαν σπίτια θα μπορούν να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Μιλλιέτ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου αποφάσισε να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής τέθηκε στην ημερήσια διάταξη και το άνοιγμα των Βαρωσίων τη μέρα που οι Ε/κ θα αναλαμβάνουν την Προεδρία της ΕΕ.
Θυμίζω:
Το Βαρώσι παλαιότερα ήταν μια πανέμορφη περιοχή, γεμάτη λουλούδια και ένας από τους πιο πολυτελείς προορισμούς διακοπών για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.
Το 1974, ωστόσο, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο διχοτόμησε το νησί. Οι πολίτες έφυγαν από τα σπίτια τους, με την ελπίδα κάποια στιγμή να επιστρέψουν. Η πόλη ερήμωσε και πλέον, από τότε, τελεί υπό τη διοίκηση του Τουρκικού στρατού.

Oι Αυστραλοί στο πλευρό των Ελλήνων

Oι Αυστραλοί του Σύδνεϋ στο πλευρό των Ελλήνων.
Κάνουν έκκληση στην αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταδικάσει τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα και ζητούν από την Ε.Ε., την ελληνική κυβέρνηση και τους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς «την άμεση εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων και όχι προγραμμάτων λιτότητας».

Καβάφης: Είμαι Ελληνικός...


Τι εννοούσε ο Καβάφης, όταν δήλωνε στον Στρατή Τσίρκα:
- «Είμαι κ' εγώ ελληνικός. Προσοχή, όχι Ελλην, ούτε Ελληνίζων, αλλά Ελληνικός».

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η Τουρκία διαφημίζει τον ιατρικό τουρισμό της

Σπουδαίο όνομα επιδιώκει να γίνει η Τουρκία στον τουρισμό υγείας...
Στόχος των αρμοδίων παραγόντων της είναι να θεραπεύονται κατά μέσο όρο 500.000 τουρίστες τον χρόνο και να μπαίνουν στα ταμεία της χώρας έσοδα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιτυχίες της Τουρκίας στον τομέα υγείας, θα προβληθούν στη διάρκεια μιας διεθνούς έκθεσης που θα γίνει στη Μόσχα.

Μεταξύ αυτών θα διαφημιστούν οι εγχειρίσεις καρδιάς, η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι θεραπείες του καρκίνου, η μεταμόσχευση οργάνων και η ρομποτική επέμβαση.

Θυμίζω:
Ο ιατρικός τουρισμός της Τουρκίας, στοχεύει σε πελάτες από τη Βόρεια Αμερική και χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου οι υπηρεσίες υγείας στοιχίζουν ακριβά, καθώς και οι κοντινές χώρες που στερούνται επαρκούς τεχνολογίας.

Σύμφωνα με στοιχεία των Τούρκων, ο αριθμός των ασθενών που πηγαίνουν στην Τουρκία για θεραπεία, αυξάνεται κατά 15% κάθε χρόνο.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς στην Αυστραλία

Στη Μελβούρνη για έναν και μοναδικό αγώνα, που θα γίνει στις 19 Μαίου, έρχεται ο θρύλος των 38 πρωταθλημάτων και των 24 κυπέλλων.
Αντίπαλός του θα είναι η ομάδα Βίκτορι και η συνάντηση θα γίνει στο Etihad Stadium.

To παρασκήνιο λέει πως το Σύδνεϋ προσπάθησε να "κλέψει" την έδρα, αλλά δεν τα κατάφερε.
Θυμίζω:
Οι φίλαθλοι της Μελβούρνης έχουν αποδείξει πως γεμίζουν το γήπεδο πιο εύκολα, απόδειξη ότι και η εθνική Αυστραλίας δεν δίνει πλέον αγώνες στο Σύδνεϋ.

Ο άνθρωπος που δαγκώνει τη μύτη του


Αυτός δαγκώνει τη μύτη του.
Περισσότερα ΕΔΩ!

H Alessandra Ambrosio φωτογραφίζεται στον Βόσπορο

Περιμένει το δεύτερο παιδί της (είναι στον έβδομο μήνα), αλλά δεν πρόκειται, όσο τουλάχιστον μπορεί, να σταματήσει να δουλεύει.

Η Alessandra Ambrosio επιδεικνύει την κοιλίτσα της μπροστά στον Βόσπορο.
"Όμορφη η Κωσνταντινούπολη", έγραψε στο Twitter, η Βραζιλιάνα ακριβοπληρωμένη καλλονή κι "ανέβασε" η ίδια αυτή αυτή τη φωτογραφία.

Οι ακροδεξιοί της Βουλγαρίας απαιτούν αλλαγή των Τουρκικών ονομασιών

Το ακροδεξιό κόμμα της Βουλγαρίας ΑΤΑΚΑ, απαιτεί την αλλαγή των περιοχών που έχουν Τουρκικές ονομασίες.

Ο αρχηγός του κόμματος ΑΤΑΚΑ Βόλεν Σιδέροφ (φωτό), στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ζήτησε να αλλάξουν στα χωριά, πόλεις, βουνά και ποταμούς όλες οι Τουρκικές ονομασίες.

Το 1821 μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε

Την Επανάσταση την έκαναν μια χούφτα άνθρωποι, που αψήφισαν την παντοδυναμία και την υπεροπλία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Όρθωσαν το ανάστημά τους και πολέμησαν για τα ιδανικά.
Οι αξίες των αγωνιστών του 1821, τα μεγάλα επιτεύγματά τους και η πλούσια ιστορία, μάς δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε.

Η μεγαλύτερη ξαπλώστρα του κόσμου


Η μεγαλύτερη ξαπλώστρα του κόσμου βρίσκεται στην παραλία Bournemouth της Νότιας Αγγλίας.
Είναι έργο του γλύπτη Stuart Murdoch.
Η καρέκλα ζυγίζει περίπου έξι τόνους και έχει 8,5 μέτρα ύψος.

824 υγρότοποι, το θαύμα της φύσης

H WWF, ξεκινώντας από την Κρήτη, κατέγραψε 824 υγρότοπους στα νησιά μας.
Θυμίζω και αισιοδοξώ:

Τον περασμένο Φεβρουάριο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπογράφτηκε Προεδρικό Διάταγμα για τη νομική προστασία των πολύτιμων υγρότοπών μας.

Γνωρίζουμε όμως, πως οι παρεμβάσεις των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον δεν κινούνται πάντα στα όρια της λογικής ή του νόμου.

Συνεπώς, θα χρειαστεί τοπική παρουσία, συνεχή εγρήγορση και πολλή, πολλή επιμονή.
Η φωτό είναι από τη λίμνη Καϊάφα.

Ενας υδροβιότοπος που φιλοξενεί ψάρια, χέλια, φίδια, χελώνες.
Η λίμνη είναι επίσης γνωστή για την ορνιθοπανίδα της. Συνολικά έχουν παρατηρηθεί 160 είδη πουλιών. Ανάμεσά τους υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως πετρίτες (Falco peregrinus), μαυροβουτηχτάρια (Podiceps nigricollis), κιστικόλια (Cisticola juncidis) κ.α. Κατά τη διάρκεια μάλιστα του χειμώνα η λίμνη αποτελεί σημαντικό σταθμό μετανάστευσης πουλιών.

Η περιοχή του Καϊάφα έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar, Corine - βιότοποι Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λόγω της αξιοσημείωτης ορνιθοπανίδας, έχει οριστεί ως μια Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας. Είναι ορισμένη ως Καταφύγιο Θηραμάτων. Εχει χαρακτηριστεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Είναι χαρακτηρισμένος Αρχαιολογικός Χώρος.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η γιορτή του Πουρίμ

Στη φωτό αριστερά, Εβραίοι γιορτάζουν την γιορτή του Πουρίμ στις 9 Μαρτίου, στο Mea Shearim.
Η Εβραϊκή λέξη "πουρ", σημαίνει πεπρωμένο ή μοίρα.

Η γιορτή του Πουρίμ στην Εβραϊκή παράδοση γιορτάζεται στη μνήμη της σωτηρίας των Εβραίων από ένα επιζήμιο διάταγμα που εξέδωσε ο πρωθυπουργός του Βασιλείου της Περσίας, ο Αμάν, την εποχή του Πέρση βασιλιά Αχασβερός.

Την ημέρα του Πουρίμ οι Εβραίοι οφείλουν να διαβάζουν την ιστορία των γεγονότων που συνέβησαν τότε, από μία περγαμηνή που ονομάζεται μεγκιλά, να στέλνουν φαγητά και γλυκά σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, να ετοιμάζουν εορταστικό τραπέζι και να δίνουν χρήματα στους φτωχούς. Τα παιδιά, σύμφωνα με το έθιμο, μεταμφιέζονται και κάνουν θόρυβο με ροκάνες όταν διαβάζεται το όνομα του Αμάν.

Το «ΟΚ» δεν έχει καμιά σχέση με το ελληνικό «όλα καλά»

Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου 1839, κσαναταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ.
Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση "Όλα Καλά", που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες που δούλευαν στα λιμάνια της Αμερικής όταν έλεγχαν τα φορτία που έφερναν ή έστελναν.

Έγραφαν τα αρχικά ΟΚ αντί για το "όλα καλά" και έτσι έμεινε στην ιστορία!

Αξίζει να διευκρινισθεί:
Όλες οι σοβαρές πηγές (Oxford English Dictionary cd-rom, AskOxford, Online Etymology Dictionary, αλλά και η Wikipedia και το The Straight Dope, συμφωνούν στο ότι η έκφραση «ΟΚ» δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το ελληνικό «όλα καλά», ούτε με το σκοτσέζικο «och aye», ούτε με το ινδιάνικο «oke» ή «okeh», ούτε με το γαλλικό «aux Cayes», ούτε με το «au quais», ούτε με τον Obediah Kelly, ούτε με το «zero killed», ούτε με το «waw-kay», ούτε με το «hoacky», ούτε με ένα σωρό άλλες «λαϊκές» (παρ)ετυμολογήσεις.

Γιατί; Γιατί για καμία απ’ αυτές δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να την τεκμηριώνουν. Εξ άλλου, το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στο Νέο Κόσμο για τους Έλληνες.

Το 1963-64, όμως, ο Allen Walker Read, έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια στην ετυμολόγηση του «ΟΚ», βρήκε, επιτέλους, κάποια απτά στοιχεία.

Τη δεκαετία του 1830, έγινε της μόδας στη Βοστόνη η χρήση ακρωνύμων. Ακρώνυμα, συντμήσεις και αρκτικόλεξα εμφανίζονταν καθημερινά στις εφημερίδες, άλλοτε «λογικά» και άλλοτε ως λογοπαίγνια, χιουμοριστικά ή (επίτηδες) ανορθόγραφα. Έτσι, υπάρχει (τεκμηριωμένα) η χρήση των αρχικών Ο.Κ. με την έννοια «all correct», «όλα σωστά», ή «όλα εντάξει» — φράση που εμφανίζεται, μάλιστα, και γραμμένη ως «oll korrect» ή «ole kurrect».

Η καθαριότητα δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά


Η καθαριότητα δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά, αλλά και έμπνευση.
Η φωτό μας ήρθε από το Dangyang, που βρίσκεται στην επαρχία Hubei της Κίνας.

23 Μαρτίου: Μια μέρα σαν κι αυτή...

Παρασκευή, 23 Μαρτίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας και εθνική γιορτή του Πακιστάν (το 1956 το Πακιστάν γίνεται η πρώτη Ισλαμική Δημοκρατία).

Μια μέρα σαν κι αυτή το 1821:
* Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα που είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους και τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο).

* Στην Αγία Λαύρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Λόντος και ο Ζαΐμης υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης (φωτό).

* 1903 : Οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το δημιούργημα τους, που έμελλε να κατακτήσει τους αιθέρες και να εκμηδενίσει τις αποστάσεις, το αεροπλάνο.

"Επιχείρηση κιμάς"

"Επιχείρηση Κιμάς" (αγγλ. Operation Mincemeat)...
Έτσι ονομάστηκε μια επιτυχημένη βρετανική επιχείρηση αποπροσανατολισμού κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε σαν αντικειμενικό σκοπό να πείσει τη γερμανική Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση της Βέρμαχτ (OKW, Oberkommando Wehrmacht) ότι οι Σύμμαχοι επρόκειτο να εισβάλλουν στην Σαρδηνία και την Ελλάδα αντί για τη Σικελία που ήταν ο πραγματικός τόπος της απόβασης.

Σκοπός της επιχείρησης ήταν να τοποθετηθούν παραπλανητικά έγγραφα σε ένα πτώμα που θα ξεβραζόταν σε μια ακτή της Ισπανίας.

Η επιχείρηση περιγράφτηκε σε βιβλίο και αργότερα έγινε ταινία με τον τίτλο "The Man Who Never Was" (ελληνική απόδοση: Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ).

Χαρακτηριζόμενη ως "σχέδιο μέσα στο σχέδιο" αποτελούσε τμήμα του γενικότερου σχεδίου εξαπάτησης των Γερμανών με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Μπέρκλεϊ" (Operation Barcley).

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πρόβα νυφικού για γυναίκα 343 κιλά

Το γεγονός πως ζυγίζει περίπου 343 κιλά, δεν την εμποδίζει να κάνει πρόβα νυφικού.

Η 33χρονη Susanne Eman, σχεδιάζει το γάμο της με τον 35χρονο σεφ Parker Clack, ύστερα από την γνωριμία που έκαναν οι δυό τους στο διαδίκτυο πέρσι.
Περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Επάγγελμα: Κοιμάται σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Κίνα

7.800 ήταν οι υποψήφιοι...
Η Zhuang είναι μία από τα 3 τυχερά άτομα που επελέγησαν στην Κίνα.

Καθήκον της είναι να κοιμάται σε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων στην Κίνα, για να δοκιμάσει την ποιότητα τους και να κρίνει εάν είναι κατάλληλα να υποδεχτούν πελάτες.
Ήδη η Zhuang έχει κοιμηθεί σε περισσότερα από 200 ξενοδοχεία.
Περισσότερα ΕΔΩ!

Δεν έκοψε τα μαλλιά της από τότε που γεννήθηκε

Η 12χρονη Natasha Moraes de Andrade από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας έχει να κόψει τα μαλλιά της, περίπου, από τότε που γεννήθηκε.
Έφτασαν πλέον σε μήκος τα 1,6 μέτρα και για την περιποίησή τους χρειάζεται ένα μπουκάλι σαμπουάν την εβδομάδα.
Περισσότερα ΕΔΩ!

Ρωσικό Boeing 737 απογειώθηκε με μια τρύπα στο φτερό

Πανικός στον αέρα! Ρωσικό αεροπλάνο τύπου Boeing 737 απογειώθηκε με μια τρύπα στο φτερό.

Το αεροπλάνο είχε καθυστερήσει στην πίστα του αεροδρομίου της Μόσχας την αναχώρησή του, όταν ένας από τους επιβάτες παρατήρησε το κενό στην αριστερή πτέρυγα πάνω από τη μία από τις μηχανές. Είναι χαρακτηριστικό πως επί συνόλου 70 επιβατών, οι 27 αρνήθηκαν να παραμείνουν στο αεροπλάνο και έφυγαν αγανακτισμένοι, όμως ο πιλότος αποφάσισε να κάνει την πτήση κανονικά.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Komsomolskaya Pravda αναφέρεται λεπτομερέστερα στο περιστατικό, με την προσθήκη ότι πριν από την ανακάλυψη του προβλήματος, το αεροπλάνο αποπειράθηκε να απογειωθεί δύο φορές, χωρίς επιτυχία.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε τελικά με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση στη σιβηρική πόλη του Κρασνογιάρσκ.

Σύδνεϋ, Park Hyatt: Λούσο, χλιδή, πολυτέλεια

Κατατάσσεται στις δέκα πιο ακριβές σουίτες στον κόσμο, με τιμή 16.000 δολάρια τη βραδιά και βρίσκεται στο Park Hyatt του Σύδνεϋ, στην παραδοσιακή περιοχή The Rocks.

Η σουίτα του Park Hyatt έχει πανοραμική θέα στην Όπερα (φωτό), δύο υπνοδωμάτια, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα και τζάκι. Βεβαίως, τόση πολυτέλεια είναι αδιανόητο να μη συνοδεύεται από 24ωρη υπηρεσία μπάτλερ.
ΕΔΩ, η διεύθυνση ΑΝ χρειαστεί να κάνετε μια κράτηση!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο ακριβή σουίτα στον κόσμο είναι η Royal Penthouse στο Hotel President Wilson στη Γενεύη, που διαθέτει 12 υπνοδωμάτια, 12 μπάνια, το δικό της γυμναστήριο και στοιχίζει 65.000 δολάρια τη βραδιά.

Ο καρχαρίας με το ελληνικό όνομα

O Καρχαρίας Νοσοκόμα (nurse shark) είναι πολύ γνωστός στις παραλίες της Αυστραλίας. Λιγότεροι υπάρχουν στα βόρεια, ενώ οι περισσότεροι ζουν στο νότιο τμήμα των ανατολικών ακτών και στα δυτικά νερά της Αυστραλίας.

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ορισμένες απρόκλητες επιθέσεις σε κολυμβητές, αλλά γενικά δεν θεωρούνται απειλητικοί για τους ανθρώπους.
Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 4,3 μέτρα και σε βάρος τα 150 κιλά.
Το επιστημονικό του όνομα Ginglymostomatidae είναι ελληνικό!

Είναι νυκτόβιο και συνήθως ζει μοναχικό, ενώ την ημέρα κυκλοφορεί σε κοπάδια που μπορούν να φτάσουν τους 40 καρχαρίες.
Θεωρούνται οι κορυφαίοι θηρευτές των ωκεανών και ως εκ τούτου είναι σημαντικοί για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, γι αυτό προστατεύονται από τη νομοθεσία και απαγορεύεται η αλιεία τους στη Νέα Νότια Ουαλία, στη Δυτική Αυστραλία, στη Βικτόρια, στην Τασμανία και στο Queensland.

Πρόσφατες έρευνες από το εργαστήριο στο Σίδνεϊ αναφέρουν ότι οι Καρχαρίες Νοσοκόμα στην ανατολική ακτή είναι τώρα πάνω από 1340.

Η κύρια τροφή του nurse shark είναι τα μαλακόστρακα, τα μαλάκια, τα θαλάσσια φίδια και άλλα ψάρια, ιδιαίτερα σαλάχια. Επιπλέον τρέφεται με φύκια, αστακούς, καβούρια και κοράλια.

Για τους ψαράδες είναι εύκολος στόχος και το κρέας τους καταναλώνεται αλατισμένο.

Στην Αυστραλία, λαμπερό τανγκό από την Αφροδίτη

Οι Αυστραλοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία από τις σπανιότερες εκδηλώσεις για το αστρονομικό ημερολόγιο - τη διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον ήλιο.

Το φαινόμενο αυτό, που είναι αρκετά σπάνιο και ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν με μυστικιστικό δέος, είχε συμβεί το 2004 (και πιο πριν τα έτη 1639, 1761, 1874 και 1882) και δεν θα ξανασυμβεί ποτέ πριν το 2117.

Η Αφροδίτη θα φαίνεται σαν μια μικροσκοπική κινούμενη μαύρη κουκίδα πάνω στον τεράστιο ηλιακό δίσκο, καλύπτοντας μόλις το 0,1% της επιφάνειάς του.

Το φαινόμενο θα αρχίσει περίπου 08:16 π.μ. και θα λήξει έξι και μισή ώρες αργότερα (περίπου 14:44).

Επιστήμονες από το Σύδνεϋ εφιστούν την προσοχή του κοινού ότι αυτό το σπάνιο φαινόμενο θα πρέπει να το παρακολουθήσουν με ασφάλεια μόνο μέσα από ένα ηλιακό τηλεσκόπιο, κιάλια ή ειδικά γυαλιά ηλίου.

Σημαντική λεπτομέρεια:
Το 1768, το βρετανικό Ναυαρχείο όρισε ως αποστολή στον Κουκ, υποπλοίαρχο τότε στον βαθμό, να ηγηθεί επιστημονικής αποστολής στη νήσο Ταϊτή του νότιου Ειρηνικού, για να εγκαθιδρύσει αστρονομικό παρατηρητήριο. (Στη συνέχεια ανακάλυψε την Αυστραλία για λογαριασμό των Βρετανών). Η αποστολή τους ήταν να παρατηρήσουν μια σπάνια διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από το δίσκο του Ηλίου.

Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 12 Αυγούστου 1768 με το πλοίο «Endeavour» και έφτασε στην Ταϊτή στις 13 Απριλίου 1769. Στις 3 Ιουνίου 1769, ο Κουκ είχε μετρήσει επιτυχώς τον χρόνο διέλευσης της Αφροδίτης. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησε τους επιστήμονες να βελτιώσουν την αντίληψή τους για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος.

Αυτόματος πωλητής κάνναβης στη Νέα Ζηλανδία

Ο πρώτος σύλλογος που πουλάει επισήμως κάνναβη στη Νέα Ζηλανδία, είναι γεγονός.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του που κάνουν χρήση κάνναβης, διαθέτει στο Ώκλαντ, μηχάνημα αυτόματης πώλησης - κάτι σαν κουλοχέρηδες- που πωλεί ένα γραμμάριο κάνναβης σε ναϋλον συσκευασία για $20 Αυστραλίας (περίπου 18 ευρώ).

Ο σύλλογος με το όνομα Daktory, έχει τα γραφεία του στη Νέα Lynn, άνοιξε το Νοέμβριο του 2008 και καυχάται πως έχει μέλη του αρκετές χιλιάδες άτομα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Julian Crawford, 61 ετών (φωτό δεξιά), δήλωσε ότι το μηχάνημα αυτόματης πώλησης είναι ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να νομιμοποιηθεί η χρήση κάνναβης.

Από την πλευρά της η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά το θέμα κι όπως δήλωσε εκπρόσωπός της η αστυνόμευση που κάνει είναι "εργασία ρουτίνας".

3.500 σακιά για τον κίνδυνο πλημμύρας στη Nathalia

3.500 σακιά χρησιμοποίησαν σαν ανάχωμα την Τρίτη το βράδυ οι κάτοικοι στα βόρεια προάστια της Nathalia, για ν' αποφύγουν τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν εφέτος την Αυστραλία.

Eίναι μια μικρή πόλη στη Βικτώρια, με πληθυσμό 1.431 άτομα, φημισμένη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της.
Το Nathalia Football Club, συμμετέχει στην Murray Football League και η περιοχή έχει γήπεδο του γκολφ.

Διαθέτει γυμνάσιο και δημοτικό σχολείο καθώς και ένα περιφερειακό καθολικό κολέγιο και ένα καθολικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στη Nathalia, υπάρχει επίσης έδρα της πανεπιστημιακής Σχολής Glenvale.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Αναμένεται κατακλυσμός λόγω τήξης των πάγων

Η άνοδος της στάθμης του ωκεανού, στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική θα φθάσει τα 10-20 μέτρα ως συνέπεια της τήξης των πάγων στον πλανήτη. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρίτσαρντ Λέιν, συνεργάτης του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε των σχετικών ερευνών, που διεξήγαγε το ϊδρυμα.

Με αυτά τα δεδομένα θα αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της Γης και το 70% του πληθυσμού για να μην πλημμυρίσει θα αναγκαστεί να μετεγκατασταθεί σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Ωστόσο η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια.

Φρέσκο χαλλούμι μοίρασαν σήμερα στην Κύπρο

Πατάτες μοιράζουν στην Ελλάδα, φρέσκο χαλλούμι μοίρασαν σήμερα στην Κύπρο...
Αύριο μία τεράστια ποσότητα θα δίνεται έξω από το Προεδρικό, αλλά και σε ιδρύματα.

Οι κτηνοτρόφοι της Κύπρου βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό, ζητώντας την εφαρμογή της νομοθετημένης ποσόστωσης 51% αιγοπρόβειο γάλα στην παραγωγή χαλουμιού.

Προχθές έχυσαν μπροστά από το Προεδρικό 20 τόνους γάλακτος, που έμεινε αδιάθετο και χθες έχυσαν άλλο τόσο.

Το μακρύτερο νυφικό στον κόσμο στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία έραψαν το μακρύτερο νυφικό στον κόσμο. Για να το παρουσιάσουν, οι σχεδιαστές χρειάστηκαν αερόστατο.

Το ολόλευκο λοφίο μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων το έραβαν δέκα ράφτες επί εκατό ημέρες. Για μεγαλύτερη θεαματικότητα, το μοντέλο το ανέβασαν με αερόστατο, ψηλά, πάνω από το έδαφος.

Οι εμπειρογνώμονες του Βιβλίου ρεκόρ Γκίνες επιβεβαίωσαν πως αυτό είναι το μακρύτερο νυφικό στον κόσμο.

Ξεπουλιέται η Ελλάδα στους Τούρκους

«Αποκρατικοποιήσεις, Εξαγορές και Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα» ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση το πακέτο ιδιωτικοποίησης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα όπως αεροδρόμια, μαρίνες, ξενοδοχεία, ακίνητα σε κάποια νησιά, ένα μέρος της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων, φυσικό αέριο και την διαχείριση των τρένων και εργοστάσια.

Ο συμπρόεδρος του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, Selim Egeli, είπε ότι η ιδιωτικοποίηση είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του πακέτου σταθερότητας στην Ελλάδα και τόνισε ότι αρκετοί Τούρκοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρουν για το θέμα.

Ο Έλληνας συντονιστής του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Πάνος Πρωτοψάλτης από είπε ότι η χώρα μας περιμένει έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Λαγκάρντ: Να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί στην Ελλάδα

Οι μισθοί στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο για να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αυτό υποστήριξε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Αυστραλιανής τηλεόρασης "ABC 7.30 Report".

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η "σιδηρά κυρία" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε ότι «για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα, με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη τόσο σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «πώς αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με τον κατώτατο μισθό να πρόκειται να μειωθεί επιπλέον 22%, συνακόλουθα να μειώνεται η ζήτηση και συνεπώς να μειώνονται οι εισφορές και τα έσοδα για το κράτος» η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμα για αύξηση των εσόδων του κράτους από την είσπραξη φόρων», ενώ, σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει ότι στην Ελλάδα «είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ’ ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ’ ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία», καταλήγοντας ότι η λύση βρίσκεται στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Σε άλλη ερώτηση εάν θα ήταν πιο απλό να είχε η Ελλάδα το δικό της νόμισμα την αξία του οποίου θα υποτιμούσε, ώστε να βγει από την κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξηγεί ότι «όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μπορούν οι χώρες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προχωρήσουν σε υποτίμηση, τρόπον τινά, με το να μειώσουν το εργασιακό κόστος».