Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Το σπίτι του Wolfgang Amadeus Mozart

Μια μέρα σαν κι αυτή 5/12/1791: Πεθαίνει ο Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Δημοφιλής και συνδεδεμένος με τον βιεννέζικο κλασικισμό και τη λεγόμενη «Πρώτη Σχολή της Βιέννης», συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα.

Φωτογραφία μου στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Wolfgang Amadeus Mozart στις 27 Ιανουαρίου 1756, στο Σάλτσμπουργκ - τμήμα τότε της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους και νυν της Αυστρίας.

Διεύθυνση: Getreidegasse 9. Επίσημη ιστοσελίδα ΕΔΩ

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Λακάνη - Lakani, το βραβευμένο παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου

Λακάνη - Lakani, ένα παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου με κατσίκι, ρεβίθια, τραχανά, γιαούρτι - Μαγειρεύεται παραμονή Αγίων Αποστόλων στην Λίνδο αλλά και σε άλλα χωριά, όπως το Ασκλιπιό.

H ιδέα του πιάτου: Η Λακάνη ή Λεκάνη πήρε το όνομά της από το κεραμικό σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται το οποίο μοιάζει με λεκάνη ή τσανάκα, όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο.

Το πιάτο είναι χαρακτηριστικό Ροδίτικο, μιάς και αποτελεί συνήθη παρασκευή μαγειρέματος κρέατος, συνδεδεμένη με τα ήθη και τις συνήθειες του τόπου.

Η εξελιγμένη συνταγή συνταγή της Λακάνης: Κάνοντας μία σύβραση (όπως λέμε στη Ρόδο (με ντόπιο ελαιόλαδο) με φρεσκοτρυμμένη τομάτα (από ώριμες τομάτες Κρητηνίας), καλοθρεμένη άγρια κατσίκα Καλυθιών, αρωματισμένη με «μακρυά Μυρωδιά» (αλλιώς το κύμινο στη Ρόδο) μουλιασμένο με σούμα για την απομάκρυνση της μυρωδιάς, θρούμπι χεράτα μαζεμένο, σβησμένα με ημίγλυκο Μπωνιάτικο Κρασί. Ο ανθός αλατιού που χρησιμοποιείται προέρχεται από τις Λεκάνες του Νησιού (αλλιώς οι αλυκές που μοιάζουν σαν λεκάνες όπου λιμνάζει το θαλασσινό νερό για τη συγκομιδή του αλατιού), στρογγυλεύει την γλυκύτητα της τοματένιας σάλτσας και της οξύτητας που δίνει ο τραχανάς φτιαγμένος με μεράκι στη Καταβιά.

Λακάνη λοιπόν, είναι η γευστική λεκάνη με κατσίκι, τραχανά και ρεβίθια που για το δρόσισμα συνοδεύεται με γιαούρτι και λίγο δυόσμο.

Το πιάτο αυτό αποτελεί ιδανικό πρεσβευτή της μεσογειακής δίαιτας, της εποχικότητας των υλικών καθώς και της αρμονικής συνοχής τους, μια συνταγή που αναδεικνύει τον Ροδίτικο γαστρονομικό και παραγωγικό πλούτο.

Λεπτομέρεια: Η λακάνη του ροδίτη σεφ Ανδρέα Δερμάτη, βραβεύτηκε στην Πορτογαλία, στο European Young Chef Award 2021 της IGCAT.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Το δαχτυλίδι που δωρίζουν οι καλόγεροι στο Θεοβάδιστο Σινά

Της Αγίας Αικατερίνης σήμερα, μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και το μυαλό ξαναγυρνά στα ταξίδια μου στα Θεοβάδιστα μέρη του Σινά.

Η Ιερά Μονή Σινά, παραδοσιακά συνδέεται με τη βιβλική γη της Μαδιάμ του Νοτίου Σινά, στην Αίγυπτο, εκεί όπου ο Μωυσής είδε το όραμα της Αγίας Βάτου.

Στη φωτογραφία, προσκυνητής των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης, τα οποία βρέθηκαν στο Παρεκκλήσιο της κορυφής του όρους που φέρει σήμερα το όνομά της.

Η Ιερά Παράδοση αναφέρει ότι η Παναγία, βλέποντας που ο Κύριος χαμογελούσε στην Αικατερίνη και δεν την αποστρεφόταν, όπως πριν, καθώς τώρα ήταν βαπτισμένη χριστιανή, τού είπε:

«Υιέ μου, τώρα που δεν αποστρέφεσαι την Αικατερίνη, δώσε της ένα δαχτυλίδι για να είναι πάντοτε και στην αιωνιότητα πνευματική σου νύφη!».

Από τότε, οι Σιναΐτες Πατέρες δωρίζουν σε κάθε προσκυνητή της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, ένα δαχτυλίδι, σε ανάμνηση αυτού του θαύματος και Θείου ονείρου.

Ένα τέτοιο δαχτυλίδι έχω στη συλλογή μου και το φοράω καθημερινά. Είναι ανεκτίμητο ενθύμιο από το ιερό Μοναστήρι του Σινά και μου θυμίζει την αυταπάρνηση της Αγίας και Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης, επαναφέροντας στην μνήμη μου εκείνες τις Σιναΐτικες καλογερικές και ιλαρές μορφές που μου το δώρισαν.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Independent: Τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Ρόδο

Κατάλογο με τα καλύτερα ξενοδοχεία στη Ρόδο για το 2023 δημοσίευσε ο βρετανικός Independent. Η σχετική λίστα έχει ως εξής:

Καλύτερο ξενοδοχείο στην Παλιά Πόλη: In Camera Art Boutique (φώτο).

Καλύτερο ξενοδοχείο με μποέμ αισθητική: Cooks Club City beach

Καλύτερο ξενοδοχείο με κριτήριο την εσωτερική διακόσμηση: Marco Polo Mansion

Καλύτερο ξενοδοχείο hotel: Melenos Art boutique

Καλύτερο ξενοδοχείο για οικογένεια: Helea Family Beach Resort

Καλύτερο ξενοδοχείο για απόδραση από την καθημερινότητα: Casita Casita

Καλύτερο οικονομικό ξενοδοχείο: Cactus Hotel

Καλύτερο ξενοδοχείο για νυχτερινή ζωή: Kouros Exclusive

Καλύτερο ξενοδοχείο- οικογενειακή επιχείρηση Nama Retreat.

Sloppy Joe’s, το μπαρ που ενέπνεε τον Χέμινγουέϊ

 

To 1999 ταξίδεψα με κρουαζιερόπλοιο στην Καραϊβική!

Όταν το Century κατέπλευσε στο Κη Γουέστ, το πρώτο πράγμα που ήθελα να δω ήταν το μπαρ Sloppy Joe’s, στη Florida. Ο λόγος; Mέσα σε αυτό το μπαρ, ο διάσημος συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ έγραψε περίπου τα δύο τρίτα των δημοσιευμένων έργων του.

Μάλιστα ο Χέμινγουεϊ ήταν αυτός που πρότεινε στον πρώτο ιδιοκτήτη του μπαρ, τον Joe Russell, να του δώσει τη σημερινή του ονομασία "Sloppy" - που σημαίνει λασπωμένος, ακατάστατος, απρόσεκτος- καθώς τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Sloppy Joe’s είχε ένα δάπεδο μονίμως καλυμμένο με λιωμένο πάγο.

Ο διάσημος Αμερικανός λογοτέχνης, που σύχναζε στο Sloppy Joe's με την παρέα του ήταν τόσο φανατικός θαμώνας, που κάποτε χαριτολογώντας αποκάλεσε τον εαυτό του συνιδιοκτήτη ή μυστικό συνέταιρο της επιχείρησης.

Αξίζει να προσθέσω ότι από το 1980 στο Sloppy Joe's, πραγματοποιείται διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου σωσία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

«Αν θέλετε να γνωρίσετε μια κουλτούρα, μην ασχοληθείτε με τις εκκλησίες, τα κυβερνητικά κτίρια ή τις πλατείες των πόλεων, αλλά περάστε ένα βράδυ στα μπαρ της». Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ στήριζε με τις πράξεις του αυτό ρητό.


Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Βουδαπέστη, το ιδανικό σημείο για τέλειες φωτογραφίες

Ο Προμαχώνας των Ψαράδων είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία στη Βουδαπέστη.

Το ρομαντικό αυτό μέρος βρίσκεται κοντά στο Κάστρο της Βούδας. Από το 1987 είναι ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Frigyes Schulek, χτίστηκε μεταξύ 1899 και 1905 αποτελείται από 7 πυργίσκους, με τον καθένα να συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 896.

Με υπέροχη θέα στον ποταμό Δούναβη, το νησί της Μαργαρίτας, αλλά και άλλα κτήρια ορόσημα, όπως η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, το Κοινοβούλιο και η Ακαδημία των Επιστημών ο Προμαχώνας των Ψαράδων είναι το ιδανικό σημείο για να βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες.

Μεταξύ της Εκκλησίας του Ματθαίου και του Προμαχώνα των Ψαράδων, δεσπόζει το έφιππο άγαλμα του πρώτου Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας, του Αγίου Στεφάνου.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Μονεμβασιά. Λακωνική και ανυπότακτη

Λίγος ρομαντισμός ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Και η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας για να περάσετε τις ημέρες σας με περπάτημα στα στενά της και επίσκεψη στα κάστρα της περιοχής. Ολόγυρα παραμένει σαν άθικτη η Ιστορία της υπερήφανης και ανυπότακτης Μάνης

Mονεμβασία ή Μονεμβασιά, Μαλβάζια ή Μαλβαζούι. Αυτό το βραχονήσι που ενώνεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης ορθώνεται περήφανα και έχοντας πίσω του όλο το Aιγαίο μοιάζει έτοιμο να σαλπάρει, γι' αλλού. Σα να μας κάνει χάρη που είναι δεμένο με τη ξηρά, που μας δίνει την ευκαιρία να το επισκεφθούμε εύκολα, που μας αφήνει να βρεθούμε δίπλα του, χωρίς τίποτε το απειλητικό πλέον να κρύβεται πίσω από τα τεράστια τείχη.

Σύμφωνα με τη παράδοση η εικόνα της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας έφευγε από τη Σπάρτη και εμφανιζόταν στη Μονεμβασιά. Στο σημείο της εμφάνισης της έλαμπε φως και ανάβλυζε νερό. Οι Χρυσαφίτες έπαιρναν την εικόνα πίσω αλλά αυτή επέστρεφε στη Μονεμβασιά. Στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα κτίστηκε, το 1600 περίπου, ο ναός της "Εύρεσης" για να την στεγάσει.

Δίπλα του κτίσθηκε κι ένα μοναστήρι. Το μοναστήρι αυτό σήμερα είναι ο παραδοσιακός ξενώνας "Κελλιά" που φιλοξενεί τουρίστες προσφέροντας όλες τις ανέσεις, καθαριότητα και εξυπηρέτηση σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Διαβαίνοντας τα καλντερίμια της Καστροπολιτείας θα γνωρίσετε αιώνες ιστορίας ενός τόπου που μάγεψε κατακτητές και πειρατές Φράγκους, Βυζαντινούς, Τούρκους, Ενετούς, Καταλανούς, Αλγερινούς. Περπατήστε στα στενά της, απολαύστε την ομορφότερη θέα από την Άνω Πόλη, όπου θα δείτε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, βαδίστε σε λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ανεβείτε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μιας από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο.

Η πόλη χωριζόταν σε δύο μεγάλους μαχαλάδες, την άνω πόλη της οποίας σήμερα σώζονται ερείπια και την κάτω πόλη που υπάρχει ακόμα. Στην άνω πόλη που προστατευόταν από δικό της τείχος, κατοικούσαν οι άρχοντες και στεγάζονταν οι διοικητικές αρχές της πόλης, ενώ στην κάτω πλευρά ήταν οι γειτονιές των ναυτικών που είχαν έτσι εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Η παρακμή της πόλης άρχισε με την παράδοση της στους Τούρκους, αφού πολλοί από τους τοπικούς άρχοντες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και μεταναστεύουν στη Βενετία, τη Κέρκυρα και τη Κρήτη. Η απελευθέρωση ήρθε το 1823 μετά από πολυήμερη πολιορκία.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Ο τοπικός χαρακτήρας της πόλης έμεινε, όμως, αναλλοίωτος. Μέχρι και τώρα η Μονεμβασιά δεν αφήνει κανέναν από τους περαστικούς επισκέπτες της να ξεχάσει τις ιδιαίτερότητές της. Τα μικρά δωμάτια των ξενοδοχείων μέσα στα παλιά σπίτια με τα πολλά επίπεδα και τα τοξωτά ταβάνια, ο δαίδαλος που δημιουργούν τα λιθόστρωτα στενά σοκάκια, τα σκαλάκια και οι καμάρες, οι βυζαντινές εκκλησίες με τις παλιές εικόνες, τα κανόνια στις άκρες του κάστρου που κοιτάει το πελαγος, τα ερείπια της άνω πόλης, όλα βρίσκονται στην ίδια θέση, εδώ και αιώνες, για να θυμίζουν "τα παλιά" και να διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. 

Οχυρωμένοι οικισμοί με καστρόσπιτα και πύργους να υψώνονται λιτά και απέριττα με φόντο τον μυθικό Ταΰγετο, μεγαλοπρεπείς κατακόρυφους βράχους και το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου. Ο κάβος Κρεμμύδι, το Καμήλι νοτιότερα, το άσπρο ξωκλήσι του Αγίου Φωκά πάνω στο κύμα.

Στη Μονεμβασιά νούμερο "1" αξιοθέατο η καστροπολιτεία της. Η μοναδική ελληνική μεσαιωνική πόλη βρίσκεται κάτω από έναν αγέρωχο και επιβλητικό βράχο 300 μέτρων. Θα σε μαγέψουν τα στενά καλντερίμια που την διατρέχουν από άκρη σε άκρη και θα θαυμάσεις την μεσαιωνική αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Απαραίτητη είναι η επίσκεψη στο Μουσείο, το ναό του Ελκόμενου Χριστού που βρίσκεται στην πλατεία του κάστρου, την Παναγία Χρυσαφίτισσα και το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. 

Στον κατάλογο με τα αξιοθέατα του Κάστρου συναντάμε το μουσουλμανικό τέμενος της Α΄ Τουρκοκρατίας, τις χτισμένες γύρω στο 1700 εκκλησίες της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και του Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και το ναό της Παναγίας Χρυσαφίτισσας (17ου αιώνα). Εννοείται ότι δεν φεύγεις από τη Μονεμβασιά, αν δεν επισκεφτείς το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, για να τον «δεις» να αγναντεύει τη θάλασσα έχοντας κατακτήσει την αιωνιότητα.

Το πολύ αξιόλογο και μοντέρνο στο στήσιμό του αρχαιολογικό μουσείο είναι η ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε τον πραγματικά μοναδικό οικισμό. "Μενεξέ Καλεσί" το έλεγαν το Κάστρο οι Τούρκοι, από τα λουλούδια του.

Πολλές γραφικές και όμορφες ταβέρνες - καφενεία κρύβονται μέσα στο κάστρο και σας προδιαθέτουν να καθίσετε, έστω και αν νιώσετε λίγο στενάχωρα, λόγω γενικότερου χωροταξικού προβλήματος. Το φαγητό είναι καλό σε γενικές γραμμές και όχι κατ' ανάγκη "τουριστικό". 

Κοντινές εκδρομές: Κλασσικές διαδρομές αποτελούν η Νεάπολη με τα γύρω χωριά Βελανιδιά, Άγιος Νικόλαος, Παραδείσι και το υπέροχο σπήλαιο της Καστανιάς – Ελαφόνησος, καθώς και η πιο μακρινή, αλλά υπέροχη Μάνη – Γύθειο – Αρεόπολη – Οίτυλο – Λιμένι.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η επίσκεψη στο Γεράκι, βόρεια της Μονεμβασιάς, όπου βρίσκεται το μοναδικό φιόρδ στην Ελλάδα. Είναι ένας παράδεισος μοναδικής ομορφιάς και ιδιαιτερότητας.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μονεμβασιάς, αξιζει μια μικρή εκδρομή μέχρι την Πλύτρα, με πολύ όμορφες παραλίες και τη μοναδική βυθισμένη πόλη του αρχαίου Ασωπού.

Ιδιαίτερα προτείνω εκδρομή στο πανέμορφο και γραφικό Οίτυλο, μια από τις παλαιότερες πόλεις στη Μάνη. Χαρακτηριστικό της περιοχής του Οιτύλου είναι οι 67 παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί που μαγεύουν τον επισκέπτη. Μία επίσκεψη στα κάστρα της περιοχής, στις Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες με τις εκπληκτικές αγιογραφίες, στους πύργους που στέκονται αγέρωχοι στο πέρασμα των χρόνων, και μία βόλτα στα πετρόχτιστα καλντερίμια και μονοπάτια, θα σας μυήσουν στην πλούσια ιστορία του τόπου. Στο Οίτυλο αφού απολαύσετε τη θέα της θάλασσας πάτε στην Αρεόπολη, χωριό της δυτικής Μάνης του νομού Λακωνίας. Είναι ιστορικός οικισμός, που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας, πατρίδα των Μαυρομιχαλέων. Αποτελεί έδρα του Δήμου Οιτύλου και έχει κριθεί διατηρητέος, κρατώντας το παραδοσιακό χρώμα της Μάνης. 



 


Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Στο σπίτι του Ναπολέοντα μιλούσαν ελληνικά

Μια μέρα σαν κι αυτή, 15/10/1815 εξορίζεται στο νησί της Αγίας Ελένης στον κόλπο της Γουινέας, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Ο Ναπολέων έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Χάρη σ' αυτόν η Γαλλία αναδείχθηκε σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη της εποχής εκείνης. Τα στρατιωτικά κατορθώματα του Ναπολέοντα δεν οδήγησαν απλώς στη δημιουργία μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας, αλλά άλλαξαν και τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης για πάντα.


Ο Ναπολέων γεννήθηκε στην πόλη Αιάκειο (Ajaccio) στην Κορσική, μόλις ένα χρόνο αφού το νησί πέρασε από τη Δημοκρατία της Γένοβας στη Γαλλία.

Εκεί είχαν φτάσει εκείνη την περίοδο Μανιάτες από την Ελλάδα. Ο πατέρας του Ναπολέοντα, Κάρολος Βοναπάρτης, έχει πολύ στενή φιλία με την ελληνική οικογένεια της Πανώριας Στεφανοπούλου και στο σπίτι του Ναπολέοντα μιλούσαν ελληνικά!

Επίσης πρόγονος του Βοναπάρτη ανήκε στην γενιά των Στεφανοπούλων και έφερε το όνομα Καλόμερος, o οποίος μετανάστευσε από το Αιάκειο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Εκεί το όνομα Καλόμερος πήρε την ιταλική του μορφή και έγινε Buona Parte (δηλ. καλό μέρος).

(Φωτογραφία μου, μπροστά στο άγαλμα του Ναπολέοντα, στην Κορσική).

ΟΣΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ

Μια μέρα σαν κι αυτή, 15/10/1902, ο γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω, ύστερα από υπόδειξη του Κώου ιστοριοδίφη Ιάκωβου Ζαρράφτη. 

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τους Ιταλούς αρχαιολόγους Laurenzi (1930) και Morricone (1937-38), μαζί με εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης και πλέον ο χώρος είναι διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα (άνδηρα), που συνδέονται με κλίμακες.

Το Ασκληπιείο αποτελεί το σπουδαιότερο αρχαιολογικό μνημείο του νησιού, αλλά και ένα από τα πιο φημισμένα ασκληπιεία της αρχαιότητας. Στους αρχαίους χρόνους αποτελούσε χώρο λατρείας του θεού Ασκληπιού και χώρο θεραπείας αλλά και διδασκαλίας της Ιατρικής.


Εκε
ί δίδαξε ο Ιπποκράτης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιατρικής κατά την αρχαιότητα, στη σχολή που είχε ιδρύσει ο ίδιος.


Το Ασκληπιείο της Κω κτίστηκε σε απόσταση περίπου 4 χλμ από την πόλη, πάνω σε ένα λόφο σε ένα άλσος κυπαρισσιών. Κύριος του Άλσους ήταν ο Κυπαρίσσιος Απόλλων, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο κορινθιακού ρυθμού ναός. Στο χώρο του Ασκληπιείου εκτός από τον Απόλλωνα οι Κώοι λάτρευαν και άλλους Θεούς, όπως το Δία Ικέσιο, το Δία Πατρώο, το Δία Μηχανέα, την Αθηνά Φατρία, τον Απόλλωνα Κάρνειο και τις Μοίρες.

Σημαντικότερα ευρήματα στο Ασκληπιείο της Κω είναι δεκαεπτά επιγραφές οι οποίες δίνουν ιστορικές πληροφορίες, είκοσι – τέσσερα χειρουργικά εργαλεία, τα οποία περιγράφονται στα έργα της Ιπποκρατικής Συλλογής, μερικά μαρμάρινα αναθηματικά μέληνα αυτί, ένα νοσηρό πέος και δύο γυναικεία στήθη) και σύνολο νομισμάτων του 4ου αιώνα μ.Χ.

Η σημερινή όψη του χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και καθότι ιερό, στο Ασκληπιείο της Κω απαγορευόταν η κοπή των δέντρων. Το 32 π.Χ. ο Τυρούλλιος, ναύαρχος του Αντωνίου, έκοψε κυπαρίσσια του ιερού άλσους, για να ναυπηγήσει πλοία, και το επόμενο έτος, μετά την ήττα του Αντωνίου στο Άκτιο, θανατώθηκε στο Ασκληπιείο κατεντολή του Οκτάβιου ως ιερόσυλος.

H οικοδομική δραστηριότητα στο χώρο του Ασκληπιείου άρχισε από τη μυκηναϊκή εποχή, αλλά τα ερείπια του ανεσκαμμένου συγκροτήματος δεν είναι παλαιότερα του 4ου π.Χ. αιώνα. Δηλαδή δεν έχει ανευρεθεί τίποτα απολύτως από το Ασκληπιείο του 5ου αιώνα, οπότε γεννήθηκε και διδάχθηκε την ιατρική ο Ιπποκράτης. Άλλωστε το 413-412 η Κως χτυπήθηκε από τον ισχυρότερο ως τότε σεισμό και λογικό είναι να καταστράφηκαν όποιες κατασκευές υπήρχαν στο ιερό.


Το παλαιότερο κτίσμα είναι ένας βωμός, που κατασκευάστηκε περί τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στους θεούς Ήλιο, Ημέρα, Εκάτη και στο γιο του Ασκληπιού, Μαχάονα. Τον αιώνα εκείνο άρχισε στο χώρο του ιερού η λατρεία του Ασκληπιού, περίπου ταυτόχρονα με τον συνοικισμό της πόλης της Κω.