Τι έτρωγαν στη βυζαντινή εποχή πλούσιοι και φτωχοί;
Κατ αρχήν οι Βυζαντινοί δεν είχαν τη συνήθεια του πρωινού. Έτρωγαν το «άριστον», έτσι έλεγαν το πρώτο φαγητό της ημέρας. Το έτρωγαν όχι το πρωί, όπως οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά γύρω στο μεσημέρι. Ακολουθούσε το γεύμα το απόγευμα και το βράδυ, πριν βασιλέψει ο ήλιος, το δείπνο, που ήταν κατά κανόνα το πιο μεγάλο και δαπανηρό φαγητό.
Στους Βυζαντινούς άρεσαν πάρα πολύ τα ψάρια, γι αυτό έτρωγαν μέχρι και ψαρόπιτες!!! Μερικές φορές έβραζαν μαζί με τα ψαριά (ένα είδος κακαβιάς) και διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα, όπως νάρδο, κολίανδρο, άνηθο, κρεμμύδια, πράσα, σκόρδα κ.α
Την εποχή των Κομνηνών η υποδοχή των καλεσμένων γινόταν με ένα ποτήρι κονδίτο φτιαγμένο με κρασί και διάφορα μπαχαρικά. Το δείπνο έκλεινε με ρυζόγαλο, γλυκό κυδώνι και σερμπέτι με γάλα αμυγδάλων.
Το κρασί είχε ιδιαίτερη θέση στο βυζαντινό κόσμο, καθώς από αυτό γινόταν η Θεία Ευχαριστία. Το κρασί που χρησίμευε σε αυτό τον ιερό σκοπό το ονόμαζαν «νάμα». Οι Βυζαντινοί έπιναν το κρασί ανέρωτο ή όταν το αραίωναν το έκαναν με ζεστό νερό.
Τα γεωπονικά κείμενα της εποχής μνημονεύουν την παρασκευή κρασιού και από άλλα φρούτα π.χ. από μυρσίνη, από σπόρους ροδιού, από μήλα, αχλάδια ή κυδώνια κ.α.
Όλα τις παραπάνω πληροφορίες τις ανέσυρα από το αρχείο μου εξαιτίας ενός σχετικού βιβλίου που διάβασα αυτή τη βδομάδα.
Τίτλος του «Αι της γαστρός ηδοναί». Το βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και στις 150 σελίδες του επιχειρείται μια προσέγγιση στη μαγειρική των αρχαίων Ελλήνων. Το έγραψε η Φωτεινή- Χλόη Αττιτή (φωτό), η οποία γεννήθηκε στη Ρόδο κι από την ηλικία των 10 ετών ζει μόνιμα στη Σύμη.
Είναι συγγραφέας κι άλλων βιβλίων κι ασχολείται με μεγάλη επιτυχία με τις παραδόσεις, ιδιαίτερα όμως με τη μαγειρική τέχνη και το πάντρεμα υλικών και φαντασίας.
Τούτο μόνο θα σας πω: Της Φωτεινής, της έβγαλε το καπέλο κι ο πολύς Ηλίας Μαμαλάκης και η συνταγή της με το ταπεινό "φακόριτζο" πήρε το δεύτερο βραβείο στη μακρινή Ιαπωνία (οι Ιάπωνες δεν είχαν σκεφτεί το πάντρεμα όσπριων με ...ρύζι), μόνο που το βραβείο το χρεώθηκε το MEGA κι όχι η Συμιακιά μαγείρισσα!
Σε κάποια εκπομπή θα κάνω την υπέρβαση και θα την καλέσω στο στούντιο, είμαι σίγουρος θα έχει πολλά ενδιαφέροντα να μας πει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου