«Ηρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου», «Πριν το χάραμα», «Ανοιξε γιατί δεν αντέχω», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Τα δειλινά», «Που 'σαι Θανάση», «Αγωνία», «Δεν πουλάω την καρδιά μου», «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε», «Η άμαξα μες τη βροχή», «Γιατί να φύγεις μακριά», «Γλάροι», «Σιγανοψιχάλισμα», «Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις», «Αναψε το τσιγάρο»...
Τα παραπάνω τραγούδια είναι ένα μικρό, πλην ενδεικτικό κομμάτι της δημιουργίας του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, από τους κορυφαίους λαϊκούς στιχουργούς, στον οποίο είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα (14/11), στις 9.30 μ.μ., στο Θέατρο Badminton στην Αθήνα.
Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης γεννήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - στο Τσανάκ Καλέ το 1902 και ήρθε στην Ελλάδα με τα πρώτα προσφυγικά κύματα. Μορφωμένος και γλωσσομαθής, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κώστα Βίρβου μιλούσε τέσσερις γλώσσες, ο Βασιλειάδης εργάστηκε για ένα διάστημα στο υπουργείο Ναυτικών, το οποίο άφησε μόλις τον κέρδισε η Στιχουργική, για χάρη της οποίας εγκατέλειψε και κάθε άλλη επαγγελματική απασχόληση.
Η πρώτη επίσημη δισκογραφική του παρουσία χρονολογείται το Δεκέμβρη του 1946, ωστόσο είχε κιόλας ξεχωρίσει προπολεμικά με το «Μπρος στον Αγιο Σπυρίδωνα», που έγινε μεγάλη επιτυχία με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου.
Σημαντική λεπτομέρεια: Ο Χ. Βασιλειάδης έμεινε γνωστός ως «Τσάντας ο Λόγιας», (λέγεται πως το παρατσούκλι του κόλλησε ο Στράτος Παγιουμτζής), καθώς γύριζε στα στέκια των μουσικών στην οδό Ιωνος με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο στίχους, που τις περισσότερες φορές τους πουλούσε.
«Ιωνος μέσα στο στενό στο Μάριο το Συριανό η Ευτυχία μας η «Γρηά» πουλούσε στίχους μπιρ παρά/ Να κι ο «Κοριός» με τον Πετσά και το Νταράλα το Λουκά, ο Χατζηχρήστος ο «γλυκός» κι ο Δερβενιώτης ο «χοντρός»/ ο Χιώτης ο Μανώλης ο «Γκραν Αριστοκράτης»/ μαζί κι η Μαίρη Λίντα με τα γουναρικά της, ο Τόλιος ο Καλδάρας καθόταν στη γωνία τον πήρε το μπουζούκι απ' τη Γεωπονία/ «Τσάντας ο Λόγιας» πάντα εδώ, Βασιλειάδης το σωστό/ ο Λαύκας και ο «Μπιρ - Αλλάχ» κι η όμορφη «Χανούμ Σεβάχ»...
Οι στίχοι του Κώστα Βίρβου που μελοποιήθηκαν από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και περιλαμβάνονται στον κύκλο τραγουδιών του «Παιχνίδι με το χρόνο» και ερμηνευτή τον Λεωνίδα Βελλή, περιγράφουν με γλαφυρότητα μια εικόνα βγαλμένη από το ρεμπέτικο καφενείο του Μάριου.
Ο Χ.Β. πέθανε πάμπτωχος και αγνοημένος, στις 16 Μαίου του 1970.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου