Φέτος, ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων, η Κέρκυρα λανσάρει μια συνταγή που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για μπύρα με μέλι, η οποία μάλιστα έχει περιεκτικότητα αλκοόλης 7.5 %, υψηλότερη από τις συνηθισμένες μπύρες.
Η φρέσκια μπύρα της Corfu Beer παράγεται μέχρι στιγμής σε δύο τύπους: ξανθοκόκκινη με φρουτώδη γεύση και σκουρόχρωμη «μπίτερ μπράουν» με ελαφρά πικράδα και πολλά αρώματα.
Εκτός όμως από τις Κερκυραϊκές μπύρες το νησί έχει παράδοση και σ’ ένα εκρηκτικό αναψυκτικό με το όνομα τσιτσιμπίρα. Όταν πρωτοπήγα καλοκαίρι στο νησί των Φαιάκων ένας ντόπιος στο μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα μου πρότεινε:
- Ήρθατε στην Κέρκυρα και δεν θα δοκιμάσετε τσιτσιμπίρα…
- Τέτοια ώρα και με τέτοια ζέστη, χριστιανέ μου, θα προτιμούσα ένα αναψυκτικό- σκέφτηκα.
Όμως η τσιτσιμπίρα είναι αναψυκτικό και όχι μπύρα, όπως αρχικά νόμισα. Και δεν είναι σκέτο αναψυκτικό, όπως λένε οι πληροφορίες που συνέλεξα. Είναι και θεραπευτική γιατί περιέχει πτητικό έλαιο και ελαιορητίνες.
Στο νησί κάποιοι το χρησιμοποιούν ως αντιεμετικό για τη ναυτία, οι Κινέζοι έκαναν πειράματα και το βρήκαν αντισηπτικό, κάποιοι λένε πως είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας και μερικοί θεωρούν τη τσιτσιμπίρα ιδανική για τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Είναι παραφθορά της αγγλικής λέξης gingerbeer και κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.
Μου είπαν πως φτιάχνεται κυρίως με λεμόνι, τζίντζερ, νερό και ζάχαρη. Πρόκειται για ένα μίγμα εκρηκτικό και γι αυτό δεν μεταφέρεται. Για να το απολαύσετε πρέπει να μπει πρώτα στο ψυγείο, 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου