Διευκρινίζουμε λοιπόν ευθύς εξ αρχής ότι η πραγματική κατοικία του μεσαιωνικού πρίγκιπα Βλαντ Ντράκουλια, δεν είναι το περίφημο κάστρο Μπραν, στο οποίο κάθε χρόνο συρρέουν ορδές τουριστών για μια ελεγχόμενη δόση τρόμου και ιστορίας, αλλά το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας, βόρεια από την πόλη Curtea de Arges. Στέκεται πάνω σε ένα βραχώδη λόφο, κοντά στο δρόμο Transfagarasan και χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα.
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πρίγκιπας Βλαντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο για λογαριασμό του. Λόγω του μεγέθους και της θέσης του, το κάστρο ήταν πολύ δύσκολο να το καταλάβει οποιοσδήποτε. Το σίγουρο είναι ότι στα χρόνια του Βλαντ επεκτάθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως μόνιμη βάση του βλάχου ηγεμόνα, σε αντίθεση με το Μπραν, που φέρεται να ήταν προσωρινό ορμητήριό του για επιδρομές στην Τρανσυλβανία, αλλά και το (ανακαινισμένο) κάστρο Χουνιάντ, όπου φέρεται να φυλακίστηκε για επτά χρόνια, μετά την εκθρόνισή του το 1462.
Το κάστρο από το 1476 μετά το θάνατο του ηγεμόνα Βλάντ εγκαταλείφθηκε και το 1888 μια κατολίσθηση έριξε ένα τμήμα του στον παρακείμενο Arges ποταμό. Παρ 'όλα αυτά, το κάστρο χάρη σε μια ελαφρά επισκευή διατηρεί ακόμη τα τείχη και τους πύργους του. Πάντως για να φτάσει ο επισκέπτης είναι πολύ κουραστικό, γιατί πρέπει να ανέβει με τσιμεντένια σκαλοπάτια στα 1.480 μέτρα. Αξίζει όμως τον κόπο γιατί η θέα από τη βουνοκορφή είναι μοναδική με βαθιά φαράγγια ολόγυρα, γρανιτένιους βράχους και ειδυλλιακές λίμνες.
Τα δρομολόγια από και προς το Ποϊενάρι με δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι τακτικά και η μεγαλύτερη τουριστική πόλη της περιοχής, το Μπρασόβ, βρίσκεται ώρες μακριά. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος, ενώ τα τελευταία μέτρα προς το κάστρο είναι προσβάσιμα μόνο πεζή. Η είσοδός του φυλάσσεται από έναν μοναδικό φύλακα, που δεν μιλάει αγγλικά, θα βρείτε όμως ενημερωτικό υλικό στα Αγγλικά και Γαλλικά. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ.
Στους πρόποδες της οροσειράς Bargau, 265 χλμ. από το Βουκουρέστι και 160 από το Μπρασόβ, υπάρχει η πόλη Bistrita την οποία ο συγγραφέας Bram Stocker επέλεξε για τις αφηγήσεις του με τον Δράκουλα. Στο μυθιστόρημα του διάσημου Μπραμ, ο πρωταγωνιστής Τζόναθαν Χάρκερ περνά μια νύχτα στο Golden Krone Hotel πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς ανατολάς έως το κάστρο του Δράκουλα. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε τέτοιο ξενοδοχείο στη Bistrita όταν γράφτηκε το μυθιστόρημα, στις μέρες μας όμως ένα ξενοδοχείο με το ίδιο όνομα υπάρχει για να ικανοποιεί την περιέργεια των τουριστών.
Η περιοχή κατοικείται από τη νεολιθική εποχή και το 1465 διέθετε 18 αμυντικούς πύργους και προμαχώνες. Το 1602 τα Αυστριακά στρατεύματα κατέστρεψαν το αμυντικό σύστημα και διαδοχικές πυρκαγιές τον 19ο αιώνα άφησαν πίσω τους ελάχιστα ίχνη από το κάστρο. Ο πύργος, που χτίσθηκε μεταξύ 1465 και 1575 σε τρία επίπεδα στέκεται ακόμα και σήμερα και στεγάζει μια συλλογή από μάσκες και μαριονέτες.
Στο μουσείο της πόλης η είσοδος είναι ελεύθερη κι ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα μπρούτζινο σπαθί σε Mυκηναϊκό στυλ (14ος αιώνας π.Χ.), χάλκινα εργαλεία από τη Θράκη (13ος - 10ος αιώνας π.Χ.), κοσμήματα και όπλα (6ος αιώνας π.Χ.) από τους Σκύθες , αγγεία, όπλα και άλλα αντικείμενα από τη μεγάλη νεκρόπολη των Κελτών στη Fantanele (4ος-2ο αιώνα π.Χ.).
Οι ιστορίες για το Δράκουλα στη Ρουμανία δεν τελειώνουν ποτέ. Στο Snagov, πολύ κοντά στο Βουκουρέστι, οι λάτρεις του Δράκουλα έχουν να δουν πολλά. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η λίμνη, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένα νησί. Σε αυτό το νησάκι υπάρχει ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα στο βρίσκεται ο τάφος του Βλαντ του Παλουκωτή. Πως μπορείτε να φτάσετε στο Snagov; Υπάρχει λεωφορείο που περνά κάθε δυο ώρες, αλλά καλό θα είναι να φορέσετε άνετα παπούτσια διότι θα χρειαστεί να βαδίσετε ένα χιλιόμετρο για να φτάσετε στη λίμνη. Επίσης για να μπείτε στο μοναστήρι θα χρειαστεί να μη φοράτε σορτς και γενικά η ενδυμασία σας να είναι σεμνή.
Μια άλλη πόλη το Targoviste στη δεξιά όχθη του ποταμού Ialomita συνδέεται με το Δράκουλα διότι υπάρχει ένας πύργος που έχτισε ο Βλάντ. Η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή διότι εδώ έγινε η δίκη και η εκτέλεση του Νικολάε Τσαουσέσκου και της σύζυγό του Έλενας τον Δεκέμβριο του 1989.
Μια άλλη ρουμανική πόλη, η Sighişoara συγκεντρώνει τουρίστες γιατί σ αυτή γεννήθηκε ο Δράκουλας το 1431 και έζησε με τον πατέρα του Vlad , μέχρι το 1435 όταν μετακόμισε στην Targoviste . Το σπίτι του Δράκουλα σε χρώμα ώχρας βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου κοντά στον Πύργο του Ρολογιού. Το ισόγειο του χρησιμεύει ως εστιατόριο, ενώ ο πρώτος όροφος φιλοξενεί το μουσείο των Όπλων.
Να προσθέσουμε πως η πόλη έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, γιατί είναι σχεδόν άθικτη από τον 16ο αιώνα και έχει για στολίδια της εννέα πύργους, λιθόστρωτα δρομάκια και περίτεχνες εκκλησίες. Η μαγική της ατμόσφαιρα λένε κάποιοι μπορεί να συναγωνιστεί με την ατμοσφαιρική μαγεία της Πράγας και της Βιέννης. Η πόλη απέχει 170 χλμ. από το Βουκουρέστι και 72 χλμ. από το Μπρασόβ.
Από το 1897, όταν ο ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ έγραψε το διάσημο μυθιστόρημά του «Δράκουλας», εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν τα ίχνη του αιμοσταγούς κόμη στην Τρανσυλβανία. Ο Στόκερ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ανατολική Ευρώπη, αλλά ο διάσημος ήρωάς του βασίζεται σε μια ιστορική προσωπικότητα, στον ευγενή Βλαντ Ντράκουλια, ο οποίος έζησε από το 1431 ως το 1476 και κυβέρνησε τη Βλαχία, όπου υψώνονται τα Καρπάθια Ορη. Το παρωνύμιο Βλαντ Τέπες ή «Βλαντ ο Παλουκωτής» προέρχεται από τον ανασκολοπισμό που εφήρμοζε στους οθωμανούς εχθρούς του. Ωστόσο το... παλούκωμα, ο φοβερός και άγριος τρόπος εκτέλεσης ήταν συνηθισμένη πρακτική τον Μεσαίωνα σαν μέθοδος εκτέλεσης αλλά και εκφοβισμού του πληθυσμού και για τους περισσότερους Ρουμάνους ο Βλαντ παραμένει εθνικός ήρωας.
Ο πληθυσμός της χώρας είναι 22.215.421 κάτοικοι. Η σημερινή Ρουμανία βρίσκεται στο έδαφος της αρχαίας Δακίας κάτοικοι της οποίας ήταν σκυθικά φύλα, όπως οι Γέτες και οι Δάκες. Το 14ο αι. στην περιοχή διαμορφώθηκαν τρεις ηγεμονίες, η Βλαχία και η Μολδαβία και δυτικά και βορειότερα αυτών η Τρανσυλβανία, που στο μεγαλύτερο διάστημα βρισκόταν υπό ουγγρική κηδεμονία. Σε πολλές πόλεις κατά μήκος του Δούναβη αναπτύχθηκαν πλούσιες ελληνικές παροικίες και αυτή η ελληνική υπεροχή διατηρήθηκε ως την εποχή που η Ρουμανία κέρδισε την ανεξαρτησία της.
Επίσημη γλώσσα είναι η ρουμανική, νεολατινική γλώσσα με λίγα σλαβικά στοιχεία και με ελληνικές, γερμανικές και γαλλικές επιρροές στο λεξικό της. Οι μειονότητες ομιλούν τις δικές τους γλώσσες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ρουμάνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, με επικεφαλής το Ρουμάνο πατριάρχη. Πρωτεύουσα της Ρουμανίας είναι το Βουκουρέστι, ιστορική πόλη, παλιά πρωτεύουσα της Βλαχίας. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Ιάσιο (349.000 κάτ.), ιστορική πρωτεύουσα της Μολδαβίας και σημαντικό ιστορικό κέντρο, η Κωνστάντσα (344.876 κάτ.), το λιμάνι της Ρουμανίας στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, το Κλουζ (332.350 κάτ.), ιστορική πόλη με ωραία κτίρια που παλιότερα ανήκε στην Αυστροουγγρική αυτοκρατορία, η Κραϊόβα (306.825 κάτ.), υφαντουργικό και πετροχημικό κέντρο, το Μπρασόβ (319.908 κάτ.), βιομηχανικό κέντρο, η Τιμισοάρα (334.098 κάτ.), η Βράιλα (242.000 κάτ.), το Πλοέστι (253.600 κάτ.), η Σιμπίου (170.000 κάτ.) κ.ά.
Στο ρουμανικό πολιτισμό ανιχνεύονται αρκετές και σημαντικές επιρροές από γειτονικούς πληθυσμούς και από άλλους πολιτισμούς που, ευρισκόμενοι σε υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης, άσκησαν έλξη και γοητεία στους Ρουμάνους. Οι Έλληνες, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είναι αυτοί που επηρέασαν τους Ρουμάνους χάρη στη δύναμη του πολιτισμού τους, ενώ στη μακροχρόνια συμβίωση και στις επιμειξίες με τους Σλάβους και τους Ούγγρους οφείλονται οι επιδράσεις του σλαβικού και του μαγυάρικου πολιτισμού. Τέλος, η υποταγή στον τουρκικό ζυγό επέδρασε και στον πολιτισμικό τομέα.
Εξέχουσα θέση κατέχουν στη λαϊκή ρουμανική παράδοση οι λαϊκοί μύθοι και δοξασίες, τα παραμύθια και τα τραγούδια που αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας, που διαμόρφωσαν την εθνική συνείδηση και την πολιτιστική ταυτότητα των Ρουμάνων। Σε πολλές από αυτές τις φολκλοριστικές εκδηλώσεις εντοπίζονται στοιχεία που είναι κοινά σε όλους σχεδόν τους βαλκανικούς λαούς, απόδειξη του ενιαίου πολιτισμικού χώρου της Βαλκανικής χερσονήσου, στον οποίο διαμορφώθηκαν οι επιμέρους ιστορικές συνειδήσεις. Σημαντικό ρόλο στη λαϊκή ψυχή κατέχει η μουσική, που ως κύριο όργανο έχει το βιολί και τους αυλούς.
Ενα παραμυθένιο τοπίο
Η Ποϊάνα Μπρασόβ είναι ένα πολύ δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο και απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη ρουμανική πόλη Μπρασόβ, που διατηρεί μέχρι σήμερα το παραδοσιακό χρώμα τρανσιλβανικού χωριού. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου είναι σύγχρονες και υψηλού επιπέδου. Οι μετακινήσεις στο χωριό γίνονται με άμαξες που τις σέρνουν άλογα και λειτουργεί σχολή ιππασίας για μικρούς και μεγάλους.
Οι ηλιόλουστες ημέρες κάνουν απολαυστικές τις καταβάσεις στις χιονισμένες βουνοπλαγιές
Η επίσκεψη στη γειτονική Μπρασόβ θα γεμίσει ευχάριστα τις ώρες σας. Αξιόλογες εκκλησίες, όπως η «Μαύρη Εκκλησία» και η εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου, το παλαιότερο μνημείο της πόλης, περιλαμβάνονται στα αξιοθέατα, αλλά το ωραιότερο κτιριακό συγκρότημα της πόλης είναι το Cerbul Carpatin, μια φυλακή του 16ου αιώνα που φιλοξενεί σήμερα ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο και αίθουσα δοκιμής κρασιών. Φυσικά δεν θα παραλείψετε την εκδρομή στον πύργο του Κόμη Δράκουλα...
Οι έμπειροι σκιέρ απολαμβάνουν τις υψηλού βαθμού δυσκολίας πίστες στην Ποϊάνα Μπρασόβ
Για να φτάσετε στην Ποϊάνα Μπρασόβ θα πετάξετε μέχρι το Βουκουρέστι. Από εκεί το χιονοδρομικό απέχει 190 χλμ. Μπορείτε να φτάσετε οδικώς ή με τρένο, αφού η χώρα έχει πολύ καλό και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η εμπειρία του σκι
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 10 πίστες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας που εκτείνονται σε μήκος 20 χιλιομέτρων. Στις, διεθνών προδιαγραφών, σχολές σκι θα βρείτε εκπαιδευτές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας και στην ελκηθροδρομία, ένα σπορ που οι Ρουμάνοι ασκούν με επιδεξιότητα πρωταθλητή εδώ και χρόνια. Υπάρχει επίσης φυσικό και τεχνητό παγοδρόμιο για πατινάζ, αλλά και κέντρο τοξοβολίας.
Διαμονή
Ανάμεσα στα πολλά ξενοδοχεία ξεχωρίζουν: Το πολυτελές «Aurelius Poiana Brasov» (www.brasov.imparatulromanilor.ro ), το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει κι εσωτερική πισίνα. Το άνετο «Heraldic Club» (www.heraldic-club.ro ). Στην κεντρική πλατεία της Μπρασόβ θα βρείτε το αρχοντικό «Bella Muzica» (www.bellamuzica.ro ).
Γεύσεις
Για τη βραδινή διασκέδαση προτιμήστε τα εστιατόρια με φολκλόρ διακόσμηση και τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως τα «Sura Dacilor» και «Coliba Haiducilor». Ξεκινήστε το γεύμα σας μ’ ένα ποτηράκι τζούικα (ρακί από δαμάσκηνα). Δοκιμάστε τσιόρμπε (ξινή σούπα με κοτόπουλο), ψητά λουκάνικα και αρνί ψημένο σε γάλα.
Ένα ταξίδι στη Ρουμανία δεν μοιάζει με κάποιο συνηθισμένο। Και τούτο γιατί η Ρουμανία είναι σταυροδρόμι φυλών και πολιτισμών, γλωσσικών διαφοροποιήσεων και θρησκευτικών αποκλίσεων, που δεν συναντιούνται αλλού στη Βαλκανική, ακόμη και στην Ευρώπη ολόκληρη। Η χώρα του Κόμη Δράκουλα. Άλλοτε, η χώρα των φτωχών ανθρώπων και των πλούσιων παραδόσεων. Σήμερα η Ρουμανία αποτελεί ένα από τα πιο δραστήρια κράτη της Ευρώπης κι είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομική άνοδος καθώς και ο πολιτιστικός της ρόλος οφείλεται κατά κύριο λόγο στο χαρακτήρα του λαού της που εργάζεται εντατικά, συμβάλλοντας στην απογείωση της προόδου του και χτίζει την ευημερία του βήμα - βήμα.
Πιο γοητευτική περιοχή η Τρανσυλβανία, εκεί που ακόμη και σήμερα ο μύθος του Κόμη Δράκουλα εξακολουθεί να συναρπάζει. Οι μεσαιωνικές πόλεις Μπρασόβ, Βράιλα και Σιμπίου γοητεύουν τον επισκέπτη. Το πολιτιστικό πανόραμα της χώρας συμπληρώνουν οι πλούσια διακοσμημένες προσόψεις των μεγάρων στο Ιάσιο και φυσικά στο Βουκουρέστι, το οποίο, με τις πρόσφατες πινελιές μοντέρνας αρχιτεκτονικής αποπνέει την ατμόσφαιρα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου