Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Παλάτια στην άμμο


Στο τελευταίο μου ταξίδι στο Ντουμπάϊ, μου είπαν πως το πάρκινγκ στο αεροδρόμιο του είχε γεμίσει από εγκαταλελειμμένα σπορ αυτοκίνητα- μάλιστα οι ξένοι ιδιοκτήτες τους φεύγοντας άφηναν στο ντουλαπάκι σωρό τις υπερχρεωμένες πιστωτικές τους κάρτες.

Οι φήμες μόλις επιβεβαιώθηκαν μετά ένα χρόνο: Το Ντουμπάι, το εμιράτο της υπερβολής και της επίδειξης, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Πέρυσι, λοιπόν, που ήμουν εκεί, έμαθα πως περισσότερα από 400 κατασκευαστικά σχέδια, συνολικής αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ακυρωθεί ή «κολλήσει».

Το Ντουμπάι είναι ένα από τα επτά- και το πιο πυκνοκατοικημένο- αυτοδιοικούμενα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Αμπού Ντάμπι, δεν έχει. Το Ντουμπάι όμως αρίστευσε τα τελευταία χρόνια σε έναν άλλον τομέα, αυτόν των κατασκευών, και δη των θεαματικών κατασκευών, από τεχνητά νησιά και ουρανοξύστες μέχρι χιονοδρομικά κέντρα (με τεχνητό φυσικά χιόνι) και λαμπερές πόλεις καταμεσής της ερήμου.

Αυτό το όργιο κατασκευών μετέτρεψε το εμιράτο των 4.114 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε παγκόσμιο τουριστικό και χρηματοπιστωτικό κόμβο. Ο πληθυσμός του εκτοξεύτηκε στους 2.262.000 κατοίκους· επαγγελματίες από ολόκληρο τον κόσμο υπέκυψαν στο δέλεαρ των υψηλών αμοιβών και του φιλελεύθερου, για τα αραβικά δεδομένα, τρόπου ζωής· παράλληλα, ένας στρατός από Ασιάτες προσελήφθη για την υλοποίηση των φανταχτερών κατασκευαστικών σχεδίων και οι ντόπιοι έφτασαν να αποτελούν μόλις το 17% του συνόλου των κατοίκων.

Το 2002, όταν μπήκε πωλητήριο στις 2.000 βίλες του «Φοίνικα Τζουμέιρα», χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να αγοραστεί και η τελευταία- ο Μπραντ Πιτ και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι μόνον δύο από τις διασημότητες που έσπευσαν ν' αγοράσουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει στον τίτλο της η «Ιndependent», το πάρτι στο Ντουμπάι έχει τελειώσει. Η όπως θα έλεγε η γιαγιά μου "είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: