Οι Μυκήνες περιβάλλονται με το μαγικό πέπλο του μύθου
Η Άνοιξη είναι η πιο ιδανική εποχή για επίσκεψη στις Μυκήνες!
Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας, κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο.
Χτισμένη πάνω σ’ ένα βραχώδη λόφο, που τον αγκαλιάζει η απότομη κοίτη ενός χειμάρρου, στη σκιά των ψηλότερων κορυφών του όρους Εύβοια, η προϊστορική Ακρόπολη των Μυκηνών προκαλεί δέος στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσει.
Ο λόφος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, αλλά κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ο οικισμός των Μυκηνών γνωρίζει μεγάλη ακμή ( 1350-1200 π.Χ. ), δίνοντας το όνομά του σ’ έναν πολιτισμό που άνθησε σε όλο τον ελληνικό χώρο. Η περιπλάνηση στο ανάκτορο του θρυλικού Αγαμέμνονα στις Μυκήνες είναι εμπειρία.
Οι Μυκήνες είναι το λίκνο του μυκηναϊκού πολιτισμού. Τα επιβλητικά της τείχη, φτιαγμένα από υπερμεγέθεις ογκόλιθους, σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση. Η παράδοση αναφέρει ότι τις Μυκήνες ίδρυσε ο Περσέας, εγγονός του βασιλέα του Άργους Ακρισίου. Ο Ακρίσιος χώρισε τη χώρα του σε διάφορα βασίλεια και έδωσε το Ηραίο στον αδελφό του Προίτο, τη Μιδέα και την Τίρυνθα και ο Περσέας, που ήταν γιος του Δία και της Δανάης, έφυγε για τη χώρα της Λυκίας. Επιστρέφοντας από εκεί, σκότωσε, χωρίς να θέλει, τον παππού του και έδωσε στο Μεγαπένθη το βασίλειό του, το Άργος, ενώ πήρε από εκείνον το βασίλειο της Τίρυνθας.
Η δυναστεία αυτή ανατράπηκε από τη δυναστεία των Πελοπιδών από τους οποίους προήλθαν οι Ατρείδες. Οι Πελοπίδες κατασκεύασαν την Πύλη των Λεόντων και δραστήριοι, όπως ήταν, κυριάρχησαν σε όλη την Πελοπόννησο και τα γύρω νησιά, απέκτησαν δύναμη και κύρος, ώστε όλοι οι βασιλείς εκείνων των χρόνων θεώρησαν ως αρχηγό τους στην εκστρατεία κατά της Τροίας τον Αγαμέμνονα.
Απ' το 12ο αιώνα π.Χ. άρχισε η παρακμή των Μυκηνών. Η καταστροφή του κράτους των Χετταίων, που ήταν και οι μοναδικοί φορείς ήδη από το 17ο αιώνα της τέχνικής επεξεργασίας του σιδήρου και η απώλεια των αιγυπτιακών αγορών άρχισαν να κλονίζουν τις Μυκήνες. Η καταστροφή αυτή συμπληρώθηκε απ' τους Ηρακλειδείς.
Οι παλιοί κάτοικοι των Μυκηνών σκορπίστηκαν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα φτάνοντας μέχρι τη Μακεδονία.
Για την προέλευση της ονομασίας λέγεται ότι στην Τίρυνθα ο Περσέας έκτισε τις Μυκήνες και τους έδωσε αυτό το όνομα, γιατί του έπεσε εκεί ο «μύκης» (θήκη) απ' το ξίφος του ή γιατί ενώ διψούσε, βρήκε ένα μύκητα και τραβώντας τον είδε να υπάρχει η πηγή Περσεία, που υπάρχει και σήμερα. Άλλοι λένε ότι η κόρη ή η γυναίκα του Ινάχου είχε το όνομα Μυκήνη.
Από τον Περσέα ιδρύθηκε η δυναστεία των Περσειδών, στην οποία ανήκουν μικροί τετράγωνοι τάφοι. Απόγονοι αυτού ήταν ο Ηλεκτρύονας, ο Σθένελος και ο Ευρυσθέας, ο τελευταίος γόνος της δυναστείας, που φονεύθηκε από τους Hρακλείδες.
Tα ερείπια της ακρόπολης, η Πύλη των Λεόντων, οι βασιλικοί τάφοι, το ίδιο το ανάκτορο, ο ναός και τόσα άλλα ευρήματα καθιστούν τον αρχαιολογικό χώρο από τους σημαντικότερους της Ελλάδας.
Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει την πόλη περιγράφοντάς την με τα λόγια «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».
Αν πάτε στις Μυκήνες θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι χτισμένο κοντά στην ακρόπολη, και φιλοξενεί ευρήματα από όλες τις περιόδους και την ευρύτερη περιοχή.
Οι Μυκήνες βρίσκονται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο και είδαν το φως χάρις στη σκαπάνη του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Σλήμαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου