Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ουζοκατάνυξη στη Μυτιλήνη

Το Πλωμάρι Λέσβου κτίστηκε το 1842 γύρω από τη ρεματιά του ποταμού Σεδούντα. Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν σημαντικό ναυτικό και εμπορικό κέντρο με ανθούσα οικονομία. Υπήρχαν σαπωνοποιεία, ελαιοτριβεία, αλευροποιείο, πυρηνεργοστάσια, καθώς και ποτοποιεία που εξειδικεύονταν στην παραγωγή ούζου.

Ο οικονομικός μαρασμός της πόλης ξεκίνησε μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η σημερινή κωμόπολη εκτείνεται γύρω από το παλιό ιστορικό κέντρο και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο Πλάτανος, η Αγία Παρασκευή, ο Ταρσανάς, η Αγορά, το Προάστιο και ο Προφήτης Ηλίας είναι οι γειτονιές του Πλωμαρίου.

Το ούζο -σε αντίθεση με το τσίπουρο- μόνο σε μικρό μέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο. Σύμφωνα με το νόμο για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει:
- Να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης)
- Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχη Χίου και άλλα μυρωδικά.
- Το ποσοστό του όγκου που έχει αρωματιστεί με απόσταξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. 

Λέγεται ότι η ονομασία προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη "USO MASSALIA" δηλ. για χρήση στη Μασσαλία, προορισμός Μασσαλία. Αυτό έγινε "σλόγκαν" το οποίο γρήγορα συντμήθηκε ( κι έφυγε το "Μασσαλία"). 

Το Πλωμάρι είναι και η πρωτεύουσα του ούζου με την ονομαστή τοπική ποικιλία γλυκάνισου και το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στο ούζο. Το Μουσείο ανήκει στην οικογένεια Βαρβαγιάννη η οποία ασχολείται με την παραγωγή ούζου από το 1860. 

Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι η επιθετική γεύση του ούζου αποζητάει  τους δικούς του μεζέδες.

Χταποδάκι στα κάρβουνα καλά ψημένο, ζουμερό και μαστιχωτό κομμένο σε λεπτά φετάκια με όλη τη γεύση της θάλασσας, χωρίς λάδια και λεμόνια με μόνο λίγες σταγόνες ξίδι. Oλα τα θαλασσινά, κυδώνια, φούσκες, καλόγνωμες, μύδια, χτένια. Σαρδέλες παστές, κατά προτίμηση Καλλονής, όταν είναι η εποχή τους.  Επίσης, σαρδέλα στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι. Ξεροτηγανισμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες, βουτηγμένα σε σφιχτό, έντονα σκορδάτο τζατζίκι. Ελιές μικρές πράσινες τσακιστές. 

Ο καλύτερος μεζές του ούζου για τους Μυτιληνιούς είναι η περίφημη παπαλίνα, σαρδέλα Καλλονής που παστώνεται στο αλάτι φρέσκια, μόνο για δυο ώρες και ύστερα τρώγεται ωμή, σαν σούσι.Κι όταν δεν υπάρχει τίποτα απ' όλα αυτά; Τότε μια ντοματούλα κομμένη στα τέσσερα, λίγο αγγουράκι τραγανό και δροσερό με αλατάκι, ένα κομματάκι φέτα και ζυμωτό ψωμί ή ένα ντόπιο παξιμάδι είναι ό,τι πρέπει. 

Ούζο όταν πιεις γίνεσαι ευθύς! Αρκεί να ξέρεις τα τρία "όχι" του. Ποτέ δεν βάζουμε πάγο στο ούζο γιατί ψύχονται τα αιθέρια έλαια της ανηθόλης και δημιουργούνται κρύσταλλοι που αλλοιώνουν την γεύση και την υφή του ποτού. Ο γευστιγνώστης και συγγραφέας Στρατής Πανάγος υποστηρίζει πως οι κρύσταλλοι αυτοί ευθύνονται για τον πονοκέφαλο και τις καούρες στο στομάχι όταν πιούμε ούζο. Επίσης πάντα αδειάζουμε το ποτήρι μας πριν το ξαναγεμίσουμε, ώστε να διατηρούμε πάντα την αναλογία ούζου- νερού σε σταθερό επίπεδο. Τέλος το ποτήρι πρέπει να έχει στενό στόμιο, όπως το «κανονάκι» ώστε να μένει η μύτη μας έξω και να μην αναπνέουμε τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ, κάτι που προκαλεί γρηγορότερη μέθη.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 7/9 ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Σήμερα Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα διεξάγεται το SpeedSector σε συνεργασία με τον Ροδιακό Σύλλογο Αυτοκίνησης, ένα μοναδικό Event δεξιοτεχνίας Supercar στην πλατεία Ελευθερίας υπό την αιγίδα της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας). Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ακούσουν από κοντά μερικά από τα αυτοκίνητα των ονείρων τους σε οριοθετημένη διαδρομή. 👉Λαϊκό Γλέντι θα ξεκινήσει σήμερα στην Άμαρτο Κρητηνίας, μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού στο Μοναστήρι της Παναγίας. 👉Στην Ιερά Μονή Σκιαδενή, σήμερα θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τον Βάϊο Καραδημήτρη στις 9 το βράδι. Θα προηγηθεί πανηγυρικός εσπερινός στη 7 μ.μ. για την αυριανή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. 👉Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Παναγιά Τσαμπίκα Κάτω. Είναι η εξοχήν Ροδίτισσα Παναγιά που βρίσκεται στον Αρχάγγελο της και θεωρείται η προστάτιδα της εγκυμοσύνης και της τεκνογονίας. 👉11η Γιορτή Αμπελιού! Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρί...

Εκδήλωση στη Ρόδο για Χατζηδάκι και Θεοδωράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου μουσική βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δυο μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή. Τίτλος της εκδήλωσης " Ένας αιώνας μουσικού ουρανού με ήλιο και φεγγάρι". Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία AMABILE του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πιάνο: Δημήτρης Ιωσήφ.  Τσέλο: Αξάνα Γκλουσκόβα. Ακορντεόν: Κυριάκος Κωνσταντάκης.

Το Παλάτι της Ρόδου θα ανοίγει για δείπνα με κατσίκι και ρεβίθια

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΓΙΑ ΔΕΙΠΝΑ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, θα μπορεί να παραχωρείται σε επαγγελματίες της εστίασης για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, αφού γίνει μελέτη της πρότασής τους από το Δ.Σ του ΟΔΑΠ και εξασφαλιστούν η θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ΚΑΣ και η τελική έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Ο συνδυασμός της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη γαστρονομική παράδοση αποτελεί τον κεντρικό άξονα της νέας υπηρεσίας «The Eaternity Experience» του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος ανοίγει 19 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας για τη διοργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιωματικής φιλοξενίας. Σύμφωνα  με το παραπάνω σκεπτικό θα μπορούν να σερβίρονται στο Παλάτι των Ιπποτών παραδοσιακά πιάτα της Ρόδου όπως η Λακάνη - Lakani με κ...