Τα αληθινά λαϊκά είδωλα, όπως και οι ήρωες των παραμυθιών, γίνονται γνωστά μόνο με το μικρό τους όνομα. Αν σας πω Μίκης π.χ. ξέρετε πως εννοώ τον Θεοδωράκη. Θέλω να πω ότι υπάρχουν μερικά πρόσωπα όπως η Χιονάτη, η Εβίτα, η Αλίκη, ο Μίκης που αρκεί το μικρό τους όνομα, χωρίς τίτλους και επώνυμα, να αποκαταστήσει την οικειότητα και να ταυτισθεί με πρόσωπα γνωστότατα σε όλους μας.
Μια φορά λοιπόν κι έναν καιρό η για ν ακριβολογούμε μια φορά κι ένα βράδυ του 1981 η Νταϊάνα ξεκίνησε την καριέρα της ως Νταϊάνα Σπένσερ, συνέχισε ως Λαίδη Ντι, μετά έγινε πριγκίπισσα Νταϊάνα και τέλος έφυγε από τη ζωή κι από το παραμύθι, έτσι απλά ως Νταϊάνα. Την ώρα που η θλιμμένη πριγκίπισσα έκανε αγώνα για τις νάρκες, η ίδια πάτησε τη χειρότερη νάρκη, τη νάρκη της αθρωποφάγας αγοράς των δήθεν ειδήσεων.
Στο σημείο αυτό, πριν μιλήσουμε για τους κερδισμένους και τους χαμένους από τον τραγικό χαμό της πριγκίπισσας της Ουαλίας, ας δούμε τις ημερομηνίες της ζωής της, μιας ζωής που μοιάζει σαν παραμύθι...
1η Ιουλίου 1961: Η Νταϊάνα Σπένσερ γεννιέται στο Σάντριγχαμ. Ο πατέρας της, Εντουαρτ Τζον Σπένσερ, είναι ακόλουθος της Αυλής.
1969: Οι γονείς της παίρνουν διαζύγιο. Η μητέρα της, Φράνσις, εγκαταλείπει το σύζυγό της το 1964, για χάρη του Πήτερ Σαντ Κιντ.
1977: Η Νταϊάνα ξανασυναντάει τον Κάρολο, ύστερα από πολλά χρόνια. Από τότε υπήρξαν παιδικοί φίλοι, ενώ η αδελφή της Σάρα έχει ήδη ερωτική σχέση με τον Κάρολο. Η οικογένειά της προόριζε τη Νταϊάνα για έναν άλλο πρίγκιπα, τον Ανδρέα, αδελφό του Κάρολου.
1078: Επιστρέφει στο Λονδίνο και από το 1979 έως το 1981 εργάζεται ως νηπιαγωγός. Εν τω μεταξύ η αδελφή της χώρισε με τον Κάρολο και έκανε δήλωση στον βρετανικό Τύπο ότι δεν ήθελε να παντρευτεί τον πρίγκιπα επειδή είχε εκνευριστεί με την ασταθή και υπεροπτική συμπεριφορά του.
24 Φεβρουαρίου 1981: Αρραβωνιάζεται τον πρίγκιπα.
29 Ιουλίου 1981: Γίνεται ο πριγκιπικός γάμος του αιώνα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Περισσότεροι από 750 εκατομμ. τηλεθεατές παρακολούθησαν την τελετή από τις τηλεοράσεις σε 70 χώρες.
21 Ιουνίου 1982: Γεννιέται ο πρώτος τους γιός Ουίλλιαμ. Η ευτυχία ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο της Νταϊάνα, μέχρι που λίγους μήνες μετά, άκουσε τυχαία μια τηλεφωνική συνομιλία του Κάρολου με την Καμίλα, που της έλεγε “Ο,τι κι αν γίνει θα σ αγαπώ για πάντα”.
15 Σεπτεμβρίου 1984 γεννήθηκε ο δεύτερος γιός της Χάρι. Ο σύζυγος της όμως ήθελε κορίτσι. Οταν το έμαθε δυσαρεστήθηκε και λίγη ώρα αργότερα έφυγε για να παίξει γκόλφ.
1985: Κυκλοφορούν φήμες για καυγάδες. Η Νταϊάνα από τον Οκτώβριο αρχίζει τις προσπάθειες για την προβολή της δημόσιας εικόνας της, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο γάμος της περνάει σοβαρή κρίση.
Ιούνιος 1992: Ο Αντριου Μόρτον εκδίδει βιβλίο για τη Νταϊάνα, με σοβαρές αποκαλύψεις, όπως ότι ο Κάρολος την ειρωνεύτηκε ως “στρουμπουλή”, όταν πήγε να την αγκαλιάσει λίγες μέρες πριν το γάμο και ότι η Νταϊάνα τριών μηνών έγκυος έπεσε επίτηδες από την σκάλα του ανακτόρου για να τραβήξει την προσοχή του πρίγκιπα που ετοιμαζόταν ένα απόγευμα να πάει για ιππασία.
9 Δεκεμβρίου 1992: Ο Τζον Μέϊτζορ, τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, αναγγέλει τη διάσταση του πριγκιπικού ζευγαριού.
1993: Ο βρετανικός Τύπος δημοσιεύει απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες της Νταϊάνα με το φίλο της Τζέϊμς Γκίμπλεϊ, και του Κάρολου με τη Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς.
Ιούνιος 1994: Ο πρίγκιπας Κάρολος σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχεται ότι δεν ήταν πιστός στη σύζυγό του, αλλά αποφεύγει να κατονομάσει τη γυναίκα με την οποία είχε σχέσεις. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το βιβλίο της Αν Πάστερνακ με τίτλο ΜΙΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ, στο οποίο αποκαλύπτεται η ερωτική σχέση της Νταϊάνα με τον πρώην σωματοφύλακα της και λοχαγό του ιππικού Τζέϊμς Χιούϊτ.
Νοέμβριος 1995: Η Νταϊάνα ομολογεί τη σχέση της με τον Χιουτ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο διαζυγίου. Αυτή τη συνέντευξη την παρακολούθησαν 15 εκατομμύρια τηλεθεατές και άκουσαν τη Νταϊάνα να ξετυλίγει το κουβάρι της ματωμένης ψυχής της λέγοντας ότι είχε βουλιμία για αρκετά χρόνια, ότι ήταν μια σκέτη ντροπή για το βασιλικό περίγυρο και ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό της ήταν ένα κορίτσι με στρογγυλά μάγουλα.
18 Δεκεμβρίου 1995: Παρεμβαίνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ζητώντας από το ζευγάρι να προχωρήσει σε διαζύγιο. 28 Αυγούστου 1996. Υστερα από 15 χρόνια γάμου εκδίδεται το διαζύγιο του Κάρολου με την Νταϊάνα. Ελεύθεροι και οι δύο προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, αναζητώντας τον έρωτα ο πρίγκιπας στην παλιά του αγαπημένη Καμίλα Πάρκερ και η πριγκίπισσα στον Πακιστανό καρδιοχειρουργό Χασνάτ Χαν.
7 Αυγούστου 1997: Αποκαλύπτεται στον Τύπο το ειδύλλιο της Νταϊάνα με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ.Πρόκειται για τον τελευταίο μεγάλο έρωτα της πριγκίπισσας.
31 Αυγούστου 1997: Τραγικός θάνατος του Ντόντι και της Νταϊάνα στο Παρίσι.
Σ όλες αυτές τις ημερομηνίες της ζωής της θλιμμένης πριγκίπισσας εμείς οι Ελληνες έχουμε να θυμόμαστε άλλες δυο, που πρέπει να αναφερθούν.
Η μία είναι η Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 1996, που η Νταϊάνα έκλαψε στον τάφο ένός φτωχού Ελληνα κάτω από τον ήλιο της Ευβοιας. Μοιάζει με παραμύθι αλλά είναι αλήθεια, μια αλήθεια που έκανε το γύρο του κόσμου, όταν η Νταϊάνα ήρθε στην Ελλάδα, για να πει το δικό της “αντίο” ανάμεσα στις μαυροφορεμένες γυναίκες της Λίμνης, στα μαύρα κι αυτή, σ ένα θαρραλέο νέο, τον Γιάννη Καλυβιώτη, που πέθανε από κυστική ίνωση.
“Θα σταθώ δίπλα του ως το τέλος” είχε πει, κι έτσι έκανε η πριγκίπισσα από τη συννεφιασμένη Βρετανία.
Η άλλη ημερομηνία είναι ο Δεκαπενταύγουστος του 1997, όταν όλοι οι δημοσιογράφοι έψαχναν τη Νταϊάνα σ ολόκληρο το Αιγαίο. Ωσπου ήρθε η φωτογραφία (αριστερά) για να δώσει το γεωγραφικό στίγμα της πριγκίπισσας. Το ρεπορτάζ έλεγε ότι η πριγκίπισσα βάδισε στα στενά δρομάκια της Υδρας, ότι ήταν ντυμένη μ ένα φθηνό -αξίας 10.000 δρχ.- μακό μπλέ φόρεμα και παρ ότι επρόκειτο για την πλέον φωτογραφημένη προσωπικότητα του πλανήτη μας όσοι την είδαν έχουν να λένε για την ταπεινοφροσύνη και το χαμόγελό της.
Η φωτογραφία της στην Υδρα ήταν η μοναδική στο χρονικό διάστημα μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών της με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ. Για τον οποίο κάποιοι είπαν ότι θα ήταν ο άντρας της ζωής της. Ισως γι αυτό εκείνη απλά φρόντισε να τον κρατήσει για πάντα κοντά της...
Αυτό ήταν το άδοξο τέλος ενός παραμυθιού. Ενός παραμυθιού που είχε απ όλα. Βασιλιάδες, πρίγκιπες, ίντριγκες, “καλούς και κακούς”, χρήμα και δόξα, σεξ, θλίψη ανάμικτη με κρυφές στιγμιαίες απολαύσεις και πολλή φωτογένεια.
Εδώ που τα λέμε τι το καλύτερο ζητά απεγνωσμένα στις μέρες μας η βιομηχανία των μήντια για να μαγέψει το αδηφάγο κοινό;
(ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου