Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων Σήμερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΣΗΜΕΡΑ - ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Από τους 672 υγρoτόπους που κατέγραψε το πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» σε 65 νησιά του Αιγαίου, μόνο δύο προστατεύονται επαρκώς.
Τα μπαζώματα, οι επιχωματώσεις, οι εκχερσώσεις, η δόμηση και η ρύπανση με στερεά απορρίμματα είναι οι κυριότερες παράνομες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν και συρρικνώνουν τους νησιωτικούς υγροτόπους της Ελλάδας.
Η διατήρηση όμως των υγροτόπων είναι αποφασιστικής σημασίας και για την επιβίωση των δεκάδων υδρόβιων ειδών που υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στα νησιά μας.
Κάποια από τα σημαντικότερα ενδημικά είδη υπάρχουν στα Δωδεκάνησα, όπως το γκιζάνι της Ρόδου και ο βάτραχος της Καρπάθου.
Το ενδημικό ψάρι της Ρόδου (γκιζάνι, Ladigesocypris ghigii), που αν και καταφέρνει να ζει στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον των ρεμάτων του νησιού, θεωρείται ένα από τα πλέο
ν απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ψαριών των γλυκών νερών στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ένας από τους πληθυσμούς του έχει ήδη εξαφανιστεί (στη λίμνη των Νάνων), ενώ αυτοί που απομένουν έχουν τάσεις μείωσης.
Ο ενδημικός βάτραχος της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis) είναι γνωστός μόνο από μια τοποθεσία του νησιού. Το είδος απειλείται κυρίως λόγω της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων του - μόνιμα ή εποχικά τέλματα και λιμνούλες γλυκού νερού, και ρύακες.

Τα αποτελέσματα των καταγραφών έδειξαν πως οι υγρότοποι της Ρόδου είναι σημαντικοί για τα πουλιά, καθώς χρησιμοποιούνται είτε ως τόποι αναπαραγωγής, είτε ως τόποι διαχείμασης και φυσικά ως τόποι ανεφοδιασμού κατά την περίοδο της μετανάστευσης.
Οι καταγραφές πραγματοποιήθηκαν στους υγροτόπους: Φράγμα Απολακκιάς, Έλος Κατταβιάς, Φράγμα Γαδουρά, Εκβολή ποταμού Γαδουρά, Εκβολή ποταμού Λουτάνη και Εκβολή ποταμού Πελέμονη.
Μεταξύ των πουλιών που παρατηρήθηκαν ήταν τα εξής: Λευκοτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Σταχτοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας, Καλαμοκανάς, Ποταμοσφυριχτής, Λευκοσουσουράδα, Κοινή Σταχτάρα, Βουνοσταχτάρα, Χελιδόνια, Φρυγανοτσίχλονο, Φανέτο, Κατσουλιέρης, Μελισσοφάγος, Ασημόγλαρος, Φαλαρίδες, Σφυριχτάρια και αρπακτικά όπως η Αετογερακίνα και το Βραχοκιρκίνεζο.
Αν και αρκετοί υγρότοποι στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι τόσο υποβαθμισμένοι που σίγουρα θα εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον, μπορούμε τουλάχιστο να συμβάλλουμε και εμείς στη διάσωση εκατοντάδων άλλων.

Φωτογραφία: Christos Kataxenos

Πλούσιο το έργο της “Γαληνός” στα νησιά - Απολογισμός, στόχοι.


ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η συμβολή της ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην υγειονομική κάλυψη των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν:
ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ, Μάριος Κλωνάρης, ο προέδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Διακογεωργίου, ο προϊσταμένος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Μπάμπης Ψαράς, η Περιφερειακή σύμβουλος Μάρα Αντωνιάδη και
η Αικατερίνη Ζαχαρίου, αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου.
(Αποκλειστικό βίντεο.)