Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Ζεύγμα, ελληνιστική πόλη κάτω από τα νερά του Ευφράτη

Ποιος ξέρει πόσα αριστουργήματα βρίσκονται πλέον στον βυθό...

Η Ζεύγμα ήταν αρχαία ελληνιστική πόλη στη σημερινή νότιο ανατολική Τουρκία. Το 80% του αρχαιολογικού της χώρου βρίσκεται από το 2000 βυθισμένο στην τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ. Η περιοχή στα αρχαία χρόνια ήταν τμήμα της Άνω Συρίας, ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών και για ένα διάστημα στο βασίλειο
της Κομμαγηνής.
Η πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. από Έλληνες και αργότερα έγινε το αρχηγείο της Ρωμαϊκής Λεγεώνας. Μέχρι και τον Μεσαίωνα η Ζεύγμα ήταν εύπορη και πολλοί αρχαιολόγοι τη συνέκριναν με την Πομπηία. Στην ακμή της έφτανε τους 25.000 κατοίκους. Η στρατηγική της θέση κοντά στον Ευφράτη ήταν η κύρια πηγή ανάπτυξής της.

Ιδρυτής της υπήρξε ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτορας, ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το όνομά της το οφείλει στη γέφυρα που έγινε στη πόλη με λέμβους ενωμένες, ώσπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός έκτισε νέα πέτρινη γέφυρα. Η πόλη είχε δύο τμήματα-συνοικίες, στην ουσία ξεχωριστές πόλεις, τη Σελεύκεια στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και την Απάμεια στην δυτική.
Η Ζεύγμα πέρασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και διατηρήθηκε έως το 637 μ.Χ. όταν καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Άραβες, οπότε η πόλη σταδιακά εγκαταλείφθηκε.
Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες στη Ζεύγμα πραγματοποιήθηκαν από τον Τόμας Έντουαρντ Λόρενς το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970 από τον Τζον Βάγκνερ. Από το 1990 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει σε εκείνο το σημείο φράγμα για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, εξαφανίζοντας από προσώπου γης αυτό το μοναδικό μνημείο.
Το πρώτο μέρος του «εγκλήματος» διαπράχθηκε τον Ιούνιο του 2000, μέχρι που η Ζεύγμα έχει εξαφανιστεί πλήρως κάτω από το νερό. Μάχη με το χρόνο έδωσαν οι αρχαιολόγοι που βρέθηκαν στη Ζεύγμα, προσπαθώντας να σώσουν όσες περισσότερες αρχαιότητες μπορούσαν, πριν αυτές κατακλυστούν για πάντα από τα νερά του φράγματος Μπιρετσίκ.
Αδιαφορώντας πλήρως για τις εκκλήσεις των αρχαιολόγων απ’ όλο τον κόσμο και πριν προλάβουν οι επιστήμονες να ολοκληρώσουν τη διάσωση των ανεκτίμητων θησαυρών της πόλης, η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία το φράγμα, καταδικάζοντας ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο στη λήθη.
Στη Ζεύγμα, πριν κατακλυστεί από τα νερά του Ευφράτη, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως Ωκεανός και Τήθυς, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη και ο Διόνυσος με την Αριάδνη. Επιπλέον βρέθηκαν τοιχογραφίες, κεραμικές σφραγίδες αγάλματα και εκατοντάδες άλλα ευρήματα. Ανάμεσα στους σημαντικούς θησαυρούς ανήκουν και 3.750 αργυρά νομίσματα, που βρέθηκαν σε δωμάτιο της ρωμαϊκής βίλας.
Κρίμα που η Ζεύγμα δεν υπάρχει πια. Ποιος ξέρει πόσα αριστουργήματα βρίσκονται πλέον στον βυθό τoυ Ευφράτη.

Κλικ στο Στρασβούργο

Το Στρασβούργο, σχεδόν πάνω στις δυτικές όχθες του Ρήνου, είναι η πρωτεύουσα της λιλιπούτειας επαρχίας της Αλσατίας και συμπρωτεύουσα του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις Βρυξέλλες. Εδώ εδρεύουν επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το διασχίζει ο ποταμός Ιλλ, ενώ το ιστορικό κέντρο, που ονομάζεται και «Μικρή Γαλλία», είναι πανέμορφο χάρη στα κανάλια, τα ξύλινα σπίτια και τα παραδοσιακά αλσατικά ταβερνάκια winstubs.

Τόσα και τόσα αξιοθέατα όπως ο Cathedrale Notre Dame του 13ου αιώνα με το γνωστό αστρονομικό ρολόι και την παρέλαση ξύλινων γλυπτών στις 12.30 μ.μ. ακριβώς, οι πολυφωτογραφημένες Ponts Couverts (Σκεπαστές Γέφυρες), η άπλετη θέα στον Ill από το φράγμα Vauban του 17ου αιώνα και η Place Republique με τα μεγαλοπρεπή μνημεία - ενθύμια της γερμανικής περιόδου της πόλης τον 19ο αιώνα, είναι σίγουρο ότι θα σας συναρπάσουν λίγο προτού καταλήξετε στο Parc de l’Orangerie για μια σύντομη βόλτα με βάρκα στη λίμνη με τους κύκνους. Μη φύγετε χωρίς να κάνετε το γύρο της πόλης με ποταμόπλοιο.

Περιπλανηθείτε στο Grande Ill, την καρδιά της μεσαιωνικής παλιάς πόλης. Σημαντικά μουσεία, υπαίθριες αγορές, ρεστοράν με αυθεντικές αλσατικές γεύσεις, κεφάτα νυχτερινά στέκια ενθουσιάζουν τους ταξιδιώτες.

Τι να δείτε
Palais Rohan: Σε αυτό το παλάτι του 18ου αιώνα που ανταγωνίζεται σε ομορφιά τις Βερσαλίες έχει κοιμηθεί μέχρι και η Μαρία Αντουανέτα! Επιπλέον, εδώ στεγάζονται και τρία μουσεία: Αρχαιολογικό, Διακόσμησης και Καλών Τεχνών.

Γαστρονομία: Η τοπική κουζίνα έχει επιρροές από τη Γερμανία με μια δόση γαλλικής φινέτσας. Σήμα κατατεθέν της είναι το μαριναρισμένο λάχανο choucroute, το οποίο συνήθως σερβίρεται με καπνιστό χοιρινό και πιο σπάνια με σολομό. Θα δοκιμάσετε επίσης μπόλικο φουαγκρά από πάπια και χήνα και άπειρα λουκάνικα. Το baeckeoffe αποτελείται από τρία κρέατα μαριναρισμένα σε κρασί και ψημένα ανάμεσα σε στρώσεις πατάτας σε ξυλόφουρνο, ενώ η tarte flambee περιλαμβάνει, εκτός από κρεμμύδια, τα οποία επίσης θα συναντήσετε συχνά, κρέμα γάλακτος και κομμάτια καπνιστού χοιρινού. Το γεύμα σας θα συνοδεύσετε ιδανικά με λευκά αλσατικά κρασιά, με εξαιρετικές επιδόσεις στις ποικιλίες Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, και Pinot Blanc. Οι φίλοι του κόκκινου πάλι αναζητήστε τα Ottrott, Marlenheim, και Cleebourg, αλλιώς δοκιμάστε την εξαιρετική ποικιλία ντόπιας μπίρας.

Τι θα ψωνίσετε: Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε κομψές μπουτίκ και ενδιαφέροντα παλαιοπωλεία. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις ανοιχτές αγορές του Σαββάτου, στην πλατεία De l' Hopital θα ανακαλύψετε παλιά αντικείμενα, στην Rue Gutenberg θα περιπλανηθείτε στην αγορά των λουλουδιών, στην πλατεία du Marche aux Poissons θα χαζέψετε τους πάγκους των παραγωγών και θα ψωνίσετε, μεταξύ άλλων, χωριάτικα λουκάνικα, μυρωδάτο μέλι και φρέσκο τυρί.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Καλάβρυτα, ένα κουκλίστικο χωριουδάκι

 

Καλάβρυτα, ένα κουκλίστικο χωριουδάκι, μια ανάσα μακριά από αγαπημένες τοποθεσίες της Πελοποννήσου.

Απέχουν μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα και προσφέρονται για 3ήμερες αποδράσεις τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από θέμα απόστασης. Ένα 3ήμερο είναι αρκετό για να δεις και να κάνεις πράγματα. Βόλτες στα δεκάδες παραδοσιακά μαγαζάκια του πεζόδρομου, καφές στα παραδοσιακά καφενεία και φαγητό στα καλύτερα ταβερνάκια της περιοχής. Η ορεινή κωμόπολη του νομού Αχαΐας προσφέρεται για μια απόδραση με φυσιολατρικό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Για εσάς που οι αποδράσεις δε σημαίνουν μόνο φαγητό και ψώνια θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε το Δηµοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώµατος, τον Τόπο Θυσίας, την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, που απέχει περίπου 5 χλμ. από την πόλη, ενώ έξω από το χωριό δεσπόζει η Μονή της Αγίας Λαύρας.
Αν έχετε χρόνο, καλό θα ήταν να μην παραλείψετε το Σπήλαιο των Λιµνών, στο χωριό Καστριά.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο οδοντωτός, που εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το Φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα.

Ο απόλυτος χειμερινός προορισμός, τα Καλάβρυτα, είναι έτοιμος να σας προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία. Το χιονοδρομικό κέντρο προσελκύει τους πάντες στις πίστες του, το χιόνι ντύνει με άσπρη φορεσιά το ελατόδασος του Χελμού και φτάνει μέχρι τις στέγες των καλαβρυτινών σπιτιών, που απλώνονται σε κάμπο κάτω από τις δυτικές πλαγιές του βουνού.

Προηγούμενο άρθρο μου για τα Καλάβρρυτα ΕΔΩ!

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας

Το κλείσιμο του 6ου Φεστιβάλ στη Ρόδο με μια εντυπωσιακή μουσική παρέλαση, στην οποία γιγαντιαίες κούκλες μαζί με ομάδα κρουστών και εναέριους ακροβάτες, ερμηνεύουν άριες και τραγούδια μιας άλλης εποχής.