Το Σούνιο απέχει μόλις 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Σούνιο (ή Καβοκολώνες) ονομάζεται το ακρωτήριο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο στην εσχατιά του νομού Αττικής.
Ο Όμηρος το αποκαλούσε «Σούνιον ιερόν» (Οδύσσεια ΙΙΙ, 278). Συγκεκριμένα αναφέρει πως εκεί ο Μενέλαος στο ταξίδι της επιστροφής από τη Τροία, σταμάτησε για να θάψει τον καπετάνιο του πλοίου του Φρόντη.
Η κατασκευή του πώρινου ναού του Ποσειδώνα χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα. Όμως ο υπό κατασκευή αυτός ναός ποτέ δεν ολοκληρώθηκε γιατί καταστράφηκε από τους Πέρσες στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων.
Ένας μικρός ναός του Ποσειδώνα, κτίστηκε λίγο αργότερα , προσωρινά για να καλύπτει τις ανάγκες της λατρείας. Αργότερα, το 444 π.Χ. οι Αθηναίοι έκτισαν μεγαλοπρεπή, καινούριο, μαρμάρινο ναό στο Ποσειδώνα, θεό της Θάλασσας και προστάτη των ναυτικών.
Το Σούνιο οχυρώθηκε κατά το 9ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου για την προστασία της από εκεί διέλευσης των σιτοφορτίων (Θουκυδίδης VIII 4) και μάλιστα το οχυρό αυτό θεωρούνταν το ισχυρότερο της Αττικής, όπως μαρτυρούν οι Δημοσθένης («Περί Στεφάνου» 238), Λίβιος (ΧΧΧΙ 25) και ο Σκύλαξ (21).
Τα τείχη του, τμήματα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα, είχαν πάχος 3,5 μ. και περιέκλειαν κυκλικά το χώρο σε περιφέρεια 500 μ. ενώ ανά 20 μέτρα το τείχος εκείνο έφερε προστατευτικούς τετράγωνους πύργους.
Στην μονοήμερη εδρομή σας στο Σούνιο θα δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες, επιπλέον όμως θα χαρείτε τις βουτιές σας στη θάλασσα και θα περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.