Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, ο περίφημος Great Barrier Reef, βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών του Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία.
Περιλαμβάνει 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά και εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των 2.600 χιλιόμετρων, σε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο σύστημα υφάλων του κόσμου, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (GBR), ο οποίος ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1981.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος με τα νησιά ανήκουν στο Κουίνσλαντ και ορισμένα νησιά δυτικά της ανήκουν στην Νέα Καληδονία. Τα νησιά Τσέστερφιλντ και Lihou Reef είναι οι μεγαλύτερες ατόλλες θαλάσσιων κοραλλιών.
Στην ουσία πρόκειται για το πιο εκτεταμένο κοραλλιογενές οικοσύστημα στον κόσμο και μία από τις πιο πλούσιες περιοχές σε βιοποικιλότητα, που έχει σχηματιστεί από δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα κοράλλια, 58 εκατομμύρια και 48 εκατομμύρια χρόνια πριν, σε μια περιοχή που υπήρχε μόνο ξηρά και πολλά μικρά ηπειρωτικά νησιά. Σταδιακά η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει και μαζί με την παράλληλη ανάπτυξη των κοραλλιών δημιουργήθηκε ο εντυπωσιακός κοραλλιογενής ύφαλος που υπάρχει σήμερα.
Οι γεωλογικές διεργασίες στην περιοχή διαμορφώνονται ακόμα και στις μέρες μας , όπως αποδεικνύεται από τη σεισμική δραστηριότητα . Αρκετές εκατοντάδες σεισμοί μεγέθους μεταξύ 2 και 6 είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο 1866-2000 κατά μήκος της Κουηνσλάνδης και στη Θάλασσα των Κοραλλίων. Επίσης, ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 6,4 σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2008 κοντά στο Βανουάτου, ενώ στις 2 Απριλίου 2007, τα Νησιά του Σολομώντος χτυπήθηκαν από ένα μεγάλο σεισμό μετά τον οποίο ακολούθησε τσουνάμι ύψους αρκετών μέτρων, που σκότωσε τουλάχιτσον 52 ανθρώπους κατέστρεψε περισσότερα από 900 σπίτια. Το επίκεντρο αυτού του σεισμού, μεγέθους 8,1 ρίχτερ, ήταν 349 χιλιόμετρα (217 μίλια) βορειοδυτικά της Χονιάρα, σε βάθος 10 χιλιομέτρων (6,2 μίλια). Τότε, ακολούθησαν περισσότερα από 44 μετασεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 ρίχτερ ή μεγαλύτεροι.
400 περίπου είδη κοραλλιών υπάρχουν στον Great Barrier Reef που μοιάζουν με φυτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι χρωματιστοί πολύποδες, που συγγενεύουν με τις θαλάσσιες ανεμώνες. Όταν οι πολύποδες πεθάνουν, ο σκελετός τους προσκολλάται στα βράχια με αποτέλεσμα τη δημιουργία του κοραλλιογενούς υφάλου. Η θάλασσα φιλοξενεί πολυάριθμα είδη ανεμώνες, σφουγγάρια, σκουλήκια, γαστερόποδα, αστακούς, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια, κροκόδειλους αλμυρού νερού, περίπου 125 είδη καρχαρία, περίπου 5.000 είδη μαλάκια και περισσότερα από 1.500 είδη ψαριών.
Υπάρχουν τουλάχιστον 30 είδη φαλαινών, δελφινιών και φώκιες, ρυγχοφάλαινες νάνοι, δελφίνι καμπούρης, η πράσινη θαλάσσια χελώνα, η δερματοχελώνα, κεραμωτή χελώνα, η γνωστή μας καρέτα-καρέτα κ.ά.
Επίσης, εδώ ζουν πάρα πολλά πουλιά, περισσσότερα από 200 είδη και 17 είδη φιδιών θάλασσας.
Στα νησιά της GBR υπάρχουν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών και τρία από αυτά είναι ενδημικά . Τα βόρεια νησιά έχουν 300-350 φυτικά είδη, ενώ τα νότια νησιά έχουν 200 που είναι πιο ποώδη. Η περιοχή Whitsunday είναι η πλέον ποικιλόμορφη, διαθέτοντας 1.141 είδη.
Η θάλασσα έχει ένα υποτροπικό κλίμα και συχνά πλήττεται από τροπικούς κυκλώνες, ειδικά μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.
Η οικονομική δραστηριότητα στη θάλασσα με τα χιλιάδες δρομολόγια των πλοίων που μεταφέρουν διάφορα αγαθά, όπως άνθρακα, ζάχαρη, σιδηρομεταλλεύματα, ξυλεία, πετρέλαιο, χημικά προϊόντα, βοοειδή κ.λ.π. είναι αρκετά δύσκολη και η αφθονία των κοραλλιογενών υφάλων προκαλεί περίπου 50 -60 ναυτικά ατυχήματα κάθε χρόνο.
Για τους τουρίστες το ταξίδι στην περιοχή μοιάζει με επίσκεψη σ' ένα απέραντο ωκεανογραφικό μουσείο σε βυθούς που μοιάζουν με «έργο τέχνης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου