Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Νέο είδος "ειδικού τουρισμού"



Η δημοφιλής ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν έμεινε έγκυος στην κορούλα της, Σάντεϊ Ροζ, όταν γύριζε την ταινία «Αυστραλία» στην περιοχή του Κίμπερλι. Αστειεύθηκε, λοιπόν, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ήταν... γόνιμα τα νερά της περιοχής όπου κολυμπούσε». Αυτό ήταν. Πολλές γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο οι οποίες αγωνιούν να συλλάβουν παιδί επισκέπτονται έκτοτε την περιοχή της Αυστραλίας, με την ελπίδα ότι αν κολυμπήσουν στις λιμνούλες της θα μείνουν κι αυτές έγκυοι. Εν τω μεταξύ, πάρα πολλές γυναίκες επισκέπτονται το Διαδίκτυο για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την περιοχή. Τον τελευταίο καιρό οι επισκέψεις στο Διαδίκτυο αυξήθηκαν 250%, ενώ, όπως φαίνεται, αναπτύσσεται ένα νέο είδος «ειδικού τουρισμού» στο Κίμπερλι της Αυστραλίας.

Το περιστατικό μας φέρνει στο νου τη δική μας Παναγία της Τσαμπίκας, 32 χλμ. από τη Ρόδο ανάμεσα στα Κολύμπια και τον Αρχάγγελο. Πολλά είναι τα θαύματα της Παναγίας. Πιο πολύ, όμως, είναι τα θαύματα με τις άτεκνες γυναίκες που παρακαλούν την Θεοτόκο να τους χαρίσει παιδί και τάζουν είτε να βαφτίσουν το παιδί του εκεί, είτε να του δώσουν το όνομα Τσαμπίκος ή Τσαμπίκα. Εκτός από Ροδίτες υπάρχουν και περιπτώσεις αλλοδαπών που έχουν δώσει αυτό το όνομα στα παιδιά τους.

Ένα από τα παλιότερα θαύματα της Παναγίας Τσαμπίκας είναι και αυτό που συνδέεται με τα μεγάλα κτήματα γύρω από το Μοναστήρι. Αυτά τα κτήματα ανήκαν σ έναν Τούρκο Πασά, του οποίου η γυναίκα δεν τεκνοποιούσε. Εκείνη μαθαίνοντας για την Παναγία, προσευχήθηκε κι έφαγε το φυτιλάκι που έκαιγε στο καντήλι της εικόνας της. Έγινε το θαύμα κι έμεινε έγκυος. Ο Τούρκος δεν μπορούσε να πιστέψει πως το παιδί ήταν δικό του. Ούτε πίστευε πως επρόκειτο για θαύμα. Όταν όμως γεννήθηκε το μωρό, κρατούσε στη μικρή χούφτα του το φυτιλάκι του καντηλιού. Τότε ο Τούρκος Πασάς δώρισε στην εκκλησία όλα αυτά τα κτήματα που βρίσκονται γύρω απ το ναό.

Η ονομασία Τσαμπίκα, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλεται στη λέξη της τοπικής διαλέκτου «τσάμπα» που σημαίνει σπίθα και συνδέεται με τον τρόπο εύρεσης της εικόνας. Ένας βοσκός καθόταν στη βρύση του Αιμαχιού (ιστορικός τόπος Αρχαγγέλου που βρίσκεται χαμηλά απέναντι από το βουνό), όταν είδε ψηλά στην κορυφή, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο μικρός ναός της Παναγίας Τσαμπίκας της κυράς, κάτι σαν σπίθες (τσάμπες). Όλη η νύχτα πέρασε κοιτάζοντας ο βοσκός να δει αν κινηθεί το φως. Ίσως κάποιος να το κρατούσε. Το φως παρέμενε στην ίδια θέση. Ήρθε και δεύτερη νύχτα και τρίτη νύχτα. Πάλι, στον ίδιο τόπο, το ίδιο φως. Τότε ο βοσκός, περίεργος αλλά και φοβισμένος μήπως υπήρχαν στο βουνό κακοποιοί, κάλεσε συγχωριανούς του οπλισμένους, ν ανέβουν να δουν τι συμβαίνει. Σαν έφτασαν στην κορυφή, παραδόξως, αντικρίζουν μία ασημένια εικόνα της Παναγίας επάνω στο κυπαρίσσι και μπροστά της καντήλι αναμμένο.
Το γεγονός αυτό διαδόθηκε παντού, καθώς και στην Κύπρο, όπου ακούστηκε με πολλή κατάπληξη. Γιατί πράγματι, είχε χαθεί από κάποιο Μοναστήρι μια εικόνα τη Παναγίας με το καντήλι. Επίτροποι από την Κύπρο, ήρθαν στον Αρχάγγελο και αναγνώρισαν την εικόνα. Παίρνοντάς την, επέστρεψαν στην πατρίδα. Η εικόνα, όμως πάλι έφυγε απ το θρόνο της κι ερχόταν στην κορυφή του βουνού. Λυπημένοι οι Κύπριοι ήρθαν πάλι και πήραν την εικόνα. Για να βεβαιωθούν και οι δύο πλευρές πως πρόκειται για την ίδια εικόνα, έκαψαν λίγο το ξύλο της από πίσω για να τη σημαδέψουν (το σημάδι αυτό σώζεται ως σήμερα). Και τρίτη φορά η εικόνα επέστρεψε φέγγοντας στην κορυφή του βουνού.

Τότε, χτίστηκε ναϊδριο και οντάδες σ' εκείνο το σημείο αφιερωμένο στην Παναγία Τσαμπίκα την Κυρά. Σήμερα, για λόγους ασφαλείας, η θαυματουργή εικόνα βρίσκεται στην Παναγία Τσαμπίκα Κάτω. Το ένα μοναστήρι είναι ψηλά, στον ιερό λόφο (με ύψος 326 μέτρων) όπου κάποτε λατρευόταν η θεά Αρτέμιδα και λέγεται Παναγιά η Τσαμπίκα, η Ψηλή ή, η Κυρά. Το άλλο μοναστήρι, είναι κοντά στο δημόσιο δρόμο και λέγεται Παναγιά η Τσαμπίκα η Κάτω.

Πάνω στο λόφο στη Γ’ Κυριακή των νηστειών, της σταυροπροσκυνήσεως, γίνεται μεγάλο πανηγύρι και θρησκευτικό προσκύνημα, ίσως γιατί η άνοδος εκεί ψηλά θυμίζει τον Γολγοθά του Κυρίου.

Ανάλογη περιοχή γονιμότητας είναι και η Νας, ένα μικρό ειδυλλιακό χωριό της Ικαρίας, 3χμ δυτικά του Αρμενιστή, εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ταυροπόλιον. Υπάρχουν ακόμη τα ερείπια του αρχαίου ναού της Αρτέμιδος (της θεάς του κυνηγιού και της άγριας ζωής ), ακριβώς από επάνω από την μικρή παραλία με τα βότσαλα, στις εκβολές του ποταμού Χάλαρη. Το όνομα «Ταυρόπολος Άρτεμις» αναφέρεται στις ιδιότητες της θεάς, ως γονιμοποιού δύναμης της φύσης και δύναμης της φθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: