Τρίτη 28 Απριλίου 2009
Όλη η αλήθεια για την τουριστική σεζόν
Σε αγώνα δρόμου για να μην ακυρωθούν οι πτήσεις προς την Ελλάδα από τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα για τους τουριστικούς παράγοντες, αφού ο περιορισμός των τσάρτερ συνεπάγεται μη αναστρέψιμη πτώση στην τουριστική κίνηση την εφετινή περίοδο.
Ευνοημένοι από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης είναι οι προορισμοί εκτός ευρωζώνης, Τουρκία και Αίγυπτος, οι οποίοι κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο από την αγορά διατηρώντας τις δυνάμεις τους, ενώ προχωρούν και σε μεγάλες προσφορές αφού έχουν το περιθώριο λόγω χαμηλότερου κόστους υπηρεσιών.
Κατά κοινή ομολογία η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί από τις «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» (last minute), αφού έχει καταγραφεί η τάση πως ο κόσμος θα αποφασίσει τις διακοπές του πολύ κοντά στον χρόνο που προγραμματίζει να ταξιδέψει και ειδικά οι οικογένειες, οι οποίες περιμένουν καλύτερες προσφορές.
Πιο συγκεκριμένα μια μεγάλη έρευνα που έγινε στη Γερμανία μεταξύ αυτών που κάνουν διακοπές έδειξε ότι «Η πτώση του εξερχόμενου τουρισμού αναμένεται ότι φέτος θα είναι μεγάλη». Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια μόλις το 13% δήλωνε ότι δεν θα κάνει διακοπές στο εξωτερικό. Φέτος όμως αυτοί που δήλωσαν ότι δε θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο εξωτερικό τριπλασιάστηκαν, φτάνουν το 34,8%. Για τη μέση γερμανική οικογένεια με παιδιά η Ελλάδα είναι σχετικά ακριβή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος αερομεταφοράς. Το 75% των τουριστών κατευθύνονται προς τα ελληνικά νησιά για τα οποία οι πτήσεις είναι πανάκριβες.
O Μιχάλης Καραβάς, ιδιοκτήτης του Attika Reisen, του μοναδικού ελληνικών συμφερόντων tour operator που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, ανέφερε ότι «κάθε Γερμανός που ταξιδεύει στην Ελλάδα πληρώνει πάνω από 300 ευρώ μόνο για το αεροπορικό εισιτήριο. Την ίδια στιγμή, με λιγότερα από 300 ευρώ το άτομο βρίσκει πακέτα διακοπών μιας εβδομάδας στην Τουρκία ή την Αίγυπτο».
Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό οι μεγάλοι τουρ οπερέϊτορς πιέζουν ασφυκτικά τους Έλληνες ξενοδόχους για ακόμα περισσότερες εκπτώσεις. Έτσι τιμές σε 5άστερα ξενοδοχεία των 150 και 120 ευρώ έχουν κατρακυλήσει μέχρι και 50 ευρώ στο all inclusive. Αναφέρθηκε περίπτωση που μεγάλη μονάδα αναγκάσθηκε να δώσει τιμή 8 ευρώ για τη χαμηλή και 18 για την υψηλή περίοδο, υπό τον όρο να του εξασφαλίσουν υψηλές πληρότητες.
Περισσότερο όμως από την πληρότητα των μονάδων τους οι ξενοδόχοι υπολογίζουν αν τελικά θα …πληρωθούν. Εφέτος οι κίνδυνοι να ακουστούν κανόνια είναι πιο πιθανοί από κάθε άλλη χρονιά, αφού οι τουρ οπερέϊτορς έχουν σοβαρές αδυναμίες από τη ρευστή κατάσταση και το ρίσκο που καλούνται να πάρουν με τα αεροπλάνα και πόσο αυτά θα γεμίσουν.
Πάντως ο διάλογος που καθημερινά αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας παρασύρει σε μια μίζερη αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Σε δυσκολότερες κρίσεις του παρελθόντος, στην πετρελαϊκή κρίση του ’70, στην κρίση του 2000 μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που δημιούργησε ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα όχι μόνο ανταπεξήλθε, αλλά βγήκε νικήτρια σε ό,τι αφορά την τουριστική της επίδοση και απόδοση.
Νομίζω ότι, παρά τη δύσκολη εποχή, έχουμε το δικαίωμα να κοιτάμε στα μάτια το τουριστικό μέλλον με αίσθηση αυτοπεποίθησης. Οι επισκέπτες από τις χώρες της Ευρώπης θα προτιμήσουν να περικόψουν άλλα καθημερινά έξοδα, αντί να στερηθούν τις διακοπές. Οι διακοπές γι αυτούς αποτελούν τρόπο ζωής. Είναι απίθανο να μην κάνουν διακοπές το καλοκαίρι, ακόμη και αν χρειαστεί να επιλέξουν πιο φτηνή κατηγορία ξενοδοχείου.
Eπίσης εκτιμώ ότι φέτος θα είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των τουριστών που θα αλλάξει, για λόγους οικονομικούς, τον προορισμό του από μακρινό σε κοντινό. Για παράδειγμα, αντί για Ντουμπάι ή Ταϊλάνδη θα πάνε σε Ελλάδα ή Τουρκία.
Συμπερασματικά, παρά τη δύσκολη εποχή, έχουμε το δικαίωμα να κοιτάμε στα μάτια το τουριστικό μέλλον με αίσθηση αυτοπεποίθησης για τη χώρα μας.
Στη φωτογραφία σεφ από τη Ρόδο και την Κέρκυρα με τον Παναγ. Σκόρδα, διευθυντή ΕΟΤ Αυστρίας & Ουγγαρίας στα πλωτά σεμινάρια που έγιναν στο Δούναβη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου