Ταξίδι σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η ασταμάτητη, ανελέητη διαθρησκευτική βία!
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μία χώρα που δε βρέχεται από θάλασσα, συνορεύει βόρεια με το Τσαντ και το Σουδάν, ανατολικά με το Νότιο Σουδάν, νότια με τη ΛΔ Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό (Μπραζαβίλ) και δυτικά με το Καμερούν. Πρωτεύουσα είναι η Μπανγκούι.
Οι επίσημες γλώσσες είναι Sango (από το 1991 ), η κρεολική Ngbandi και τα Γαλλικά (μετά την ανεξαρτησία). Ανεπίσημα όμως ομιλούνται συνολικά 120 διαφορετικές γλώσσες και διάλεκτοι.
Παρά την υποχρεωτική εκπαίδευση, το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι ακόμα πάνω από το 60%.
Η εκπαίδευση είναι δωρεάν, αλλά προσβάσιμη είναι μόνο σε μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού.
Από το 1969, η χώρα έχει στο Μπανγκούι ένα πανεπιστήμιο και από το 2008 προστέθηκε το διεθνές Euclid Πανεπιστήμιο.
Το μισό σχεδόν του εξαγωγικού εμπορίου της αντιπροσωπεύουν οι ίνες βαμβακιού και ο καφές.
Στα εξαγώγιμα προϊόντα περιλαμβάνονται και οι αραχίδες, η ξυλεία, το ελαστικό, το φοινικέλαιο, μικρές ποσότητες διαμαντιών και χρυσού.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αποτελείται από δέντρα σαβάνας, όπου τα ζώα που υπάρχουν είναι ελέφαντες, μαϊμούδες, αντιλόπες, βουβάλια, σπάνια πουλιά, σαύρες και ιπποπόταμοι στα νερά.
Ο πληθυσμός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είναι 4,5 εκατομμύρια, μικρότερος από τον αναμενόμενο εξαιτίας της αυξημένης θνησιμότητας λόγω του AIDS, της ελονοσίας και της λέπρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 54% των γεννήσεων είναι υπό ιατρική επίβλεψη.
Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας είναι 102 ανά 1.000 γεννήσεις, το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας 9,8 ανά 1000 γεννήσεις.
Οι κάτοικοι προέρχονται από τουλάχιστον 60 διαφορετικές φυλές, με χριστιανούς το 80%, μουσουλμάνους το 10% και τρίτη η ανιμιστική (9,6%).
Ήταν γαλλική αποικία ως το 1960, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε, αν και ποτέ δεν απογαλακτίστηκε από τη γαλλική αστική τάξη και το μεγάλο κεφάλαιο που αναμειγνύεται έκτοτε σε κάθε έκφανση της πολιτικής, οικονομικής ζωής της χώρας.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η διαδοχή στην εξουσία γινόταν πότε με πραξικοπήματα και πότε με «εκλογές» με σημαδεμένη τράπουλα.
Η τελευταία κρίση ξέσπασε με την ανατροπή του προέδρου (ε.α. στρατηγού) Φρανσουά Μποζιζέ, που είχε ανέβει στην εξουσία το 2003, πρώτα με πραξικόπημα κατά του προκατόχου του Ανγκ Φελίξ Πατασέ και μετά με «εκλογές».
Ο Μποζιζέ δέχθηκε πόλεμο από τους ένοπλους ισλαμιστές του Μισέλ Ντζοτόντια, το Δεκέμβριο του 2012, αμέσως μόλις ανέθεσε σε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία την άδεια για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων πετρελαίου. Ανατράπηκε τελικά το Μάρτη του 2013.
Έκτοτε, οι ισλαμιστές του «ΣΕΛΕΚΑ» έδρασαν εκτός ελέγχου, αιματοκυλώντας τη χώρα ως τέλος της περασμένης χρονιάς, δίνοντας την κατάλληλη αφορμή στους Γάλλους να πραγματοποιήσουν στις 5/12/13 την δική τους επέμβαση.
Η βία ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς που ξέσπασε μετά το πραξικόπημα του Μαρτίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κι ανάγκασε 1 εκατ. πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Παρά τον πλούσιο ορυκτό πλούτο και άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, όπως το ουράνιο, τα αποθέματα Bakouma , το αργό πετρέλαιο στη Vakaga , χρυσό , διαμάντια , ξυλεία και υδροηλεκτρική ενέργεια , καθώς και τα προϊόντα της καλλιεργήσιμης γης , η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και επιπλέον μία από τις δέκα φτωχότερες χώρες της Αφρικής.
Στον επίσημο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται στην 179η θέση, ανάμεσα σε συνολικά 187 χώρες.
Το μόνο διεθνές αεροδρόμιο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπανγκούι M'Poko, ενώ παράλληλα με αυτό λειτουργούν 37 μικρότερα αεροδρόμια στην περιφέρεια.