Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011
1.918 ευρώ ο βασικός μισθός στην Κύπρο
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) πάνω στις ακαθάριστες απολαβές των υπαλλήλων, η οποία ανερχόταν σε 0,92% από τον Ιούλιο του 2010 και 1,25% από τον Ιανουάριο του 2011.
Η αντίστοιχη αύξηση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, ήταν 3,0%, κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν 1,1%, το τρίτο τρίμηνο ήταν 3,1% και το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ήταν 2,4%.
Επίθεση δέχτηκε ο Σαρκοζί πριν λίγο
Δυο νέα κοιτάσματα στο Ισραήλ
Σύμφωνα με την εταιρία Hacharat Energia, "υπάρχουν τουλάχιστον 50% πιθανότητες" τα αποθέματα δύο νέων κοιτασμάτων που ονομάζονται Σάρα και Μίρα και βρίσκονται 70 χλμ. ανοικτά της πόλης Χαντέρα, βόρεια του Τελ-Αβίβ, να ανέρχονται σε 184 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η εκμετάλλευση των νέων αυτών κοιτασμάτων θα περιορίσει σημαντικά την εξάρτηση του Ισραήλ από το αιγυπτιακό φυσικό αέριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος προμηθεύει το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ.
Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011
Κουρουμπλής: Ανοίξαμε την πόρτα για να μπει ο ταύρος
"Ανοίξαμε την πόρτα για να μπει ο ταύρος στο υαλοπωλείο.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει σε άλλη βάση" , είπε και πρόσθεσε:
"Ο Παπακωνσταντίνου δεν άκουγε ποτέ κανένα. Ίσως αν αναλάμβανε νωρίτερα ο Βενιζέλος, να γινόταν κάτι καλύτερο".
Καταλήγοντας δήλωσε πως:
"Δεν μετανιώνω ποτέ για τον δρόμο που επέλεξα. Υπηρέτησα τη συνείδησή μου".
Μάικλ Ντάγκλας και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς στη Σύμη
Όπως τότε λοιπόν, έτσι και τώρα ήρθαν για διακοπές, επιλέγοντας φέτος την Κάλυμνο και τη Σύμη.
Στη Σύμη (φωτό) έφτασαν με τη θαλαμηγό Mary Ζαν και είχαν στην παρέα τους δέκα φίλους.
Στις βόλτες που έκανε το καλλιτεχνικό ζευγάρι ήταν πάντα πιασμένο χέρι- χέρι.
Ευρωπαϊκή Ημέρα Σκληροδέρματος
Είναι μια αφορμή για να ενημερωθούμε όλοι και να συμβάλλουμε στον καθημερινό αγώνα των ασθενών με σκληρόδερμα γιαίσες ευκαιρίες στην έρευνα, τη διάγνωση, την περίθαλψη και τη θεραπεία.
Η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Σκληροδέρματος αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Ελβετού ζωγράφου Paul Klee, ο οποίος πέθανε από σκληρόδερμα στις 29 Ιουνίου 1940, έχοντας παλέψει με τη νόσο τα 4 τελευταία χρόνια της ζωής του.
Το σκληρόδερμα, ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού, που δεν έχει έως σήμερα οριστική θεραπεία.
Παρόλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωσή του, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου και συμβάλλουν δραστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά αποτελεσματικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από Σκληρόδερμα. Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας για το Σκληρόδερμα, την οποία καθιέρωσε για πρώτη φορά πέρσι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Σκληρόδερμα (FESCA) και στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας.
Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται σε 1:10.000 στο γενικό πληθυσμό. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης (4:1).
Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, για το λόγο αυτό η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κάποια από τα συμπτώματα της νόσου, όπως σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος στα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια, αλλά και χέρια που αλλάζουν χρώματα -λευκό, κόκκινο, μελανό (φαινόμενο Raynaud)- είναι τα πλέον χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, τα οποία επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα και δεν είναι εμφανή.
Δύο από τις πλέον σοβαρές επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και τα δακτυλικά έλκη.
Το Σκληρόδερμα ή συστηματική σκλήρυνση, χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή κολλαγόνου (ίνωση) και σκλήρυνση του δέρματος και των εσωτερικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων του γαστρεντερικού σωλήνα, του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων. Τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της νόσου προκαλούνται αρχικά από αγγειακή δυσλειτουργία, φλεγμονή και προοδευτική ίνωση, που σταδιακά οδηγούν σε απόφραξη του μικροαγγειακού δικτύου.
Τα συμπτώματα του Σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, για το λόγο αυτό η διάγνωση της νόσου μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κάποια από τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα εμφανή, όπως αυτά που παρουσιάζονται στο δέρμα των χεριών, σε αντίθεση με τα πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου, τα οποία επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα.
Η έγκαιρη διάγνωση του Σκληροδέρματος σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου.
Πως θα ήταν σήμερα η Νταϊάνα, αν ζούσε...
Η αρχισυντάκτρια του Newsweek Τίνα Μπράουν, που έχει γράψει και μια "κουτσομπολίστικη" βιογραφία της πριγκίπισσας, φαντάζεται ότι αν η Νταϊάνα δεν είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα το 1997 στο Παρίσι, θα είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, θα παρέμενε "όμορφη", θα διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πρώην σύζυγό της πρίγκιπα Κάρολο και θα είχε δέκα εκατομμύρια οπαδούς στο Twitter.
Όμως τόσο η "φωτογραφία" όσο και το "ρεπορτάζ" - που εικάζει ότι η Νταϊάνα θα είχε ξαναπαντρευτεί δύο φορές, θα είχε κάνει μπότοξ και θα ζήλευε ελαφρώς τη νύφη της, την Κέιτ Μίντλετον - προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια πολλών.
Χαρίλαος Τρικούπης: «Τις πταίει»
Σήμερα θα σβήσουν κεράκια στην τούρτα τους η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιάννης Πουλόπουλος που κλείνει τα 64, ο Νίνο (Ξυπολητάς) που κλείνει τα 30 και η Μαργαρίτα Μπρόγερ.
Θυμηθείτε: Μια μέρα σαν κι αυτή το 1932 γεννήθηκε ο Μιχάλης Μενιδιάτης, λαϊκός τραγουδιστής.
Τέλος, το 1951: έφυγε από τη ζωή από εγκεφαλική συμφόρηση, σε ηλικία 67 ετών, ο κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης.
Σαν σήμερα:
1874... Ο Χαρίλαος Τρικούπης (φωτό) δημοσιεύει στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του «Τις πταίει». Με το κείμενο αυτό ο Μεσολογγίτης πολιτικός καθιστά τον βασιλέα Γεώργιο Α’ υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διερχόταν ο τόπος. Ζητά από τον ανώτατο άρχοντα να εφαρμόζει την αρχή της δεδηλωμένης, όταν αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Για το άρθρο του ο Τρικούπης θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί.
1891... στη Οτάβα του Καναδά ξεκινάει η λειτουργία του τραμ.
1920... η Ρεάλ αποκτά το όνομά της από τον βασιλιά Αλφόνσο ΧΙΙΙ τροποποιώντας το προηγούμενο "Madrid FC".
1921... ο ελληνικός στρατός αρχίζει την επίθεσή του στο μικρασιατικό μέτωπο.
1922... η Γαλλία δωρίζει στην Κυβέρνηση του Καναδά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο του Βίμι Ριντζ "απαλλαγμένο για πάντα από φόρους".
1929... ο Κονδύλης κυκλοφορεί βιβλίο για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο αναφέρεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου.
1929. O Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση. Το είχε ήδη παρατηρήσει από τον Σεπτέμβριο του 1928. Λίγο πριν καταστρέψει έναν δοκιμαστικό σωλήνα με την καλλιέργεια βακτηριδίων, παρατήρησε ότι είχε αναπτυχθεί ένα είδος μπλε μούχλας, που ήταν σε θέση να σκοτώνει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
1942... κάνει πρεμιέρα η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
1942. Στη Βόρειο Αφρική, τα γερμανικά στρατεύματα υπό τον Ρόμελ προελαύνουν ως το Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια.
1949... η Νότιος Αφρική επιβάλει το "Απαρτχάιντ", με την απαγόρευση των μικτών γάμων.
1949... στην Ινδονησία, τα ολλανδικά στρατεύματα αποχωρούν από την Τζακάρτα.
1950... η ΕΣΣΔ διαμαρτύρεται για την απόφαση του ΟΗΕ να παρέμβει στη διένεξη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
1953... ο βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ, ο οποίος είχε φύγει από τη χώρα πριν λίγες μέρες, παραδίνει την ηγεσία στο στρατό.
1958... η Βραζιλία κατακτά το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2, με 2 γκολ του Pele, 2 του Vava και 1 του Zagalo, μετέπειτα προπονητή της. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Γάλλος Just Fontaine με 13 γκολ.
1960... παρουσία του βασιλιά του Βελγίου Μποντουέν, γιορτάζεται η ανεξαρτησία του βελγικού Κονγκό.
1961... απροθυμία συναντά στην Ελλάδα η πρωτοβουλία του Γρίβα για νέα πολιτική κίνηση.
1963... το πρώτο τραγούδι των Μπιτλς "From me to you" κατακτά την κορυφή του βρετανικού τσαρτ.
1965... με άδεια του Προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, τα αμερικανικά στρατεύματα παίρνουν ενεργό μέρος στις μάχες του Νότιου Βιετνάμ, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Σαϊγκόν.
1969... εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.
1970... τα αμερικανικά στρατεύματα αρχίζουν την αποχώρησή τους από την Καμπότζη.
1972... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι, η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.
1973... στη Χιλή, πραγματοποιείται εξέγερση κατά του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε από τα στρατεύματα, που στήριζαν την Κυβέρνησή του.
1974: Η Ισαμπέλα Περόν ορκίζεται πρόεδρος της Αργεντινής, καταλαμβάνοντας τη θέση του άρρωστου συζύγου της Χουάν Περόν.
1979... η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.
1981... στο Ιράν, ο Χομεϊνί διορίζει νέους αξιωματούχους μετά το θάνατο 74 ατόμων σε βομβιστική επίθεση.
1982... ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στο Νότιο Λίβανο και πολεμούν με παλαιστινιακές και συριακές δυνάμεις νότια της Βηρυτού, εγκλωβίζοντας την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο δυτικό τμήμα της πόλης.
1983... επεισόδια και καταστροφές του ΟΑΚΑ στον τελικό του κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (2-0). Ο γ.γ. Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης δηλώνει πως το ΟΑΚΑ δεν θα ξαναδοθεί για ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνικών ομάδων.
1986... η Αργεντινή κατακτά το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Μεξικού νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία με 3-2 στο στάδιο Αζτέκα. Ο Άγγλος Gary Lineker, που μόλις 3 μέρες πριν την αναχώρηση της ομάδας του για το Μεξικό είχε σπάσει το αριστερό του χέρι και αναγκάστηκε να παίξει με ειδική επίδεση, ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.
1990... η Μαρία Χριστοφορίδου κατακτά 3 χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Τενερίφη.
1990... ο Γιώργος Κοσκωτάς καταθέτει έφεση κατά της απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Βοστόνης, που ενέκρινε την έκδοσή του στην Ελλάδα.
1991... η ελληνική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία ειδοποιεί τους Έλληνες φοιτητές σε Σλοβενία και Κροατία να αποχωρήσουν από την περιοχή, λόγω πολέμου. Την ίδια μέρα ο ομοσπονδιακός στρατός της Γιουγκοσλαβίας εισβάλει στη Σλοβενία.
1992... η σημαία του ΟΗΕ υψώνεται στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο, μετά το τέλος της δίμηνης κατάληψής του από τους Σέρβους.
1993... επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν.
1993... στους 13.000 φτάνουν οι απελαθέντες Αλβανοί από την Ελλάδα, ενώ άλλοι 100.000 ζουν παράνομα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας.
1993... τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας απονέμονται, μεταξύ άλλων, στους Κώστα Στεργιόπουλο, Γιώργο Κιτσόπουλο, Παναγιώτη Μαστροδημήτρη και Άννα Γκέρτσου-Σαρρή.
1994... το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Ελλάδα για το εμπάργκο, που επέβαλε στα Σκόπια, απορρίπτοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε να επιβληθούν στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
1995... με πανηγυρική λειτουργία και κοινή εμφάνιση με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β', ολοκληρώνεται η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Βατικανό.
1995... στη Νότια Κορέα, πολυώροφο πολυκατάστημα στη Σεούλ καταρρέει με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα.
1996... στην Τουρκία, αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν.
1997... ο Δημήτρης Μαραβέλλιας, ο οποίος πρόσκειται στον Κώστα Καραμανλή, εκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
1997: Οι σοσιαλιστές του Φάτος Νάνο στην Αλβανία θέτουν τέρμα στην ηγεμονία του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα.
2002... από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη "17 Νοέμβρη". Αρχή εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.
2003... αιματηρές συγκρούσεις συγκλονίζουν τη Λιβερία, με θύματα εκατοντάδες αμάχους. Πολυάριθμες αντάρτικες οργανώσεις επιδιώκουν την ανατροπή του ηγέτη Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος βαρύνεται με εγκλήματα πολέμου. Χιλιάδες είναι οι άμαχοι που εγκαταλείπουν την περιοχή με προορισμό τη Γουϊνέα, τη Σιέρα Λεόνε, την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Κόφι Ανάν κάνει έκκληση να σταλεί στην περιοχή πολυεθνική δύναμη.
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
Στα μνημεία της UNESCO το Τζαμί Selimiye
Τα μέρη της Τουρκίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1982, είναι οι ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, η πόλη Safranbolu (Karabük), το Hattuşaş (Boğazköy)-η Πρωτεύουσα των Χετταίων (Çorum), το Όρος Nemrut (Adıyaman-Kahta), η αρχαία Ξάνθος και το Άβατο της Λετόον (Antalya-Muğla), το Μεγάλο Τζαμί και Νοσοκομείο του Divriği (Sivas), ο αρχαιολογικός τόπος της Τροίας (Çanakkale), η περιοχή Pamukkale και η αρχαία Ιεράπολις (Denizli), το Εθνικό Πάρκο του Göreme και η Κapadokya (Nevşehir).
Oλα τα νέα ονόματα που μπήκαν στη λίστα της UNESCO υπάρχουν ΕΔΩ.
Wall Street Journal :Πωλείται η Ελλάδα
"Πωλείται η Ελλάδα όπως είναι ...επιπλωμένη", γράφει σε εκτενές άρθρο της η Wall Street Journal, η οποία δημοσιεύει χάρτες για τον εντοπισμό των «προς πώληση» ακινήτων.
«Αυτό βέβαια δεν το είχαν ασφαλώς κατά νου οι Έλληνες όταν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τις χώρες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ» σημειώνει η εφημερίδα αναφορικά με το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011
Η κόρη του Λοϊζου απαγορεύει στο ΠΑΣΟΚ το “Καλημέρα Ήλιε”
Παγκόσμια ημέρα ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας
Στις 27 Ιουνίου 1969 ξέσπασαν επεισόδια αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος κι έτσι η 27 Ιουνίου από τότε καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.
Μιλώντας για το νόημα της ημέρας έγραψε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος:
""Στις 27 Ιουνίου κάθε χρόνο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες και οι ανοιχτόμυαλοι φίλοι τους γιορτάζουν σ' ολόκληρο τον κόσμο την αξιοπρέπεια και το δικαιώμα της επιλογής τους, όπως πρωτοεκφράστηκε στη βίαιη εξέγερση των θαμώνων του μπαρ Stonewall κατά της αστυνομικής βίας και καταπίεσης, στις 27 Ιουνίου 1969 στη Νέα Υόρκη.
Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα να εορτάζεται με ένα κεντρικό γεγονός και βέβαια να ακολουθούν άλλες γιορτές σε πόλεις που μπορούν να γιορτάζουν. Η οργάνωση ομοφυλόφιλων Mario Mieli, μια ιταλική και κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και υπερφυλικών (τρανσέξουαλ) σχεδίασε τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας για το καλοκαίρι του 2000 στη Ρώμη.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε σειρά γεγονότων από 1-9 Ιουλίου 2000, καθώς και μια ειρηνική πορεία στους δρόμους, μια διάσκεψη της Διεθνούς Ενωσης Λεσβιών και ομοφυλόφιλων αλλά και συναντήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα, θρησκεία και ομοφυλοφιλία, γυναικεία θέματα, θέματα τρανσεξουαλισ
μού και αλλαγής φύλου και βέβαια εκπαίδευση σε θέματα HIV/AIDS.Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, που γιόρταζετο Ιωβηλαίο του Ιησού Χριστού, και παρά τις αντιδράσεις του συντηρητικού κατεστημένου, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς έκτροπα. Οι ιταλικές οργανώσεις επέμειναν ότι οι ελευθερίες της έκφρασης και του συνέρχεσθαι προστατεύονται σε πολλές διεθνείς συνθήκες, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (ICCPR) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών (ECHR). Το άρθρο 13 της Συνθήκης του Αμστερνταμ, πιο συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότη
τα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να δραστηριοποιείται σε περιπτώσεις διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό (sexual orientation).Ο προεδρικός υποψήφιος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, έγραφε στο μήνυμά του:
«Εχω την ευχαρίστηση να απευθύνω χαιρετισμό σε όλους όσοι συμμετέχουν στο World Pride, Roma 2000. Τη γιορτή των Ομοφυλόφιλων και Λεσβιών. Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας και εύχομαι ολόψυ
χα για
την επιτυχία του γεγονότος. Η συνδιάσκεψη αυτή προσφέρει μια δυνατότητα εμβάθυνσης σε θεμελιώδεις αρχές της χώρας μας από την ίδρυσή της. Την εμβάθυνση της θεμελιώδους έννοιας της δικαιοσύνης, της πραγμάτευσης της υπόσχεσης για αυτοδιοίκηση και τοχτίσιμο μιας καλής και δίκαιης κοινωνίας, στη σ ταθερή αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους, χωρίς ειδικά προνόμια για κά
ποιους. Πιστεύω ολόψυχα ότι εάν δεν κατανικήσουμε τις δυνάμεις του μίσους και της διαίρεσης που δρουν στον κόσμο, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη και δικαιοσύνη. Καθώς ανανεώνετε την αφοσίωσή σας στην εφαρμογή ισότιμης προστασίας των νόμων για κάθε πολίτη, και την αντίθεσή σας προς κάθε μορφή διάκρισης, είμαι έτοιμος να διαβεβαιώσω τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες ότι οι Αμερικανοί πολίτες έχουν την ευκαιρία να συμμ
ετέχουν πλήρως σε ένα έθνος και έναν κόσμο ενωμένο στους βασικούς στόχους για όλους μας. Προσβλέπω στη βελτίωση της συνεργασίας μας στη διάρκεια του 21ου αιώνα και παρακαλώ να δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου.» (1 Ιουλίου 2000).Οταν οι γιορτές των ομοφυλόφιλων τελειώνουν στο νότιο ημισφαίριο οι φανταχτερές στολές και τα φτερά μαζεύονται για μια χρονιά και οι προβολείς μετακινούνται στο Βορρά. Σήμερα υπάρχουν τόσο πολλές γιορτές για τα δικαιώματα των λεσβιών και των ομοφυλόφιλων που θα μπορούσε κανείς να περνά όλο το χρόνο συμμετέχοντας σε παρόμοιες εκδηλώσεις.
Η λέξη carnevale, η γιορτή του δρόμου, είναι λατινική. Είναι συνδυασμός του carne-κρέατος και vale-γεια σου και ήταν μια δημοφιλής δικαιολογία για γιορτή πριν από τη νηστεία του Πάσχα, που συνήθως σήμαινε και σεξουαλική αποχή.
Mardi gras, ένας άλλος εορτασμός παρόμοιου χαρακτήρα ανά τον κόσμο σήμερα, προέρχεται από το γαλλικό Χοντρή Τρίτη, συνήθεια καθαρισμού των απαγορευμένων τροφών από το ντουλάπι. Το κίνημα των ομοφυλόφιλων ανακάλυψε την τρέλα και το κέφι του καρναβαλιού του Ρίο και αποφάσισε να μιμηθεί το σοκ και το παραλήρημα της λαϊκής αυτής έκφρασης μεταφέροντάς το στους δρόμους των καθωσπρέπει μεγαλουπόλεων του Βορρά. Στα καρναβάλια των latino γιόρταζαν και παρωδούσαν τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, προκαλώντας την κοινωνία της συντήρησης.
Οι πρώτες μαζικές γιορτές στους δρόμους δεν είχαν το χαρακτήρα ενός show και ήταν πιο πολιτικοποιημένες. Οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης δεν περίμεναν «τα κορίτσια» να επαναστατήσουν. «Η συμπεριφορά τους ήταν όμοια με της Γκεστάπο» λέει ένας εκπρόσωπος της γενιάς του '70. «Ενα χοντρό γυαλί με βρήκε στο κεφάλι», δηλώνει ο αστυνομικός επιθεωρητής, «παραλίγο να μου κόψει το λαρύγγι». Ηταν η πρώτη φορά στην Ιστορία που οι gays είπαν «ώς εδώ και μη παρέκει».
Η κρίσιμη στιγμή ήρθε όταν μια drag queen πέταξε ένα δοχείο γεμάτο άδεια μπουκάλια μπίρας μέσα στο παράθυρο ενός περιπολικού της αστυνομίας.
Η πρώτη πορεία στους δρόμους του Λονδίνου έγινε το 1971, από το Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ομοφυλόφιλων. Ο αρχικός στόχος ήταν η ισότητα αλλά το AIDS άλλαξε το χαρακτήρα και τα αιτήματα στη δεκαετία του 1980. Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων έχουν την ιστορία τους από το 1969. Τα όνειρα της εποχής εκείνης είναι απαιτήσεις σήμερα. Η ισότητα και η απάλειψη των διακρίσεων είναι το κεντρικό σύνθημα και βέβαια η ηλικία συναίνεσης και η ρύθμισή της ακολουθούν.
Η επισημοποίηση της σχέσης δύο ανδρών ή δύο γυναικών είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε κοινοβουλίου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για όλους αυτούς τους χαρούμενους ανθρώπους που γεμίζουν τους δρόμους των πόλεων της ελευθερίας (και όχι μόνο) πρέπει να αισθανόμαστε σήμερα ευγνωμοσύνη. Εργάζονται ακούραστα για τα δικαιώματά μας. Ας τους βλέπουμε με άλλο μάτι.
Οσο οι Νεοϋορκέζοι συνεχίζουν το πένθος για τους ανθρώπους που χάθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου, οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες των παρελάσεων «καταγγέλλουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, στις επιθέσεις που δέχονται οι αραβικές, μουσουλμανικές και ασιατικές κοινότητες».
Εχοντας την εμπειρία των διακρίσεων, κατανοούν και συμπαρίστανται στην ευαισθησία των Ασιατών και Αράβων. Οι λευκοί ομοφυλόφιλοι διαδηλώνουν και καταγγέλλουν το μίσος που οι ίδιοι έχουν γνωρίσει πολύ καλά. Οι οργανώσεις των λεσβιών και ομοφυλόφιλων στη Νέα Υόρκη καλούν τα μέλη τους «να απορρίψουν το ταμπού της προβολής των δικαιωμάτων τους και να αγκαλιάσουν τους συνανθρώπους τους, θύματα της παρούσας κρίσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό συνέβη σε έδαφος των ΗΠΑ".
Ο Απόστολος Γκλέτσος κλείνει τα 44
Το ασβέστιο επιβραδύνει τη γήρανση
Το ασβέστιο σταματάει το χρόνο...
Αυτό το σπουδαίο μεταλλικό στοιχείο δεν προφυλάσσει μόνο τα οστά μας αλλά βοηθά και στη σωστή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού μας.
Ωστόσο, το στρες, η καθιστική, οι ελλείψεις σε βιταμίνη D και μαγνήσιο μπορεί να το στερήσουν από το σώμα μας γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με τροφές που το περιέχουν.
Γυναίκα, οδηγός αυτοκινήτου ετών 94
Μεσοπρόθεσμο και περικοπές στη Βουλή
Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
Στην Αθήνα η μέλλουσα πριγκίπισσα του Μονακό
Μεγάλο θεματικό ενυδρείο εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη
Εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στην περιοχήFlorya, ένα τα μεγαλύτερα θεματικά ενυδρεία.
Όπως ανακοινώθηκε στο ενυδρείο θα ζουν συνολικά δεκαπέντε χιλιάδες έμβια θαλάσσια και χερσαία όντα στις όσο το δυνατό πλησιέστερες προς το φυσικό περιβάλλον τους συνθήκες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία που εκφώνησε στην τελετή εγκαινίων, υπενθύμισε την κατασκευή δύο νέων πόλεων στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως θα εξαλείψουν την απειλή του σεισμού με αστική ανάπλαση.
Μπαρκάρει το πλοίο με τα φαντάσματα
Κατηγορείται για ομαδικούς βιασμούς 170 γυναικών
Παπαδιαμάντης το 1896: Οι πολιτικοί κατέστρεψαν το έθνος
Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους!
Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι.
Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια», δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, ον ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθοράν, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Από την εφημερίδα Ακρόπολη το 1896).
Σάββατο 25 Ιουνίου 2011
Άγιος Έρωτας
Σήμερα Σάββατο, 25 Ιουνίου, γιορτάζουν:
Έρως, Έρωτας, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρα.
Στη φωτό: Έρως και Ψυχή, έργο του Αντόνιο Κανόβα, βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.
ΕΔΩ, σχετικό βίντεο.
Παγκόσμια ημέρα των Στρουμφ
Οφείλουν την ονομασία τους σε μια…αλατιέρα. Ο Πεγιό έτρωγε με έναν φίλο του οπότε κάποια στιγμή ο δεύτερος θέλησε το αλάτι. «Δώσε μου το… Strumf» είπε αντί να χρησιμοποιήσει την λέξη αλατιέρα. Η λέξη άρεσε στον Πεγιό και την συγκράτησε για το μέλλον.
Τα Στρουμφάκια βγήκαν για πρώτη φορά στην επιφάνεια το φθινόπωρο του 1958 στο Βέλγιο όταν τα φιλοξένησε το περιοδικό «Le Journal de Spirou». Ο ρόλος τους στην αρχή ήταν δευτεραγωνιστικός. Η αυτονομία τους όμως, δεν άργησε να έρθει και έτσι οι Στρουμφοϊστορίες άρχισαν να αποκτούν τη δική τους θέση στα τεύχη.
Το 1981 έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο της ποπ κουλτούρας με την βοήθεια της εταιρείας κινουμένων σχεδίων Hanna Barbera που αγόρασε τα δικαιώματα των strumfs στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μπλε χρώμα των Στρουμφ ήταν ιδέα της συζύγου του Πεγιό, ενώ πρότυπο για την δημιουργία της Στρουμφίτας υπήρξε η ίδια η Βερονίκ, κοριτσάκι όταν ο πατέρας της άρχισε να δουλεύει τα κόμιξ.
Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011
Γιάννης Πλούταρχος: «Είμαι δυσλεκτικός»
Μίλησε για τις δύσκολες στιγμές της ζωής του και τα φτωχά παιδιά του χρόνια, οπότε και δούλευε σε λαϊκές αγορές μαζί με τον αδερφό του.
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό κανάλι "ΣΙΓΜΑ" δεν δίστασε να εξομολογηθεί πως η δυσλεξία έγινε αφορμή να μην πάρει το απολυτήριο του λυκείου.
Στην Ύδρα, η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα
1717... ιδρύεται στο Λονδίνο η πρώτη μεγάλη στοά των μασόνων.
1821... ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.
1894... H νεοσύστατη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα, αποφασίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης στην Αθήνα το 1896.
1959... το Περού κατάσχει όλες τις μεγάλες ιδιωτικές εκτάσεις.
1991... η ποιότητα των νερών στις παραλίες των χωρών-μελών της ΕΟΚ βελτιώνεται σημαντικά, σύμφωνα με κοινοτικά στοιχεία, με την Ελλάδα να κρατά τα οικολογικά σκήπτρα.
1999... η κιθάρα με την οποία ο Έρικ Κλάπτον ηχογράφησε το "Layla" πωλείται σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 497.500 δολαρίων. Σχετικό βίντεο ΕΔΩ!
Λουκρητία Βοργία! Χρυσός, αίμα και όργια
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 39 ετών, η περιβόητη Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φεράρα, πριγκίπισσα ιταλικών πόλεων και περιοχών, νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου ΣΤ', πασίγνωστη για την ομορφιά της, τους σκανδαλώδεις έρωτές της αλλά και για τα εγκλήματα στα οποία φέρεται να είχε αναμειχθεί. Φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της.
Μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της η Λουκρητία κατέφυγε στο πύργο του Νέππι. Τότε ξέσπασε το σκάνδαλο για αιμομικτικές σχέσεις που μπορεί να είχε με τον πατέρα της και τον αδελφό της. Αφορμή αυτού ήταν το γεγονός ότι το 1498 η Λουκρητία είχε γεννήσει κατά τον 2ο γάμο ένα βρέφος άρρεν. Το 1501 φέρεται και με δεύτερο βρέφος με το όνομα Τζοβάνι (Ιωάννη) το οποίο και ανέτρεφε και για το οποίο ο Πάπας εξέδωσε δύο αναγνωριστικές βούλες που φυλάσσονταν στα αρχεία της Μοδένας. Στο μεν ένα εξ αυτών ο Πάπας αναγνώριζε το βρέφος ως τέκνο του Καίσαρα Βοργία, στο δε άλλο ως τέκνο δικό του. Η διπλή αυτή αναγνώριση της πατρότητας του παιδιού ενισχύει παρά συσκοτίζει ακόμη περισσότερο τις κατηγορίες των χρονικογράφων της εποχής για τις πιθανές αισχρές και οργιώδεις σχέσεις πατέρα, αδελφού και κόρης. Βέβαια σ΄ αυτό το σημείο έδωσε λαβή να υποστηρίζεται και η ενεργή συμμετοχή της Λουκριτίας σε όλες τις οργιώδεις εορτές που συνήθιζε ο Πάπας στα ποντιφικά ανάκτορα.
Το 1501, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 2ου συζύγου της η Λουκριτία παντρεύεται τον Αλφόνσο της Έστης, Δούκα της Φεράρας τον οποίο και ακολούθησε στη Φεράρα. Εκεί η Λουκριτία δημιούργησε περί αυτής σπουδαίο κύκλο ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μπέμπο, ο οποίος χάρη στη Λουκριτία έγινε καρδινάλιος, και ο Αριόστος ο οποίος εξύμνησε τις αρετές της Λουκριτίας σε ένα οκτάστιχο που αναφέρεται στο έργο του «Μαινόμενος Ρολάνδος». Έτσι μέσα σ΄ ένα τέτοιο κύκλο και σ΄ ένα πλήθος τίτλων από τους γάμους της συνέχισε να ζει η Λουκρητία στην ίδια πόλη μέχρι τον θάνατό της το 1519. Σημαντικότεροι των τίτλων που έφερε ήταν Πριγκίπισσα του Σαλέρνο, Δούκισσα της Μοντένα, του Ρέτζιο και της Φεράρας, Δούκισσα της Βισκεγλίας και Λαίδη του Πέζαρο και της Γραδάρας.
Υπήρξε προστάτης των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης.
Στις δημώδεις ελληνικές εκφράσεις με το πλήρες όνομα Λουκρητία Βοργία αποδίδεται συνηθέστερα ως χαρακτηρισμός ατόμου ραδιούργου, γυναίκα ή άνδρα. Στον ελληνικό κινηματογράφο η έκφραση αυτή έχει αναφερθεί σε κωμωδίες από τον Γιάννη Γκιωνάκη, τη Γεωργία Βασιλειάδου, τον Μίμη Φωτόπουλο κ.ά.
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011
Η AEGEAN βραβεύτηκε ως η καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρία
(Στη φωτό επάνω: Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθ. Σύμβουλος της AEGEAN παραλαμβάνει το βραβείο από τον κ. Edward Plaisted, CEO της Skytrax
Η απονομή του βραβείου έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Le Bourget κατά την διάρκεια του Paris Air Show.
Παράλληλα η AEGEAN κατετάγη:
- δεύτερη στην κατηγορία Παγκόσμια Περιφερειακή Αεροπορική εταιρεία (World’s Best Regional Airline),
- δεύτερη στην Ευρώπη στην κατηγορία Airline Staff Service Excellence (Υπεροχή στην εξυπηρέτηση από το προσωπικό).
Ο κ. Edward Plaisted, Διευθύνων Σύμβουλος της Skytrax, συνεχάρη την AEGEAN για την τιμητική της διάκριση και δήλωσε σχετικά: «H Aegean Airlines πρέπει να είναι υπερήφανη για το επίτευγμά της να βραβευτεί ως η καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί ένα καταπληκτικό επίτευγμα, καθώς έχει συγχρόνως ονομαστεί η δεύτερη καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως. Το ότι, επίσης, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, κάνει τη φετινή χρονιά και τη συμμετοχή της AEGEAN στα Παγκόσμια Αεροπορικά Βραβεία μοναδική».
Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε: “Όλοι εμείς στην AEGEAN είμαστε πολύ περήφανοι γιατί το βραβείο αυτό μας το απένειμε το πιο σημαντικό κοινό: οι επιβάτες μας. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται ότι μία Ελληνική Εταιρία βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Αυτές οι διακρίσεις ενισχύουν τη δέσμευση όλων μας για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρουμε και παράλληλα αποδεικνύει ότι υπάρχει η φωτεινή πλευρά της χώρας μας, αρκεί να πιστέψουμε σε αυτή και να την υπηρετήσουμε κάθε μέρα”.
Τα βραβεία World Airline Awards, τα βραβεία Επιλογής Επιβατών (the Passengers Choice awards), είναι τα πιο έγκριτα βραβεία του κλάδου και βασίζονται στην Παγκόσμια Έρευνα Αεροπορικών Εταιρειών (World Airline Survey) της Skytrax, της κορυφαίας παγκόσμιας εταιρίας συμβούλων στην αεροπορία, που βραβεύει κάθε χρόνο τις καλύτερες αεροπορικές εταιρίες, βασιζόμενη σε εκατομμύρια μαρτυρίες, βαθμολογήσεις, σχόλια και έρευνες ταξιδιωτών.
Σε έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες, μεταξύ Ιουλίου 2010 και Μαΐου 2011, έλαβαν μέρος 18,8 εκατομμύρια επιβάτες αεροπορικών εταιρειών από περισσότερες από 100 εθνικότητες. Η έρευνα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 αεροπορικές εταιρείες και μετρά τα επίπεδα ποιότητας για περισσότερα από 38 διαφορετικά χαρακτηριστικά αεροπορικών προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Η μελέτη αναλύει την ικανοποίηση των επιβατών όσον αφορά την εμπειρία του επιβάτη από την αεροπορική εταιρεία (Airline Passenger Experience), τόσο στον χώρο του αεροδρομίου όσο και εντός του αεροσκάφους λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που μπορεί να καθορίσουν την ποιότητα μας πτήσης. Από την online κράτηση μέχρι τις υπηρεσίες εδάφους κατά το check in και το χρόνο αναμονής σε αυτά, την έξοδο των αποσκευών, το χειρισμό των καθυστερήσεων και φυσικά την ίδια την πτήση - την καθαριότητα και την άνεση της καμπίνας, το προσφερόμενο γεύμα, τα ποτά, την ευγένεια του προσωπικού και την ικανότητά του στην επίλυση προβλημάτων, το σύστημα ψυχαγωγίας επιβατών, κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται αφορούν επιβάτες που ταξιδεύουν είτε γα εργασία είτε για αναψυχή, και σε κάθε είδος καμπίνας (επιβάτες πρώτης θέσης, θέσης business, Premium οικονομικής θέσης και οικονομικής θέσης).Διεθνής Ακαδημία Μουσικής Ρόδου 1-23 Ιουλίου
Στα πλαίσια της Ακαδημίας θα δοθούν και τέσσερις συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στην 7η Θερινή Ακαδημία Μουσικής θα διδάξουν καθηγητές πιάνου, βιολιού και κιθάρας.
Τα μαθήματα Ακαδημίας θα παραδίδονται καθημερινά στην Ροδιακή Έπαυλη Ρόδου όπου στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Ρόδου καθώς και στο Σπίτι της Ευρώπης στην Μεσαιωνική Πόλη.
Κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο και στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές...
Γιορτάζεται η Γέννηση του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου – τ’ Αη Γιαννιού του Λιοτροπιού, ή Φανιστή, ή Ριζικάρη, του Λαμπαδιάρη ή του Κληδόνου, του Ριγανά.
Οι θερινοί μήνες είναι φτωχοί σε μεγάλες γιορτές. Με τον Ιούνιο όμως συμπίπτει η ακμή του καλοκαιριού, οι θερινές τροπές του ηλίου, που θεωρούνταν σημαντική και ορισμένες φορές επικίνδυνη καμπή του χρόνου.
Όσα αρχαία έθιμα ανάγονται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκαν με το Γενέθλιο Ιωάννου του Προδρόμου.Η συσχέτιση αυτή δεν έγινε χωρίς λόγο. Κατά τον ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν έξι μήνες μεγαλύτερος από τον Ιησού. Αφού λοιπόν η γέννηση του Χριστού ορίστηκε από την εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά τις χειμερινές τροπές του ηλίου, επόμενο ήταν το Γενέθλιο του Ιωάννου του Προδρόμου να συμπέσει με την 24 Ιουνίου, δηλαδή κατά τις θερινές τροπές του ηλίου. Γι’ αυτό και διατηρήθηκαν ορισμένες συνήθειες του αρχαίου κόσμου σχετικές με το θερινό ηλιοτρόπιο.
Το δρώμενο του Κλήδονα αποτελεί μια ιδιαίτερη εθιμική εκδήλωση, για την οποία αντλούμε πληροφορίες από τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς (Όμηρο, Ησίοδο, Ηρόδοτο, Αισχύλο, Σοφοκλή), αλλά και από τους βυζαντινούς Μιχαήλ Ψελλό (11ος αι.), Θεόδ. Βαλσαμώνα, Ιω. Ζωναρά (12ος αι.) και Ιωσήφ Βρυέννιο (15ος αι.).
Η λέξη κλήδονας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κληδών, που σημαίνει τον μαντικό ψίθυρο, την προφητική ρήση, και γι’ αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει τον οιωνό, το προμήνυμα, τη φήμη, το μάντεμα. Οι αρχαίοι την ημέρα της εορτής των Νουμηνιών είχαν και τη συνήθεια του κληδονισμού, εκληδονίζοντο, μάντευαν δηλαδή το μέλλον με τον κλήδονα.
Η ίδια τακτική συνεχίστηκε και κατά την έλευση του χριστιανισμού και την ένταξη των παγανιστικών εθίμων στο χριστιανικό εορτολόγιο . Το δρώμενο μάλιστα μαζί με άλλα έθιμα που ανάγονται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκε με την εορτή των Γενεθλίων του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου, του μεγαλύτερου προφήτη που προμήνυσε την έλευση του Χριστού , παρόλο που η Εκκλησία επιχείρησε μάταια να το καταδικάσει και να το καταργήσει, παρομοιάζοντάς το με βακχική – παγανιστική τελετή . Η πολεμική που ασκήθηκε από την Εκκλησία για την εξάλειψη του εθίμου εκφράζεται ολοκάθαρα με τις λαϊκές ρήσεις «αυτά τα λεν’ στον κλήδονα», «τέτοια να τα λες στον κλήδονα», «τέτοια εγώ τ’ ακούω στον κλήδονα», με τις οποίες χαρακτηρίζονται άνθρωποι που πιστεύουν σε τέτοιες δεισιδαιμονίες και λένε πράγματα απίστευτα, έτσι ώστε το έθιμο να καταντήσει συνώνυμο της ελαφρότητας.
Ο καθηγητής Δημ. Λουκάτος χαρακτηρίζει τη γιορτή του Αη Γιαννιού από τις «ειδωλολατρικότερες» του εορτολογίου μας, καθώς «μαζί με τον Αη Γιάννη λατρεύεται, με παλιά υποσυνείδητη εθιμολογία, ο Ήλιος των θερινών τροπών, ανάβονται διαβατήριες και καθαρτήριες πυρές, για τον κρίσιμο χρόνο, ασκούνται με τελετουργική δεξιοτεχνία η μαντεία και η μαντική, εκβιάζεται σχεδόν η καλή τύχη, επιδιώκεται η υγεία και το σωματικό κάλλος, με τη συγκομιδή θεραπευτικών και αρωματικών ανθόφυτων».
Την παραμονή, λοιπόν, του Αη Γιάννη του Λιοτροπιού, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα ανάβουν φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν, τραγουδούν και υπερπηδούν, με σκοπό κυρίως την σωματική υγεία. Oι πυρές των ημερών αυτών ήταν ένα έθιμο διαδεδομένο σε όλους σχεδόν τους ευρωπαϊκούς και τους βαλκανικούς λαούς.
Απόδειξη για την παλαιότητα και τον ηλιολατρικό χαρακτήρα των πυρών αυτών κομίζει, πέρα των άλλων πηγών και η Bίβλος, όπου αναφέρεται ότι ο βασιλεύς Μανασσής, ακολουθώντας εθνικά έθιμα και λατρεύοντας τον Βάαλ-Hλιο, «διήγε τους υιούς αυτού εν πυρί και ακληδονίζετο και οιωνίζετο».
Για την επιβίωση και διάδοση των σχετικών εθίμων και μετά την επικράτηση του Xριστιανισμού από πιστούς της νέας θρησκείας που απλά εξακολουθούσαν να τηρούν πανάρχαιες πατρογονικές συνήθειες, μιλά εύγλωττα η απαγόρευση της εν Τρούλλω έκτης Οικουμενικής Συνόδου (680 μ.Χ.): «τας εν ταις νουμηνίαις υπό τινων προ των οικείων εργαστηρίων ή οίκων αναπτομένας πυράς, ας και υπεράλλεσθαί τινες κατά τι έθος αρχαίον επιχειρούσιν, από του παρόντος καταργηθήναι προστάσσομεν. Oστις ουν τοιούτό τι πράξει αφοριζέσθω».
Παρά τις απαγορεύσεις, οι φωτιές του αη Γιάννη του Ήλιου (του Λιοτροπιού, του Φανιστή της πυρολατρείας (φανός = φωτιά μεγάλη με φλόγα), εξακολούθησαν να τελούνται ανελλιπώς διαμέσου των αιώνων, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, μέχρι και σήμερα, με χαρακτήρα καθαρτήριο, αποτρεπτικό των ασθενειών και αλεξιτήριο των διαφόρων κακών, αλλά και επικοινωνιακό, ερωτικό (Pιζικάρης) και μαντικό (Kλήδονας).
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον μάστορα της φωτογραφικής τέχνης Νικόλα Σμαλιό ΕΔΩ!
Όταν τα παιδιά που ανάβουν τις φωτιές και φωνάζουν μπροστά στις
φλόγες μέσα στη ζεστή νύχτα (μήπως έγινε ποτές φωτιά που να
μην την άναψε κάποιο παιδί, ώ Ηρόστρατε)
Και ρίχνουν αλάτι μέσα στις φλόγες για να πλαταγίζουν
τη νύχτα εκείνη του αη Γιάννη
όταν έσβησαν οι φωτιές
και μελέτησες τη στάχτη κάτω από τ’ αστέρια.
Γ. Σεφέρης, Ποιήματα
Ο Κλήδονας στη Σύρο
Ο Κλήδονας ήταν από τα πιο προσφιλή έθιμα. Ο άγιος καλείται "Πρόδρομος" γιατί προετοίμασε το λαό να υποδεχτεί το Σωτήρα, "Βαπτιστής" γιατί βάφτισε το Χριστό και "Αποκεφαλιστής" γιατί εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό. Οι Συριανοί τον αποκαλούν "Κοψοκέφαλο". Επιπλέον, αποκαλείται "Φανιστής" από το "φανός".
Την παραμονή της εορτής κορίτσια με πήλινο βάζο πήγαιναν σε φιλικά σπίτια κι έπαιρναν το αμίλητο νερό. Ονομάζεται αμίλητο γιατί τα κορίτσια το ζήταγαν χωρίς να μιλήσουν καθόλου. Μετά από κει έπαιρναν βόλτα τα σπίτια της γειτονιάς κι ο καθένας έριχνε στο βάζο από ένα σημάδι, ένα κουμπί π.χ., ένα καρφί, ένα σουγιά.
Το άλλο βράδυ συγκεντρώνονταν όλοι κάπου κι ένας -ο βγάλτης- τραβούσε απ' το νερό ένα αντικείμενο και λεγόταν ένα τετράστιχο που ανήκε σ' αυτόν που ανήκε το ρίξιμο. Τα τετράστιχα είναι ερωτικά, χιουμοριστικά, σατιρικά και πικάντικα κάποτε:
Ανοίξτε τον κλήδονα
και στρώστε βελούδα
για να περάσει ο βασιλιάς
και η βασιλοπούλα.
Ο δεύτερος έλεγε:
Έχω τραγούδια να σας πω
έναν κουβά γιομάτο
και ξεπατώθηκε ο κουβάς
και πέσαν όλα κάτω.
Για τον κακόλογο λεγόταν το εξής τετράστιχο:
Της μαύρης κότας τα φτερά
στη γη να τιναχτούνε
και στης κακιάς γειτόνισσας
τα μάτια να της βγούνε.
Στη Βοιωτία συνηθιζόταν ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού τα κορίτσια να κοιτάζουν βιαστικά κατάματα το φως του ήλιου και μέσα στη θαμπάδα των ματιών τους διέκριναν τη μορφή του μελλοντικού γαμπρού.
Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια "Μαρία" (στη Θράκη ο ρόλος αυτός δίνεται στην ονομαζόμενη "Καλλινίτσα"), της οποίας και οι δύο γονείς είναι εν ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το "αμίλητο νερό".
Στα νησιά, το αμίλητο νερό είναι συχνά θαλάσσιο, οπότε και πρέπει να συλλεχθεί από σαράντα κύματα. Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό αδειάζεται σε πήλινο -ως επί το πλείστον- δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Συνήθως, πρόκειται για κάποιο προσωπικό αντικείμενο, συχνά μάλιστα πολύτιμο.
Στη συνέχεια, το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά με ένα κορδόνι ("κλειδώνεται", παρετυμολογία του κλήδονα που εξηγεί το γεγονός ότι σε μερικά μέρη της Ελλάδας τοποθετείται λουκέτο στο κορδόνι) και τοποθετείται σε ταράτσα ή άλλο ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να "ξαστριστεί". Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.
Λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, το έθιμο του κλήδονα, σύμφωνα με το οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Η αναφορά στην Πυθία είναι έκδηλη, ενώ η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου.
Τα μονοκοτυλήδονα
και τα δικοτυλήδονα
ανθίζανε στον κάμπο
σου το 'χαν πει στον κλήδονα
και σμίξαμε φιλήδονα
τα χείλη μας, Μαλάμω.
Μέρκελ: Ακολουθήστε το πρότυπο της Τουρκίας
Η καγκελάριος επαίνεσε την απόφαση της Τουρκίας να συμμορφωθεί πλήρως στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βγει από την βαθιά κρίση που περνούσε περί το 2000.
«Χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις η οικονομία της ανθεί σήμερα όσο καμιά άλλη στην περιοχή. Η ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος φτάνει στο 8%», πρόσθεσε η καγκελάριος.
«Οι Έλληνες θα μπορούσαν να μάθουν πολλά από αυτό το παράδειγμα».
Η ακτοπλοΐα κινδυνεύει να πέσει σε ξέρα
Ο χρόνος θα δείξει εάν το έτος 2011 θα είναι έτος επιβίωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ή ολοκληρωτικής καταστροφής τους, είπε μιλώντας στο Forum, ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απόστολος Βεντούρης, ο οποίος συμπλήρωσε πως "οι ζημιές του κλάδου για το 2009, οι ζημιές για το 2010 και οι ζημιές που φαίνεται ότι θα έχουμε φέτος είναι αρκετές για να τον γονατίσουν".
Αποχωρούν οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν
Το σχέδιο για τη σταδιακή αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα (έγινε στις 3.00 σήμερα το ξημέρωμα, ώρα Ελλάδας), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:
«Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να δώσουμε τέλος σ΄αυτόν τον πόλεμο. Οι προκλήσεις που παραμένουν είναι τεράστιες», τονίζοντας πως «είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας».
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011
Οι πρώτοι Πολωνοί τουρίστες στην κατεχόμενη Κύπρο
Tη Δευτέρα έφτασαν στην κατεχόμενη Κύπρο οι πρώτοι τουρίστες από την Πολωνία.
Πρόκειται για 189 άτομα που ξεκίνησαν από τη Βρασοβία και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ercan, με πτήση που έγινε μέσω Τουρκίας.
Τους επιβάτες, υποδέχτηκαν χορευτές με παραδοσιακούς χορούς και όπως έγινε γνωστό οι πτήσεις Πολωνών τουριστών θα συνεχιστούν επί ένα χρόνο με μια πτήση κάθε εβδομάδα.
Επιπλέον άρχισαν και οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα.
Ζαβαρακατρανέμια...
Γραμμένο από τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και αποδομένο από τη δωρική φωνή του Ξυλούρη τα δύσκολα χρόνια της επταετίας, το Zαβαρακατρανέμια εκφράζει την αντίθεση - αντίσταση των δημιουργών στη λογοκρισία της χούντας.
Η επικρατέστερη αποκωδικοποίηση της λέξης Ζαβαρακατρανέμια:
Ζάβαρα = Λάβαρα. Κάτρα = Μαύρα (κατράμι). Νέμια = Ανέμισαν. Ίλεος = Έλεος. Νάμα = Μάνα.
Δηλαδή: Λάβαρα Μαύρα Ανέμισαν Ίλεος Ίλεος = Πειρατές Εθεάθησαν, Έλεος, Έλεος - Λάμα Λάμα Νάμα Νάμα Νέμια = Το μαχαίρι Μάνα, Ανέμισαν.
Πρόκειται για υπονοούμενο, καλώντας σε επανάσταση κατά της δικτατορίας.
Οι άλλες εκδοχές: Ζάβαρα = Ζευς, Δίας. Λάμα = Μαχαίρι. Νέμια = Νηνεμία = Ηρεμία. Κάτρα = Κάστρα. Αλληλούια = Αλληλουχία. Νάμα = Βάπτισμα. Ίλεος = Σπλαχνικός κλπ.
Δεν φταίει πάντα το τζην
Εντοπίστηκε νέα φυλή Ινδιάνων
Οι επιστήμονες έφτασαν κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού και τότε με έκπληξη διαπίστωσαν ότι είχαν ανακαλύψει μια... νέα φυλή ινδιάνων του Αμαζονίου.
200 ψυχές όλες κι όλες που ζουν σε μικρές ομάδες και καλλιεργούν καλαμπόκι, μπανάνες και φιστίκια.
Oι πιο γνωστοί στις μέρες μας ινδιάνοι είναι οι Xιβάρος (Jivaros) που ζούν στην καρδιά του τμήματος του Aμαζονίου, στο Eκουαδόρ (Iσημερινός), κοντά στα σύνορα με το Περού. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη φυλή στον Aμαζόνιο, πλησιάζοντας τα 90.000 άτομα. Xωρίζεται σε τέσσερις υπο-ομάδες, με βάση τη διάλεκτο, τους Ashuar, Aguaruna, Huambisa, και τους Shuar, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα.
Oι Xιβάρος έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στην Ιστορία, αφού είναι ίσως η μοναδική φυλή ιθαγενών της Nότιας Aμερικής που δεν υποτάχθηκε σε κανέναν κατακτητή. Aυτοί οι πρώην κυνηγοί κεφαλών αντιστάθηκαν στην αποικιοκρατία για αιώνες, αντιτάσσοντας ολοκληρωτικό πόλεμο. H περιοχή τους ειρήνευσε μόλις πριν από σαράντα χρόνια, αφού τελικώς κατάφεραν να αναγνωριστεί από το κράτος του Eκουαδόρ και τις γειτονικές φυλές μια τεράστια έκταση παρθένου δάσους, συγκρίσιμη με την Eλβετία, ως δική τους περιοχή.
Οι Χιβάρος έμειναν στην ιστορία ως κυνηγοί κεφαλών, τρομεροί πολεμιστές και κυνηγοί, οι μόνοι που δεν υποτάχθηκαν στους Iσπανούς ή στους άλλους κατακτητές. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη φυλή του Aμαζονίου, ειρηνευμένη με τη Φύση, αλλά και με τους γύρω ανθρώπους, διατηρώντας ζωντανούς τους αρχαίους μύθους και τις προαιώνιες παραδόσεις της.
Zουν: Στο παρθένο δάσος του Eκουαδόρ.
Eίναι: 90.000 άτομα.
Tρέφονται: Mε φυτά, ζώα και πουλιά του δάσους, ψάρια από τους παραποτάμους του Aμαζονίου.
Πίνουν: Tσίτσα (αλκοολούχο ποτό που μοιάζει με την μπίρα).
Φορούν: Pούχα φτιαγμένα με φυσικά υλικά και στέμμα από φτερά παπαγάλου.
Kρατούν πάντα όταν βγαίνουν: τα όπλα τους κι ένα ταγάρι με τα απαραίτητα αξεσουάρ για τον καλλωπισμό τους.
Zουν: Σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις των 30 - 40 ατόμων.
Kατοικούν: Σε στρογγυλές «βιοκλιματικές» καλύβες.
Δομή κοινωνίας: Δεν έχουν βασιλιά. Hγετική θέση έχει ο μάγος της φυλής.
Disco Taxi στη Ρόδο
Κατ' αρχήν πας στον προορισμό σου και το διασκεδάζεις.
Κι αν δεν σου αρέσουν οι επιλογές του οδηγού Μανούσου Κωνσταντουδάκη στο Disco Taxi μπορείς να συνδέσεις το iPhone η iPod σου και να παίξεις τη δική σου μουσική!
- Αν είχα χώρο θα έβαζα και μπαράκι. δηλώνει ο ταρίφας.
Μιλάμε για προχωρημένες καταστάσεις...
ΕΔΩ, το πρωτοποριακό ταξί.
Ο έρως χρόνια δεν κοιτά
2. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του συχνού αυτού είδους αποτελεί και ο διάσημος παππούς Hugh Hefner, ο οποίος φρόντισε να δημιουργήσει μια στρατιά από μικρά χαριτωμένα κουνελάκια.
3. Μια πιο σύγχρονη εκδοχή αποτελεί ο κωμικός Woody Allen, ο οποίος όμως έχει ένα όχι και τόσο ευχάριστο background. H κατά 35 χρόνια νεότερή του Soon-Yi Previn, είναι η υιοθετημένη κόρη της προηγούμενης σχέσης του, Mia Farrow. Αουτς!4. Μια πιο light εκδοχή του φαινόμενου αποτελεί ο Tom Cruise, ο οποίος έχει 16 χρόνια διαφορά από την Katie Holms.
5. Στην γυναικεία εκδοχή των cradle robbers βρίσκονται οι γνωστές cougars. Φυσικά στην κορυφή της λίστας των γυναικών που βγαίνουν με μικρότερους άντρες δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Madonna. Η σχέση της με τον Jesus πυροδότησε μια σειρά από σχέσεις με μικρότερους άντρες και την αναγωγή του φαινόμενου σε τέχνη!
6. Επίσης γνωστή για τη σχέση της με τον πολύ μικρότερό της Aston Kutcher είναι και η Demi Moore (φωτό), που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τις ισορροπίες σε μια τέτοια σχέση.
7. Η Cameron Diaz αποτελεί την πιο ανέμελη και γνήσια εκδοχή μιας cougar, αφού οι σχέσεις της με μικρότερους άντρες είναι πολλές και πάνω από όλα σύντομες!
8. Η γνωστή Samantha, Kim Cattrall αποτελεί επίσης μια πρώτης τάξεως απόδειξη ότι η σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας ακόμα κι αν δεν πετύχει, αξίζει να τη δοκιμάσεις.
Εκείνη χώρισε με τον κατά 23 χρόνια μικρότερό της Alan Wyse, έπειτα από πέντε χρόνια.
Πηγή: http://www.protothema.gr
Θα στο πω μ' ένα γιουκαλίλι
Η καταγωγή του είναι από την Πορτογαλία και εισήχθη στην Χαβάη μόλις το 1890 από Πορτογάλους άποικους, αλλά ταίριαξε με την μουσική παράδοση της χώρας και σύντομα έγινε χαρακτηριστικό κομμάτι της κουλτούρας της.
Θυμίζει λίγο την ιστορία με το «δικό μας» κλαρίνο, ένα όργανο από την κεντρική Ευρώπη, κομμάτι της συμφωνικής ορχήστρας, που έχει συνδεθεί τόσο με το δημοτικό τραγούδι, που συχνά ταυτίζεται στον προφορικό λόγο.
Το γιουκαλίλι έχει χρησιμοποιηθεί στην τζαζ και στην φολκ Αμερικάνικη μουσική, αλλά πάντα ήταν ένα παρεξηγημένο όργανο.
Σχετικός σύνδεσμος με το θέμα ΕΔΩ!
ΕΔΩ, σχετικό βίντεο με μπάντα γιουκαλίλι από την Μεγάλη Βρετανία.
Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς
Εγκαινιάζεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Λονδίνου, από τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β', το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αστρονόμο Κρίστοφερ Ρεν.
Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς (ορθή προφορά "Γκρήνιτς"), λειτουργεί από το 1998 ως μουσείο.
Είναι το πρώτο κτίριο που είχε ποτέ κατασκευαστεί για να ενισχύσει την έρευνα και σκοπός του ήταν να ασχοληθεί με το να αναπτύξει τεχνικές και όργανα που να μπορούσαν να διαβάζουν τη θέση των ουράνιων σωμάτων ώστε να βρίσκεται το κάθε φορά ζητούμενο γεωγραφικό μήκος των τόπων, τελειοποιώντας έτσι τη τέχνη της ναυσιπλοΐας.
Σήμερα τα κτίρια του αστεροσκοπείου στεγάζουν ένα μουσείο αστρονομικών και ναυσιπλοϊκών οργάνων, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου. Στα όργανα αυτά περιλαμβάνονται το βραβευμένο θαλάσσιο χρονόμετρο του Τζον Χάρισον, το H4. Επίσης, αρκετά άλλα ωρολογιακά κατασκευάσματα που οριοθετούν την ιστορία της τηρήσεως του ακριβούς χρόνου για χρήσεις στην Αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα. Εκεί στεγάζεται και εκτίθεται επίσης το διοπτρικό τηλεσκόπιο Grubb των 28 ιντσών.
Το νέο «Πλανητάριο Peter Harrison», 120 θέσεων, άνοιξε επίσημα στις 25 Μαΐου 2007 και προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα στους επισκέπτες.
Σχετικά με το θέμα δείτε κι ΕΔΩ!
Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου», που αποδείχθηκε με το πέρασμα των ετών, ένα από τα μπεστ-σέλερ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σχετικοί ιστότοποι ΕΔΩ! κι ΕΔΩ