Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Κλικ στην Ιορδανία! Γέρασα, η "Πομπηία της Ανατολής"

 

Κλικ στην Ιορδανία! Γέρασα (Gerasa-Jerash), η "Πομπηία της Ανατολής". 

 Ήταν μια σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στη Δεκάπολη* της Κοίλης Συρίας, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Χρυσορρόα (σημ. Barada).  Βρισκόταν μεταξύ της Πέλλας και της Φιλαδέλφειας. Ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή από τη νεολιθική ήδη εποχή. Η Γέρασα άρχισε να παρακμάζει μετά την εισβολή των Περσών τον 7ο αιώνα μ.Χ. Ακολούθησε ένας μεγάλος σεισμός, ο οποίος κατέστρεψε πολλά κτίρια και οδήγησε στην οριστική παρακμή της. Τους επόμενους αιώνες η πόλη καλύφθηκε με άμμο της ερήμου και εξαφανίστηκε. Αρχές του 1806 ήρθε ξανά στο φως, όταν εντοπίστηκε από έναν Γερμανό ταξιδιώτη. Έναν αιώνα αργότερα ξεκίνησαν οι ανασκαφές και οι αρχαιολόγοι εντυπωσιάστηκαν από τα μνημεία και τα πολλά ευρήματα. Σήμερα αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες, που πραγματοποιούν ταξίδι πίσω στο χρόνο σε μια πόλη που γνώρισε δύναμη και δόξα, όπου στα θέατρά της αντήχησε ο ελληνικός λόγος και από τους δρόμους της πέρασαν στρατηγοί θριαμβευτές που περιμένεις να σου αφηγηθούν ιστορίες θριάμβου.

Η #Γέρασα είχε δύο κάθετους, προς την κεντρική λεωφόρο δρόμους, οι οποίοι χώριζαν την πόλη σε 6 μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα. Η κεντρική λεωφόρος φέρει διπλή επιβλητική κορινθιακή κιονοστοιχία και ωραίο πλακόστρωτο που ακόμη σώζεται σε καλή κατάσταση.

Αρχαίες ελληνικές επιγραφές από την πόλη, αλλά και φιλολογικές μαρτυρίες συνδέουν την ίδρυση των Γεράσων με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, ή τον στρατηγό του, Περδίκκα, που εγκατέστησε εκεί παλαίμαχους Μακεδόνες στρατιώτες. Το γεγονός αυτό θα έλαβε χώρα κατά την άνοιξη του 331 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφυγε από την Αίγυπτο.  

Στην πόλη αυτή γεννήθηκε ο μεγάλος μαθηματικός Νικόμαχος της Γεράσας που έζησε από το 60 έως το 120 μ.Χ. Πασίγνωστα είναι τα έργα του «Αριθμητική Εισαγωγή», όπως επίσης «Η θεολογία των Αριθμών», “Το εγχειρίδιο των Αρμονικών» και πολλά άλλα.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να φύγει από την πόλη Γέρασα χωρίς να δει την πανέμορφη Οβάλ πλατεία, την αψίδα του Ανδριανού, τον ναό της Άρτεμις, τον Ιππόδρομο, τον καθεδρικό ναό και το  Μάκελλον (Macelllum), μια κλειστή αγορά στην οποία την ρωμαϊκή πωλούνταν φρούτα και λαχανικά.

Εν κατακλείδι, η Γέρασα είναι μια πόλη ξεχωριστής ομορφιάς, αρκεί να πούμε πως από την αρχαιότητα υπήρχε περιβαλλοντική μέριμνα και επιβάλλονταν πρόστιμα σε όποιον ρύπαινε την πόλη.

Γενικά, το ταξίδι στην #Ιορδανία αξίζει. Περιδιαβαίνοντάς την, νιώθεις σαν να ζεις έναν ανατολίτικο μύθο, ίσως κάποιο παραμύθι από τις «Χίλιες και μία νύχτες».

* Η περιοχή της Δεκάπολης εκτεινόταν από το Δίον στο βορρά έως τη Φιλαδέλφεια (σημερινό Αμμάν) στο νότο και από τη Σκυθόπολη (Beth-Shean) στα δυτικά μέχρι τα όρια της ερήμου στα ανατολικά. Οι περισσότερες από τις πόλεις ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου των Σελευκιδών, αλλά τα Γάδαρα, η Σκυθόπολις, η Πέλλα και η Φιλαδέλφεια προφανώς ιδρύθηκαν από τους Πτολεμαίους. 

Η πιο αρχαία και αξιόπιστη ιστορική πηγή για τη Δεκάπολη είναι ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (περίπου 23-79 μ.Χ.), ο οποίος αναφέρει ότι κοντά στην Ιουδαία, προς την κατεύθυνση της Συρίας, εκτείνεται η «περιοχή της Δεκάπολης», που ονομάστηκε έτσι λόγω του αριθμού των πόλεων που περιείχε. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν συμφωνούν όλοι στο ποιές είναι αυτές οι πόλεις, αλλά ότι οι περισσότεροι αναφέρονται στις εξής:

Γέρασα,

Σκυθόπολη,

Αντιόχεια (του Ίππου),

Γάδαρα,

Πέλλα,

Φιλαδέλφεια (το σημερινό Αμμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας)

Δίον (Καπιτωλιάς),

Καναβάτη Συρίας

Ραφάνα Ιορδανίας (Άβιλα),

Δαμασκός, η πρωτεύουσα της σημερινής Συρίας (βορειότερα από τις άλλες πόλεις).