Στη φωτογραφία, η Πύλη των Λεόντων, 13ος αι. π.Χ. Δύο λιοντάρια που πατούν σε δύο αμφίκοιλους βωμούς, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται κίονας που στην κορυφή του υπάρχουν τέσσερις δίσκοι. Τα κεφάλια των λιονταριών δεν βρέθηκαν και φαίνεται πως ήταν στραμμένα προς τα έξω.
Χτισμένη πάνω σ’ ένα βραχώδη λόφο, που τον αγκαλιάζει η απότομη κοίτη ενός χειμάρρου, στη σκιά των ψηλότερων κορυφών του όρους Εύβοια, η προϊστορική Ακρόπολη των Μυκηνών προκαλεί δέος στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσει. Η περιπλάνηση στο ανάκτορο του θρυλικού Αγαμέμνονα είναι εμπειρία αξέχαστη.
Τα επιβλητικά της τείχη, φτιαγμένα από υπερμεγέθεις ογκόλιθους, σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση. Η παράδοση αναφέρει ότι τις Μυκήνες ίδρυσε ο Περσέας, εγγονός του βασιλέα του Άργους Ακρισίου. Ο Ακρίσιος χώρισε τη χώρα του σε διάφορα βασίλεια και έδωσε το Ηραίο στον αδελφό του Προίτο, ενώ ο Περσέας, που ήταν γιος του Δία και της Δανάης, έφυγε για τη χώρα της Λυκίας. Επιστρέφοντας από εκεί, σκότωσε, χωρίς να θέλει, τον παππού του και έδωσε στο Μεγαπένθη το βασίλειό του, το Άργος, ενώ πήρε από εκείνον το βασίλειο της Τίρυνθας.
Tα ερείπια της ακρόπολης, η Πύλη των Λεόντων, οι βασιλικοί τάφοι, το ίδιο το ανάκτορο, ο ναός και τόσα άλλα ευρήματα καθιστούν τον αρχαιολογικό χώρο από τους σημαντικότερους της Ελλάδας.
Αν πάτε στις Μυκήνες θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι χτισμένο κοντά στην ακρόπολη και φιλοξενεί ευρήματα από όλες τις περιόδους και την ευρύτερη περιοχή.
Οι Μυκήνες βρίσκονται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο και είδαν το φως χάρις στην σκαπάνη του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Σλήμαν.